Pages

Thursday, November 12, 2009

My Besday Cake~ Marble Almond Cheese Cake...

Salam...
Selamat malam Khamis... ni wat kek in advance my besday tomorrow... ehhee... sian kan, besday sendiri, wat kek sendiri... ekekke... bukan per, cis dok bertapa lama dlm esbok tu... pastu, dah lama teringin nak makan ciskek nie... alang2 bahan sume ada, buat jerla... bukan susah mana pon kan... lgpon, esok hari no diet for me... nak makan... ekeke... cuti jap diet... sehari jer... lusa diet balik... ahakss...

Selamat tinggal 20 an... huhuhu... dah masuk 30 thn nie.... syukur alhamdulillah atas segala kurniaanNYA... moga hari2 mendatang menjanjikan lebih kemakmuran, kebahagiaan dan kesihatan yang baik... moga2 sentiasa diberkati perjalanan hidup dan dirahmati oleh Allah SWT... Amin...

So, back to citer ciskek... ciskek ni dah penah buat dah sebelum ni... rase dia mmg sedap... dulu aku tak marblekan... just letak almond jer... plain gitu jer... kali ni nak rase ceklat sket, marblekan jerla sket... n dekat base tu aku tambah sket ceklat cair... ader la rase biskut ceklat kan... kalo sape nak ganti terus base tu guna biskut ceklat pon ok gak kan... aku takder stok biskut ceklat... tu yang buat camtu tue... resipi amik kat buku resipi Celebrity Chefs Cookbooks... Su Chan... tapi dah ejas letak marble tu jerla... sukatan tak tukar... takut tak jadi oo... ehehe...


Bahan-bahan...

  • Base:
  • 75 g melted butter ( daku campo sket ngan melted chocolate)
  • 150 g biskut digestive ( diramas hancur)
  • Filling:
  • 563 g cream cheese
  • 175 gula kastor
  • 2 biji telur ( asingkan kuning dan putih telur)
  • 300g plain yogurt
  • 1 1/2 sudu besar jus lemon
  • 1 1/2 sudu besar tepung gandum
  • 150 g almond nibs ( toasted)
  • 30 g dark chocolate (melted)

Cara-cara...

  1. Panaskan oven 160 degree. Lenserkan loyang springform...
  2. Masukkan bahan base dalam bekas dan gaul hingga sebati... Masukkan bahan base dalam loyang dan tekan hingga padat... Ketepikan...
  3. Pukul creamcheese dan gula sehingga kembang... masukkan kuning telur satu persatu... kacau sebati...
  4. Masukkan pula yogurt dan lemon juice ... kacau rata...
  5. Masukkan pula almond nibs dan tepung... kacau sebati...
  6. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga kembang dan likat... tuangkan putih telur dalam adunan tadi dan kacau sebati...
  7. Masukkan 1/3 adunan di dalam loyang.... drizzlekan melted dark coklat ... ulang masukkan 1/3 lagi adunan dan drizzlekan coklat ... ulang sehingga adunan habis...
  8. Selepas drizzle coklat di lapisan atas sekali, gunakan belakang sudu/garfu untuk marblekan keseluruhan adunan...
  9. Bakar selama 40-45 minit (atau sehingga masak) secara bain marie...
  10. Keluarkan dan sejukkan selepas masak... Bila dah sejuk, simpan dalam peti ais semalaman... siap... sedap dimakan ketika sejuk... :)
Daku buat 1/2 adunan jer... sebab kalo banyak2 kang tak terlarat nak abiskan... tak pon takut sebab kang dok ulang2 jer makan... ehehe... bahaye oo... bagi gak kat Ita sket wat kudap2 minum petang...


Ni plak, muffin stoberi ceklat cip... buat tambah2 bento kanak2 minggu ni...

Kek sedap ni, Kak Ida yang bagi... Kek prune tak salah aku... ahaha... men makan jer, nama taktau... ehehe... sedap sbb masam2 manis n tak manis sgt... manis2 buah jer... i likee.... mekacih daun keladi kak ida... ehhee... aku makan dok ulang2 jerla...



Esok, takder la celebrate ke mana2 pon... malas nak jenjalan minggu nie... nak pi makan2 kat sini2 jerla... laling kena la belanja kan... sebab gilfren dia nak gantung periuk sehari dua... ehehe... Hadiah? mmm... taktau nk request apa lagi... KIV la dulu... kalo taktau gak nanti, soh laling bg angpow jer la... ehehhe... tapi taktau la kalo boifren daku tu wat seprise plak... ngee... Sekian, wassalam...

Friday, November 06, 2009

Nasi Tomato n masak2 yg tercicir...

Salam...
Selamat pagi Sabtu... daku ni dah mcm masuk entry mingguan jer... malas tul nak masuk harian nyer... ni kire terakru la sepanjang minggu... masak2 pon sume yg malas2 jer... Nasi tomato ni buat ari Khamis... lawan ngan ayam masak merah... kali ni wta pedas sket dr yg bawak pi umah Wawa ritu... masak kali ni baru teringat... ape rase yg kurang masa masak yg bawak pi umah Wa ritu... aku lupe nak ketuk serai... ngeee... masak pon leh men lupe2 kan... ahakks... patut la bau die kurang shedap ritu... dah ler tak pedas... huhhu... ampon la yer Wa...

