Dinner mlm tadi, aku just wat roti jala... sebab kuah kari daging semalam yg makan ngan roti canai tu ader lagi sket... sayang plak kan... mula-mula ingat nak wat inti kat dalam cam kak Ummi wat... tapi, tak jadi sebab daging n kentang tu dah tak berapa banyak... kuah dia yang lebih... so main cicah2 jerla yer...
Anak dara n teruna aku ni punyerla suke roti jala nie... Irfan makan gitu jer... tak cicah pape pun... byk gak dia makan 6-7 keping... Irdina takderla makan banyak gitu... dia memang perut kecik sket... tak mcm adik dia... dlm 4-5 keping jer... tapi cicah ngan kari ler... Resipi dia simple jer... n makan pun tak muak... aku wat 3/4 adunan jer...maknanye, tepung 1 1/2 cawan, tapi telur pakai 1 biji gak... sebab camne nak wat 3/4 biji telur kann... tak kuasa aku... hehehe... So ni resipi roti jala key... resipi kari daging takyah ler kan...
Roti Jala...
Bahan-bahan...
Sekian la tu arini... Wassalam...
Anak dara n teruna aku ni punyerla suke roti jala nie... Irfan makan gitu jer... tak cicah pape pun... byk gak dia makan 6-7 keping... Irdina takderla makan banyak gitu... dia memang perut kecik sket... tak mcm adik dia... dlm 4-5 keping jer... tapi cicah ngan kari ler... Resipi dia simple jer... n makan pun tak muak... aku wat 3/4 adunan jer...maknanye, tepung 1 1/2 cawan, tapi telur pakai 1 biji gak... sebab camne nak wat 3/4 biji telur kann... tak kuasa aku... hehehe... So ni resipi roti jala key... resipi kari daging takyah ler kan...
Roti Jala...
Bahan-bahan...
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan susu segar * aku pakai separuh air n separuh susu segar (kalau takder, air sajer pun boleh)
- 1 biji telur
- 2 sudu besar marjerin - cairkan (kalau takder, minyak masak pun boleh)
- 1 sudu teh garam halus
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit atau sedikit pewarna kuning
- minyak untuk melenser
Cara-cara...
- Ayak tepung dan serbuk kunyit ... Masukkan semua bahan dalam blender (kecuali minyak tuk melenser) dan blend sampai sebati (kaedah org malas, hehheehe).. Tapis dengan penapis supaya takder adunan bergentel... nak tapis banyak kali pun boleh... kena tapis sebab takut nanti aduanan bergentel tu tersumbat kat lubang acuan roti jala...
- Rehatkan adunan tu selama lebih kurang 30 minit...
- Panaskan kuali leper non stick atas api sederhana. Kemudian lenserkan sedikit minyak panas guna berus lenser atau daun pandan...
- Kacau dan isi adunan ke dalam acuan roti jala. Kemudian, terusla menjala...
- Jala la ikut suke, tapi kalau nak cantik ader owg bagi tips jala mula dari bulatan luar ke bulatan dalam. Agak2 masak, lipat or gulung ikut suke... Ulang sampai adunan abis...
Sekian la tu arini... Wassalam...
tekaa... napa kuih ni dinamakan roti jala. kalo akak jawab betut leh akak wat roti jala lagik... akekekeke! larikkkkkkkkk!!
ReplyDeletekejarrrrrrrrrrrrr.........
ReplyDelete