Pages

Thursday, March 31, 2011

Macaron kaki bantut?

Assalamualaikum...
Selamat hari Khamis... sedar tak sedar dah banyak hari takde entry masak2... minggu lepas En. Suami ambik cuti 2 hari demi melayan kanak-kanak yang tengah cuti sekolah... kebetulan baru abis outage, boleh la ambik cuti kalau tak ganggu kerja... kalau tengah banyak kerja, memang daku pun segan nak mintak En. Suami ambik cuti... yerla kan, orang lain bertungkus lumus kerja, beliau nak cuti pun rasa tak best lah kan... bila dah tenang2, bolehla cuti sekejap...

Kisah kali ni, kisah Macaron... Budak2 ni suka sangat... tapi setiap nampak nak beli, parah jugak la... berpuluh hengget sekali kudap2 jer... bukan boleh kenyang pun kan... kalo makan nasi ker or makanan heavy, berbaloi la jugak... haritu beli kat PAUL yang mini, sedozen 3.95KD x RM 11 ... baru2 ni beli kat Dean & Deluca... murah sket... 1.25KD per 100g... adalah dalam 8 biji kot yang mini tu... kalau beli 200g, dalam 16 biji baru 2.50KD... murah la kalau nak compare dengan PAUL... tapi murah2 pun, kudap ni memang kategori mahal... tu belum pegi jengok kat LADUREE lagi... entah bape hengget la plak... huhuhu...

Taknak bebel panjang... tengok ajalah, Macaron kaki bantut daku nie... kaki udahla bantut, pastu merekah pulak... tak berkilat pun sama... macam2... patutlah benda alah ni, kemain mahal regenya di pasaran... bukan sebab bahan-bahan dia yang mahal sangat pun, tapi kaedah membuatnya yang mendebarkan... nak kuar kaki pun susah, nikan pulak nak jadi perfect... nak bagi sama saiz lagi... tapi tu cakap2 bagi first timer & beginner cam daku la... kalo dah expert tu, takyah risau la kan... hihihihi...


~Macaron kaki pendek ~



So, daku pun try la buat... memang debar giler... skodeng2 oven jer, tengok kaki dia kuar bantut... ahahhaa... mmg saspen tol... pastu, merekah plak atas dia... maybe terlebih kacau or suhu oven tinggi sangat... memang guide nak buat bagi suhu 150 Celcius... tapi depend jugak dengan jenis & saiz oven kan... kena ejas2 la jugak...

Next time kena cuba lagi... Am not happy with the result but still the children love it, even rupa bentuk dia memang tak semenggah... In future, kena blend almond powder & gula ising halus lagi sket & jangan kacau beria sangat kot... jgn sampai bancuhan jadi watery... kena practice piping jugak... dah terketar tangan sebab dah lama tak pegang piping bag...

But, dari segi rasa, daku yang tua ni pun suka gak kudap2... bau wangi dengan almond powder kena plak filling Nutella... yummy... tapi, takleh makan banyak sangat, manis... So, ni resipinya... ambik dekat blog mana dah lupa... Sumber Yani Deco Choco...


BAHAN-BAHAN...

  • 80 gram putih telur (lebih kurang 2 bj telur saiz L)
  • 60 gram gula kastor
  • 80 gram almond powder
  • 120 gula ising
  • sedikit esen vanila
CARA-CARA...

  1. Ayak gula ising dan almond powder...
  2. Pukul putih telur dan gula kastor sehingga berbuih... Masukkan esen vanila dan pukul sehingga kembang dan bertanduk...
  3. Masukkan sedikit demi sedikit bahan diayak ke dalam putih telur... Kacau perlahan-lahan...
  4. Letakkan pewarna disukai & kacau perlahan...
  5. Masukkan bancuhan dalam piping bag... picitkan bentuk bulat di atas tray yang telakh dilapis baking paper... jarakkan setiap satu...
  6. Ketukkan perlahan dulang pembakar dan gunakan toothpick bagi mencucuk gelembung udara yang ada di permukaan meringue...
  7. Keringkan meringue 30-40 minit sehingga meringue tidak melekat di jari jika disentuh...
  8. Bakar selama 20 minit pada suhu 150 Celcius... Sejukkan dan tanggalkan dari baking paper... letakkan filling dan pasangkan dengan yang hampir sama saiz...