Balik to cerita nasi tomato... pastu just wat jelatah dengan wat sup dal... kawan2, bukan dalca yer... tapi sup... kat sini mmg femes sup dal aka lentil soup nie... tapi yg aku nyer ni versi malas... yg ready made bancuh cap maggi punyer... tapi rase dia kurenggg sedap... aku ejas2 la sket... aku masukkan kiub pati ayam... pastu, aku goreng sket hirisan bawang merah n putih, sehelai daun bay n biji sawi ngan minyak sket... bila sup tu dah mendidih, tuang bawang goreng ngan biji sawi tu ngan minyak2 goreng tu sekali dlm piyuk sup tu... baru la ader rase sket... Pastu yg lain2 ni entah bile aku masak... tak ingat dah... n malas nak ingat... hehhe...

Nasi Tomato...


Lontong tak cukup sifat again...


Bubur Jagung putih kosong... no sagu, no gula merah... aku mmg suke yg kosong ni jer... rase lemak manis santan n jagung tu jer... ni pon pakai jagung whole kernel dlm tin tu jer... sedap gak aper... kanak2 ni pon suke la sgt... sbb depa mmg suke jagung... cume, kalo masuk sket jagung krim tu, sure lagi pekat n kow2 kot... stok tadak... pi bakalah bawah pon tadak... last2 gitu jerla...


Mee bandung ni pon versi spaghetti... as usual la kan... mmg aku lom penah try agi wat mee kunin... sok balik Msia, beli air abu... balik sini boleh try wat... :)


Ni plak cekelat sempena minggu cekelat... ekeke... aku gi TSC Al Kout tu, tgk cekelat tu cam geram jer... dah lame dok catu beli cekelat sbb takut tk tahan dugaan mendietkan diri... ngee... aku beli ni bukan makan sume tau... bukan mkn byk pon tau sekali gus... hehhe... takott oo berat ni naik balik... dah penat2 mendietkan diri... tak berbaloii... kanak2 n bapak kanak2 ni pon layannn gak... :)


Ni plak kek marble pandan yg buat bila kurun ntah... buat masa nak pi melepak umah Ita kat atas ritu rasenye... tang ijau tu ok la lembut kek dia... kena tang cekelat tu, terus jadi padat... mane taknye, ni gara2 durhaka ngan resipi la... owg soh boh 1 sudu jer serbuk koko, gatai pi boh dua... kan adunan tu dah jadik berat... tgk arr, lapis dia dah berat ke bawah... lapis ijo kat tgh dia pon dah nyaris2 jer tak nampak... huuhu...


Ni kepek layang2 yg buat dr kulit popia tu... aku suke sgt... kalo ghajin, mmg nak buat selang seminggu... tapi masalah nye malas... pastu plak, kalo ader kang dok ngunyah ajer molot nie... tu yg malas tue... aku malas nak sira, tapi nak ader rase pedas n masin2 sket kan... aku just tabur ngan serbuk lada itam n lada putih... garam sket... sedappp oo... ni pon bwk sket sebekas pi umah Ita ritu...

Sekianlah tuk minggu nie... kalo ghajin n tenet tk meragam, daku masuk entry lain pulak... sekian wassalam...

Sunday, October 18, 2009

Kek Kastard Pandan...

Salam...
Selamat ari Ahad second round... pagi ni, aku ada sedikit ghajin nak membaking... teringin nak makan kek pandan... resipi ni dah dlm list kemain lama... rini baru sempat nak cube... pagi2 agi pas kanak2 ni pi skul aku dah start godek2 kat dapo... buat kek span pandan tu dulu... siap bako kek, aku kuar cuci mata n beli brg dapo... sejak dua menjak Mr I kejer non stop ni, aku kena la kuar sowang diri pas kanak2 pi skul... sebab time dia balik kejer, sure dah penatzz... dah ler dah baper minggu tak cuti2 kan...

Keyy, sambung balik kisah wat kek... kek span pandan dah siap... pastu cam berkira2 either nak wat kek span gitu jer ker... or nak kastardkan... bahan2 nak kastardkan memang ada... tapi rajin ke idak... last2 kastardkan jugak... sebab kek daku kempisssssssss lepas kuar oven... ahaks... kecut n kedut jer atas dia... huduh... tak tahan aku nengok... last2 aku kastardkan jugak... ekekek...

Resipi dua2 ni dari myR... dua2 resipi oleh Sweet4ever ... sedap sehh kek dia... kalo takder kastard pon sedap... boh kastard pon sedap... terpulang citarasa sendiri la kan... tq yer Sweet for sharing this recipes... aku CnP kat sini la yer... mintak halal yer sweet...

Kek Span Pandan...

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • tepong super fine - 150 gram ( aku just pakai tepung gandum yg diayak 3-4 kali)
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML ( just pakai air plus 1/2 sudu teh esen pandan)
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau ( aku pakai pandan emulco)

Cara-cara

  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
  6. kek dimasak mengunakan api bawah dan atas...

Ni plak resipi tuk kastardnya...

Kek Kastard Pandan...

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 1 biji kek span pandan
  • Bahan (A)
  • gula kastor -180gram
  • air daun pandan - 500ML ( pakai air plus esen pandan)
  • serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
  • Bahan (B)
  • santan pekat - 400ML
  • tepong hoen kwee hijau - 85 gram ( aku pakai kaler kuning sbb takder yg ijau)
  • pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh ( pakai pandan emulco)
  • secubit garam
  • UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering

Cara-cara...

  1. Kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
  2. untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
  3. satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
  10. Tepong hoen kwee jenama Mas Ajoe. ( aku pakai cap nona )
Sape minat rase pandan, silalah cuba... sgt sedap n memuaskan hati... cam aku cakap... with or without kastard, dua2 sgt shedappp... jemput la makan yer... jgn malu2... jgn wat sepah udah... makcik malas nak ngemas... hehehe... sekian, wassalam...

