Pages

Wednesday, March 16, 2011

Kek Kukus Lapis Coklat...

Salam...
Sambungan entry hari ini... hari ni ada kesempatan dan kerajinan sket nak masuk entry... kek lapis ni hasil punya fikir, apalah nak di bawa ke rumah Kak Ana masa dia jemput makan2 kaum ibu Malakoff Isnin baru-baru ni... sebenarnya saja cari benda yang boleh buat awal sebelum hari jemputan... kalau pagi jemputan baru nak godek2 kat office tu, alamat nanti memang pergi tangan kosong jerla.. mana ke sempat nak berdondang sayang dengan si Iman tu lagi kan... ehehhee...

Sebenarnya teruja sebab tengok kek ni kat umah Izah Daut... Pastu skodeng plak kat rumah tuan punya resipi Kak Dayang Jack@ dapurku sayang... santek jer kaler ijau dengan pink manja gitu... tengok resipi pun simple... telur pun tak pakai banyak macam kek lapis yang biasa daku buat... kurang sket kalori kalau makan... ahahahaa.... tapi kalau dah makan sorang2 suku loyang, kes macammana pulak ek? Erkkkkkk.... no komen (jawapan artis) .... Eheeee....

Hasilnya, jadiklah kek lapis yang patutnya hensem... tapi sebab tangan tak bedung ni yang buat, jadik tak berapa nak hensem lah... lapis dah senget benget... tapi daku suka kek ni, sebab tak manis sangat dan tak cepat rasa muak.... mungkin sebab telur pakai tak banyak kot...

Ni resipi asal aku amik kat rumah Kak DJ... terima kasih yer kak... mintak halal...


Silalah makan sorang seketul... :)





Kek Kukus Lapis Coklat

Bahan-bahan : loyang 8 x 4.5 x 4.5
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan nestum yang sudah dikisar dan sekali ayak
  • 1 sk baking powder
  • 250 g mentega
  • 5 biji telur A (asingkan putih dan kuningnya)
  • 80 g gula kastor
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 150 g coklat Cadbury / Milk Roundies
  • 1 sk esen vanilla
  • pes pandan/pewarna hijau dan pes strawberi /pewarna merah

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Balutkan penutup kukusan dengan tuala. Sediakan loyang dan sapukan dengan mentega. Ayakkan tepung bersama baking powder dan satukan dengan nestum. Ratakan.
  2. Pukul putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental. Ketepikan.
  3. Di dalam mangkuk pengadun berasingan, putar kuning telur bersama susu pekat dan mentega hingga pucat. Kemudian, satukan dengan tepung tadi dan esen vanilla. Putar sebati dengan kelajuan perlahan.
  4. Satukan adunan tadi bersama putih telur dan putar lagi hingga sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan pes pandan/pewarna hijau dan satu bahagian lagi dengan pes strawberi/pewarna merah. Kemudian setiap adunan dibahagikan lagi dengan 3 bahagian. Kesemuanya ada 6 lapisan.
  6. Tuangkan lapisan merah terlebih dahulu dan kukus selama 5 minit. Kemudian, susunkan dengan coklat Cadbury tetapi JANGAN DITEKAN. Setelah itu, tuangkan adunan hijau perlahan-lahan di atasnya. Ratakan. Kemudian dikukus selama 7 minit. Ulangi proses hingga habis. Untuk lapisan terakhir, sila kukus hingga 15-20 minit lagi. (kek ini cepat masak dan tidak perlu dikukus terlalu lama)
  7. Setelah masak, angkat dan sejukkan terlebih dahulu barulah dipotong supaya lapisannya tidak comot.

Coklat yang daku pakai untuk resipi ni, Galaxy milk chocolate yang plain... Nestum pun daku tak ada... so, daku gantikan dengan tepung Biskut Marie... biskut marie tu kisar halus dan diayak... so, jumlah tepung gandum + biskut marie yang daku guna sama banyak dengan tepung gandum + nestum yang dinyatakan dalam resipi... tapi daku ni memang degil kan... sebabkan nak kek tu wangi sket, daku lebihkan tepung biskut marie berbanding tepung gandum... so, daku guna 1 1/4 cawan tepung biskut marie dan 1/2 cawan tepung gandum... daku terbalikkan sukatan tepung gandum dan nestum yang asal...


Buat-buat tak nampak jerla lapisan jongkang jongket tu eh... :P





Suku loyang ni daku dah makan sorang ke? ahahahaha...




Ni plak kuew teow sup tersesat... guna homemade kuew teow... kali ni buat ok sket la kuew teow tu... dah nipis sket... tapi remehla... kalau nak compare dengan buat mee, daku rasa senang lagi buat mee... buat kuew teow ni kena nipis betul baru cantik... bila dah nipis, senang lah nak terkoyak... leceh betul... ehhee...



Sampai sini dulu lah entry yer... nak siapkan minum petang plak... jemput jamu mata... Sekian, wassalam...

7 comments:

  1. waaa...cedap tu...hihihi...rajin kak ayu wat kek..

    ReplyDelete
  2. oho.. baru dok berkata2.. kek sape yg buat sedap bangat nih..
    Ayu cayang.. nak resepi kuey teow leh takk...?

    ReplyDelete
  3. mmg sedapp.mak bapak makan sorang seketul.anak teruna makan habis semangkok..hahaha..tqvm kak utk resepi.nanti bleh cuba:D

    ReplyDelete
  4. aymy..
    sangat cantikkkkkkkkkkkkkkk..
    berkenan betul nengok kek ni.lawa lah warne nyeee

    ReplyDelete
  5. kak ayu ada bb pun rajin masak mcm2.....wa dah lama cuti masak ..malas tul tgk dapo pun x lalu dah .....agaknya kena balik sana baru rajin balik kot..ahahahahaaaaaaaa

    ReplyDelete
  6. Ayu: Ehehe... rajin tak rajin sgt la... memaksa diri menjadi rajin sebab nak penuhkan selera tekak... ahahhaa...

    Kak Ida: Ok ke kak ida? K Ana tapaukan ekk... resipi kuey teow nanti ayu PM...

    Syerah: Yang syerah buat pun sedap jugak...

    Izah: Thanks sebab ayu tengok mula2 kat umah Izah... kaler tu pekatkan sikit jer... eheee...

    Wawa: Bila nak makan, terpaksa gak merajinkan... tapi kena tunggu baby mood baik or ada assistant kat umah ni... :) Wa n baby sihat?

    ReplyDelete
  7. ok sangat.. Ayu.. sedap.. k.ida pun makan seketul jerr.. rasa teringin nak makan.. tapi tak rajin nak membuatnyerrr.. huhu.. Tengok laa.. bila mood rajin nanti mai cari resepi balik.. hehehe...

    ReplyDelete