~Sangat tidak hensem okeyyy~




Sampai sini dulu, coleteh hari ini... nanti bila2 ada main masak2 daku entry lagi... Sekian, wassalam...

Thursday, March 24, 2011

Bermesra Dgn Unta & Sepetang Sabtu ...

Salam...
Disclaimer: Gambar dalam entry ni sume pakai hp sahaja... maka, agak kurang kualitinya... So, look at your own risk... kot2 ada yg kelabu mata, sakit mata, pedih mata or seangkatan dengannya... hihhii...

Outing ni kisah dua minggu lepas... masa kami gi outing dgn kroni Malakoff naik coaster... pegilah Jamal farm ni... unta la unta... daku tak bawak plak kamera masa outing tu... so, ni gambo yg tersempat nak snap pakai kamera... gambo lain takder... kena skodeng yg Lina n Kak Ida punya nanti...

~Ensemkah saya? ~



~Tukang jaga wif unta kesayangan ~


~Silau matahari~


Ni pulak kisah sabtu yang lepas... weekend lepas En suami kena masuk kejer... mula2 katanya nak masuk plant hari Jumaat separuh hari pagi atau petang... Sabtu memang kena kejer full day ... at last, Jumaat masuk plant sampai ke petang... huhuuh... tapi tetiba ari Sabtu tengah hari beliau dah call bagitau balik awal sikit sebab kejer2 penting dah selesai... so, bolehla bersiap2 kalau ada nak ke mana2... tapi disebabkan dalam kepala ni dah set tak boleh kemana2 ari Sabtu sebab En Suami kejer, macam malaslah pulak...

Tapi, kesian pulak anak2 hujung minggu terperuk di rumah sahaja... tanya budak2, mereka nak main pasir katanya... last2, kami ke pantai Fahaheel tu jer la... pegi pun dah petang... usai solat Asar... dapatlah mereka main korek2 pasir, kumpul kulit siput n kocak2 air laut... jadikla... ehehee....

~Bilakah turn saya nak main pasir jugak? ~


~Main masak2 ke? ~


~Lepas kocak2 air~


~Sepetang yang damai~


~Saya sudah pandai sembur... Brrrrrrrrr ~


~Kami ni duplicate kah? ~


~Sesiput kakak~


Dah gelap, kami pun masuk ke Al Kout... pusing2... anak dara ku terkenen2 Macaron kat Paul tu... mahal ya amat... seketul 1KD around RM11... kalau yg mini sedozen 3.95 KD ... korang kiralah sendiri... ehehe... ambik jugaklah yg mini tu sebekas... kasi derang rasa... sekali hadap, licin... dah 2 kali anak dara ku skodeng macaron ni, tapi daku asyik suruh KIV jer... konon2 nak cuba sendiri nanti... tapi tak buat2 jugak... sebab baking parchment dah abis... (alasan... hihihiih...)

~Mini Macarons ~




Kami solat Maghrib di masjid depan Al Manshar mall...


~Lena dibawah pohon kurma. Tunggu abah selesai solat~


Lepas tu masuk Al Manshar, dinner kat Chillis...



~Sup yg wajib diorder~


~Desert jugak wajib... biasa ambik molten cake... kali ni try choc chip brownies ... sedap sgt bagi kekacang lovers macam daku ni... ~


~ Sizzling Trio Fajitas... not bad la... sedang2 aja ~


~Set Fajita Quesadilla... tak best... too cheesy n muak ... ~


~Kids Pizza~


Lepas dinner, masuk kedai games carik cd... then, balik... minggu ni and akan datang outage dah abis buat masa nie... so, boleh kembali ke agenda weekend seperti biasa... takder dah catuan cuti... hihii... Sekian, wassalam...

Donut Suria Pelangi...