Creamy Garlic Butter Lobster n Soto Manjung ...

Salam...
Salam ari Ahad... another new week begin... tapi, tahap kemalasan tak hilang2 lagi nie... apo nak jadi ontahh... terus ajerla ke citer masak2... citer2 lain takder yg luar biasa...

Lobster ni dah bertapa dlm gua batu tu ntah baper lame ntah... yerla, umah ni bukan ari2 makan nasi kan... kdg2, bila time nak makan nasi, terasa nak makan lauk lain pulak... disebabkan Mr I dah request nak makan tomyam n telur dadar, so aku tambah agi satu lauk... lobster nie... kalo tak, taktau bile kurun baru nak masak lobster ni... masa beli tak nyempat2... nak masak asyik KIV jer... huhuu... sbb dulu, jrg jumpa... kali ni, sokmo plak ada kat spemarket tu... agaknya musim kot...

Kali ni masak, togelkan siap2 cengkerang dia... senang laling aku tu nak makan... kalo takpon kang, gefren mithali ni jugak yg akan tolong kopekkan tuk boipren dia tu... biar susah2 kopek dahulu... senang2 makan kemudian... ahakss... aku penah makan masakan2 ala2 camni kat Teluk Batik nun... tapi aritu kitaorang makan udang beso tu... ni resipi aku godek2 sendiri n agak2 jerla... bolehla edit ikut anak tekak n citarasa sendiri yer... :)


Bahan-bahan...

  • Isi Lobster secukupnya (lobster direbus dengan seulas bawang putih, 1 sudu butter n garam - di ambil isinya)
  • 2 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
  • 2 biji cili padi ( diketuk)
  • 1 tangkai daun kari
  • 50 ml susu segar / cair
  • 2 sudu besar butter
  • Serbuk lada hitam, garam dan gula (jika suka) secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit untuk menambah warna
  • Sedikit air jika perlu

Cara-cara...

  1. Cairkan dan panaskan butter dalam kuali... tumiskan bawang putih dan cili padi sehingga naik bau...
  2. Masukkan susu dan serbuk kunyit... kacau rata... masak sehingga kuah agak pekat... jika terlalu pekat boleh ditambah air...
  3. Masukkan isi lobster... masukkan daun kari dan kacau rata...
  4. Kemudian, perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan gula secukup rasa... Gaul rata... Tutup api... Siappp...
Sedap gak kalo ganti ngan udang... tapi udang tu, takyah le rebus lak kan... masuk sekali harung jer... hehhe...

Pastu soto ni wat bile ntah... soto ni, kalo my mum biasa wat yang lebur terus jer... takyah tumis... aku ni wat ikut dan jerla... kadang2 aku lebur, kadang2 aku tumis cam wat sup ayam biasa tu... bawang merah, bawang putih, halia n buah pelaga... pastu masukkan rempah sup n tumis sampai naik minyak n so on... kali ni, tang rempah tu aku guna dua jenis rempah... rempah sup ngan rempah kurma... sebab soto yang aku makan kat Manjung tu, memang ada bau2 ala2 rempah kurma sket... so, aku agak2 jerla... cuba jer... masukan gak serbuk lada hitam sket... rasa dia? ahaksss... bolehla... aku ni, asalkan sup jer sume jalan... cukup asam garam gula dia, sedap la bagi aku...originality nyer? ehehhee taktau la kan... sebab aku jumpa resipi soto ni segala jenis n macam... taktau yang mana satu... last2 aku masak yg mana aku sempat la kan... dah pekena ngan sambal kicap berapi n eksesori kompom sodapp... ekekke...



Donut ni lak wat petang semalam... wat minum petang... Dinner semalam just goreng bihun jer... pastu goreng sket agi begedel belen yg belum goreng lagi...



Tu jerla cite makan2 terakru tuk beberapa hari... sekian, wassalam...

Wednesday, October 07, 2009

Chocolate Chip Almond Orange Cake...

Salam...
Selamat malam Rabu... amik you, panjang berjela tajuk kek I ... ahahhaa... dah tak buleh bagi pendek lagi dah... huhuhu... dah lame tak mem'baking'...rini ada sedikit rajin tuk godek2 kat opis tu... Semalam masa Mr I balik kejer... dia bgtau yang ada sowang kwn opis dia tanya, bila lagi dia nak bawak kek pi opis... huhuhu... mamat ni bukan Malaysian pon... dia kate dia memang suka kek...

Actually, memang aku dah lama nak cuba resipi kek yg 'bersusun' dlm buku resipi yg aku beli tu... tapi kang owg umah ni bukan makan sgt... aku pon just nak makan sepotong dua jer... kadang2 pas bagi Ita n wat bento kanak2 ni pon lom tentu abis.. tu yg kdg2 malas tu... tapi disebabkan ada owg nak makan, cun gak tu... boleh gak aku men'try' resipi baru... ni kira eksperimen la ni... kalo jadik, ada la rezeki diaorang... kalo tak, nanti cuba lain... hehhee...

Resipi asalnya Almond Orange Suji Cake ... tapi aku godek2 jadi seperti nama di atas... ehehhe... suji ader, tapi cannot imagine rase dia... sebab ada suji tu, takut tak terkenan dek lidah n tekak... tapi tang almond n orange tu, aku cam suke... tapi rasa nak mkn gak yang ader ceklat2 sket... tu yg letak sekali ceklat cip tu... hehehe... tapi sukatan sume aku ikut yg asal ler... jus oren jer aku tambah sket lagi... resipi later la yer... sebab lom sempat nak taip... tapi if anyone yg interested to try, just let me know... i'll post the recipe ASAP...

