Pages

Saturday, July 10, 2010

Pesta Donut & Burger Malaysia

Salam...
Selamat malam Ahad... japgi ader bola kan... kang pas dinner leh melepek tunggu depan TV... sini nasib baik la kan... time org kat Msia dok tahan mata nk tgk bola, sini still awal lagi... baru kul 9.30 p.m... lom masa tuk tido... ehehe...

Kisah donut ni minggu lepas la... gara2 sedap sangat makan donut gebus Cik Ema tu... dah makan berketol2 pon dok teringat2 lagi... ahahha... last2 merajinkan diri tuk mendonut... Ema dah bagitau dia pakai resipi yang mana... so, aku pon try la wat pakai resipi yang sama... serius, lembut giler... makan time suam2 mmg kompomla gebus... dah sejuk pon still lembut tau... puas ati... org lain dah lama cuba... aku jer ketinggalan ketapi... ehehe...

Resipi, Ema amik kat umah Wawa... Resipi asal Pn. Suria... ni aku CnP dr umah Wawa... tq Wawa, Ema n tuan punya resipi... mintak halal yea tuk share kat sini ... =)

Donut wif Choki-choki... ehehe...


DONUT SURIA


By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net


Bahan A
  • 3 sudu besar susu tepung ( daku takder, so tak letak)
  • 3 cawan tepung
  • 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
  • 3 sudu besar gula caster
Bahan B

  • 200ml air suam
  • 2 sudu teh instant yeast
  • * 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung
Kaedah penyediaan...
  1. Satukan semua Bahan A.
  2. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A.
  3. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
  4. Terus terap atau bulat-bulatkan atau letak inti pilihan.
  5. Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
  6. Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
  7. Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.
Macam2 spesis donut aku nie... ahaha... layan jerla...

Donut bulat2...

Donut wif sugar...

Ni plak burger Msia guna doh donut nie... kebetulan ada leftover sambal ikan bilis... jadik la burger Msia nie...
Satu family suke sgt ngan donut nie... next time leh buat lagi... nyum nyum... sesapa rase lapo, meh beli, 3 biji singgit... ehehe... sekian, wassalam...

Kebun durian, manggis & rambutan @ Kuwait

Salam...
Salam ari Sabtu... arini takgi memana... pecah rekod la time cuti weekend tak kuar merayap... ehehe... arini cam malas jer nak kuar... semalam pas sembahyang Jumaat kuar pon just beli groceries jer... cam tak larat jer nak sopping mopping minggu nie... even sales summer dah start... ahahaa... kiri kanan depan belakang sume sales... giler kentang... sini bukan cam Msia... sales, mark up rege... pastu buat2 sales... sini sales, sume yg branded n tak tipu punya... mmg berbaloi2 la kalo beli time sales ni...

So, forget about sales tu... nanti aku plak yg sakit jiwa... ehehee... ni kisah kuar semalam la... kuar pegi Lulu hypermarket... jauh la dari umah... sekali sekala la baru pegi sini... kalo biasa2, beli groceries beli kat Mangaf or Fahaheel jer... ni dah sampai Shuwaikh dah... benonya pegi Lulu nak cari lengkuas ngan daun limau purut... dah abis stok... kalo tempat lain tak jumpa la... sini jer pon yang ada... kelapa parut & daun pisang pon ada jual kat sini... so, tu yg dtg gak sini sekali sekala bila ada benda nk dicari... kalo tak, jarangla beli groceries sampai sini...

Asalnya teringat nak beli rambutan... dulu Ema ada beli... elok sket la rupanya dari yg kat TSC tu... tu yg nk tgk2 kot2 kebun dlm Lulu ni, ada musim buah lagi... ahahaa... mmg tau, sini ada jual pon... tapi nasib la kan... kdg2 elok... kdg2 tak elok... nasib baik kali ni... mmg nampak boleh tahan la... aku nak makan rambutan... si kakak plak, nak buah manggis... adik plak nk durian... manggis n rambutan tu, ok lagilah... tapi bab durian tu, cam payah sket la... rege mmg ikut kg la... sekali ngan kulit2 la kan... se'kg' dekat dua puluh hengget... tapi rege bukan isu dia lah kan... sbb, kalo dh nak makan, pejam mata jerla... cuma takut isi tak elok... sbb tak pandai nak pilih... last2 tawakal jerla... ada rezeki, bolehla makan... kalo tak, jadik tempoyak jerla... nak wat pengat or bubur, aku tak layannnnn... dun like... ehehe... makan tempoyak & buah ajer...

