Pages

Saturday, September 05, 2009

Chocolate Moist With Layer Cheesecake…

Salam...
Selamat pagi Sabtu... esok dah start minggu baru... minggu depan pun Irdina dah nak start sekolah after summer break... Irfan pulak akan start seminggu kemudiannya... keyla, straight to the story... nak tempek resipi kek yang aku cilok hasil merempit nek unta ke umah Halen kat KK.... tq yer Halen... halalkan yer kite CnP...

Kek ni buat tgh malam kelmarin tuk besday mr dear hubby... dia cakap sedap... aku pon rase sedappp... huhuuhu... yummiesss... Irdina cakap, santeknya kekk... cam semekut oreo... hehehhe... resipi ni rasenya Halen godek2 sendiri gabungan 2 resipi... terima kasih sesangat tuk Halen atas resipi yang marbeles ini... resipi ni kat bawah okiess...


Chocolate Moist With Layer Cheesecake…


Bahan-bahan :

  • 250gm butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan gula perang
  • 4 biji telur (A)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan susu segar suam
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan serbuk koko

Utk choc ganache:

  • 150gm coklat masakan
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan air panas
  • 1 sudu besar butter
  • Almond nibs (optional)

Bahan untuk lapisan cheese:

  • 250gm cream cheese
  • 100gm coklat masakan putih
  • 2 biji telur gred A
  • 30gm tepung gandum/superfine

Cara-cara:

  1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
  4. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati.
  5. Untuk lapisan cheese. Masukkan semua bahan dan pukul sehingga gebu.
  6. Bahagikan adunan coklat kepada 2. Masukkan bahagian 1 kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil. Kukus kek selama 20 minit.
  7. Lapisan kedua - masukkan adunan cheese. Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit. Lapisan cheese dah masak, bolehlah masukkan bahagian ke 2 kek dan kukus lagi selama 20 minit.
  8. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
  9. Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
  10. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
  11. Untuk kek ini saya telah taburkan almond nibs di atasnya untuk mendapatkan feel yang lg sedap apabila makan kek bersama kekacang muhehe..


Next time, boleh buat lagi... sebab adunan ni, ngam2 ajer ngan loyang aku... pastu, senang jer nak potong... sebab tu nampak cun jer potongan kat bawah... nak2 plak aku potong pakai pedang samurai... ngeh3... agak2nye, slice kat bawah ni, nampak cun ala2 secret recipe nyer slice cake tak? huhuhu... yoyooo aaajerr...

Kalau yang tengok dah nampak shedappp... yang makan, lagilah rase sedappp kann... sekianlah tuk rini... siang nanti nak pi cari lauk n sayo...sape yang nak amik kek tu, amik boh dalam esbok key... nanti berbuka leh makan... sekian, wassalam...

7 comments:

  1. salam knl..wah kak amy..sedapnyer kek ni..uish terliur btul..hehe

    ReplyDelete
  2. ni apasal cantik sangat ni? aaaa, tak suka tak suka! (jeles) :p

    ReplyDelete
  3. balik Malaysia bleh tukar profession kot...hehe...Bukak business berkaitan food hehe

    ReplyDelete
  4. Teratak Impian: tq sue, sudi singgah... silelah amik... hehee...

    KOQ: Awatt jeles... hehhehe... amik la, jgn malu2... ekekke...

    Rose Hayati: oishhh, nak masak makan anak beranak pon malass... ekekke...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, aymy salam kenal ye, sini Mamma Darwisy dari Babylove-305.blogspot.com .. i google recipe, nampak blog aymy... wah cantek nya kek aymy buat ye.. i never saw toppingnya smart sekali.. mcm dekat kedai je.. p tak pe.. i plan nak cubee buat recipe kek aymy ni... hopefully takdelah yang kurang atau terlebih amount yer~ hehe..thanks aymy...

    ReplyDelete
  6. salam kenal mama... nanti dah try, bagitau la yer... :)

    ReplyDelete
  7. Having read this I thought it was very informative.
    I appreciate you taking the time and energy to
    put this informative article together. I once again find myself personally spending way too much
    time both reading and posting comments. But so what, it was still
    worth it!

    my web-site; cheap jersey uniforms
    my website :: jersey shop in canberra

    ReplyDelete