Ni la hasilnya...


Rasa dia sedap gak... bagi aku la... sebab dia ader rase badam tu... bila kunyah tu terasa kasar kacang2 sket... of course la ader rase oren kan plus ceklat cip tu kan... sebab tu tekstur kek dia cam berbiji2 sket la... tak mulus sgt... sebab adunan tu pakai badam yg dikisar hingga hancur sampai jadi serbuk, plus ngan tepung... tapi i like the taste sebab tak manis sangat... bila time tergigit sekali ngan ceklat cip tu, baru rase manis coklat tue...


For dinner, just wat bihun sup (Ayam) ... lunch, kanak2 makan nasi sup... me just ratah2 leftover ikan 3 rasa semalam... esok, i dah tau nak masak aper... hehhe... tq kepada sumber2 inspirasiku... harap2 menjadi la program... :)


O.klah, nak gerak dulu... mata sudah mau tutup... kalo lambat nanti, sampai ke subuh payah nak lelap... Ma'salama... sekian, wassalam...

Tuesday, October 06, 2009

Seafood Theme...

Salam...
Arini masak nasi la plak... semalam dah masak mee hailam, yg benonya spaghetti hailam... ekekke... mee kuning mmg aku tak pernah try lagi buat... bahan2 n alatan takder... later la yer... hhehee... tapi mee ke, spaghetti ke, pasta ke, bihun ke, sume kemain laju owg umah ni makan...

Rini aku masuk opis awal sket... sebab pastu nak lipat kain... pastu nak skype ngan Mama pas Mama balik jogging ngan Ainn ... setel awal2, ptg leh santai2... pas siap masak2 tu, sempat gakler mengelim karipap... inti dah buat semalam... rini just wat kulit n mengelim jerla... wat minum petang n bekfest plus bento for tomorrow... goreng sket tuk minum ptg, belen tu frozenkan jerla...

Teh tarik kurang manis wif karipap... jom minum... buih teh dah ilang ler... hehee...

Kalo nasi putih tu, Mr I takder hal la kan... kanak2 ni la payah sket... tapi nasi kaler2 boleh plak laju makan... sok2, kalo payah2 nanti, nasi putih pon aku kalerkan ala2 nasi minyak ujan panas tue... agaknya baru laju sket kot nak makan... tapi kdg2 my laling tu yg memang tak nak makan nasi... sebab, kat opis time lunch biasanya dah provide nasi... tu yang time dinner kdg2 nak tuko selera... menu rini tema seafood... ekekek... sape ada gout or high kolestrol, kena jeling ajer la... jgn tenung lama2... ehehe...

Udang n Sutun celup tepung...

Ikan 3 Rase n Seafood Tomyam... ikan ape ntah... ikan kat Msia pon aku tak lulus... ni plak, ikan kuwait yg semacam spesis n name nie... ehhe...

Petang tu masa skype, sempat skype kejap ajer... ader gangguan teknikal... laptop Ainn kena virus... adoiyai... sempat nampak muka kejap jer... sore ketaq2 n pastu bunyi bising cam short circuit tue... puas end call byk kali n redial... tapi still sama jer... huhhuu... pastu dah takleh on la plak... takperla, next time... sok lusa dah o.k leh on9 balik... tu jerla sambungan kisah rini.. kla, nak Zzzz... sok nak mula rutin harian awal pagi... Ilal Liqo' ... Sekian, wassalam...

Sunday, October 04, 2009

Bingka Roti Cinnamon...

Salam...
Marhaban... kenapa ntah sehari dua ni terasa teringin plak nak makan bingka roti... biasanya aku tak heran pon... beli sepotong dua pon tak penah... inikan lagi nak buat... ekekke... entah sebab apa ntah... kuih muih manis ni mmg aku kureng sketla... biasa yg pedas2 goreng2 jer aku suke.... tp serius cakapp, mmg aku biasa beli ajer... kalo buat pon kuih2 tertentu ajer... hehhee... tp sejak dok jejauh ni n ader masa banyak sket nak bertapa kat new opis tue, byk gak kuih muih yg aku tak pernah terlintas pon nak buat before this aku dah berjaya buat... walaupun kadang2 O.K... kdg2 K.O ... hehhee...

Tetiba aku teringat plak kat Kak Ina Maths, one of my besfren n kroni kat Manjung tue... teringat, ada sekali tu beria2 dia soh aku rasa bingka roti sedap yg dia beli.. hehhee... mmg la sedap... lemak manis gitu... manis dia pon ngam2 ajer... huhuu... masa dok godek2 tenet tu, dah terbayang dah rase bingka roti yg Kak Ina bagi tue... ekekke... dok godek2 sana sini, jumpa mcm2 plak resipi bingka roti... mcm2 spesis... yg biasa,, yg pandan.... yg aku try semalam, Cinnamon... tak pasal2 dah lari topik dah... dok terbayang bingka roti biasa, tapi dek sebab aku mmg suke bau cinnamon tu., dah tertukar tajuk.. hehhee... tapi next time nak gak buat yg versi biasa tue... huhuuhu...

Hasilnya, alhamdulillah... sedap... adunan sedang elok... tak lembik or keras sgt... tapi aku derhaka sketla... atas dia tu, aku tak letak bijan... just, bedak2kan ngan serbuk cinnamon tu sket jer... jgn banyak2, nanti bau kuat sgt n pahit... :)

Resipi aku amik kat MyR... by Azareena... tq yer Azareena... ni cnp ajerla... hehhe...