As-Salam...
Salam hari Khamis yang berbahagia... ni kes geram tengok donut kaler santek kat rumah CMG tu... menggoda mata & nafsu makan betul... eheee... kena plak lama dah tak mendonut... lagilah geram jer... kanak-kanak ni memang suka dengan donut... so, berbaloi kalau buat pun... takderlah donut tu mati keras kat atas meja tu jer... ehehee...donut ni, rasanya aritu ada nampak kat umah Kak Nis Jabriya... dia pun dah try... :)

Memang biasa buat donut pakai resipi Donut Suria ni pun... cuma kali nie ada kaler jer... daku ni memang jenis malas dah nak tukar2 resipi bagi benda yang dah biasa buat atau kalau rasa dah serasi dgn resipi yang dah biasa pakai... takut kang dah buat2 tak memuaskan hati, membazir jer... lainlah benda yang nak dibuat tu, benda baru or resepi sedia ada belum capai kepuasan hati... barulah daku akan cuba dan cuba lagi sampai dapat resepi feveret...

Resipi ni daku CnP kat umah Cik Mat ajerlah... idaklah daku rajin nak menaip balik... ehhee... Tenkiu Cik Mat...


~ Kaler n pattern kurang cun... cuba lagi ~


BAHAN-BAHAN...

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 camca besar susu tepung
  • 1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
  • 1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 100 ml air suam*
  • 1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
  • Sedikit lagi air (tambahan)
  • Pewarna makanan merah jambu dan hijau
  • Gula halus untuk salut donat


CARA MEMBUATNYA...

  1. Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.
  2. Bagi doh tadi kepada 3 bahagian, 1 biar pada warna asal. 1 lagi adun dengan warna merah jambu dan 1 lagi dengan warna hijau, adun hingga sebati. Kemudian satu kan ketiga2 tadi dan uli perlahan sehingga mendapat corak seakan2 pelangi atau marble.
  3. Tabur tepung pada meja kerja, letak doh tadi dan canai setebal 1/2 inci dan terap guna acuan donat, alih atas loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap, tutup permukaan donat dengan kitchen towel bersih dan letak di tempat suam selama 45 minit.
  4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Salut dengan gula halus, boleh hidangkan....

Donut ni wat dua bentuk... bentuk tradisi dan yang dah ditocangkan... yang kelakar, anak teruna teman tu yang berkenan beno dgn donut tocang tu... kakak dia lepak jer... agaknya kakak dah biasa kena tocang rambut, tu yang dah tak hairan tu... hihihi...

~ Tergelap sedikit ~



Ni plak buat roti telur bawang... tapi men belasah jerla... janji ada rasa roti, telur n bawang... rangup ke, lembut ke, daku dah tak kisah dah... yang penting, kuah kasi banjirrrrr.... uwaaaaaa, tak sabar nak balik bumi Malaysia tercinta... kepala otak ni kira nak makan aje... ahahhaa... pastu badan mengembang tak ingat baru menyesal tak sudah... hihiihi...


~ Roti telur bawang dengan dal banjirrr ~



Lepas baik jer demam, budak kecik ni dah ada benda baru yang dia boleh buat... tapi Iman ni malas la... mengereng malas... entah bila la nak meniarap nie... yang dia tahu, hisap jari... hisap penumbuk... main sembur air liur... jerit n ketawa mengekek.... hihiih... berat pun tak berat sangat macam kawan2 dia yang lain... halus jer... tapi berat still dalam range normal la... takperlah dik, asal adik sihat...

~Pegang botol sampai terlelap... bila dia ada mood jer dia boleh beraksi begini ~




Sekian, wassalam...

Wednesday, March 23, 2011

Rojak India & Air mata kucing ...

Salam...
Selamat petang Rabu... dah tengah-tengah minggu ni, mood memang baik sikit... sebabnya dah nak hujung minggu... boleh rileks dan santai... kanak-kanak juga akan bercuti sekolah selama seminggu pada minggu depan... kalau sebelum-sebelum ni, En suami sibuk sekali dengan outage kat plant... jangankan kata nak ambil cuti, cuti hujung minggu pun kena masuk plant... memang tiap kali outage pun macam ni... alah bisa tegal biasa... makan bulan jugak outage ni... nanti time summer pun ada lagi outage yang lagi panjang ...

