Pages

Sunday, October 18, 2009

Creamy Garlic Butter Lobster n Soto Manjung ...

Salam...
Salam ari Ahad... another new week begin... tapi, tahap kemalasan tak hilang2 lagi nie... apo nak jadi ontahh... terus ajerla ke citer masak2... citer2 lain takder yg luar biasa...

Lobster ni dah bertapa dlm gua batu tu ntah baper lame ntah... yerla, umah ni bukan ari2 makan nasi kan... kdg2, bila time nak makan nasi, terasa nak makan lauk lain pulak... disebabkan Mr I dah request nak makan tomyam n telur dadar, so aku tambah agi satu lauk... lobster nie... kalo tak, taktau bile kurun baru nak masak lobster ni... masa beli tak nyempat2... nak masak asyik KIV jer... huhuu... sbb dulu, jrg jumpa... kali ni, sokmo plak ada kat spemarket tu... agaknya musim kot...

Kali ni masak, togelkan siap2 cengkerang dia... senang laling aku tu nak makan... kalo takpon kang, gefren mithali ni jugak yg akan tolong kopekkan tuk boipren dia tu... biar susah2 kopek dahulu... senang2 makan kemudian... ahakss... aku penah makan masakan2 ala2 camni kat Teluk Batik nun... tapi aritu kitaorang makan udang beso tu... ni resipi aku godek2 sendiri n agak2 jerla... bolehla edit ikut anak tekak n citarasa sendiri yer... :)


Bahan-bahan...

  • Isi Lobster secukupnya (lobster direbus dengan seulas bawang putih, 1 sudu butter n garam - di ambil isinya)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • 2 biji cili padi ( diketuk)
  • 1 tangkai daun kari
  • 50 ml susu segar / cair
  • 2 sudu besar butter
  • Serbuk lada hitam, garam dan gula (jika suka) secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit untuk menambah warna
  • Sedikit air jika perlu

Cara-cara...

  1. Cairkan dan panaskan butter dalam kuali... tumiskan bawang putih dan cili padi sehingga naik bau...
  2. Masukkan susu dan serbuk kunyit... kacau rata... masak sehingga kuah agak pekat... jika terlalu pekat boleh ditambah air...
  3. Masukkan isi lobster... masukkan daun kari dan kacau rata...
  4. Kemudian, perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan gula secukup rasa... Gaul rata... Tutup api... Siappp...
Sedap gak kalo ganti ngan udang... tapi udang tu, takyah le rebus lak kan... masuk sekali harung jer... hehhe...

Pastu soto ni wat bile ntah... soto ni, kalo my mum biasa wat yang lebur terus jer... takyah tumis... aku ni wat ikut dan jerla... kadang2 aku lebur, kadang2 aku tumis cam wat sup ayam biasa tu... bawang merah, bawang putih, halia n buah pelaga... pastu masukkan rempah sup n tumis sampai naik minyak n so on... kali ni, tang rempah tu aku guna dua jenis rempah... rempah sup ngan rempah kurma... sebab soto yang aku makan kat Manjung tu, memang ada bau2 ala2 rempah kurma sket... so, aku agak2 jerla... cuba jer... masukan gak serbuk lada hitam sket... rasa dia? ahaksss... bolehla... aku ni, asalkan sup jer sume jalan... cukup asam garam gula dia, sedap la bagi aku...originality nyer? ehehhee taktau la kan... sebab aku jumpa resipi soto ni segala jenis n macam... taktau yang mana satu... last2 aku masak yg mana aku sempat la kan... dah pekena ngan sambal kicap berapi n eksesori kompom sodapp... ekekke...



Donut ni lak wat petang semalam... wat minum petang... Dinner semalam just goreng bihun jer... pastu goreng sket agi begedel belen yg belum goreng lagi...



Tu jerla cite makan2 terakru tuk beberapa hari... sekian, wassalam...

No comments:

Post a Comment