Pages

Sunday, February 06, 2011

Baru nak panaskan enjin...

Salam...
Kembali bersiaran... sudah lama daku tidak membebel di sini... bila ada mood, kadang-kadang tiada idea... bila ada idea, kadang-kadang tak ada mood... ehehhe... so, back to basic... kisah masak-masak yang dah lama sangat daku tinggalkan... bukan daku tak masak, cuma masak yg serba serbi sederhana dan kekurangan... nak siapkan satu hidangan tu, entah berapa kali tutup buka api dapur... dok terkejar-kejar melayan si kecik itu...

Masa dok mengemas stok bahan mentah dari Msia ku tercinta, daku pun check la semua tarikh luput bahan-bahan yang ada... alamakkkkkkk, banyak jugak bahan yang kena masuk Mr. Tong sebab dah expired... biasa, setiap kali nak pakai baru check... bila check sekali serentak semua yang ada, rupanya banyak jugak yang kena campak... salah satu bahan yang dah nak expired betul adalah yis mauripan tu... sayangnya kalau buang... ada beberapa peket lagi... so, bermulah episod meroti...

Roti meroti ni, berjangkit dari tokey roti Abu Halifa... Kak Ina Z`Lyna Lynn.. gara-gara terbayangkan kesedapan roti yang Kak Ina bawak masa makan-makan di rumah Lina tempoh hari... lembut aje... sedar tak sedar entah berapa ketol yang daku makan masa tu... ehehhee... daku memang amatlah suka akan roti... sebab tu lah, takut nak buat... takut terbabas diet... hikhikhik... tapi mengenangkan sayang nak buang yis tu, buat jugaklah sket... setengah adunan dari resipi yang Kak Ina bagi...

Projek minggu lepas... hasilnya, tadaaaaaaa.... Roti versi gulung ala2 Cinnabon...


~ Peanut Butter & Nutela Filling With Choc Chip & Pecan ~


~ Pizza ~


Menggunakan doh yang sama, projek ni dibuat semalam... kala kanak-kanak cuti hujung minggu & Mr. I kena masuk kejer...

~ Cheesestick konon-konon ala Papa John... ahahhaah... ~



~ Pizza caca merba ... sebelum kebakaran ~




~ Selepas kebakaran ~

Resipi basic doughnya kemudian yer... daku belum mintak izin tuan punya resipi nak publish kat blog buruk nie... serius, daku suka sangat doh nie... roti jadi lembut aja... biasa roti yang daku buat, dah sejuk dah tak best nak makan... sebab keras & kering... yang ini, memang still lembut... kala esoknya nak makan pun, cuma panaskan setengah minit jer dalam microwave & roti tu lembut balik cam baru kuar oven... :) Ni plak kudap-kudap yang dimakan dengan pizza semalam...


~ Smiley potatoes Mc Cain ... comel kan... ~



~ Cheezy Wedges... rindunya Cheezy Wedges KFC~


Ni pun buat semalam...

~ Cucur Udang ~


Baru cadang nak buat homemade mee kuning... Ini gara-gara kesedapan mee goreng superb yang Zura bawak masa Zura & Kak Ida datang umah... sungguhlah nikmatnya... rasa cam tak cukup jer... ahahahah... biasa masak-masak mee, pakai spaghetti aja... hari tu Zura goreng mee pakai mee kuning yang Ati buat... memanglah sangat sedap... thanks pada pembuat mee dan tukang goreng mee... Ngeeeee... sini memang takde jual mee kuning... kalau ada pun yang Pinoy punya... lembik, senang hancur dan bau kurang best... baik pakai spaghetti aje...

