Pages

Sunday, January 24, 2010

.: Chocolate Chip & Nut Slices :.

Salam...
Kembali bersiaran... arini ada rajin sket nak main masak2... dok usha resipi ni dah lama... tapi belum ader semangat nak buat... ehehhe... resipi amik kat buku resipi easy baking by Marks & Spencer ... sape yang suke kudap2 cenggini, bolehla try... aku mmg suke ceklat n kekacang... so, i like it la... yummmyyy ... :)

Sapa nak cuba, ni resipi dia... aku just buat 3/4 adunan jer... sebab butter dah abishh... ehehe... tekstur dia rangup cam biskut gak... tapi ader sedikit chewy... nak citer pun tak reti... so, cuba jerla yer... eheheh... sape tak suke manis, boleh kurangkan sket gula die... sbb choc chip tu pon dah manis kan...



.: Bahan-Bahan :.

225 g butter

175 g gula kastor

esen vanila - beberapa titik
225 g tepung
200 g chocolate chip

115 g kekacang - coarsely chop ( saya guna Pecan + Macadamia)

Cara- Cara ...
1. Panaskan oven 180 Cel ... Lenserkan loyang empat segi / gunakan baking paper untuk alas ...
2. Pukul butter dan gula hingga pucat dan fluffy ... masukkan esen vanila... kacau rata...

3. Masukkan tepung dan gaul sebati ... masukkan kekacang n choclate cip ... gaul rata ...

4. Masukkan adunan ke dalam loyang... tekan adunan rata ke dalam loyang... bakar 20-30 min atau sehingga kekuningan ... biarkan sejuk di dalam loyang...
5. Bila dah sejuk sket, potong bentuk jejari mengikut saiz yang disukai ...


P/s : adunan ni lembut sket dari adunan biskut tapi taklah selembut adunan brownies / kek ...


Selamat mencuba... nyum nyum nyum... kunyah2 tak sedar dah abis suku loyang... ahahha... sbb tu, aku malas nak men masak2 nie... masak jer musti nak makan... jiwa kacau tul... jumpa lagi... salam...

1 comment:

  1. salam ayu...mesti sedap tu sampai suku loyang x sedar.nmpk pun memang sedap...
    Tu la masalahya kita masak nih mesti nak makan kan..kalo sedap lak mesti makan banyak..hahaa...nak suku loyang ah!

    ReplyDelete