Bingka Roti Cinnamon...



Bahan-bahan...

  • Bahan A:
  • 1/2 cawan gula
  • 100ml air panas
  • Bahan B:
  • 3 keping roti slice (gardenia, etc)- daku guna 4 kpg
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 400ml susu segar
  • 1/2 sudu kecil serbuk cinnamon
  • sedikit gara
  • Bahan C (optional):
  • 3 sudu besar butter
  • bijan

Cara-Cara...

  1. Utk bahan A, masak gula menggunakan api perlahan sehingga cair & menjadi perang. Masukkan air panas & kacau sehingga gula larut. Sejukkan sebentar.
  2. Utk Bahan B, masukkan kesemua bahan2 ke dalam blender & blend hingga sebati.
  3. Campurkan bahan A ke dalam bahan B. Tuang adunan yg telah dicampur ke dalam periuk dan masak sebentar menggunakan api sederhana sehingga likat/pekat.
  4. Setelah likat, padamkan api dan gaulkan butter ke dalam adunan.
  5. Tuang adunan ke dlm loyang & taburkan sedikit bijan (optional). Bakar dlm oven 180C selama 30-40 minit.
Ni plak my lunch kelmarin... ciken curry wif sekeping roti... owg lain dlm umah ni mkn ngan nasi la kan...

Ni plak minum petang semalam... roti ni ader dua inti... satu sambal bilis... satu agi inti karipap tue...
Sekian, Illal Liqa' ... Ma' salama... Wassalam...

Friday, September 11, 2009

Homemade Fish Ball n Yong Tau Fu ...

Salam...
Selamat ari Jumaat... dah weekend pon sini... arini kitaorang nak pergi majlis Iftar n terawih kat embassy... last week tak dapat nak pergi... aderla wat makan2 sket... pakat2 share n wat sumbangan masak2... masak nasi sowang sket n lauk pauk n kuih muih la kan... ape yg aku masak2, later la story ekk...

Ni citer semalam... kerana dek teringin nak makan YTF terpaksa la aku meghajinkan diri membola2kan ikan n udang tue... tapi tang udang tu, naper ntah lembik semacam... takleh nak bentuk la plak... aku pon tambah tepung, lagi dan lagi... last2 jadik cam batu seremban... kerass... ekekke... tapi fishball yang dibuat mmg la best... masuk bakul angkat sendiri la... teruk tul minah ni kan... aku just pakai white fish fillet campur tuna tin sket... yummy... lagi sodap dr boli kek kodai tu ha... huhuu...

Pestime gak buat bebola ikan nie... bukan susah sgt pon... senang jer nak buat... bahan2 pon simple... resipi godek2 kat MyResipi ... by dalinnasue ... tq yer tuan empunya resipi...


Fish Ball...

Bahan-bahan ( anggaran 3 org makan )

  • 400gm isi ikan tenggiri(pakai white fish fillet + tuna in water)
  • 1 sudu kecil garam (paras rata)
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu kecil tepung ubi
  • 60 ml air sejuk atau secukupnya(tak letak pon sebab fish filet tu dah berair sbb baru keluar dr esbok (separa beku) ... terus basuh n potong2... masuk FP)
  • 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • secubit serbuk perasa jika suka

Cara-cara

  1. Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
  2. Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
  3. Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
  4. Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
  5. Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
Mahaplerkan sebab menggerutu sket bola2 tu n tak berapa nak bulat... maklumlah amatur... ekekke...

Pastu, hasil bola2 tu campo dgn ape2 ajer eksesori yg ader, jadikla YTF plak... dua versi la kan... YTF versi Taiping (kuah itam) n versi Manjung (kuah sup) ...

So, sekianlah tuk rini... nak uruskan umah tangga plak... pastu nak siap2 pape yg patut tuk makan2 Iftar nanti... wassalam...

Thursday, September 10, 2009

Semekut Buah Pinggang n Bangkit Nyonya...

Salam...
Selamat ari Khamis... esok dah weekend .. pastu insyaallah ujung minggu depan dah nak raya... tahun ni, taktau la raya kat sini sama tak ngan kat Msia... sebab thn lepas Kuwait raya awal sehari...

Ni projek malam tadi... wat semekut simple ajer... sebabnya mmg malas... semekut buah pinggang... benonya terap buah pinggang tu takder... ni terap bentuk kacang... tu yg senget sket buah pinggang tue... ekekke... belasah jerla labuu... dpt la 2 blg lebih satu adunan tue... sedap semekut ni, wangi jer... yerla, ader conflakes n biskut marie kat dlm adunan tu kan... rangup pun rangup... sowy la, eksesori atas semekut tu cam owg kedekut jer kan... bukan kedekut taik idung masin tauu... darurat you... tetiba jer dah abis cornflakes tu... huhuhu...


Ni aku tambah entry nie... sbb ada yg tanya, mana resipi biskut buah pinggang nie... hehehhe... mula2 aku try wat pakai resipi asal dia... tapi cam berderai n mmg tak boleh melekat n uli pon... apatah lagi nak terap... so, ni resipi yg dah di edit... dgn sukatan yg aku pakai...

Biskut Buah Pinggang I ...

Bahan-bahan:

250g butter
180g gula castor
1 biji kuning telur
120g biskut marie - mesin halus
70g cornflakes - mesin halus
170g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
110g tepung jagung
1 biji putih telur dan 1/2 cawan cornflakes kisar - untuk hiasan

Cara membuat:

Pukul butter dengan gula sekejap. Masukkan telur. Kacau rata. Masukkan cornflakes, biskut marie, tepung jagung, baking powder dan tepung gandum. Uli sebati.Terap dengan acuan. Sapukan putih telur. Taburkan cornflakes. Bakar hingga masak.