So ni lah rupa duriannya... from Thailand... dalam 2 kg... so, dlm RM 40 sebijik saiz sedang... bolehla kan nak merasa... rasa dia, not bad tau... lemak berkrim you... mmg puas la makan... walaupun sebijik jer... dpt sorang 3-4 ulas yg lemak berkrim... jadikla kan... isi dia pon tebal gak... Alhamdulillah, ada rezeki nak merasa... tapi disebabkan dia dah simpan lam peti ais tak tau berapa la,a, isi dia cam ada part2 yg keras sket la... cam mangkar sket... tapi sket jerla... overall, bolehla nak makan... nak tunggu balik Msia lambat lagi kan...


Ni plak manggis & rambutan.... satu bekas tu dalam RM 12 hengget la... manggis tu, aderla 6 biji jer... ahaha... rambutan, boleh tahan la banyaknya... banyak sketla dari manggis tu... tapi, dari nak compare rege tiket kapal terbang balik Msia semata2 nak makan buah, mana mahal? ahahhaa... perbandingan yg tak masuk akal... hikhikhik... bukan selalu rasa nak makan buah2 ni pon... ni pon, dah 2 tahun duduk sini, baru first time terasa nak beli... apa salahnya kan...



Manggis & rambutan ada sebekas setiap jenis lagi tu... lom bukak lagi... sape dok perantauan yg teringin... jemput2la makan... ehhee... sekian, wassalam...

Sunday, July 04, 2010

Makan2 Besday Double I

Salam...
Selamat malam Ahad... kembali bersiaran after menyibukkan diri dengan agenda kanak2 ni... takder apa pun... Ari Jumaat baru2 ni just wat makan2 sket tuk kroni2 yg tak berapa nak kerat ni... wat makan2 pas semayang Jumaat... benonya, makcik tak retilah nak masak bebanyak... masak... taktaulah apa rasa... hentam n belasah ajerla... jangan ada yg sakit perut udah... kalo tak, naya makcik... huhuhu...

Few days before, biasalah... sibukla sket... ngemas serba sket umah yang macam Titanic karam tu kan... ala kadar jerla kemas pun... makcik sakit pinggang... ehhe... Menu tuk aritu, simple ajer... Nasi minyak hujan panas ngan eksesori ayam masak merah, daging masak hitam & jelatah... pastu, wat karipap sket ngan agar2 laici... air just bancuh sirap bandung... pastu, potong buah sweet melon ala2 honeydew tu... tu jerla yang mampu nak masak2 pon...

Tapi, tetamu yang dtg tu pon, bawak memacam gak... si Ema bawak donut lembut marbeles & dadih stoberi... Yan plak bawak kuih ketayap... punyalah banyak depa bawak... cam nak wat kenduri... ehehe... tq so much... ♥ u olls... =) Anyway, gambo makanan mmg tak sempat nak snap pon... terlupa pon yer... ehehe...

Layan jerla gambo agenda makan2 ritu...

Wif Kek...


Goodies bag for kids...


Wif Gifts...


Wif frens...

Potong Kek...

Kaum Ibu... Lina, Me the debab, Ema & Zura...


Kaum Ibu & bapa yg dok borak2...


Terima kasih bebanyak pada kawan2 yg sudi datang memeriahkan majlis serba kekurangan tu... mintak ampun & maapla kalo layanan tak memuaskan & semua serba serbi kekurangan... jangan la serik nak datang umah lagi ek... bebila free, mai la dtg bawak anak2 main2 kat umah ni... sambil tu leh borak2 & minum kopi...

Sekianlah citer minggu lepas... wassalam...