Pages

Wednesday, February 16, 2011

Yong Tau Fu ...

Salam...
Selamat hari Rabu... ni citer masak-masak kelmarin... memang sejak dua menjak ni, daku memang jarang masak lauk pauk beria tuk makan dengan nasi putih... kalau masak nasi pun, just untuk lunch anak-anak ajer... lauk pun, yang simple-simple yang diaorang nak makan ajalah... for dinner biasanya masak yang cecampak ajer ...

Sebelum tu, ni kuih lapis n soto kelmarin... saje nak meng'expose'kan diri mereka... layannn...





Back to kisah YTF... Untuk kuah hitam, daku ikut basic resipi ni... tapi yang daku buat, daku dah ejas2... disebabkan malas nak buat dua jenis kuah hitam dan merah, daku just tambah terus cili kering dibelah yang digoreng dengan sedikit minyak... then baru jerang semua bahan2 untuk kuah hitam tu... masa nak hidang, baru tabur kacang goreng tumbuk dengan bijan yang dah disangai...


~ YTF kuah hitam ~



Source : NORZAILINA NORDIN , Alaf21

Kuah Hitam...

560ml air rebusan ayam/daging
1 camt garam
3/4 camb gula
3/4 camb kicap pekat
3/4 camt serbuk rempah lima + 1 camb air
3 camb sos kacang hitam * daku guna taucu
2 camb sos tiram
serbuk lada hitam secukupnya * tak letak
1 camb tepung jagung + 3 camb air
1/2 camt minyak

Cara membuat:

1. Jerang semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung dan minyak.
2. Bila mendidih, perlahankan api dan renihkan 2-3 minit.
3. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat. Tambah minyak untuk mengilatkan kuah.

Bahan Sos Cili

7 biji cili merah- dibuang biji & dikisar halus
2 camb bijan baker- ditumbuk halus
100 ml cuka
2 camb sos plam
3 camb gula
Sedikit garam
4 camb kacang tanah goring - ditumbuk/kisar halus

Cara membuat:

Jerang cuka di atas api perlahan hingga hampir mendidih. Masukkan semua bahan lain, kacau rata. Ketepikan dari api dan biar sejuk sebelum dihidangkan.

Untuk kuah sup pulak... simple aja... ni memang versi orang malas okey... air secukupnya, kuib pati ikan bilis, sehiris halia, garam, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam secukupnya... jerang sampai mendidih... siap...

~YTF Kuah sup ~



Untuk kuah cili makan dengan sup tu, daku dah buat sebelum ni masa buat mee kari tempoh hari... takder resipi sukat-sukat pun... semua agak-agak aje... bawang merah, bawang putih, cili kering, udang kering, halia & lengkuas... diblend dan tumis sampai pecah minyak... garam & gula secukup rasa... itu ajer...

Eksesori untuk YTF ni memang tak banyak ada kat sini... nak jumpa crab fillet tu pun, ada tempat-tempat tertentu yang nak kena pegi selongkar... bebola-bebola tu pun, ada la sejenis dua ajer... nak bagi jadi banyak eksesori dia, daku buatlah kuey teow gulung tu...


~ Kuey teow gulung ~


~Ni soto & kuih lapis kelmarin ~

So, ni ajerlah makan-makan tuk hari ini... jemput jamu mata... sebab semua dah line clearrrr... ehehehee.... sekian, wassalam....

7 comments:

  1. hai, sungguh la buat kita nak gi buat soto sekarang jugak! heheh

    ReplyDelete
  2. amboiii semua pakat dok posing maut.. wat meleleh ayaq liuq jer nih.. adoiiii laaa.. lapaqqqqq...
    psssst.. mcm mana wat kuey teow tu..?

    ReplyDelete
  3. yuhuuuuuu.... salam mak ayuuu.. sowi ar sibuk sket skrg nih tak nyempat nk ronda2 semua... baby manaaaa?? meh sini suapkan aku ytf tuh! wallaaaaa

    ReplyDelete
  4. sedapnya yong tau foo, ala...kita org kt hotel skrg, telan air liur je lerr.....nnti nak resepi ye.

    ReplyDelete
  5. Aymy...cantiknya kuih lapis pelangi tu...menawan tekak betul laaa..YTF pun my fav...waaaa..xleh lama duk sini..pendam rasa jek..hehe

    ReplyDelete
  6. KOG: yang buat sup tu mmg la senang kan... yg malas tu nak mengeksesorikan tu... ehehe... pegi pasar malam sudah... ahahah...

    Kak Ieda: kueyteow gulung tu tpg beras, tpg jagung, air n sket garam... kukus... nanti ayu bg resipi...

    Kak Hana: ahaha... meh nganga beso2... ayu suappp... :P

    Kak Zana: eheee... resipi tu dah ade... boleh cuba nanti... :)

    Kak Ummi: alahai kak, masak main2 jer nie... hihiih...

    ReplyDelete
  7. kak amy,
    meleleh air liur dah ni...camana wat kuey teow gulung tu ye?? ayu suke benda tu...hihihihi...

    ReplyDelete