Pages

Thursday, March 24, 2011

Donut Suria Pelangi...

As-Salam...
Salam hari Khamis yang berbahagia... ni kes geram tengok donut kaler santek kat rumah CMG tu... menggoda mata & nafsu makan betul... eheee... kena plak lama dah tak mendonut... lagilah geram jer... kanak-kanak ni memang suka dengan donut... so, berbaloi kalau buat pun... takderlah donut tu mati keras kat atas meja tu jer... ehehee...donut ni, rasanya aritu ada nampak kat umah Kak Nis Jabriya... dia pun dah try... :)

Memang biasa buat donut pakai resipi Donut Suria ni pun... cuma kali nie ada kaler jer... daku ni memang jenis malas dah nak tukar2 resipi bagi benda yang dah biasa buat atau kalau rasa dah serasi dgn resipi yang dah biasa pakai... takut kang dah buat2 tak memuaskan hati, membazir jer... lainlah benda yang nak dibuat tu, benda baru or resepi sedia ada belum capai kepuasan hati... barulah daku akan cuba dan cuba lagi sampai dapat resepi feveret...

Resipi ni daku CnP kat umah Cik Mat ajerlah... idaklah daku rajin nak menaip balik... ehhee... Tenkiu Cik Mat...


~ Kaler n pattern kurang cun... cuba lagi ~


BAHAN-BAHAN...

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 camca besar susu tepung
  • 1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
  • 1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 100 ml air suam*
  • 1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
  • Sedikit lagi air (tambahan)
  • Pewarna makanan merah jambu dan hijau
  • Gula halus untuk salut donat


CARA MEMBUATNYA...

  1. Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.
  2. Bagi doh tadi kepada 3 bahagian, 1 biar pada warna asal. 1 lagi adun dengan warna merah jambu dan 1 lagi dengan warna hijau, adun hingga sebati. Kemudian satu kan ketiga2 tadi dan uli perlahan sehingga mendapat corak seakan2 pelangi atau marble.
  3. Tabur tepung pada meja kerja, letak doh tadi dan canai setebal 1/2 inci dan terap guna acuan donat, alih atas loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap, tutup permukaan donat dengan kitchen towel bersih dan letak di tempat suam selama 45 minit.
  4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Salut dengan gula halus, boleh hidangkan....

Donut ni wat dua bentuk... bentuk tradisi dan yang dah ditocangkan... yang kelakar, anak teruna teman tu yang berkenan beno dgn donut tocang tu... kakak dia lepak jer... agaknya kakak dah biasa kena tocang rambut, tu yang dah tak hairan tu... hihihi...

~ Tergelap sedikit ~



Ni plak buat roti telur bawang... tapi men belasah jerla... janji ada rasa roti, telur n bawang... rangup ke, lembut ke, daku dah tak kisah dah... yang penting, kuah kasi banjirrrrr.... uwaaaaaa, tak sabar nak balik bumi Malaysia tercinta... kepala otak ni kira nak makan aje... ahahhaa... pastu badan mengembang tak ingat baru menyesal tak sudah... hihiihi...


~ Roti telur bawang dengan dal banjirrr ~



Lepas baik jer demam, budak kecik ni dah ada benda baru yang dia boleh buat... tapi Iman ni malas la... mengereng malas... entah bila la nak meniarap nie... yang dia tahu, hisap jari... hisap penumbuk... main sembur air liur... jerit n ketawa mengekek.... hihiih... berat pun tak berat sangat macam kawan2 dia yang lain... halus jer... tapi berat still dalam range normal la... takperlah dik, asal adik sihat...

~Pegang botol sampai terlelap... bila dia ada mood jer dia boleh beraksi begini ~




Sekian, wassalam...

Wednesday, March 23, 2011

Rojak India & Air mata kucing ...

