Pages

Sunday, October 04, 2009

Bingka Roti Cinnamon...

Salam...
Marhaban... kenapa ntah sehari dua ni terasa teringin plak nak makan bingka roti... biasanya aku tak heran pon... beli sepotong dua pon tak penah... inikan lagi nak buat... ekekke... entah sebab apa ntah... kuih muih manis ni mmg aku kureng sketla... biasa yg pedas2 goreng2 jer aku suke.... tp serius cakapp, mmg aku biasa beli ajer... kalo buat pon kuih2 tertentu ajer... hehhee... tp sejak dok jejauh ni n ader masa banyak sket nak bertapa kat new opis tue, byk gak kuih muih yg aku tak pernah terlintas pon nak buat before this aku dah berjaya buat... walaupun kadang2 O.K... kdg2 K.O ... hehhee...

Tetiba aku teringat plak kat Kak Ina Maths, one of my besfren n kroni kat Manjung tue... teringat, ada sekali tu beria2 dia soh aku rasa bingka roti sedap yg dia beli.. hehhee... mmg la sedap... lemak manis gitu... manis dia pon ngam2 ajer... huhuu... masa dok godek2 tenet tu, dah terbayang dah rase bingka roti yg Kak Ina bagi tue... ekekke... dok godek2 sana sini, jumpa mcm2 plak resipi bingka roti... mcm2 spesis... yg biasa,, yg pandan.... yg aku try semalam, Cinnamon... tak pasal2 dah lari topik dah... dok terbayang bingka roti biasa, tapi dek sebab aku mmg suke bau cinnamon tu., dah tertukar tajuk.. hehhee... tapi next time nak gak buat yg versi biasa tue... huhuuhu...

Hasilnya, alhamdulillah... sedap... adunan sedang elok... tak lembik or keras sgt... tapi aku derhaka sketla... atas dia tu, aku tak letak bijan... just, bedak2kan ngan serbuk cinnamon tu sket jer... jgn banyak2, nanti bau kuat sgt n pahit... :)

Resipi aku amik kat MyR... by Azareena... tq yer Azareena... ni cnp ajerla... hehhe...

Bingka Roti Cinnamon...



Bahan-bahan...

  • Bahan A:
  • 1/2 cawan gula
  • 100ml air panas
  • Bahan B:
  • 3 keping roti slice (gardenia, etc)- daku guna 4 kpg
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 400ml susu segar
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
  • sedikit gara
  • Bahan C (optional):
  • 3 sudu besar butter
  • bijan

Cara-Cara...

  1. Utk bahan A, masak gula menggunakan api perlahan sehingga cair & menjadi perang. Masukkan air panas & kacau sehingga gula larut. Sejukkan sebentar.
  2. Utk Bahan B, masukkan kesemua bahan2 ke dalam blender & blend hingga sebati.
  3. Campurkan bahan A ke dalam bahan B. Tuang adunan yg telah dicampur ke dalam periuk dan masak sebentar menggunakan api sederhana sehingga likat/pekat.
  4. Setelah likat, padamkan api dan gaulkan butter ke dalam adunan.
  5. Tuang adunan ke dlm loyang & taburkan sedikit bijan (optional). Bakar dlm oven 180C selama 30-40 minit.
Ni plak my lunch kelmarin... ciken curry wif sekeping roti... owg lain dlm umah ni mkn ngan nasi la kan...

Ni plak minum petang semalam... roti ni ader dua inti... satu sambal bilis... satu agi inti karipap tue...
Sekian, Illal Liqa' ... Ma' salama... Wassalam...

1 comment: