Pages

Thursday, January 29, 2009

Sambal Tempoyak Ikan Bilis...

Salam...

Arini nak makan nasi putih plak... nak makan tempoyak la pulak... tempoyak ni kena jimat2 sket.. takut abih stok.. aritu bawak masuk pun kire nasib jer lepas... sebab imigresen tu dok sibuk borak2.. tak check beg tu pun... hehehe... kalo abih, kena cari la plak durian frozen... tu pun aku tak sure bleh wat tempoyak ke idak.. ader sesapa dah cuba, let me know okeyy... ada dua cara nak wat sambal ni.. nak goreng dulu ikan bilis tu pun boleh, taknak pun boleh... bahan2 dia sama tapi cara lain sket... tapi resipi ni tak pakai serai cam resipi2 yg lain tu... biasa aku wat yang tak goreng ikan bilis dia.. tapi arini aku wat yang digoreng dulu ikan bilis dia..


Bahan-bahan :

  • 2 genggam ikan bilis- dibersihkan
  • 5 biji cili api * - nak pedas bleh tambah
  • 1 btg cili merah *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci kunyit hidup atau 1/2 st serbuk kunyit *
  • 1/2 labu bawang besar - di potong 8
  • 1 helai daun kunyit - dicarik
  • tempoyak ikut suka nak banyak mana... dlm 1 senduk ker...
  • garam secukup rasa (jgn manyak2.. ikan bilis dah masin..)
  • minyak

Cara-cara (Untuk ikan bilis yang digoreng...)

  1. Ketepikan 1 sudu ikan bilis .. Goreng ikan bilis sehingga garing... ketepikan...
  2. Kisar bahan bertanda * bersama 1 sudu ikan bilis yang diketepikan tadi..
  3. Tumis semua bahan kisar sehingga garing..
  4. Masukkan tempoyak... kacau sehingga naik bau...
  5. Tambahkan sedikit air... masukkan garam... masak sehingga naik minyak dan pekat...
  6. Masukkan daun kunyit dan bawang besar ... kacau rata... tutup api bila bawang besar dah layu...
  7. Last sekali, masukkan ikan bilis tadi.. kacau rata... siappp...

Cara-cara (Untuk ikan bilis taknak digoreng...)

  1. Kisar kasar ikan bilis dan bahan bertanda * ...
  2. Tumis semua bahan kisar sehingga garing..
  3. Masukkan tempoyak... kacau sehingga naik bau...
  4. Tambah sedikit air... masukkan garam... masak sehingga naik minyak dan pekat...
  5. Masukkan daun kunyit dan bawang besar ... kacau rata... tutup api bila bawang besar dah layu..siappp...
Sedap bangat kalau makan ngan nasi panas... makan plak ngan telur dadar... waduhhh.. alamatnya makan berpinggan2 la daku malam nie... Muahahaa...

Sekian, wassalam...

2 comments:

  1. hari tu try yg flavour papa ape ntah...best gile...mmg papa john ni best la kak ayu....

    ReplyDelete