Salam...
Selamat petang Rabu... dah tengah-tengah minggu ni, mood memang baik sikit... sebabnya dah nak hujung minggu... boleh rileks dan santai... kanak-kanak juga akan bercuti sekolah selama seminggu pada minggu depan... kalau sebelum-sebelum ni, En suami sibuk sekali dengan outage kat plant... jangankan kata nak ambil cuti, cuti hujung minggu pun kena masuk plant... memang tiap kali outage pun macam ni... alah bisa tegal biasa... makan bulan jugak outage ni... nanti time summer pun ada lagi outage yang lagi panjang ...

Resipi asal Rojak India ni, dari Chef Norzailina Nordin dari Alaf21... Tapi biasalah, kalau sampai kat tangan daku dah kena ejas la... ejas bergantung pada stok bahan mentah, kerajinan nak menyukat dan seangkatan dengannya... bukan sesaja nak menderhaka... tapi basic resipinya macam nilah... Rojak india ni ada macam2 nama la kot... sebab ada tempat panggil mee rojak... ada panggil rojak ayam... ada panggil pasembor... daku tengok lebih kurang sama jer pun... beza dekat eksesori dia jer agaknya... entahlah... sape yg maklum, bagilah tau daku yer... :)




Sumber resepi: PN. NORZAILINA NORDIN -Alaf21

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus
minyak untuk menggoreng

Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum digunakan.

Bahan Sampingan:
8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
450 g taugeh, dicelur 1 minit
300 g sengkuang, dihiris
2 biji timun, dihiris
4 biji kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
4 biji telur, direbus & dihiris

Bahan Cucur (Lembut):
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul

Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.

Bahan Kuah:
900 g keledek
2.5 liter air
1 camb asam jawa
75 ml air
75 ml minyak
4 biji bawang merah, dicincang halus
3 biji cili merah, dibuang kulit & dikisar
1 1/2 camt serbuk cili
1/3 camt garam
6 camb gula
50 g kacang tanah, digoreng & dikisar halus
beberapa titik kicap hitam
beberapa titik cuka

Rebus keledek hingga empuk. Kisar dengan air. Campur asam jawa dengan 75 ml air. Tapis dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan serbuk cili. Tuangkan keledek kisar bersama airnya. Seleps 3-5 minit, masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau selalu di atas api perlahan. Kemudian masukkan kacang tanah, kicap pekat dam cuka. Masak lagi hingga terbit minyak.

Taugeh dan sengkuang takder dalam stok... So, daku tambah jejari ketam yang digoreng salut tepung, ayam goreng crispy dan mee kuning... kuah pun daku lebihkan kacang sebab mmg suka kuah yang banyak rasa kacang ala-ala kuah kacang gitu...

~Banjir~



~Slurppp... sedap minum time2 cuaca panas nie... ~



Ni plak kes little Iman... gara2 kena jab Ahad aritu, terus jer demam... kat sini kalo jab bukannya campur ubat dalam sekali jab... sini, kalau dua ubat, dua kali lah jabnya... kali ni 3 ubat... satu oral dan dua kali jab kat kaki kiri kanan... maka, inilah hasilnya... 2-3 hari jugaklah demamnya turun naik... hari ni baru totally baik dari demam... alhamdulillah...


~Sian Tite... bak kate acik Ainn tite... ~



Sampai sini dulu entry ini... nanti sambung lagi... Sekian, wassalam...

Tuesday, March 22, 2011

Lemon chicken & Nasi goreng cina...

Salam...
Sambung lagi masuk entry... ari ni mengagahkan diri masuk entry... sebabnya nanti kalau mood malas sampai, alamatnya bersawang la umah ni... hihihii...

Ni plak akibat tetiba teringat lama tak makan Lemon Chicken Lina... Lina tu sifu Lemon Chicken kat Q8 ni ha... Lemon chicken beliau menjadi pujaan sahabat handai... ehehhee... biasa kalau nak makan, request jer kat beliau.. kali ni try wat sendiri... resipi pun cecampak jer... sebabnya si sifu aka Lina ajar, cecampak jer kata dia...

Ayam tu bersihkan dan perap dengan garam & serbuk lada sulah... bila nak goreng just celup telur & golek dengan tepung... goreng deep fry... kalo nak senang pakai tepung goreng segera tu jerkan... macam2 cap ada... perasa pun ada macam-macam... tapi daku kat sini takde... just pakai all purpose wheat flour campur rempah kurma, garam & lada sulah sket... pun sedap jugak...

