Pages

Wednesday, February 18, 2009

Mexican Bun...

Salam...

Ni projek pas dinner malam kelmarin... Ingat nak buat tuk minum petang, tapi lunch pun dah lambat... malas la pulak... sebab kang tak sempat pulak daku nak mengadap tv nengok citer korea... hehhehe... inga nak postpone esoknya, tapi masa tgh tengok citer korea tu rasa nak buat hari tu jugak ... jadiknye, bermula la projek ni pas dinner... dah lama teringin nak buat, tapi aritu takder stok tepung roti... kang pakai tepung gandum jadi tak berapa best n gebus... tak dapat la nak menikmati kegebusan dia kan... mana syiokkk...

Resipi aku pakai sifu lilydvalley@ kak Lily nyer... cam biasa amik kat MyR... Kak Lily, kite C&P jer yer... aku buat 1/2 adunan jer.. kang buat penuh, 17 biji sape nak perabihh... takut Mr. Tong Sam plakk yang kenyang ... agaknya saiz roti aku ni kecik sket kot.. 1/2 adunan dapat 10 biji... tapi yg 2 biji tu, aku bahagi 2 lagi supaya jadik kecik lagi tuk anakanda aku tue... jadinya dapat 8 saiz sedang n 4 saiz kecik... Ni resepi dia yer...

Bahan-bahan ( 17 biji bun )

  • Filling
  • -200 gm mentega
  • -1/2 teaspoon vanilla essence
  • -70 gm brown sugar
  • Topping
  • -200 gm mentega
  • -160 gm gula icing
  • -3 biji telur grade A- pukul sedikit
  • -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  • -200 gm tepung gandum
  • Doh Roti
  • -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  • -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
  • -20 gm susu tepung
  • -75 gm gula castor
  • -3 sudu kecil dry yeast
  • -1 sudu kecil garam
  • -1 biji telur- dipukul
  • -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  • -60 gm mentega

Cara-cara

  1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  3. Doh Roti
  4. -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  5. -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  6. -Masukkan telur dan air/susu segar.
  7. -Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.
  8. -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  9. -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  10. -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  11. -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
  12. -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
  13. -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.
Buat dia ni memang ler nampak cam renyah sket... sebab ader topping, filling n doh... tapi worth it tauu... sedap dan lembut sangatt... kerak dia dari topping yang meleleh tu la yang menyedapkan lagi roti nie... dah siap tu, rase cam... adoyaiii, tak sangka aku bleh wat roti best camnie... ni serius ni tauu... muahahaha... walaupun akulah org yang ketinggalan keretapi sebab dah juta2 lemon org dah buat... tapi aku tetap rase syiokk sebab first time wat terus jadi roti yang amat best bangat nie... kat bawah ni gambar sebelum bakar... dah mengetar tangan aku dok pipe topping dia tu.. senget benget n bengkang bengkok... tapi, topping dia ni aku derhaka sket... aku campur gak 1 sudu besar serbuk koko dalam instant coffee tue... hehehe... Amacam sifu Lily? ada lulus tak? Dulu masa aku ngan Linda (best fren kat Uni) praktikal kat Ipoh dulu, selalu sangat kami pi beli roti ni kat Super Kinta... tak sangka aku bleh wat roti nie... hehhee.. syukur alhamdulillah... tetiba teringat plak aku kat Linda.. hehhee... Linda ni suka ngan cheese stick... nanti2 aku try plak wat cheese stick tue... Sekian, wassalam...

2 comments:

  1. Mesti harum bila bun sedang dibakar dalam ketuhar kan?

    ReplyDelete
  2. betul la mama... abis bau melekat kt badan.. bau cam tgh bakar kek pun ader...sebab topping dia tu kannn...

    ReplyDelete