Resipi asal Rojak India ni, dari Chef Norzailina Nordin dari Alaf21... Tapi biasalah, kalau sampai kat tangan daku dah kena ejas la... ejas bergantung pada stok bahan mentah, kerajinan nak menyukat dan seangkatan dengannya... bukan sesaja nak menderhaka... tapi basic resipinya macam nilah... Rojak india ni ada macam2 nama la kot... sebab ada tempat panggil mee rojak... ada panggil rojak ayam... ada panggil pasembor... daku tengok lebih kurang sama jer pun... beza dekat eksesori dia jer agaknya... entahlah... sape yg maklum, bagilah tau daku yer... :)




Sumber resepi: PN. NORZAILINA NORDIN -Alaf21

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus
minyak untuk menggoreng

Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum digunakan.

Bahan Sampingan:
8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
450 g taugeh, dicelur 1 minit
300 g sengkuang, dihiris
2 biji timun, dihiris
4 biji kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
4 biji telur, direbus & dihiris

Bahan Cucur (Lembut):
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul

Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.

Bahan Kuah:
900 g keledek
2.5 liter air
1 camb asam jawa
75 ml air
75 ml minyak
4 biji bawang merah, dicincang halus
3 biji cili merah, dibuang kulit & dikisar
1 1/2 camt serbuk cili
1/3 camt garam
6 camb gula
50 g kacang tanah, digoreng & dikisar halus
beberapa titik kicap hitam
beberapa titik cuka

Rebus keledek hingga empuk. Kisar dengan air. Campur asam jawa dengan 75 ml air. Tapis dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan serbuk cili. Tuangkan keledek kisar bersama airnya. Seleps 3-5 minit, masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau selalu di atas api perlahan. Kemudian masukkan kacang tanah, kicap pekat dam cuka. Masak lagi hingga terbit minyak.

Taugeh dan sengkuang takder dalam stok... So, daku tambah jejari ketam yang digoreng salut tepung, ayam goreng crispy dan mee kuning... kuah pun daku lebihkan kacang sebab mmg suka kuah yang banyak rasa kacang ala-ala kuah kacang gitu...

~Banjir~



~Slurppp... sedap minum time2 cuaca panas nie... ~



Ni plak kes little Iman... gara2 kena jab Ahad aritu, terus jer demam... kat sini kalo jab bukannya campur ubat dalam sekali jab... sini, kalau dua ubat, dua kali lah jabnya... kali ni 3 ubat... satu oral dan dua kali jab kat kaki kiri kanan... maka, inilah hasilnya... 2-3 hari jugaklah demamnya turun naik... hari ni baru totally baik dari demam... alhamdulillah...


~Sian Tite... bak kate acik Ainn tite... ~



Sampai sini dulu entry ini... nanti sambung lagi... Sekian, wassalam...

Tuesday, March 22, 2011

Lemon chicken & Nasi goreng cina...

Salam...
Sambung lagi masuk entry... ari ni mengagahkan diri masuk entry... sebabnya nanti kalau mood malas sampai, alamatnya bersawang la umah ni... hihihii...

Ni plak akibat tetiba teringat lama tak makan Lemon Chicken Lina... Lina tu sifu Lemon Chicken kat Q8 ni ha... Lemon chicken beliau menjadi pujaan sahabat handai... ehehhee... biasa kalau nak makan, request jer kat beliau.. kali ni try wat sendiri... resipi pun cecampak jer... sebabnya si sifu aka Lina ajar, cecampak jer kata dia...

Ayam tu bersihkan dan perap dengan garam & serbuk lada sulah... bila nak goreng just celup telur & golek dengan tepung... goreng deep fry... kalo nak senang pakai tepung goreng segera tu jerkan... macam2 cap ada... perasa pun ada macam-macam... tapi daku kat sini takde... just pakai all purpose wheat flour campur rempah kurma, garam & lada sulah sket... pun sedap jugak...

Gravy dia... Jus lemon, kordial oren sunquick, air, garam n gula secukup rasa... ada jugak resipi yg daku jumpa tambah sos plum... daku takde, so wat yg basic jerla... Lemon chicken ni makan ngan nasi goreng cina... nasi goreng memang daku tak makan la... ratah ayam ajer... budak-budak ni plak takmau dengan gravy... nak ayam saje... ehehe...


~ Lemon chicken ~



~ Nasi goreng cina & Air mangga kordial sunquick ~




~Kek batik sesat... setiap kali buat, tak pernah nye ensem kek batikku ini... :P ~




~ Rezeki pagi jumaat... jiran atas bagi... seharian daku tak masak :) ~


Nanti bebila masuk entry berpasiran dengan kanak-kanak ni plak... Sekian, wassalam...