Gravy dia... Jus lemon, kordial oren sunquick, air, garam n gula secukup rasa... ada jugak resipi yg daku jumpa tambah sos plum... daku takde, so wat yg basic jerla... Lemon chicken ni makan ngan nasi goreng cina... nasi goreng memang daku tak makan la... ratah ayam ajer... budak-budak ni plak takmau dengan gravy... nak ayam saje... ehehe...


~ Lemon chicken ~



~ Nasi goreng cina & Air mangga kordial sunquick ~




~Kek batik sesat... setiap kali buat, tak pernah nye ensem kek batikku ini... :P ~




~ Rezeki pagi jumaat... jiran atas bagi... seharian daku tak masak :) ~


Nanti bebila masuk entry berpasiran dengan kanak-kanak ni plak... Sekian, wassalam...

Murtabak & Roti Boom...

Salam...
Kembali ke entry makan-makan... entah aritu terasa sangat nak makan murtabak... baru jer makan kat rumah Kak Ana kelmarin... tapi nak makan jugak... daku memang tak makan nasi seharian... kadang2 jer ambik nasi... tapi kadang2 teringin jugak nak makan certain2 lauk or spesis nasi macam nasi lemak, nasi ayam, nasi bubur, nasi sup, nasi minyak or nasi pulut... then, masa tu barulah makan nasi ... so, tu yang kadang-kadang masak minum petang yang heavy sket la... diet la konon... tapi nasi for lunch memang ada prepared tuk anak-anak... En suami pun memang malas nak dinner nasi sebab kat office dah provided lunch nasi... tu yang daku pun makin malas nak masak nasi... eheeeee...

Resipi murtabak takde ek... cecampak jer semua... kulit pun buat sendiri yang simple jer... tepung, air, garam... bentukkan bulat sket... campak dalam mixer and uli kejap... bulat-bulatkan kecik-kecik... perap dengan minyak dan marjerin... bila nak pakai, leperkan dan tarik jerla... tentu-tentu daku tak pandai nak tebar... ehhee... tarik tu pun ada yang terkoyak... koyak yang boleh diselamatkan, pakai jerla jugak... yang dah rabak, daku pintal2 jadikan roti boom pulak... ehehhee...


~ Murtabak & Jeruk Bawang ~




~ Roti Boom Wif Sambal Tumis ~


Ada lah dua keping kulit yang rabak... so, dapat dua ketul ajalah roti boom daku ni ha... tetiba, En suami kata, kenapa ada dua jer? nak lagi... ahahhaa... dah dua jer yg koyak... dua ajalah jadiknya... menu utama murtabak, tapi roti boom ni pulak yg entefrem... lenkali plak ek, daku wat roti boom sesaje... jemputlah kalo sudi... dah makan anto pinggan masuk sinki... :P

Sekian, wassalam...

Wednesday, March 16, 2011

Kek Kukus Lapis Coklat...

Salam...
Sambungan entry hari ini... hari ni ada kesempatan dan kerajinan sket nak masuk entry... kek lapis ni hasil punya fikir, apalah nak di bawa ke rumah Kak Ana masa dia jemput makan2 kaum ibu Malakoff Isnin baru-baru ni... sebenarnya saja cari benda yang boleh buat awal sebelum hari jemputan... kalau pagi jemputan baru nak godek2 kat office tu, alamat nanti memang pergi tangan kosong jerla.. mana ke sempat nak berdondang sayang dengan si Iman tu lagi kan... ehehhee...

Sebenarnya teruja sebab tengok kek ni kat umah Izah Daut... Pastu skodeng plak kat rumah tuan punya resipi Kak Dayang Jack@ dapurku sayang... santek jer kaler ijau dengan pink manja gitu... tengok resipi pun simple... telur pun tak pakai banyak macam kek lapis yang biasa daku buat... kurang sket kalori kalau makan... ahahahaa.... tapi kalau dah makan sorang2 suku loyang, kes macammana pulak ek? Erkkkkkk.... no komen (jawapan artis) .... Eheeee....

