Pages

Tuesday, March 03, 2009

Rojak Pasembor...

Salam...
Arini makan pasemboq plak... aritu nengok kat dapur CMG n Kak Fiza... cam best sangat...teringat plak aku kat sitiawan ader satu kedai jual pasemboq best... kengkawan n kroni2 IKM dulu ler start ajar aku pi beli kat sana... memang beshh... kalo aku malas nak pi Stewan tu, ari senin pas balik kijer singgah pasar malam Kg Dato Seri Kamaruddin... pas tunjuk2, dapat seplastik... nama nak buat sendiri, lum sampai seru... hehhehe.... ni dah darurat ni, terpaksa la wat sendiri... lagipun sajer nak tambah skill masak yg memang tak ber skill nie... wakakaka...

Resipi amik kat dapur Cik Mat... Judulnyer Pasembor Kodiang... Resipi amik sini ... hehehe... Jemput makan jangan memalu...sedap tauu... hehhee... time kasih daun keladi yer cik mat... resipi kat umah cik mat memang gempak2... shoot gambar die pun dah wat meleleh air liur...


Pas makan, jom minum jus kedondong asam masin/boi... sebenarnya biasa jus kedondong ngan asam masin/boi sebijik2 tu kan... tapi sebab aku takder yg sebijik2 tu, just letak sesudu serbuk asam masin... hehhe... asal rase ader iras2 udahh...


Bahan-bahan...

  • 3 cawan air...
  • 2 biji kedondong - buang kulit dan potong kecil...
  • 2 sudu besar gula .. sape suke manis bleh tambah...
  • secubit garam...
  • 2 biji asam masin/boi...-kalo rase tak cukup masam bleh tambah yer... * aku ganti ngan 1 sudu besar serbuk asam masin...

Cara-cara...

1. Kisar kedondong, gula, garam dan air hingga halus...
2. Tapis... kalo taknak tapis pun boleh... kalo pekat sangat, bleh tambah air lagi...

3. Letak asam masin/boi... kacau sebati... Jom minum....

Sekian, wassalam...

2 comments:

  1. fuyoooo...nih wat terliur bebeno...bile ler nak sampai japan lak nih...

    ReplyDelete