Murtabak & Roti Boom...

Salam...
Kembali ke entry makan-makan... entah aritu terasa sangat nak makan murtabak... baru jer makan kat rumah Kak Ana kelmarin... tapi nak makan jugak... daku memang tak makan nasi seharian... kadang2 jer ambik nasi... tapi kadang2 teringin jugak nak makan certain2 lauk or spesis nasi macam nasi lemak, nasi ayam, nasi bubur, nasi sup, nasi minyak or nasi pulut... then, masa tu barulah makan nasi ... so, tu yang kadang-kadang masak minum petang yang heavy sket la... diet la konon... tapi nasi for lunch memang ada prepared tuk anak-anak... En suami pun memang malas nak dinner nasi sebab kat office dah provided lunch nasi... tu yang daku pun makin malas nak masak nasi... eheeeee...

Resipi murtabak takde ek... cecampak jer semua... kulit pun buat sendiri yang simple jer... tepung, air, garam... bentukkan bulat sket... campak dalam mixer and uli kejap... bulat-bulatkan kecik-kecik... perap dengan minyak dan marjerin... bila nak pakai, leperkan dan tarik jerla... tentu-tentu daku tak pandai nak tebar... ehhee... tarik tu pun ada yang terkoyak... koyak yang boleh diselamatkan, pakai jerla jugak... yang dah rabak, daku pintal2 jadikan roti boom pulak... ehehhee...


~ Murtabak & Jeruk Bawang ~




~ Roti Boom Wif Sambal Tumis ~


Ada lah dua keping kulit yang rabak... so, dapat dua ketul ajalah roti boom daku ni ha... tetiba, En suami kata, kenapa ada dua jer? nak lagi... ahahhaa... dah dua jer yg koyak... dua ajalah jadiknya... menu utama murtabak, tapi roti boom ni pulak yg entefrem... lenkali plak ek, daku wat roti boom sesaje... jemputlah kalo sudi... dah makan anto pinggan masuk sinki... :P

Sekian, wassalam...

Princess & Aladdin @ ESF Character Day...

Salam...
Selamat hari Selasa... punyalah dah banyak hari tak masuk entry... bendanya ada nak ditulis tapi, terasa macam sibuk la pulak... ehehee... ari tu dah janji nak masuk entry budak dua orang punya Character Day ni kan...

Disebabkan dah banyak sangat costume dalam rumah ni, so daku pun malas dah nak beli costume... Irfan just pakai costume Aladdin Irdina masa show tempoh hari... Irdina pulak nak jadi princess, so daku just beli gaun sehelai dan sedikit eksesori... yang lain-lain just pakai apa yang ada kat rumah ni aja lah... beli gaun boleh jugak pakai kemudian hari... kalau beli costume, alamat lepas pakai simpan masuk muzium ajalah... membazir jer kan...

Tapi pada petang sebelum nak ke sekolah tu, Irfan pulak demam... so, tak jadilah dia ke sekolah... just sempat ambik gambar dekat rumah jer... kesian jugak dekat dia, sebab dah berkobar-kobar... tapi disebabkan dia demam dengan batuk yang teruk takut jugak nak bagi dia kesekolah... sebab dia kan ada asthma... nanti melarat pulak jadiknya... so better dia duduk rumah saja... nasib baiklah dia tak menangis... ehhehe...

Kebiasaannya, setiap kelas akan dipilih pelajar yang mempunyai character tercantik... rezeki Irdina tahun ini, dia dipilih sebagai pemenang di dalam kelas dia... bukan kemain seronok dia... Kemudian, wakil setiap kelas akan dikumpul dan diadakan sessi bergambar untuk dimasukkan ke dalam buletin sekolah dan di juga dipamerkan di board di kaki lima sekolah...


~ Princess Irdina ~



~ Aladdin ~



~ Hadiah yang dibawa pulang ~



Sampai sini dulu entry kanak-kanak ari ini... nanti sambung entry makan dan makan lagi :) ... Sekian, wassalam...