Hasilnya, jadiklah kek lapis yang patutnya hensem... tapi sebab tangan tak bedung ni yang buat, jadik tak berapa nak hensem lah... lapis dah senget benget... tapi daku suka kek ni, sebab tak manis sangat dan tak cepat rasa muak.... mungkin sebab telur pakai tak banyak kot...

Ni resipi asal aku amik kat rumah Kak DJ... terima kasih yer kak... mintak halal...


Silalah makan sorang seketul... :)





Kek Kukus Lapis Coklat

Bahan-bahan : loyang 8 x 4.5 x 4.5
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan nestum yang sudah dikisar dan sekali ayak
  • 1 sk baking powder
  • 250 g mentega
  • 5 biji telur A (asingkan putih dan kuningnya)
  • 80 g gula kastor
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 150 g coklat Cadbury / Milk Roundies
  • 1 sk esen vanilla
  • pes pandan/pewarna hijau dan pes strawberi /pewarna merah

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Balutkan penutup kukusan dengan tuala. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega. Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan dengan nestum. Ratakan.
  2. Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun berasingan, putar kuning telur bersama susu pekat dan mentega hingga pucat. Kemudian, satukan dengan tepung tadi dan esen vanilla. Putar sebati dengan kelajuan perlahan.
  4. Satukan adunan tadi bersama putih telur dan putar lagi hingga sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan pes pandan/pewarna hijau dan satu bahagian lagi dengan pes strawberi/pewarna merah. Kemudian setiap adunan dibahagikan lagi dengan 3 bahagian. Kesemuanya ada 6 lapisan.
  6. Tuangkan lapisan merah terlebih dahulu dan kukus selama 5 minit. Kemudian, susunkan dengan coklat Cadbury tetapi JANGAN DITEKAN. Setelah itu, tuangkan adunan hijau perlahan-lahan di atasnya. Ratakan. Kemudian dikukus selama 7 minit. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, sila kukus hingga 15-20 minit lagi. (kek ini cepat masak dan tidak perlu dikukus terlalu lama)
  7. Setelah masak, angkat dan sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong supaya lapisannya tidak comot.

Coklat yang daku pakai untuk resipi ni, Galaxy milk chocolate yang plain... Nestum pun daku tak ada... so, daku gantikan dengan tepung Biskut Marie... biskut marie tu kisar halus dan diayak... so, jumlah tepung gandum + biskut marie yang daku guna sama banyak dengan tepung gandum + nestum yang dinyatakan dalam resipi... tapi daku ni memang degil kan... sebabkan nak kek tu wangi sket, daku lebihkan tepung biskut marie berbanding tepung gandum... so, daku guna 1 1/4 cawan tepung biskut marie dan 1/2 cawan tepung gandum... daku terbalikkan sukatan tepung gandum dan nestum yang asal...


Buat-buat tak nampak jerla lapisan jongkang jongket tu eh... :P





Suku loyang ni daku dah makan sorang ke? ahahahaha...




Ni plak kuew teow sup tersesat... guna homemade kuew teow... kali ni buat ok sket la kuew teow tu... dah nipis sket... tapi remehla... kalau nak compare dengan buat mee, daku rasa senang lagi buat mee... buat kuew teow ni kena nipis betul baru cantik... bila dah nipis, senang lah nak terkoyak... leceh betul... ehhee...



Sampai sini dulu lah entry yer... nak siapkan minum petang plak... jemput jamu mata... Sekian, wassalam...

Kuih Gunting Mesin, ABC & Kembung Air Asam ...

Salam...
Selamat hari Rabu... apa cerita terbaru? tiada apa-apa yang luar biasa... last week kami joint Malakoff Q8 Outing... outing ni biasa buat 2 minggu sekali... sejak ada baby, ni la first time kami joint outing ni... berangkai2 la kami anak beranak naik coaster... cerita outing kami cerita kemudian sebab daku tak bawak kamera... tangan dah penuh usung stroller dengan beg baby bagai dalam coaster tu... nanti dah dapat culik gambar dari kamera Kak Ida & Fb Lina, daku masuk entry... Eheee...

