Pages

Wednesday, March 04, 2009

Ikan Bakar Tempoyak n Sambal Tempe...

Salam...
Dah banyak ari tak makan nasik kan... so rini masak nasi putih plak... Menu simple jer... Ikan bakar tempoyak n sambal tempe... tuk anak2 tambah wat ikan bakar biasa n telur masak kicap...
Resipi ikan bakar ni simple jer... just nak tambah rasa n bau jer... menambah selera yg memang sentiasa berselera nie... ahakss...

Ikan Bakar Tempoyak...



Bahan-bahan...

  • 3 ekor ikan kembung- dibersihkan...
  • 1/2 biji bawang besar- tumbuk ...
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk ...
  • 2 biji cili api- tumbuk (bleh tambah ikut suke) ...
  • 1 inci kunyit hidup - tumbuk ...
  • 4 sudu besar tempoyak...
  • 4 helai daun kunyit... 1 helai diracik... (kalo takder daun kunyit, daun kesum pun boleh-aku takder daun kunyit, just carik2 daun kesum tu jer...)
  • garam, gula n asam jawa secukup rase...
  • aluminium foil...

Cara-cara...

  1. Campurkan bahan tumbuk, tempoyak dan daun kunyit racik... gaul sebati... masukkan, gula, garam dan asam jawa sesedap rase... gaul sebati menjadi pes...
  2. Bentang aluminium foil... Letakkan sehelai daun kunyit sebagai lapik... letakkan seekor ikan di atas daun kunyit...
  3. Sapukan pes tempoyak dan ratakan atas dan bawah ikan... balut aluminium foil kemas... buat sehingga ikan habis...
  4. Bakar sehingga masak dengan api sederhana... ( aku just bakar atas non stick pan atas dapur jer, dan tutupkan kuali dengan tudung)... siapp tuk dihidang...
Resipi sambal tempe plak amik kat dapur kak ina hana, jopun... sedap sehhh.. makan plak pepanas... waduh2, memang mak mertua lalu tak nampak dahhh.... sebab dia lalu belakang... kalo dia lalu depan, nampak gak ler kelibat dia kann... ekkeke... CnP yer kak Ina...

Sambal Tempe...


Bahan-bahan...

  • 5 keping tempe
  • segenggam ikan bilis goreng (ikan bilis yg dh dikupas)
  • segenggam kacang tanah goreng
  • 4-5 sudu besar chili giling/chili kering
  • 1/2 biji bawang besar - blend
  • 2 ulas bwg putih - blend
  • seinci belacan
  • 1 sudu kecil air asam jawa
  • garam
  • gula melaka

Cara-cara...

  1. Potong nipis2 tempe....Panaskan minyak dan teruskan menggoreng hingga benar2 garing. Dah masak ketepikan.
  2. Tumis chili giling/chili kering,bwg dan belacan hingga btol2 masak chili tuh.
  3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar. Kemudian perasakan dengan garam n masukkan gula melaka. Kacau sampai hampir kering.
  4. Kemudian bleh la masukkan tempe,kacang tanah n ikan bilis goreng. Kacau rata. Goreng sampai kering. tp jgnlah lama sgt nnti hangus kang sambal tuh. Dah siap bleh la dihidang.
  5. SeLaMaT MenCubE....
Sok cuti masak sebab ader makan2 kat luar... hehhee... Sekian, Wassalam...

Mee Kari Udang...

Salam...
Sejak dapat tauhu pok aka tauhu kembung/kering nie, rase nak wat mee kari la pulak... biasa aku makan mee kari kerang, tapi kat sini tak jumpe kerang ler... aku pun survey2 resipi yg tak pakai kerang... jeng jeng jeng... jumpa ler resipi Mee Kari Udang... memang ader udang dlm esbok aku... yeehaa... bleh cube nie... resipi ni dah edit2 sket ikut resipi mee kari mama... Ni menu semalam key...

Mee Kari Udang...



Bahan-bahan...