Ni ada lagi satu resipi... tapi aku tak penah try pakai resipi nie... sape nak cuba bolehla cuba... kalo jadi pakai resipi no 2, boleh bgtau aku yer... boleh la simpan resipi nie...

Biskut Buah Pinggang II ...

2 cawan butter / mentega
2 cawan tepung kek
1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung biskut merry dikisar halus menjadi tepung
2 cawan cornflake dikisar untuk ditabur diatas biskut
2 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
2 cawan gula halus
2 biji putih telur disapu diatas biskut kemudian ditabur dengan
cornflake
sedikit esen vanila

Cara-caranya.
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang

2. Setelah kembang, masuk kan telur merah dan kacau bagi rata.Setelah itu masukkan esen vanila kemudian kesemuatepung. Uli adunan tersebut sehingga lembut elok.

3. Kemudian ambil adunan tersebut untuk dicanai dan di tekan dengan acuan.

4. Kemudian sapukan putih telur diatas adunan tersebut dan taburkan dengan cornflake yang di kisar halus.

Ni plak bangkit nyonya... sape nak cuba leh godek2 kat MyR tu... resipi dr Kak Lili...semekut ni mmg tak cair di tangan... tapi cair di mulut... ekekke... ala2 iklan ceklat M & M la plak ekk... tapi aku tambah 1 sudu kecil pandan emulco... nak kasik ijau2 manje gitu...

So, ader 3-4 jenis kukis lagi aku nak wat kot... tgkla kalo rajin n sempat kann... old time feveret, Biskut Denmark... biskut ni mmg la semekut dr zaman aku sek rendah dulu... mama selalu gak buat dulu2... aku suke sgt... ala2 almond london tu la... tapi versi murah sket... pakai kcg tanah jer salut luar dia n coklat salut pon pakai serbuk koko dibancuh air n gula aising... tapi dia takder inti kat dlm tu... plain ajer... kalo dolu2, umah sape ader semekut ni dah kira hebat la tue... hehhee... dalam dok bertapa kat list aku tu, tiba2 tgk kat umah kak Ummi Kuantan dah bersiaran pon... hehehe.... terliur sungguh aku tgk... nampak cam ferrero roche pon ader... wakakaka... sape tingin nak tgk, pi jenjalan kat umah kak Ummi Kuantan yer...

Pastu nak buat jugak ler almond london tu... almond berlambak dok bertapa dlm lemari tue... pastu, nak buat satu adunan tart gulung ritu... yg versi trial aritu laa... then, maybe nak wat Kukis Coklat wif peanut butter chip... ni gara2 semalam masa soping brg dapo terjumpa la chip peanut butter nie... biasa jumpa coklat cip or white coklat cip tu jer... ni peanut butter cip... nampak cam menarik ajer... sambar la sebungkus... kalo sempat leh buat... insyaallah la kan... KALAU rajin...

Tu jerla kot... Malas dah nak wat bebanyak... bukan mkn sgt pon... saje wat nak bg feel jer... pastu kalo nanti ada sambutan aidilfitri leh la bawak sket2... kot2 ader owg nak jemput open house ker... leh la bawak jugak... agak2, ader ker? hehhee... pastu, Mr I boleh la bwk sket2 pi opis... Irdina n Irfan pon boleh bawak pi skul... takderla membazir kan... sebab kalo kat umah ni jer, mmg slow sket la nak abis... silap2 sampai aidiladha pon lom tentu abis...

Ha, lagi satu... ingat nak wat kuih gunting... tuk krup krap... hehehe... so, aku akan bersiaran pon tak lama lagi dah kot... maybe lagi sehari dua jerla... pastu nak cuti la kejap sampai lepas raya... byk kejer umah nak dibuat... sibuk nak ngemas... tapi, soping2 raya takder aper sgt... baju raya melayu dah ader sorang sepasang... baju raya tak melayu, tuk kanak2 pon dah beli jugak... yg bapak kanak2 jer kot nak beli t shirt sehelai dua... yang ummi kanak2, dah beli abaya (jubah) sehelai... cukupla tue... cam Aida Riyadh cakap... owg raye pakai kebaya, dia pakai abaya (jubah) ... Ngeh3... sekianlah bebel tuk rini... wassalam...

Tuesday, September 08, 2009

Ikan Steamed Hor Neung Mok Pla...

Salam...
Ari2 dah letih nak pikir nak masak per... tiba teringat ikan bawal hitam yang ader dlm esbok tue... biasa wat sweet sour jer la... tapi semalam cam nak makan ikan steam la plak... aku pon taktau sedap ke tak ikan bawal dibuat steamed kan... belasah ajerla... dok godek2 resipi kat buku resipi thai dlm koleksi nie, jumpe la satu resipi Hor Neung Mok Pla... Hot n sour fish steamed in banana leaves... kemain panjang nama english die... huhuu...

Resipi dia, cam lebih kurang ikan steamed biasa jer... tapi ala2 thai la kan... musti la ader serai n daun limau purut ... pastu dia ader dressing dia... halia, bwg putih, lemon juice, fish sauce n sweet chili sauce n peanut sauce (aku tak letak sbb takder) ... campo2 sume n lumur kat ikan separuh dr dressing tue... perap dlm sejam... pastu tabur bahan2 tabur (cili, daun limau, serai, daun bawang, daun ketumbar dll) n stimkan... nak idang tu, letak lg separuh dressing yang belen tadi... aku mmg antu seafood... sume aku cakap sedap... tapi mmg wangi la kan dengan bahan2 yg digunakan tue... resipi penuh, nantila yer... bile ader mood nak taip... huhu...

