Salam...
Dah banyak ari tak makan nasik kan... so rini masak nasi putih plak... Menu simple jer... Ikan bakar tempoyak n sambal tempe... tuk anak2 tambah wat ikan bakar biasa n telur masak kicap...
Resipi ikan bakar ni simple jer... just nak tambah rasa n bau jer... menambah selera yg memang sentiasa berselera nie... ahakss...

Bahan-bahan...

Resipi ikan bakar ni simple jer... just nak tambah rasa n bau jer... menambah selera yg memang sentiasa berselera nie... ahakss...
Ikan Bakar Tempoyak...

Bahan-bahan...
- 3 ekor ikan kembung- dibersihkan...
- 1/2 biji bawang besar- tumbuk ...
- 1 ulas bawang putih - tumbuk ...
- 2 biji cili api- tumbuk (bleh tambah ikut suke) ...
- 1 inci kunyit hidup - tumbuk ...
- 4 sudu besar tempoyak...
- 4 helai daun kunyit... 1 helai diracik... (kalo takder daun kunyit, daun kesum pun boleh-aku takder daun kunyit, just carik2 daun kesum tu jer...)
- garam, gula n asam jawa secukup rase...
- aluminium foil...
Cara-cara...
- Campurkan bahan tumbuk, tempoyak dan daun kunyit racik... gaul sebati... masukkan, gula, garam dan asam jawa sesedap rase... gaul sebati menjadi pes...
- Bentang aluminium foil... Letakkan sehelai daun kunyit sebagai lapik... letakkan seekor ikan di atas daun kunyit...
- Sapukan pes tempoyak dan ratakan atas dan bawah ikan... balut aluminium foil kemas... buat sehingga ikan habis...
- Bakar sehingga masak dengan api sederhana... ( aku just bakar atas non stick pan atas dapur jer, dan tutupkan kuali dengan tudung)... siapp tuk dihidang...
Sambal Tempe...

Bahan-bahan...
- 5 keping tempe
- segenggam ikan bilis goreng (ikan bilis yg dh dikupas)
- segenggam kacang tanah goreng
- 4-5 sudu besar chili giling/chili kering
- 1/2 biji bawang besar - blend
- 2 ulas bwg putih - blend
- seinci belacan
- 1 sudu kecil air asam jawa
- garam
- gula melaka
Cara-cara...
- Potong nipis2 tempe....Panaskan minyak dan teruskan menggoreng hingga benar2 garing. Dah masak ketepikan.
- Tumis chili giling/chili kering,bwg dan belacan hingga btol2 masak chili tuh.
- Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar. Kemudian perasakan dengan garam n masukkan gula melaka. Kacau sampai hampir kering.
- Kemudian bleh la masukkan tempe,kacang tanah n ikan bilis goreng. Kacau rata. Goreng sampai kering. tp jgnlah lama sgt nnti hangus kang sambal tuh. Dah siap bleh la dihidang.
- SeLaMaT MenCubE....
Sok cuti masak sebab ader makan2 kat luar... hehhee... Sekian, Wassalam...