Pages

Thursday, March 31, 2011

Macaron kaki bantut?

Assalamualaikum...
Selamat hari Khamis... sedar tak sedar dah banyak hari takde entry masak2... minggu lepas En. Suami ambik cuti 2 hari demi melayan kanak-kanak yang tengah cuti sekolah... kebetulan baru abis outage, boleh la ambik cuti kalau tak ganggu kerja... kalau tengah banyak kerja, memang daku pun segan nak mintak En. Suami ambik cuti... yerla kan, orang lain bertungkus lumus kerja, beliau nak cuti pun rasa tak best lah kan... bila dah tenang2, bolehla cuti sekejap...

Kisah kali ni, kisah Macaron... Budak2 ni suka sangat... tapi setiap nampak nak beli, parah jugak la... berpuluh hengget sekali kudap2 jer... bukan boleh kenyang pun kan... kalo makan nasi ker or makanan heavy, berbaloi la jugak... haritu beli kat PAUL yang mini, sedozen 3.95KD x RM 11 ... baru2 ni beli kat Dean & Deluca... murah sket... 1.25KD per 100g... adalah dalam 8 biji kot yang mini tu... kalau beli 200g, dalam 16 biji baru 2.50KD... murah la kalau nak compare dengan PAUL... tapi murah2 pun, kudap ni memang kategori mahal... tu belum pegi jengok kat LADUREE lagi... entah bape hengget la plak... huhuhu...

Taknak bebel panjang... tengok ajalah, Macaron kaki bantut daku nie... kaki udahla bantut, pastu merekah pulak... tak berkilat pun sama... macam2... patutlah benda alah ni, kemain mahal regenya di pasaran... bukan sebab bahan-bahan dia yang mahal sangat pun, tapi kaedah membuatnya yang mendebarkan... nak kuar kaki pun susah, nikan pulak nak jadi perfect... nak bagi sama saiz lagi... tapi tu cakap2 bagi first timer & beginner cam daku la... kalo dah expert tu, takyah risau la kan... hihihihi...


~Macaron kaki pendek ~



So, daku pun try la buat... memang debar giler... skodeng2 oven jer, tengok kaki dia kuar bantut... ahahhaa... mmg saspen tol... pastu, merekah plak atas dia... maybe terlebih kacau or suhu oven tinggi sangat... memang guide nak buat bagi suhu 150 Celcius... tapi depend jugak dengan jenis & saiz oven kan... kena ejas2 la jugak...

Next time kena cuba lagi... Am not happy with the result but still the children love it, even rupa bentuk dia memang tak semenggah... In future, kena blend almond powder & gula ising halus lagi sket & jangan kacau beria sangat kot... jgn sampai bancuhan jadi watery... kena practice piping jugak... dah terketar tangan sebab dah lama tak pegang piping bag...

But, dari segi rasa, daku yang tua ni pun suka gak kudap2... bau wangi dengan almond powder kena plak filling Nutella... yummy... tapi, takleh makan banyak sangat, manis... So, ni resipinya... ambik dekat blog mana dah lupa... Sumber Yani Deco Choco...


BAHAN-BAHAN...

  • 80 gram putih telur (lebih kurang 2 bj telur saiz L)
  • 60 gram gula kastor
  • 80 gram almond powder
  • 120 gula ising
  • sedikit esen vanila
CARA-CARA...

  1. Ayak gula ising dan almond powder...
  2. Pukul putih telur dan gula kastor sehingga berbuih... Masukkan esen vanila dan pukul sehingga kembang dan bertanduk...
  3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan diayak ke dalam putih telur... Kacau perlahan-lahan...
  4. Letakkan pewarna disukai & kacau perlahan...
  5. Masukkan bancuhan dalam piping bag... picitkan bentuk bulat di atas tray yang telakh dilapis baking paper... jarakkan setiap satu...
  6. Ketukkan perlahan dulang pembakar dan gunakan toothpick bagi mencucuk gelembung udara yang ada di permukaan meringue...
  7. Keringkan meringue 30-40 minit sehingga meringue tidak melekat di jari jika disentuh...
  8. Bakar selama 20 minit pada suhu 150 Celcius... Sejukkan dan tanggalkan dari baking paper... letakkan filling dan pasangkan dengan yang hampir sama saiz...

~Sangat tidak hensem okeyyy~




Sampai sini dulu, coleteh hari ini... nanti bila2 ada main masak2 daku entry lagi... Sekian, wassalam...

4 comments:

  1. naik jgk ler elok sy punya dah mcm kuih dorayaki giant pijak.ahhahahahaha

    ReplyDelete
  2. As-Salam, okeh la tu.... aku nak mencuba buat benda ni tapi semangat yang dikumpul tak cukup.... takut menghadapi kegagalan... hahahahah... memang payah buat menda ni... esp part nak pukul telur tu... lebih tak leh kurang pun tak leh... nyampah... apa lagi post la sikit!

    ReplyDelete
  3. laa.. tengok kembung elok jerr.. kaki bantut tak pe sbb nak gak kuar kaki kira dah cukup bagus sgt tu.klu k.ida yang buat.. fuh.. rasanya tak nampak rupa kott...

    ReplyDelete
  4. tak terbayang pulak macarons kaki panjang rupa macam mana, hahaha

    ReplyDelete