Pages

Tuesday, March 03, 2009

Banana n Chocolate Chip Cupcake...

Salam...

Hari ni pepagi pas subuh dah start ketung ketang kat dapur tue... pas subuh, goreng karipap yg dah difrozenkan aritu tuk bkfast Mr Hubby n Irdina... Pas anta Irdina naik bas, dah mula godek2 esbok cari aper nak masak.. rini lum ader mood nak makan nasik... so ingat nak masak mee jer... dlm nak masak mee, ternampak pisang yg dah terkulai layu tue... dah naik jeragat... hehehe...

Hari tu dah wat kek pisang... ni takkan nak wat kek pisang agi... tapi dek kerana tergoda nengok muffin pisang coklat cip kak fiza nordin, haku nak wat gak kek pisang versi cupcake... biarler jadik minggu pisang sedunia plakk... nak wat muffin cam k fiza, marjerin dah takder... gula perang pun takder dlm stok dapur nie... aku pakai ler resipi kek pisang biasa n campur coklat cip...jadikla banana n chocolate chip cupcake... hehhee... cookies Irdina aritu dia dah bawak pi sekolah... makan ngan kengkawan... tinggal beberapa ketoi jer lagi... so, kalo wat cuppies nie, senang sket dia wat bekal... takyah potong2, ambik jer sejibik2...

So ni resipi dia yer.. resipi asal kek pisang... aku tambah lagi 50 gram coklat cip jer... pastu wat cuppies... kek ni memang sedap n lembut... rase dia simply pisang... cam Irdina cakap ritu, kek cekodok ker? hehhee... kalo kena pisang yg masak ranum tu, lagila sedap rase n bau pisang dia kan... resipi asal, iydajeff at MyR... tapi aku pakai pisang aper jer yg aku jumpe kat sini... pisang berangan ker, pisang emas ker, pisang montel ker... wat versi biasa pun jadik best... versi cuppies coklat cip pun yummy...

Kek pisang...

Bahan-bahan...

  • 1 cawan pisang - lenyek (pisang berangan) -* aku pakai pisang pape yg aku jumpe..
  • 1 cawan minyak masak
  • 4 biji telur
  • 1 1/2 cawan gula kasar
  • 1 camca teh soda bikarbonat
  • 1 camca teh garam
  • 2 1/4 cawan tepung gandum - *aku guna 2 cawan jer...
  • * kalo nak wat yg coklat cip, tambah 50gm coklat cip...

Cara-cara...

  1. Pukul telur dengan gula
  2. Masukkan minyak masak
  3. Masukkan pisang lenyek
  4. Masukkan soda bikarbonat
  5. Masukkan garam
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit
  7. Gaul sebati dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 45-50 minit. Kalo nak wat cuppies, ceduk, n letak dlm dalam acuan cuppies... bakar dlm 20 minit/ sehingga masak...


Senang kan resipi die... Ni kek pisang yg asal dia... nampak gebus tak? tapi atas dia ader rentung skett... hehehe....


Sekian, wassalam...

No comments:

Post a Comment