Ikan steamed ni aku lagakan ngan tom yam udang n telur dadar... tapi kalo tambah agi ngan kailan ikan masin n sotong celup tepung, lagila meleleh kan... huuhuuhh... sabo jerla... sbb sini, kailan mmg takdo n sotong aku pon dah abishh...

Japgi nak siap2kan n anto Irdina pi sekolah... sebab perkhidmatan bas dia, time balik nanti baru mule... pagi ni kena anto dulu... menapak ajerla... tapi Ramadhan ni, sekolah start kul 9 am - 2 pm jer... biasa kul 8am-2pm... lewat sejam... arini 2nd day la pas summer break yg berbulan2 tu...

Dah start sekolah, tak dapat la anak dara tu pose... sian plak kat dia penat... aku pon sparekan jer dia ngan bento... dah pesan kat dia, kalo dia nak pose, teruskan... tak larat, leh makan... tapi dia siap cakap takut tak dapat pahala, kalo tak pose... huhuu... aduhai anakk... tapi at last ,dia makan jugak bekal tu, sebab dia cakap sume classmate dia tak pose... makan jer dlm kelas... takperla, baru belajar kan... nanti weekend leh sambung puasa balik... tapi for pes timer berpuasa cam dia tu, at 6 years old, dah dapat puasa 16 hari berturut2 kira oklah jugak kan... memang tak tinggal lagi kecuali semalam sebab dah start skul... Irfan plak, pada umo 4 thn, dapat puasa 4 hari.. jadi la tu kann... train pelan2... :)

Sekianlah, tuk rini... nak letih dah makcik... wassalam...

Saturday, September 05, 2009

Chocolate Moist With Layer Cheesecake…

Salam...
Selamat pagi Sabtu... esok dah start minggu baru... minggu depan pun Irdina dah nak start sekolah after summer break... Irfan pulak akan start seminggu kemudiannya... keyla, straight to the story... nak tempek resipi kek yang aku cilok hasil merempit nek unta ke umah Halen kat KK.... tq yer Halen... halalkan yer kite CnP...

Kek ni buat tgh malam kelmarin tuk besday mr dear hubby... dia cakap sedap... aku pon rase sedappp... huhuuhu... yummiesss... Irdina cakap, santeknya kekk... cam semekut oreo... hehehhe... resipi ni rasenya Halen godek2 sendiri gabungan 2 resipi... terima kasih sesangat tuk Halen atas resipi yang marbeles ini... resipi ni kat bawah okiess...


Chocolate Moist With Layer Cheesecake…


Bahan-bahan :

  • 250gm butter
  • 1 cawan gula castor
  • 1 cawan gula perang
  • 4 biji telur (A)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cawan susu segar suam
  • 1 1/4 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan serbuk koko

Utk choc ganache:

  • 150gm coklat masakan
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1/4 cawan air panas
  • 1 sudu besar butter
  • Almond nibs (optional)

Bahan untuk lapisan cheese:

  • 250gm cream cheese
  • 100gm coklat masakan putih
  • 2 biji telur gred A
  • 30gm tepung gandum/superfine

Cara-cara:

  1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan. Ayak tepung bersama serbuk koko.
  2. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
  4. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati.
  5. Untuk lapisan cheese. Masukkan semua bahan dan pukul sehingga gebu.
  6. Bahagikan adunan coklat kepada 2. Masukkan bahagian 1 kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil. Kukus kek selama 20 minit.
  7. Lapisan kedua - masukkan adunan cheese. Tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit. Lapisan cheese dah masak, bolehlah masukkan bahagian ke 2 kek dan kukus lagi selama 20 minit.
  8. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
  9. Untuk membuat choc ganache: masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
  10. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.
  11. Untuk kek ini saya telah taburkan almond nibs di atasnya untuk mendapatkan feel yang lg sedap apabila makan kek bersama kekacang muhehe..


Next time, boleh buat lagi... sebab adunan ni, ngam2 ajer ngan loyang aku... pastu, senang jer nak potong... sebab tu nampak cun jer potongan kat bawah... nak2 plak aku potong pakai pedang samurai... ngeh3... agak2nye, slice kat bawah ni, nampak cun ala2 secret recipe nyer slice cake tak? huhuhu... yoyooo aaajerr...

Kalau yang tengok dah nampak shedappp... yang makan, lagilah rase sedappp kann... sekianlah tuk rini... siang nanti nak pi cari lauk n sayo...sape yang nak amik kek tu, amik boh dalam esbok key... nanti berbuka leh makan... sekian, wassalam...

Wednesday, September 02, 2009

Misi mengetest menge'tart' gulung...

Salam...
Sambungan entry siaran tertunda... misi ni dah beberapa ari accomplished... tak ingat la plak wat ari ape... wat tengah2 malam... kul 12 lebih kot baru mule... dari wat inti sampai masuk tapaware... sedang elok jer, siap dah masuk waktu sahur... mmg sejak bulan Ramadhan ni, tak tido sampai lepas Subuh...

Spesis2 kuih2 raya ni, mmg aku dah biasa buat... dari zaman sekolah dulu dah biasa buat sendiri... amik resipi dlm gobok Mama tu, buat ajerla kan... tapi sejak dua menjak dah kerja, dah malas sket nak buat... tapi still ada gakler wat 2-3 jenis... paling2 koman pun, biskut cornflakes madu tue sure ada... huhuu... tapi ader gak spesis yang aku tak penah buat... satu, sebab malas... dua, banyak sangat kawan2 n kroni yang pasarkan masa bulan Ramadhan tue... jadiknya, banyak yg tunjuk2 ajer... Ngeee...