Wednesday, March 16, 2011

Kek Kukus Lapis Coklat...

Salam...
Sambungan entry hari ini... hari ni ada kesempatan dan kerajinan sket nak masuk entry... kek lapis ni hasil punya fikir, apalah nak di bawa ke rumah Kak Ana masa dia jemput makan2 kaum ibu Malakoff Isnin baru-baru ni... sebenarnya saja cari benda yang boleh buat awal sebelum hari jemputan... kalau pagi jemputan baru nak godek2 kat office tu, alamat nanti memang pergi tangan kosong jerla.. mana ke sempat nak berdondang sayang dengan si Iman tu lagi kan... ehehhee...

Sebenarnya teruja sebab tengok kek ni kat umah Izah Daut... Pastu skodeng plak kat rumah tuan punya resipi Kak Dayang Jack@ dapurku sayang... santek jer kaler ijau dengan pink manja gitu... tengok resipi pun simple... telur pun tak pakai banyak macam kek lapis yang biasa daku buat... kurang sket kalori kalau makan... ahahahaa.... tapi kalau dah makan sorang2 suku loyang, kes macammana pulak ek? Erkkkkkk.... no komen (jawapan artis) .... Eheeee....

Hasilnya, jadiklah kek lapis yang patutnya hensem... tapi sebab tangan tak bedung ni yang buat, jadik tak berapa nak hensem lah... lapis dah senget benget... tapi daku suka kek ni, sebab tak manis sangat dan tak cepat rasa muak.... mungkin sebab telur pakai tak banyak kot...

Ni resipi asal aku amik kat rumah Kak DJ... terima kasih yer kak... mintak halal...


Silalah makan sorang seketul... :)





Kek Kukus Lapis Coklat

Bahan-bahan : loyang 8 x 4.5 x 4.5
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan nestum yang sudah dikisar dan sekali ayak
  • 1 sk baking powder
  • 250 g mentega
  • 5 biji telur A (asingkan putih dan kuningnya)
  • 80 g gula kastor
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 150 g coklat Cadbury / Milk Roundies
  • 1 sk esen vanilla
  • pes pandan/pewarna hijau dan pes strawberi /pewarna merah

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Balutkan penutup kukusan dengan tuala. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega. Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan dengan nestum. Ratakan.
  2. Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun berasingan, putar kuning telur bersama susu pekat dan mentega hingga pucat. Kemudian, satukan dengan tepung tadi dan esen vanilla. Putar sebati dengan kelajuan perlahan.
  4. Satukan adunan tadi bersama putih telur dan putar lagi hingga sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan pes pandan/pewarna hijau dan satu bahagian lagi dengan pes strawberi/pewarna merah. Kemudian setiap adunan dibahagikan lagi dengan 3 bahagian. Kesemuanya ada 6 lapisan.
  6. Tuangkan lapisan merah terlebih dahulu dan kukus selama 5 minit. Kemudian, susunkan dengan coklat Cadbury tetapi JANGAN DITEKAN. Setelah itu, tuangkan adunan hijau perlahan-lahan di atasnya. Ratakan. Kemudian dikukus selama 7 minit. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, sila kukus hingga 15-20 minit lagi. (kek ini cepat masak dan tidak perlu dikukus terlalu lama)
  7. Setelah masak, angkat dan sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong supaya lapisannya tidak comot.

Coklat yang daku pakai untuk resipi ni, Galaxy milk chocolate yang plain... Nestum pun daku tak ada... so, daku gantikan dengan tepung Biskut Marie... biskut marie tu kisar halus dan diayak... so, jumlah tepung gandum + biskut marie yang daku guna sama banyak dengan tepung gandum + nestum yang dinyatakan dalam resipi... tapi daku ni memang degil kan... sebabkan nak kek tu wangi sket, daku lebihkan tepung biskut marie berbanding tepung gandum... so, daku guna 1 1/4 cawan tepung biskut marie dan 1/2 cawan tepung gandum... daku terbalikkan sukatan tepung gandum dan nestum yang asal...


Buat-buat tak nampak jerla lapisan jongkang jongket tu eh... :P





Suku loyang ni daku dah makan sorang ke? ahahahaha...




