Pages

Monday, January 17, 2011

Diet oh Diet...

Salam...
Kembali bersiaran... curi2 masuk entry sebab little bos sedang tido pas minum susu... perkembangan terbaru, rumah still lintang pukang... operasi sembur menyembur belum selesai... sampai daku dah naik rimas & lemas...

Pendekkan cerita, daku sedang bekerja keras nak menurunkan berat badan... Kg's yg naik masa pregnant sangatlah dahsyat... berat sehingga nak melahirkan mencecah 87kg... serius, seram... memang paling berat la kali ni... pregnant Irdina 81kg, Irfan 84kg, Iman 87kg... nampak cam naik 3kg setiap kali pregnant... kalo akan datang, adakah 90kg? huhuuuh... ampunnnn... tapi, adakah akan datang? no komen... hanya masa dan Allah yg menentukan... :)

Jom tgk gambo sblum bersalin aritu... beberapa hari sebelum bersalin... serius segan nak tgk gambo sendiri... huhuuhhu... siapa yang ada sakit jantung, jangan tengoklah gambar nie... terkujut nanti...




Gambo terbaru... After 2 bulan melahirkan... gambar semalam masa makan2 kat rumah Lina... gambar ihsan dari kamera Lina... daku tak bawak kamera yg besar bagai itew... sbb tak cukup tangan nak bawak 'handbag' beso aka our little I ... Jeng jeng jeng...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Ada progress ke tak? alhamdulillah, so far so good... turun pelan2 pun takper... yerlah, sepuluh bulan mengandung kumpul segala lemak2, takkan lah 2-3 bulan boleh balik ke saiz asal... naik berat masa mengandung pon dekat 30kg... takkan la nak hilang sekelip mata... azam tu kenalah jugak realistik kan... so, target daku nak kembali ke saiz asal dlm tempoh setahun... mudah-mudahan kan tercapai...

Nak kuruskan badan ni, memang kena kuat semangat... tak boleh seminggu kamu usaha, then, kamu timbang & tapi tak turun jugak, kamu give up dan terus makan2... kalo macam tu, sampai bila pun tak selesai... badan masing2 lain2... paling kurang kamu usaha lah sebulan berterusan... tengok hasil macammana... kalau kaedah kamu sesuai dengan badan dan betul, patutnya paling kurang sedikit pasti nampak hasilnya... kalau tak berhasil juga, pasti kaedah kamu tidak sesuai ataupun betul dengan badan kamu... lakukanlah perubahan pada mana2 yang patut dengan diet kamu... dan yang penting, usaha berterusan... kalo hari ni kamu diet, esok kamu makan, lusa kamu diet, tulat kamu makan... pi mai pi mai tang tu jugaklah... diet bukan bermakna kamu tak boleh makan kan... cuma kena jagalah...

Kawan-kawan kata daku dah kurus sket, but for me still long way to go... at least 15 kg to get rid... nak cun sket 17 kg to get rid...

Azam daku nak kembali ke saiz ini atau lebih kecik lagi... :P


Lepas ni, jangan plak sesapa gi tag produk2 menguruskan badan ek... daku tak berminat sebab daku dah ada cara yg tersendiri... biar lambat asalkan selamat... :P So, sesapa yang sekapal dengan daku, marilah sama2 kita berusaha... demi kesihatan yang baik untuk diri sendiri... sekian, wassalam...

Wednesday, January 12, 2011

Serabut , Stress & 2011...

Salam...
Kembali bersiaran... curi-curi masa kejap sebelum lelapkan mata... entah dapat lelap berapa lama aja agaknya... itupun kalau dapat... semua dek kerana kehadiran new boss dalam rumah nie... baby Iman... ehehee... time tidur daku pon tak menentu... kadang2 seharian tak dapat nak tidur sampailah En suami pulang dari kerja dan amik shift jaga Iman... barulah daku sempat lelapkan mata beberapa jam...

~Mood tengah baik ~


Bukan nak komplen, apatah lagi tidak bersyukur... tapi memang lately my life agak serabut... ahahaha... serabut otak, serabut tengok umah yang serabut, serabut nak atur new routine dan seangkatan dengannya... maklumlah dah lama tak ada anak kecik... Bila dah serabut, mulalah stress kan.... anyway, dalam susah2 kita, pasti ada orang yang lebih susah... jadi, kita harus bersyukur walaupun pelanginya masih belum kelihatan dek kerana hujan panas di tengah hari... insyaallah pasti akan muncul jua nanti... :)

Penghujung tahun berakhir dan tahun baru bermula dengan tak best sekali... sebab kedua2 abang dan kakak kena cikenpox back to back... at the same time Iman plak dapat ekzema... teruk di pipi dan telinga... sedih tengok... nasib baik tak merebak lepas jumpa Paed... alhamdulillah dah ok... tup2, minggu lepas, few bintik2 seakan ciken pox timbul plak 2-3 bijik kat baby Iman... stress sungguh rasanya... penat otak, badan jangan katalah kan... terkejar2 semuanya...

Lepas dua kali pergi jumpa Paed, beliau istiharkan bintik2 yang Iman kena tu bukan cikenpox... alergik aja... sbb patutnya baby bwh 4 bln tak akan kena cikenpox sebab antibodi dari ibu yang dah penah kena cikenpox patut kuat lagi... tapi yerla, semuanya kuasa Allah... kita mana nak tahu... tu yg risau sangat... tapi bintik2 tu tak kuar banyak pun selepas hampir seminggu... abis gitu jer... naik la beberapa bijik di muka... tu pun yg kecik2 jer... tak nampak pun ada air dalam bintik tu... cuma ada la beberapa bijik nampak ada air dlm tu... kat leher, kaki, lengan, kepala dan belakang badan... tu pun sebijik kecik jer serba satu part... so, Dr suruhh monitor aja kalau2 ada demam... Alhamdulillah, demam pun tiada... barulah hati ni lega sedikit...

