Pages

Wednesday, March 04, 2009

Mee Kari Udang...

Salam...
Sejak dapat tauhu pok aka tauhu kembung/kering nie, rase nak wat mee kari la pulak... biasa aku makan mee kari kerang, tapi kat sini tak jumpe kerang ler... aku pun survey2 resipi yg tak pakai kerang... jeng jeng jeng... jumpa ler resipi Mee Kari Udang... memang ader udang dlm esbok aku... yeehaa... bleh cube nie... resipi ni dah edit2 sket ikut resipi mee kari mama... Ni menu semalam key...

Mee Kari Udang...



Bahan-bahan...

  • 1 peket mee kuning
  • Bahan dikisar *
  • * 2 ulas bawang putih
  • * 1 biji bawang besar saiz sedang
  • * 8 tangkai cili kering -ikut nak pedas mana...
  • 1 btg serai - diketuk
  • 1/2 inci lengkuas -diketuk
  • 1/2 peket sudu serbuk kari ayam/daging
  • 1 tangkai daun kari
  • sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n cengkih
  • 10 ekor udang besar (jumbo) - nak banyak, ikut suker la kan...
  • 1 peket fish ball (belah 2) & 1 keping fish cake (hiris nipis)
  • 6 ketul tau pok (tauhu kering) - belah 2 atau 4..
  • Santan kelapa + air secukupnya
  • 1 ketul kiub pati ikan bilis dan sedikit garam- sesedap lidah
  • 1 keping asam keping
  • eksesori: Sayur sawi, taugeh, daun sup/bawang, bawang goreng, cili jeruk & telur rebus

Cara-cara...

  1. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih sebentar... masukkan plak bahan kisar dicampur dgn serbuk kari dan daun kari.. tumis sampai wangi n rempah masak n naik minyak... kalo kering, tambah air 1/4 cawan...
  2. Masukkan udang dan kacau kejap...
  3. Masuk plak santan ngan air secukupnya dan biarkan mendidih... Masukkan garam & kiub pati ikan bilis... kacau selalu, supaya tak pecah minyak..
  4. Apabila dah mendidih dan hampir masak, masukkan fish ball, fish cake dan tau pok tadi.. biarkan mendidih sekali lagi dan tutup api..
  5. Mee dan sayur tadi dicelur sebelum dihidang bersama dengan kuah dan eksesori...
Mee kuning tu aku ganti ngan spaghetti no.3 .. tapi tetap menjadi pojaan hatiku... hehhehe... jom makan... Sekian, wassalam...

No comments:

Post a Comment