Ni plak kuew teow sup tersesat... guna homemade kuew teow... kali ni buat ok sket la kuew teow tu... dah nipis sket... tapi remehla... kalau nak compare dengan buat mee, daku rasa senang lagi buat mee... buat kuew teow ni kena nipis betul baru cantik... bila dah nipis, senang lah nak terkoyak... leceh betul... ehhee...



Sampai sini dulu lah entry yer... nak siapkan minum petang plak... jemput jamu mata... Sekian, wassalam...

Kuih Gunting Mesin, ABC & Kembung Air Asam ...

Salam...
Selamat hari Rabu... apa cerita terbaru? tiada apa-apa yang luar biasa... last week kami joint Malakoff Q8 Outing... outing ni biasa buat 2 minggu sekali... sejak ada baby, ni la first time kami joint outing ni... berangkai2 la kami anak beranak naik coaster... cerita outing kami cerita kemudian sebab daku tak bawak kamera... tangan dah penuh usung stroller dengan beg baby bagai dalam coaster tu... nanti dah dapat culik gambar dari kamera Kak Ida & Fb Lina, daku masuk entry... Eheee...

Hari ni kanak-kanak ada Character Day... time nak melaram dengan costume la hari ini... tapi sebenarnya dah jemu sebab asyik2 kena beli costume untuk show budak-budak ni... sekolah sini nak masuk 3 tahun dah boleh buat wardrobe costume diaorang nie... lain kali daku nak buat iklan lah sapa nak pinjam costume yang kami dah ada boleh pinjam jer... tak payah bazir nak beli... nak pakainya sehari jer pun... ehhee... citer Character Day pun, daku citer kemudian ek... entry kali ni nak citer kuih gunting dan kroni-kroninya...

Kuih gunting ni ambik resipi asal oleh Chef Norzailina yang dientrykan oleh Kak Jun kat My Resipi... dah pernah buat 2-3 kali dah pakai resipi ni... Daku takdelah buat banyak pun... buat sket jer tuk kudap2 di petang hari... yang suka sangat kuih gunting ni, anak dara daku tu... makan nasi pun boleh eksesori kuih gunting nie... ehehee... daku hantar sket kat Syerah atas nun...

Biasa buat golek pepanjang & gunting jer... kali ni saje nak test gelek & potong pakai mesin... leceh sket la... sebab nak kena nipiskan betul... kalo tak kang jadik tebal tak cantik... mula2 daku gilis sampai no 5 jer... jadi tebal sket la... tak cun... pastu nipiskan sekali lagi sampai nombor 6... baru hasil nampak berhalus sket... kalo tak, nampak gedabak cam tuan tanah... ehehee... ni resipi dia okey... C n P dari My Resipi ...



Kuih Gunting ...

Bahan-bahan ( 1 balang )

  • 375gm tepung
  • 2 sudu besar gula aising
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 2-3 tangkai daun kari-hiris halus
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • pepper
  • 90gm majerin ( daku kurangkan sket )
  • 130-140ml santan (tambah air jika x cukup)

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
  2. Gunting n goreng.

Krup krap di petang hari


Ni plak ABC idea Lina... disebabkan takde mesin parut air batu, Lina ajar buat guna teknik aiskrim Malaysia... ehehe... bancuh air bandung secukup rasa... masa nak makan, pecah-pecahkan air batu tu or kikis2 kan ... campo segala kekacang & eksesori... letak air gula merah & evaporated milk sesuka hati... kalo nak spesel, letak lah laici & eskrim... sejuk2 pun bedal gak ais batu... ahahhaa... kali ni buat versi malas... tak buat pun isi cendol & lengkong... letak aiskrim ceklat pun jadi tak berapa nak mengancam... nak ngam ngan eskrim vanila or jagung kot gamaknya... apapun, layannn...

ABC ada-ada aje


Ni plak kembung terpinggir... buat entah bila... sian dia terperap lama baru nak masuk entry... Ikan ni rebus jer... simbah air asam... daku tak makan nasi pun takpe... makan ikan ni semata-mata sampai tangan dah melekat bau belacan... ahahhaa... kena plak kalau pedas berapi... huhhh, meleleh air hidung... :P

Kembung air asam


Entry kali ini sampai sini dulu... kalau rajin, nanti sambung entry lain pulak... tengah kutip mood yang tercicir & sepah2 bawah kerusi, meja, meja makan, almari, bawah katil dan entah mana-mana... ehehe... sekian, wassalam...