~Ekzema teruk di pipi dan telinga... kena usung sebab nak hantar kakak dan abang naik bas ke sekolah ~


Setel kisah kesihatan anak2, kisah rumah lah pulak... sungguhlah banyak pepijat kat rumah nie... dah berapa kali spray segala, ada jer lagi... last2 bagi tau care taker building... so, diapanggil orang spray berperingkat satu rumah... master bedroom dah setel spray... tapi yg letihnya, segala mak nenek dlm tu kena punggah keluar letak bilik sana... letih la nak mengemas macam nie... sbb dia spray ala2 spray denggi tu... abih sume angkat tilam n katil2 diterbalikkan... mmg berminyak dan berlengas... bau, jgn cakapla kan... kenalah plak bukak tingkap time2 winter nie... nanti kalau dia nak spray bilik lagi satu, kena plak punggah bilik sana pindah sini... dapur lagi... washing room lagi... so, buat masa ni rumah daku memang macam under construction... mmg stress menengoknya...

Dahlah sungguh stress nak punggah dan kemas semula... yang paling stress sebab perut ni sakit lagi... nak buat kejer berat tak terdaya, tapi nak tengok aja keserabutan pun tak daya mata memandang... stress jugak jiwa... maka, pelan2 jugalah kemas umah, vakum, mop, cuci toilet dan sewaktu dengannya... masak2 pun campak2 aja... tapi nak kejar masa dengan rutin anak2, time mengamuk & tido baby yg tak tentu masa, sangatlah meletihkan.... :( .... kalau tetiba ada kawan2 yang datang mengejut, sure akan pengsan tengok keserabutan tahap kandang kamben kat rumah nie... malu I, you... ahahaha...

Kesihatan pun rasa belum baik sgt lagi... luka luar operate, alhamdulillah elok jer nampaknya... benang jahitan pun dah hilang... nampak satu line parut muda ajer... tak berani nak cuci beria... tapi sakit kat dalam perut ni memang terasa... especially bila dukung and dodoikan baby banyak sangat... nyilu, pedih, perit dan segala la... rasa teruk sket sakit kali ni... maybe sebab dah banyak kali kot belah kat tempat sama... huhuu...

Kalau dulu, lepas jer pantang dah segar bugar... boleh pegi shopping merata... pakai heels lagi panjat tangga kelas... kali ni, takder can la... so, buat kejer memang kena slow motion & manja2 sketla... tak suke tauu... sebab daku ni jenis lipas kudung... paling menci wat kejer hegeh2... nak buat, buat sehabis baik... malas nak buat, tak payah buat terus... ahahhaa...

Serabut jugak sebab dah lama sangat terperap dalam rumah... ada jugak keluar few times dlm pantang and lepas pantang... tapi sume atas urusan2 penting aje... pergi embassy buat passport Iman & renew passport daku, pegi klinik & hospital dan seangkatan dengannya... masih belum sempat berjimba or berumba walaupun tempoh pantang dah abis...

Jadinya, minggu ni anak2 pun nampak semua dah lega... so, ingat nak keluar for Iman first berjimba outing... nak observe mood dia macammana, ok ke tak bawak keluar, mengamuk ke tidak dan seangkatan dengannya... jugak nak test ummi dia dah cukup sihat ke nak start semula agenda feveretnya... sure En. suami akan cakap, 'eh nampak belum sihat lagilah tue' ... hihihii... sambil2 tu nak juga cuci2 mata dan beli keperluan yg dah lama ter'KIV' ... keperluan okey, bukan suka suki... tapi kalo dapat gak keperluan yang tak berapa nak 'perlu', seronok juga kan (sambil mengusap2 dagu yg takde janggut dan tersengih)... ahhahha...

Dalam keserabutan ada jugak la yg melegakan... urusan dokumen Iman dah hampir settle... pendaftaran kelahiran, passport Iman, resident visa sume dah siap... Civil ID aka IC tgh proses... Insyaallah siap sedikit masa lagi... segala urusan kena siap dalam tempoh 2 bulan dari kelahiran... risau jugak tak sempat... sebab passport tu yg dapat lambat sebab kena hantar balik Malaysia melalui embassy... harap2 selesai sedikit hari lagi...

Harap-harap hari mendatang, kurang sedikit lah keserabutan... semoga cepatlah daku nak sesuaikan diri dengan rutin baru, ejas mana patut, lebih sabar tempuh segala... Azam tahun baru? tak sempat nak fikir apa... semoga dapat capai apa yang belum dapat digapai... Yang baik2 boleh kekalkan aja dan murnikan, yang buruk2 cuba buang perlahan2... tapiiiiiiii, antara azam yang penting tahun ini, lemak2 buruk lagi huduh yang menempel kat badan ni HARUSSSSSSSSS kena buang... ahahahaa... juga ada keputusan dan timbang tara penting yang daku kena buat sekitar pertengahan tahun ini... mudah2an bila tiba masanya nanti, Allah akan beri petunjuk dan hidayah buatku... semoga segala usahaku untuk berikan yang terbaik buat keluarga akan diredhai Allah S.W.T ... Amin... jumpa lagi... sekian, wassalam...