  • 1 peket mee kuning
  • Bahan dikisar *
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 1 biji bawang besar saiz sedang
  • * 8 tangkai cili kering -ikut nak pedas mana...
  • 1 btg serai - diketuk
  • 1/2 inci lengkuas -diketuk
  • 1/2 peket sudu serbuk kari ayam/daging
  • 1 tangkai daun kari
  • sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n cengkih
  • 10 ekor udang besar (jumbo) - nak banyak, ikut suker la kan...
  • 1 peket fish ball (belah 2) & 1 keping fish cake (hiris nipis)
  • 6 ketul tau pok (tauhu kering) - belah 2 atau 4..
  • Santan kelapa + air secukupnya
  • 1 ketul kiub pati ikan bilis dan sedikit garam- sesedap lidah
  • 1 keping asam keping
  • eksesori: Sayur sawi, taugeh, daun sup/bawang, bawang goreng, cili jeruk & telur rebus

Cara-cara...

  1. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih sebentar... masukkan plak bahan kisar dicampur dgn serbuk kari dan daun kari.. tumis sampai wangi n rempah masak n naik minyak... kalo kering, tambah air 1/4 cawan...
  2. Masukkan udang dan kacau kejap...
  3. Masuk plak santan ngan air secukupnya dan biarkan mendidih... Masukkan garam & kiub pati ikan bilis... kacau selalu, supaya tak pecah minyak..
  4. Apabila dah mendidih dan hampir masak, masukkan fish ball, fish cake dan tau pok tadi.. biarkan mendidih sekali lagi dan tutup api..
  5. Mee dan sayur tadi dicelur sebelum dihidang bersama dengan kuah dan eksesori...
Mee kuning tu aku ganti ngan spaghetti no.3 .. tapi tetap menjadi pojaan hatiku... hehhehe... jom makan... Sekian, wassalam...

Tuesday, March 03, 2009

Banana n Chocolate Chip Cupcake...

Salam...

Hari ni pepagi pas subuh dah start ketung ketang kat dapur tue... pas subuh, goreng karipap yg dah difrozenkan aritu tuk bkfast Mr Hubby n Irdina... Pas anta Irdina naik bas, dah mula godek2 esbok cari aper nak masak.. rini lum ader mood nak makan nasik... so ingat nak masak mee jer... dlm nak masak mee, ternampak pisang yg dah terkulai layu tue... dah naik jeragat... hehehe...

Hari tu dah wat kek pisang... ni takkan nak wat kek pisang agi... tapi dek kerana tergoda nengok muffin pisang coklat cip kak fiza nordin, haku nak wat gak kek pisang versi cupcake... biarler jadik minggu pisang sedunia plakk... nak wat muffin cam k fiza, marjerin dah takder... gula perang pun takder dlm stok dapur nie... aku pakai ler resipi kek pisang biasa n campur coklat cip...jadikla banana n chocolate chip cupcake... hehhee... cookies Irdina aritu dia dah bawak pi sekolah... makan ngan kengkawan... tinggal beberapa ketoi jer lagi... so, kalo wat cuppies nie, senang sket dia wat bekal... takyah potong2, ambik jer sejibik2...

So ni resipi dia yer.. resipi asal kek pisang... aku tambah lagi 50 gram coklat cip jer... pastu wat cuppies... kek ni memang sedap n lembut... rase dia simply pisang... cam Irdina cakap ritu, kek cekodok ker? hehhee... kalo kena pisang yg masak ranum tu, lagila sedap rase n bau pisang dia kan... resipi asal, iydajeff at MyR... tapi aku pakai pisang aper jer yg aku jumpe kat sini... pisang berangan ker, pisang emas ker, pisang montel ker... wat versi biasa pun jadik best... versi cuppies coklat cip pun yummy...

Kek pisang...

Bahan-bahan...

  • 1 cawan pisang - lenyek (pisang berangan) -* aku pakai pisang pape yg aku jumpe..
  • 1 cawan minyak masak
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cawan gula kasar
  • 1 camca teh soda bikarbonat
  • 1 camca teh garam
  • 2 1/4 cawan tepung gandum - *aku guna 2 cawan jer...
  • * kalo nak wat yg coklat cip, tambah 50gm coklat cip...

Cara-cara...

  1. Pukul telur dengan gula
  2. Masukkan minyak masak
  3. Masukkan pisang lenyek
  4. Masukkan soda bikarbonat
  5. Masukkan garam
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
  7. Gaul sebati dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45-50 minit. Kalo nak wat cuppies, ceduk, n letak dlm dalam acuan cuppies... bakar dlm 20 minit/ sehingga masak...


Senang kan resipi die... Ni kek pisang yg asal dia... nampak gebus tak? tapi atas dia ader rentung skett... hehehe....


Sekian, wassalam...