Monday, March 07, 2011

Lain dari biasa... Resipi ISTIMEWA !

Salam...
Selamat hari Isnin... hari ini entry special sket... biasanya, masuk entry masak2, bebel2 or jalan2... kali ni lain sket dari biasa... eheee... ni kiranya aliran barulah dalam blog daku nie... saje jer wat suspen... so, next time kalau ada petua-petua atau tips2 kesihatan, kecantikan atau yang sewaktu dengannya akan daku masukkan sekali... Adalah jugak info berguna buat kita semua... mana yang boleh pakai, silalah amik dan cuba... mana yang rasa tak sesuai, tolak tepi sahaja... jangan susah-susah fikir... eheheeee...

Kalo biasa, asyik resipi masuk perut jer kan... kali ni, daku selitkan resipi khas buat kulit... kali ni, resipi khas untuk kekalkan keanjalan kulit... resipi khas ni daku ambik dari majalah RAPI keluaran APRIL 09... siapa yang ada majalah, boleh rujuk majalah la kan... siapa yang takde, lets share together... manalah tau kot2 ada manfaatnya kan... dalam majalah tu ada 10... tapi daku pilih 6 sahaja yang daku rasakan simple dan mudah bahannya... ayat asal dah diolah dari resipi asal...


Gambar sumbangan Mr.Google...



RESIPI KEKALKAN KEANJALAN KULIT



1. Hebatnya putih telur...


  • Yang ini, memang dah biasa sangat kita dengar kan... tapi inilah yang paling basic dan mudah nak ikut...
  • Sediakan sebiji telur, ambil putihnya sahaja & masukkan ke dalam bekas ...
  • Kemudian, masukkan dua sudu kecil perahan lemon dan pukul sehingga sebati...
  • Sapukan rata keseluruh wajah dan biarkan selama 5 minit...
  • Sapukan lapisan kedua menggunakan lebihan ramuan tadi... biarkan sepuluh minit...
  • Bilas dengan air bersih...


2. Wow Pisang Monkey ! ...

  • Lenyekkan 1/2 biji pisang... 1/2 lagi boleh telan aje atau buat cekodok...
  • Kemudian, campurkan dengan satu sudu besar jus perahan oren dan satu sudu besar madu...
  • Kacau sebati dan lumurkan pada wajah... Biarkan selama 15 minit...
  • Bilas menggunakan air bersih...


3. Oat Bukan Sekadar Sarapan...


  • Ambil satu sudu besar oat, dua sudu besar susu tepung tanpa lemak, putih telur dari sebiji telur dan 1/2 cawan perahan jus oren... Masukkan ke dalam mesin pengisar dan kisar sebati...
  • Tempekkan pada wajah dan biarkan selama 20 minit...
  • Bilas bersih...


4. Oren Si Lobak Merah...

  • Masak 1/2 cawan oat... Kisarkan bersama 1/2 biji lobak merah...
  • Masukkan dua sudu besar jus lemon dan kacau sebati...
  • Ratakan pada wajah dan biarkan lima hingga sepuluh minit...
  • Bilas menggunakan air suam...

5. Susu Untuk Kulit...


  • Campurkan satu sudu besar susu tepung tanpa lemak bersama satu sudu kecil yogurt asli... takyah susah2 cari perisa stoberi ke, blueberry ke okeyy...
  • Ambil 1/2 batang timun dan cincang... masukkan semua bahan ke dalam pengisar ... Kisar sebati...
  • Lumurkan pada wajah dan biarkan selama 20 minit...
  • Bilas bersih...


6. Semurni Minyak Zaitun...



  • Campurkan sebiji kuning telur bersama satu sudu besar madu...
  • Masukkan satu sudu besar minyak zaitun dan secawan oat...
  • Sapukan pada wajah dan biarkan selama 20 minit...
  • Bersihkan menggunakan air suam...


Kesemua resipi ni, mudah murah dan semulajadi... tanpa bahan pengawet ataupun kimia merbahaya... Jom kita cuba sama-sama... Selamat mencuba!... Sekian, wassalam...