Pages

Friday, December 05, 2008

Donut oh donut...

Petang nan dingin ni, perutku rasa lapar la plak... ntah kenapa aku rasa cam nak makan donut ... dah lama tak makan.. last makan, masa bulan puasa aritu la kot.. disebabkan aku ni tak pernah wat donut sendiri, so kali ni nak cuba... yis segera pun ada kat umah nie... At last, syukur alhamdulillah... menjadi jugaklah donutnya.. gebu2 n tembam.. kalau mama nengok ni, sure dia kata tembam cam tuan dia.. wakaka.. betulla tu.. So, donutku ada 4 versi.. satu yg biasa.. Pastu wat yang letak crunchy peanut butter.. disebabkan aku malas nak mencairkan coklat masakan, aku pakai coklat nutella jer... dan yg last sekali, bentuk love tu ada strawberry filling... actually bukan pakai filling pun.. aku pakai jem n masukkan dalam piping beg jer... hehehe... so inilah hasilnya...







Resepi dia aku ambik skyblue nyer.. kat MR.. Ni resipinya...

Donut...

Bahan-bahan ( 18 biji - saiz besar )

  • 3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 biji telur
  • 1/3 cawan shortening/butter
  • 5 cawan tepung gandum
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
  3. Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
  4. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter (macam sy), bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah degan jari.
  5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
  6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
  7. Toskan minyak. Salut degan icing semasa donut itu masih panas.
Tq ye sky, 4 resipi nie...Sekian pameran untuk ari ini...Terima kasih..Salam...

No comments:

Post a Comment