Hari ni kanak-kanak ada Character Day... time nak melaram dengan costume la hari ini... tapi sebenarnya dah jemu sebab asyik2 kena beli costume untuk show budak-budak ni... sekolah sini nak masuk 3 tahun dah boleh buat wardrobe costume diaorang nie... lain kali daku nak buat iklan lah sapa nak pinjam costume yang kami dah ada boleh pinjam jer... tak payah bazir nak beli... nak pakainya sehari jer pun... ehhee... citer Character Day pun, daku citer kemudian ek... entry kali ni nak citer kuih gunting dan kroni-kroninya...

Kuih gunting ni ambik resipi asal oleh Chef Norzailina yang dientrykan oleh Kak Jun kat My Resipi... dah pernah buat 2-3 kali dah pakai resipi ni... Daku takdelah buat banyak pun... buat sket jer tuk kudap2 di petang hari... yang suka sangat kuih gunting ni, anak dara daku tu... makan nasi pun boleh eksesori kuih gunting nie... ehehee... daku hantar sket kat Syerah atas nun...

Biasa buat golek pepanjang & gunting jer... kali ni saje nak test gelek & potong pakai mesin... leceh sket la... sebab nak kena nipiskan betul... kalo tak kang jadik tebal tak cantik... mula2 daku gilis sampai no 5 jer... jadi tebal sket la... tak cun... pastu nipiskan sekali lagi sampai nombor 6... baru hasil nampak berhalus sket... kalo tak, nampak gedabak cam tuan tanah... ehehee... ni resipi dia okey... C n P dari My Resipi ...



Kuih Gunting ...

Bahan-bahan ( 1 balang )

  • 375gm tepung
  • 2 sudu besar gula aising
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 2-3 tangkai daun kari-hiris halus
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • pepper
  • 90gm majerin ( daku kurangkan sket )
  • 130-140ml santan (tambah air jika x cukup)

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
  2. Gunting n goreng.

Krup krap di petang hari


Ni plak ABC idea Lina... disebabkan takde mesin parut air batu, Lina ajar buat guna teknik aiskrim Malaysia... ehehe... bancuh air bandung secukup rasa... masa nak makan, pecah-pecahkan air batu tu or kikis2 kan ... campo segala kekacang & eksesori... letak air gula merah & evaporated milk sesuka hati... kalo nak spesel, letak lah laici & eskrim... sejuk2 pun bedal gak ais batu... ahahhaa... kali ni buat versi malas... tak buat pun isi cendol & lengkong... letak aiskrim ceklat pun jadi tak berapa nak mengancam... nak ngam ngan eskrim vanila or jagung kot gamaknya... apapun, layannn...

ABC ada-ada aje


Ni plak kembung terpinggir... buat entah bila... sian dia terperap lama baru nak masuk entry... Ikan ni rebus jer... simbah air asam... daku tak makan nasi pun takpe... makan ikan ni semata-mata sampai tangan dah melekat bau belacan... ahahhaa... kena plak kalau pedas berapi... huhhh, meleleh air hidung... :P

Kembung air asam


Entry kali ini sampai sini dulu... kalau rajin, nanti sambung entry lain pulak... tengah kutip mood yang tercicir & sepah2 bawah kerusi, meja, meja makan, almari, bawah katil dan entah mana-mana... ehehe... sekian, wassalam...


Monday, March 07, 2011

Choc Cake Wif Ice Cream, Mee Jawa & Taugeh Tin...

Salam...
Selamat bertemu kembali... sebenarnya mata dah mengantuk sangat ni, tapi sebelum mood nak masuk entry hilang sama sekali, daku gagahkan jua... eheeee...