Hari tu, takde acara makan-makan yang dianjurkan pun oleh daku... jangan ada yang ambik hati pulak sebab tak jemput sesiapa... memang siapa-siapa nak datang rumah, bagitau jer bila & datang ajalah... nak tunggu daku buat majlis makan-makan, entah bila baru nak buat... huhuuhu... setakat nak datang rumah & lepak-lepak, bagitau jerla sehari dua sebelum tu... insyaallah ON ajer... jangan plak mai mengejut, kot kang ada pulak yang sakit jantung tengok umah serabut... hihhii... masa diaorang datang pun, daku cuma bancuh air, goreng sukun & hidangkan kuih bakar pandan yang buat petang sebelum tu... itu jer... Tetamu pulak yang susah-susah... Zura datang bawak mee goreng & Kak Ida bawak sardin pastry roll... saja je, kami dah lama tak duduk borak-borak & gebang-gebang... :)

Tup-tup rezeki di pagi hari ini, Kak Ida sms bagitau dia ada kirim mee kuning kat Mr. I melalui Mr. Zubir ... alhamdulillah... rezeki-rezeki... mekasih banyaklah Kak Ida sayang oiii... ingat jugak dia dekat daku ni ha... susah-susah aja... tapi hati ni, suka sangat... mee belum sampai, kuah & eksesori daku dah siap dulu... kihkihkih... dari dok kepala pening pikir nak masak apa arini, terus laju jer daku teringat mee kari... lama dah tak makan... mee goreng, mee sup & mee bandung ada buat minggu-minggu lepas... tapi versi spaghetti la... heheheh...


~ Mee kari ~



Tulah kisah masak-masak terakru... kisah-kisah lain, takde apa sangat pun... biasa-biasa aja... selain Kak Ida & Zura datang umah ritu, kami sekeluarga pun ada terima jemputan dinner dari Syerah sekeluarga yang duduk tingkat atas ni ha... nama jer tingkat atas jer, tapi kami masing-masing pun sibuk gak menguruskan keluarga & rumahtangga... pun jarang-jarang dapat bersua muka... terima kasih lah, atas undangan & hidangan yang sgt menyelerakan tu... kari ikan, sambal udang petai, ayam goreng KFC & kubis masak lemak... sangatlah daku berselera... hihihi... :P

Daku akhiri kisah arini dengan gambar terbaru permata hati kami...


~ Triple I ~



Sekian, wassalam...

9 comments:

  1. Ahakkkk sedap ke hapa wak mee goreng cincai kelam kabut.. Owhh mee kari itu memang menguji kesabaran sungguhhh huhuh.. Pssttt psttt nnti kite wat sesi gebang lagi ehhhhh :)

    ReplyDelete
  2. aduhh sedapnya tengok gambo masak2 tu..pastu plak diakhiri dengan gambar dak ciut miut tu geram nengoknya..sejuk sejuk je muka anak2 u lah..gerammm

    ReplyDelete
  3. mak aih...., rajinya.. dgn anak kecik tambah lagi dua org tu.., sempat lagi buat makanan comel2... cayalah kak yong...

    ReplyDelete
  4. salam dr k.nor.. uishhh comelnyer sikecik tu senyum..

    k.nor geram jer tengok smiley potatoes tu.. buat sendiri ke? atau readymade? cun betul hehe

    ReplyDelete
  5. alalala.. gerammnya tgk iman... peluk cium dari auntie .. muahhhh

    K.ida pun dok ngigau mee goreng Wa yg sedap tuu.. tuu yg buat mee gak tu..

    ReplyDelete
  6. Wawa: sedap weiii... tapi takleh makan selalu, kontrol-kontrol... ehehe... sesi gebang, anytime... just confirm date n venue jer... hihihi...

    Izah: ehehee... thanks... :)

    Kak Ti : kalo ada kakak, dia yg jaga adik... sempat la lari2... eheee...

    Kak Nor : smiley potato tu, beli jer Kak Nor... takder daya nak buat2... eheee...

    Kak Ida : Auntie, Iman bau acam la... hehee... tenkiu sgt mee tu tau... :)

    ReplyDelete
  7. lapaaaa tgk pics kak amy...huhuhuhu...:)

    ReplyDelete
  8. Harleena: tenkiu2... :)
    Ayu: winter memang lapar ajer... ehhee...

    ReplyDelete