Pages

Thursday, December 16, 2010

Sekitar Pembedahan & Our little Prince I

Salam...
Kembali bersiaran setelah hampir sebulan menghilangkan diri... pergi cuti2 mana plak kali ni menghilang ek? ahahhaa... takder ke mana2... just cuti2 di VIP Suite No.904 @ London Hospital, Kuwait... 4 hari 3 malam... then sambung pulak dekat umah... :P

Sebulan sudah melahirkan permata hati kami yang ke-3... Seperti yang dijangka, its a boy... Dilahirkan melalui csection kali ke-3 berturut-turut setelah kakak dan abangnya... Seberat 2.91kg... Dilahirkan pada pukul 9.54 pagi tanggal 20.11.2010... Dinamakan Muhammad Iman Bin Izham Khalil... Alhamdulillah, bersyukur atas kurniaanNYA...

Seminggu yang lalu... Photo by Achik Ainn...



Yahoo... saya merdeka bedung sekejap... playing time...


Pembedahan kali ni ditemani oleh encik suami... tak sangka pulak En suami tiba-tiba menjadi berani nak menemani... ehehhe... takut juga daku jika En suami tiba-tiba rasa nak pitam dalam OT... alhamdulillah dia O.K2 aja... perasaan tak terungkap lah kan masa hendak menyerahkan diri yang tidak sakit malah terlebih sihat tu di hospital tu kan... siapa dah pernah tempuh, pasti faham apa yang daku rasa... macam-macam berlegar di minda... pembedahan dijangka dijalankan pada 9.30 pagi tapi diminta hadir ke hospital seawal 7 pagi...

Sempat berFB sementara menunggu diusung ke bilik bedah...


Sedang di'proses' oleh Dr. Ewa & Dr. Soviet... baby baru ditarik keluar...


Dah selamat dikeluarkan... diperiksa pakar kanak-kanak...



Jumpa Ummi kejap sebelum dibawa keluar dari OT...


Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar... cuma proses nak mengeluarkan baby terasa amat lama... puas Dr. menekan, menguli dan menyeluk perut nak keluarkan baby... last2 kata encik suami, kaki bayi yang ditarik keluar dulu... huhhhh.... Lepas daku dah dapat tengok baby, baby dibawa ke wad kanak-kanak untuk pemeriksaan lanjut... kemudian, tunggu pula proses nak menjahit tu kan... dalam hati tentulah tak putus-putus berdoa baby sihat hendaknya... dah lupa dah yang diri ni masih lagi terbungkang atas meja pembedahan...

Sepanjang proses pembedahan berlangsung, ada juga beberapa kali daku terasa ingin termuntah... tapi lepas pakar bius berikan oksigen terasa lega semula... cakap pasal bius, nilah part yang paling tak tahan... puas dicucuk, entah beberapa kali di tulang belakang, barulah dapat cari tempat nak dibius... bantal yang diberi untuk dipeluk dan tahan kedudukan badan masa bius tu nak dicucuk, rasa nak dikunyah dan ditelan aja... sakit giler oittt... daku diberi bius separuh badan di tulang belakang...

Lepas aja siap semua, daku diusung balik ke bilik, daku dapat berita mengatakan heartbeat baby agak laju dari biasa dan perlu di X-Ray... jika ada masalah, perlu ujian lanjutan... memang runsing dan tak putus2 berdoa... Tidak lama selepas itu, pakar kanak-kanak datang berjumpa En suami dan mengkhabarkan baby dah stabil, dah buang air, dimandikan dan diberi susu... Alhamdulillah, petang tu jugak baby dihantar ke bilik wad dan dapat bersama kami sekeluarga... :)

First day wif kakak, abang & nenek (my mama) ...



Kesimpulannya, pembedahan kali ke-3 nie memang la nampak biasa-biasa aja... tapi yang tak tahan bila sehari selepas pembedahan tekak mula terasa gatal dan start batuk-batuk... kena pulak hari kedua perut rasa sebu and bloating... walaupun dah start buang angin sket2, tapi still perut rasa tak sedap... menyucuk2 sebab angin... memang stress la... sakit perut bukan sebab luka operate ke apa, tapi sebab angin yg mencucuk2... memang rasa nak nangis... memang bila dah tak tahan sangat dgn batuk & sakit perut, nurse akan masukkan ubat tahan sakit dan tidur... so, legalah kejap.... hari ke-3 perut dah lega dari angin, tinggal batuk-batuk yang menyeramkan jer... owchhhh... sakiittttt n serammm....

Tengoklah Muhammad Iman masa first day... muka berbirat dan calar balar... maybe kesan kena tarik dan seluk... sebab tulah agaknya dia stress and heartbeart laju...



2nd day... calar balar dan kesan berbirat di muka dah hilang... Alhamdulillah...



London Hospital, Kuwait ...

View from bilik spital...


Wad... VIP Suite 904 ... ruang utama...


Bilik sembahyang, tamu or bilik tido... sofabed boleh buka bila perlu... Toilet n Kitchen lupa nak amik gambo... hihihiii...



Buat masa ni, agak sibuk melayan si kecil dan double I yang bukan kecil lagi tu kan... Mama & Ainn sedang dalam perjalanan pulang ke tanahair... semoga perjalanan mereka dipermudahkan dan selamat sampai ke tanahair tercinta... tapi, ibu mertua dan adik2 ipar juga dah selamat sampai ke sini minggu lepas untuk ganti Mama & Ainn... Alhamdulillah... dapatlah bantu daku mana yang patut serta teman tukar shift jaga little Iman ... :)

Terima kasih yang tak terhingga buat teman-teman di sini yang sudi datang melawat kami di hospital dan di rumah... dengan segala buah tangan dan hadiah yang bermacam-macam... jasa baik kalian, hanya Allah yang mampu membalasnya... Luv u olls... Insyaallah, jumpa kita di lain masa... moga anda semua sejahtera dan berbahagia bersama keluarga tercinta... sekian, wassalam...