Niat nak buat chocolate cake ni memang dah lama tertangguh... minggu-minggu sudah, dah keluar dengan Lina, Kak Ida & Zura... kami dah pekena Molten Cake kat Chilis... so, keinginan nak makan tu, dah terisi... last week pulak dah makan kek coklat kat McCafe walaupun kek dia tak best, tapi bolehlah... tapi semalam, masa skype my sis Ainn cakap nak wat kek ceklat sebab Emy nak belajar buat... mulalah daku ni terbayang-bayang kek dengan ganache yang meleleh tu kan... hihhihiih... so, rajinkan diri la ketung ketang di dapur... resipi biasa ajerla... kek coklat lembab kukus... kek tu makan dengan aiskrim Baskin perasa Royale Choc & Hersheys Choc Syrup... manalah progress diet tak slow kan... makan jer kejerr... eheeeee...

Kek ni bukan apa, kalau buat pun boleh suruh En suami bawak ke office... so, daku tinggalkan kat rumah cukup2 nak makan aja... yang lain, masuk bekas n suruh En suami bawak pegi opis... tak adalah nanti, asyik nampak kek tu, asyik nak ulang makan jer... agak-agak hilang teringin nak makan jer pun... yang dalam gambar ni pun, daku makan sikit aje... dua tiga suap aja pun... kontrol bebb... ehehee...


~Melelehhhhh ceklat~



Tetiba rajin pulak nak buat stok mee kuning tu... so, ingat nak buat mee berkuah la... mula2 ingat nak buat mee rebus aja... tapi nanti anak-anak bertuah tu bising pulak... lebih kurang jer dengan mee bandung yang dah buat last week... walaupun berbeza banyak jugak kan... tapi budak-budak ni, manalah reti... asal warnanya lebih kurang sama jer, dikatanya sama... so, tukar sketla... buat Mee Jawa... first time aku buat... aku pun dah lupa macam mana rasa dia... last makan, masa balik Msia kat umah Ina Manjung ritu... masa dia ajak minum petang kat umah dia... dah tahun bila entah... so, buat kali ni aku buta-buta ikut resipi la kan... tapi macam biasalah, aku mana ikut sukatan... ikut bahan2 jer... sukatan semua main agak-agak jer... ehehee... Resipi asal Kak Hanieliza... aku ambik kat forum.cari.com.my ... terima kasih yer Kak Liza...


~My Hubby's Plate~



MEE JAWA...

Bahan-Bahan:
  • 1 kg mee kuning (dicelur)
  • 1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
  • 300gm tauge (buangkan kakinya)
  • 2 tangkai daun bawang (dihiris)
  • 5 biji cili merah (dihiris)
  • 3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
  • 3 biji telur rebus (dibelah)
  • 3 biji limau nipis (dibelah)
  • Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:


  • 1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
  • 3 ulas bawang putih ]
  • 5 ulas bawang merah ]
  • 3 batang serai ] mesin halus
  • Sedikit halia ]
  • sedikit lengkuas ]
  • 230 gm udang kering ]
  • 2 s/b cili kisar
  • 2 s/b serbuk kari daging
  • air rebusan daging
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak masak
  • Sedikit gula

Caranya:


1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.

2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.

Aku hantar sikit kat jiran atas... entahlah apa rasanya kan... maaflah kalau tak memenuhi selera tekak... lepas diaorang balik klinik, diaorang hantar pulak tartlet ni... terima kasih la yer ... susah-susah aja... :)


~From Mr. Baker~



Last sekali untuk entry kali ini, taugeh dalam tin... korang mesti nak tergelak kan... taugeh pun nak kena pakai yang dalam tin ke? ehehee... kat Msia bolehlah beli sekupang dua dah dapat sebemban... sini, sebekas pun Rm 6-7 hengget... tu pun kalau beli, kena betul2 time nak pakai... karang beli2, tapi entah bila nak pakai... bukan boleh simpan lama... rosak nanti, buang ajer... kan membazir jer... so, alternatifnya ialah taugeh tin ni... spare ajerlah setin dua dekat rumah... bila-bila nak pakai ada ajer... rasanya pun okla... ada la rasa taugeh yang dicampur garam... rupa bentuk dia pun nampak cantik la jugak... macam taugeh yang dicelur... tapi for sure la, ada tak baiknya kan... mesti ada bahan pengawet... tapi what to do... sekali-sekala pun pakai... bukannya pakai taugeh tiap minggu pun... tapi kalau dah bukak tin ni, kena lah ulang pakai sampai habis... sebab banyak jugak setin ni... boleh 2-3 kali jugaklah buat perencah or eksesori masak2...

