Selamat petang Rabu... dah tengah-tengah minggu ni, mood memang baik sikit... sebabnya dah nak hujung minggu... boleh rileks dan santai... kanak-kanak juga akan bercuti sekolah selama seminggu pada minggu depan... kalau sebelum-sebelum ni, En suami sibuk sekali dengan outage kat plant... jangankan kata nak ambil cuti, cuti hujung minggu pun kena masuk plant... memang tiap kali outage pun macam ni... alah bisa tegal biasa... makan bulan jugak outage ni... nanti time summer pun ada lagi outage yang lagi panjang ...
Resipi asal Rojak India ni, dari Chef Norzailina Nordin dari Alaf21... Tapi biasalah, kalau sampai kat tangan daku dah kena ejas la... ejas bergantung pada stok bahan mentah, kerajinan nak menyukat dan seangkatan dengannya... bukan sesaja nak menderhaka... tapi basic resipinya macam nilah... Rojak india ni ada macam2 nama la kot... sebab ada tempat panggil mee rojak... ada panggil rojak ayam... ada panggil pasembor... daku tengok lebih kurang sama jer pun... beza dekat eksesori dia jer agaknya... entahlah... sape yg maklum, bagilah tau daku yer... :)
Sumber resepi: PN. NORZAILINA NORDIN -Alaf21
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus
minyak untuk menggoreng
Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum digunakan.
Bahan Sampingan:
8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
450 g taugeh, dicelur 1 minit
300 g sengkuang, dihiris
2 biji timun, dihiris
4 biji kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
4 biji telur, direbus & dihiris
Bahan Cucur (Lembut):
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul
Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.
Bahan Kuah:
900 g keledek
2.5 liter air
1 camb asam jawa
75 ml air
75 ml minyak
4 biji bawang merah, dicincang halus
3 biji cili merah, dibuang kulit & dikisar
1 1/2 camt serbuk cili
1/3 camt garam
6 camb gula
50 g kacang tanah, digoreng & dikisar halus
beberapa titik kicap hitam
beberapa titik cuka
Rebus keledek hingga empuk. Kisar dengan air. Campur asam jawa dengan 75 ml air. Tapis dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan serbuk cili. Tuangkan keledek kisar bersama airnya. Seleps 3-5 minit, masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau selalu di atas api perlahan. Kemudian masukkan kacang tanah, kicap pekat dam cuka. Masak lagi hingga terbit minyak.
Taugeh dan sengkuang takder dalam stok... So, daku tambah jejari ketam yang digoreng salut tepung, ayam goreng crispy dan mee kuning... kuah pun daku lebihkan kacang sebab mmg suka kuah yang banyak rasa kacang ala-ala kuah kacang gitu...
Ni plak kes little Iman... gara2 kena jab Ahad aritu, terus jer demam... kat sini kalo jab bukannya campur ubat dalam sekali jab... sini, kalau dua ubat, dua kali lah jabnya... kali ni 3 ubat... satu oral dan dua kali jab kat kaki kiri kanan... maka, inilah hasilnya... 2-3 hari jugaklah demamnya turun naik... hari ni baru totally baik dari demam... alhamdulillah...
Resipi asal Rojak India ni, dari Chef Norzailina Nordin dari Alaf21... Tapi biasalah, kalau sampai kat tangan daku dah kena ejas la... ejas bergantung pada stok bahan mentah, kerajinan nak menyukat dan seangkatan dengannya... bukan sesaja nak menderhaka... tapi basic resipinya macam nilah... Rojak india ni ada macam2 nama la kot... sebab ada tempat panggil mee rojak... ada panggil rojak ayam... ada panggil pasembor... daku tengok lebih kurang sama jer pun... beza dekat eksesori dia jer agaknya... entahlah... sape yg maklum, bagilah tau daku yer... :)
Sumber resepi: PN. NORZAILINA NORDIN -Alaf21
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus
minyak untuk menggoreng
Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum digunakan.
Bahan Sampingan:
8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
450 g taugeh, dicelur 1 minit
300 g sengkuang, dihiris
2 biji timun, dihiris
4 biji kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
4 biji telur, direbus & dihiris
Bahan Cucur (Lembut):
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul
Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.
Bahan Kuah:
900 g keledek
2.5 liter air
1 camb asam jawa
75 ml air
75 ml minyak
4 biji bawang merah, dicincang halus
3 biji cili merah, dibuang kulit & dikisar
1 1/2 camt serbuk cili
1/3 camt garam
6 camb gula
50 g kacang tanah, digoreng & dikisar halus
beberapa titik kicap hitam
beberapa titik cuka
Rebus keledek hingga empuk. Kisar dengan air. Campur asam jawa dengan 75 ml air. Tapis dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan serbuk cili. Tuangkan keledek kisar bersama airnya. Seleps 3-5 minit, masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau selalu di atas api perlahan. Kemudian masukkan kacang tanah, kicap pekat dam cuka. Masak lagi hingga terbit minyak.
Taugeh dan sengkuang takder dalam stok... So, daku tambah jejari ketam yang digoreng salut tepung, ayam goreng crispy dan mee kuning... kuah pun daku lebihkan kacang sebab mmg suka kuah yang banyak rasa kacang ala-ala kuah kacang gitu...
~Banjir~
~Slurppp... sedap minum time2 cuaca panas nie... ~
Ni plak kes little Iman... gara2 kena jab Ahad aritu, terus jer demam... kat sini kalo jab bukannya campur ubat dalam sekali jab... sini, kalau dua ubat, dua kali lah jabnya... kali ni 3 ubat... satu oral dan dua kali jab kat kaki kiri kanan... maka, inilah hasilnya... 2-3 hari jugaklah demamnya turun naik... hari ni baru totally baik dari demam... alhamdulillah...
~Sian Tite... bak kate acik Ainn tite... ~
alahai cian nyer....muka iman potostate ngan irfan yek...ha..ha..ha..baru mokcik wawa perasan .....hi...hi..hi...
ReplyDeleteigtkan mee rojak..rojak india rupanya..kahkahkah..tp mmg sedappp..org yg muntah2 pon selera makan.kahkahkah..tima kasih kakak jiran:d
ReplyDeletealorrr cian..
ReplyDeleteacik pun demam ni. teruk smpai xleh bangun. cian dik iman kan....