Pages

Tuesday, May 19, 2009

Daging Black Pepper n Kembung Masak Kuali...

Salam....
Selamat ari selasa part 2... hehhee... arini cuaca terang sket n panas membahang... sib baik umah ader ekon kan... umah pinjam... ekekke... ni menu semalam... makan nasik putih plak... taktau nak masak apa... korek2 esbok jumpe ikan kembung... pastu nampak daging yang dah tinggal tak berapa ketoi tue...

Daging tu aku rase nak wat masak black pepper... godek2 MyR jumpe resipi senang... tapi dia letak brokoli... aku derhaka letak asparagus, sebab tu yg ader... brokoli takder... resipi dia aku CnP jer... thanks ayu 898... Nama lauk dia Daging Lada Hitam bersama cendwan dan brokoli... tapi aku dah wat jadi daging lada hitam n asparagus... skip cendawan sebab takder stok... pastu aku letak halia sikit... huhuhu.. kat bawah ni resipi asal dia yer...


Daging Lada Hitam Bersama Cendawan dan Brokoli...

Bahan-Bahan...

  • 150 gram daging (hiris sederhana nipis)
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • 2 sudu teh lada hitam hancur
  • 1 sudu teh kicap cair
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu teh tepung jagung
  • 7 biji cendawan butang (dibelah dua)
  • Brokoli dipotong 'florets' (macam dalam gambar) secukupnya
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu teh garam
  • Air secukupnya
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)

Cara-cara...

  1. Perap daging dengan minyak bijan, lada hitam, kicap cair, sos tiram & tepung jagung. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan lebih kurang 600ml air dalam periuk sampai mendidih, masukkan garam & 1 sudu besar minyak masak.
  3. Masukkan cendawan & brokoli, biarkan selama 2 minit, kemudian angkat. Toskan, dan atur dalam pinggan hidang.
  4. Dalam kuali, panaskan 2 sudu besar minyak masak. Tumiskan bawang putih sehingga sedikit perang, kemudian masukkan daging yang diperap tadi. Masak sehingga daging bertukar perang.
  5. Tambah sedikit air, renihkan daging sehingga benar2 masak. Rasa dulu, apa yang kurang silalah tambah. Kalau boleh, biar berkuah, supaya brokoli & cendawan pun kena kuah lada hitamnya nanti.
  6. Setelah daging masak, keluarkan dari kuali, letakkan di tengah pinggan hidang tadi.
  7. Selamat mencuba! ; )
Pastu teringat kembung kat umah kak Anawahid... terjah umah dia amik resipi... tgk bahan2 cam bahan wat kuah percik yg biasa aku buat tue... hehehhe... aku mmg suke la... resipi dia aku CnP jer kak Ana yer... sedap tau ikan nie... mmg cam ikan percik tapi versi goreng...Kuah dia aku wat asing... curah jer atas ikan...


Kembung Masak Kuali...
Bahan-bahan ( 3-4 org )...
1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
4 sudu besar lada boh / cili giling - saya tambah cili merah
* 3 biji bwg merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
* 1/2 inci lengkuas
* 2 btg serai
1 sk halba
1/3 cwn santan pekat
2 sb air asam jawa- saya pakai 1 keping asam keping
garam, gula and perasa

Cara-cara...
1..Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n perasa.
5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.

Selamat makan... Sekian, wassalam....

3 comments:

  1. wohohoho... dh wat kembung msk kuali eh.. sedap kan!!!!... nak daging bole mood masak dh ilang ser sejak hb g kursus nig.. huhuhuhu..:((

    ReplyDelete
  2. salamAymy...masakkan aymy mengancam2 lah...masuk sini mesti lapor je perut ni..he..he...

    ReplyDelete
  3. Bile tgk resepi ko neh ayu. terliur aku nak makan..huhu..
    tp nak luangkan masa masak tu..macam takade plak..

    ReplyDelete