Pages

Monday, March 07, 2011

Lain dari biasa... Resipi ISTIMEWA !

Salam...
Selamat hari Isnin... hari ini entry special sket... biasanya, masuk entry masak2, bebel2 or jalan2... kali ni lain sket dari biasa... eheee... ni kiranya aliran barulah dalam blog daku nie... saje jer wat suspen... so, next time kalau ada petua-petua atau tips2 kesihatan, kecantikan atau yang sewaktu dengannya akan daku masukkan sekali... Adalah jugak info berguna buat kita semua... mana yang boleh pakai, silalah amik dan cuba... mana yang rasa tak sesuai, tolak tepi sahaja... jangan susah-susah fikir... eheheeee...

Kalo biasa, asyik resipi masuk perut jer kan... kali ni, daku selitkan resipi khas buat kulit... kali ni, resipi khas untuk kekalkan keanjalan kulit... resipi khas ni daku ambik dari majalah RAPI keluaran APRIL 09... siapa yang ada majalah, boleh rujuk majalah la kan... siapa yang takde, lets share together... manalah tau kot2 ada manfaatnya kan... dalam majalah tu ada 10... tapi daku pilih 6 sahaja yang daku rasakan simple dan mudah bahannya... ayat asal dah diolah dari resipi asal...


Gambar sumbangan Mr.Google...



RESIPI KEKALKAN KEANJALAN KULIT



1. Hebatnya putih telur...


  • Yang ini, memang dah biasa sangat kita dengar kan... tapi inilah yang paling basic dan mudah nak ikut...
  • Sediakan sebiji telur, ambil putihnya sahaja & masukkan ke dalam bekas ...
  • Kemudian, masukkan dua sudu kecil perahan lemon dan pukul sehingga sebati...
  • Sapukan rata keseluruh wajah dan biarkan selama 5 minit...
  • Sapukan lapisan kedua menggunakan lebihan ramuan tadi... biarkan sepuluh minit...
  • Bilas dengan air bersih...


2. Wow Pisang Monkey ! ...

  • Lenyekkan 1/2 biji pisang... 1/2 lagi boleh telan aje atau buat cekodok...
  • Kemudian, campurkan dengan satu sudu besar jus perahan oren dan satu sudu besar madu...
  • Kacau sebati dan lumurkan pada wajah... Biarkan selama 15 minit...
  • Bilas menggunakan air bersih...


3. Oat Bukan Sekadar Sarapan...


  • Ambil satu sudu besar oat, dua sudu besar susu tepung tanpa lemak, putih telur dari sebiji telur dan 1/2 cawan perahan jus oren... Masukkan ke dalam mesin pengisar dan kisar sebati...
  • Tempekkan pada wajah dan biarkan selama 20 minit...
  • Bilas bersih...


4. Oren Si Lobak Merah...

  • Masak 1/2 cawan oat... Kisarkan bersama 1/2 biji lobak merah...
  • Masukkan dua sudu besar jus lemon dan kacau sebati...
  • Ratakan pada wajah dan biarkan lima hingga sepuluh minit...
  • Bilas menggunakan air suam...

5. Susu Untuk Kulit...


  • Campurkan satu sudu besar susu tepung tanpa lemak bersama satu sudu kecil yogurt asli... takyah susah2 cari perisa stoberi ke, blueberry ke okeyy...
  • Ambil 1/2 batang timun dan cincang... masukkan semua bahan ke dalam pengisar ... Kisar sebati...
  • Lumurkan pada wajah dan biarkan selama 20 minit...
  • Bilas bersih...


6. Semurni Minyak Zaitun...



  • Campurkan sebiji kuning telur bersama satu sudu besar madu...
  • Masukkan satu sudu besar minyak zaitun dan secawan oat...
  • Sapukan pada wajah dan biarkan selama 20 minit...
  • Bersihkan menggunakan air suam...


Kesemua resipi ni, mudah murah dan semulajadi... tanpa bahan pengawet ataupun kimia merbahaya... Jom kita cuba sama-sama... Selamat mencuba!... Sekian, wassalam...

5 comments:

  1. Bagusnya petua.. murah dan mudahh.. tapi nak cari mood rajin nak layan tu yang payah tu.. hehehe.. padahal nak cantik tak perlu kos yang tinggi.. cuma perlu rajin jerrr kann...:) thanks for sharing..

    ReplyDelete
  2. wowwww..petua berguna...bagusssssnya

    ReplyDelete
  3. rasa cam dah follow blog neh..gambar cantik2 lah... seriyes..menu2 pun best best..hehee

    ReplyDelete
  4. Aienn: Ngeee... saje kembangkan skop...

    Kak Ieda: Tulah... benda nye simple & senang jer... tapi, malas nye yg lebih kann... :)

    Sue : Thanks...

    Izah : Eheee... entry ni gambar from google... sbb tu lawo2...

    ReplyDelete