Pages

Wednesday, March 04, 2009

Ikan Bakar Tempoyak n Sambal Tempe...

Salam...
Dah banyak ari tak makan nasik kan... so rini masak nasi putih plak... Menu simple jer... Ikan bakar tempoyak n sambal tempe... tuk anak2 tambah wat ikan bakar biasa n telur masak kicap...
Resipi ikan bakar ni simple jer... just nak tambah rasa n bau jer... menambah selera yg memang sentiasa berselera nie... ahakss...

Ikan Bakar Tempoyak...



Bahan-bahan...

  • 3 ekor ikan kembung- dibersihkan...
  • 1/2 biji bawang besar- tumbuk ...
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk ...
  • 2 biji cili api- tumbuk (bleh tambah ikut suke) ...
  • 1 inci kunyit hidup - tumbuk ...
  • 4 sudu besar tempoyak...
  • 4 helai daun kunyit... 1 helai diracik... (kalo takder daun kunyit, daun kesum pun boleh-aku takder daun kunyit, just carik2 daun kesum tu jer...)
  • garam, gula n asam jawa secukup rase...
  • aluminium foil...

Cara-cara...

  1. Campurkan bahan tumbuk, tempoyak dan daun kunyit racik... gaul sebati... masukkan, gula, garam dan asam jawa sesedap rase... gaul sebati menjadi pes...
  2. Bentang aluminium foil... Letakkan sehelai daun kunyit sebagai lapik... letakkan seekor ikan di atas daun kunyit...
  3. Sapukan pes tempoyak dan ratakan atas dan bawah ikan... balut aluminium foil kemas... buat sehingga ikan habis...
  4. Bakar sehingga masak dengan api sederhana... ( aku just bakar atas non stick pan atas dapur jer, dan tutupkan kuali dengan tudung)... siapp tuk dihidang...
Resipi sambal tempe plak amik kat dapur kak ina hana, jopun... sedap sehhh.. makan plak pepanas... waduh2, memang mak mertua lalu tak nampak dahhh.... sebab dia lalu belakang... kalo dia lalu depan, nampak gak ler kelibat dia kann... ekkeke... CnP yer kak Ina...

Sambal Tempe...


Bahan-bahan...

  • 5 keping tempe
  • segenggam ikan bilis goreng (ikan bilis yg dh dikupas)
  • segenggam kacang tanah goreng
  • 4-5 sudu besar chili giling/chili kering
  • 1/2 biji bawang besar - blend
  • 2 ulas bwg putih - blend
  • seinci belacan
  • 1 sudu kecil air asam jawa
  • garam
  • gula melaka

Cara-cara...

  1. Potong nipis2 tempe....Panaskan minyak dan teruskan menggoreng hingga benar2 garing. Dah masak ketepikan.
  2. Tumis chili giling/chili kering,bwg dan belacan hingga btol2 masak chili tuh.
  3. Masukkan air asam jawa. Kacau sebentar. Kemudian perasakan dengan garam n masukkan gula melaka. Kacau sampai hampir kering.
  4. Kemudian bleh la masukkan tempe,kacang tanah n ikan bilis goreng. Kacau rata. Goreng sampai kering. tp jgnlah lama sgt nnti hangus kang sambal tuh. Dah siap bleh la dihidang.
  5. SeLaMaT MenCubE....
Sok cuti masak sebab ader makan2 kat luar... hehhee... Sekian, Wassalam...

4 comments:

  1. sedapnye tgk ikan bakar tu...tempoyakkkkkkkkk...mane nak carik nih....

    ReplyDelete
  2. sorry ek sha... tempoyak akak pun dah tinggai beberapa sudu jer... hehehe... wat bekal dr msia aritu...

    ReplyDelete
  3. apa rasa ikan bakar tempoyak tu?? ada tak rasa cam durian bakar?? akekekekekeke! (sedia pakai helmet takut kena lepuk paler)

    ReplyDelete
  4. bukan la jiya, ala2 ghase kulit durian masak lemak cili api... huhuhu... takmo lepuk, nak lempar kulit durian kat jiyaa.... muahahahha...

    ReplyDelete