~ Special kannn... tadaaa... ~


Sampai sini dulu... mata ni dah tak larat nak angkat... sikit lagi karang time baby Iman bangun minum susu pulak... baik daku tido kejap... Sekian, Wassalam...

Thursday, March 03, 2011

Homemade Mee Kuning & Mee Goreng...

Salam...
Selamat ari Khamis... Eeeee daku sangat suka hati sebab dah hujung minggu... bukan sebab apa, sebab boleh jalan-jalan cuci mata... tapi macam biasa, sementalah En suami yang sibuk, maka cuti weekend beliau tinggal sehari sahaja... so, segala2 benda nak kena buat hari tiu jugak... ke hulu ke hilir la seharian... penat tu memang penatlah kan... tapi best jugak sebab boleh cuti masak... makan kedai & tapau sahaja... :P

Minggu lepas jer kami bernasib baik, sebab En suami boleh cuti lama sempena Kuwait's National & Liberation day... dapatlah cuti Jumaat sehingga Ahad... lama lah sikit masa kami nak bercanda sesama anak beranak... :)

Balik kepada cerita masak2... mee kuning ni, buat entah minggu mana... lupa sungguh... agaknya 2 minggu lepas... resipi daku amik dalam Majalah Anis Bil 149, Januari 2010... Majalah yg diangkut masa balik cuti2 Malaysia tahun lepas... Resipi asal 1 kg tepung gandum... resepi ni, daku dah separuhkan ...

Sebelum tu, nilah rupa mesin yang daku guna... beli kat sini jer... malas nak angkut dari Malaysia... berattt... eheee...




Mee Kuning...




Bahan-bahan:

  • 500 g tepung gandum
  • 50 g tepung jagung
  • 200 ml air (daku guna 250 ml air)
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh air abu
  • 1/2 sudu teh pewarna kuning
  • Minyak masak secukupnya untuk merenjis mee
  • Air secukupnya untuk merebus mee
Cara-cara...

1. Panaskan air untuk merebus di dalam periuk besar.
2. Campurkan 200ml air, air abu, garam dan pewarna kuning ke dalam bekas berasingan dan kacau sehingga larut.
3. Masukkan kedua-dua jenis tepung ke dalam bekas mengadun. Gaul rata seketika. Masukkan air sedikit demi sedikit. Adunan jangan lembik.
4. Uli seketika dan kepal-kepalkan doh menjadi bulat membujur. Leper-leperkan. Adunan tidak perlu di uli sehingga terlalu lembik atau terlalu lama.
5. Mulakan mencanai menggunakan mesin mee. Permukaan mee akan nampak kasar. Lipat-lipatkan doh dan ulang mencanai berulang kali sehingga kepingan menjadi licin dan cantik.
6. Laraskan ketebalan mee mengikut saiz yang disukai (daku guna sehingga saiz 2 sahaja). Jalurkan mee menggunakan bahagian menjalur. Letakkan mee yang dijalur memanjang di atas dulang.
7. Masukkan mee yang siap dijalur ke dalam air mendidih. Kacau sedikit agar mee tidak bergumpal. Setelah mee timbul, angkat dan toskan.

8. Sejukkan di atas dulang dan kirai-kiraikan sedikit. Apabila mee telah sejuk, renjis-renjiskan minyak dan lumur rata. Setelah itu boleh dibungkus atau disimpan di dalam bekas. Simpan di dalam peti ais.


Siap digoreng... Mee goreng hitam legam... Selamat menjamu selera...





Puri wif sambal bilis... Makan dengan kari pun sedap puri nie... :)



Sampai sini dulu cerita masak-masak... nanti rajin, ada cerita nak dikongsi, daku akan kembali... Sekian, wassalam...