Dalam banyak semekut raya tu, ada dua jenis semekut wajib aku BELI setiap tahun... Tart Gulung n Almond London... my very2 feveret... tart gulung tu dulu, ader supplier kawan mama... sedap sgt... pas supplier tu dah pindah, aku order plak ngan Waed aka Wahidah melalui kawan mak dia kat KL... pon sedap jugakk... almond london pon sama... order kat Nojie kat Somban nun... Aliff la tukang ngambik dari Somban bawak balik Bahau... kadang2 Nojie turun Bahau anto... sambil2 dia amik baju raye yang mama jahit... huhuhu... punyerla teruk perangai... name nak buat, mmg tak kuasa... huhuuh...

Tahun ni, kena la wat projek sendiri... nak bagi ader feel sket raye... lagipun, ader masa... apa salahnye buat kan... cube ajerla... jadik ke idak belakang kire... so, tart gulung ni banyak sgt resipi ... taktau nak pilih yang mana satu... so, masa godek2 kat mforum cari tu, jumpa la satu resipi... cam berkenan la pulak... try la pakai resipi tu... wat stgh adunan jer... sebab nak try dulu... takut kang2 tiba2 buat tak jadik tart gulung... jadik tart penyett... sape nak jawab... dlm kepala tu dah nekad dah... kalo takleh nak gulung, aku wat bola2 ajer la... boh inti kat dalam... huhuuh... sib baik jadik gak... walaupun rupe dia tak ensem mana pon... jgn sengeh2 yer... huhuhu... pes timer la katakan... tangan pon dok ketaq2 n terhegeh lagi nak menggulung tu... Ngeee....

Sape nak cube, leh pakai resipi nie... terima kasih pada penyumbang resipi nie... Baya... malas aku nak translate dah... CnP saje... hehhee...


Tart Nenas Gulung ...

Source : Baya

Ingredients :
226g butter, at room temperature
1 egg yolk
1 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon sugar
2 tablespoons (heap) cornflour
2 1/2 tablespoons (heap) custard powder
1 tablespoon milk powder
2 1/2 cups flour

Topping :
1 egg yolk
a few drops of yellow coloring

Filling :
I used the ready made pineapple jam...

Sape nak cube jem wat sendiri yg pakai nenas tin, leh amik gak kat SINI ... by kak Umi-e ...

Method :
1. Cream butter, egg yolk, vanilla essence and sugar. I didn't use my mixer.
2. Add cornflour.
3. Add custard powder.
4. Add milk powder.
5. Finally add enough flour until a soft dough is formed.
6. Place a bit of dough into the cookie press mould. Pipe out the dough about 2 inches length.
7. Place the filling on top and roll. Arrange on the baking tray.
8. Bake in a preheated oven at 175 C for 20 - 25 minutes

Selepas kebakaran...
Sebelum kebakaran...

Kesimpulannya... pakai resipi ni, hasilnya tak menghampakan... gebus ajer... tapi, sedap ke tak sedap, bergantung jugak kat kat inti dia kan... hehhhe... inti dia, pon aku just pakai nenas dlm tin jerla... nak bagi wangi, masa masak tu masuk 3-4 ketoi bunga cengkih.... sape yg suke la kan... tak boh pon takper... kalo nak senang, pi beli inti siap tu... lagi senang baitu... bayoo ajer... insyaallah pasni leh wat satu or dua adunan... tunggu la, minggu ujung2 nanti...sape nak rase, meh uloq pinggan... abis nanti, leh wat lagi... sekianlah tuk rini... pas subuh, mau titonn... sekian, wassalam...

Saturday, August 29, 2009

Kuih Lapis n Lontong...

Salam...
Selamat ari Jumaat... alhamdulillah rini dah semingu pose... yang paling aku tak caya, anak dara aku tue pose penuh... kurus2 dia pon leh tahan gak kan... alhamdulillah... kalo aku dulu, masa kecit2, sket2 merengek nak pose yang yok ajer... huhuuhu...

Keyla, ni cite masak ari Khamis... semalam aku tak masak... sebab ade jemputan makan2 kat embassy... laporan, later okies... Mr I yang tanya leh tak aku wat kuih lapis?... aku tak pernah buat pon... pes time la nie... biasa beli seketul dua ajer... dahnyer, mana nak pi tunjuk kat sini... tunjuk kat opis aku la jawabnya... ape lagi... aku pon trus godek2 la kat MyR tu cari resipi... jumpa resipi tulip77 nie... nampak menarik... so, aku pon godek2 kuih lapis pakai resipi nie... nak bancuh dia, senang bangat... nak melapis tu la bercinta sket... tapi sebab nak masak dengan penuh kasih sayang kann... ku gagahi jua... ekekke... ni la hasilnya yang tak seberapa... tang melapis aku tahan lagi... tapi nak motong bagi ensem, mmg tak lulus la kan... huhuhu...

Benonya wat lapis pink ijau... tapi ijaunye amat manja sekali... dah jadik pastel dah... dlm gambo nampak cam kelabu asap la pulak... nyampah tull... ekekke... so, resipi seperti di bawah... tq yer tulip77 for recipe...

Kuih Lapis...

Bahan-bahan...

  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk( daku pakai 12 sudu besar serbuk santan )
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
  • 4 cawan air

Cara-cara...

  1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
  2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
  4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 1 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
  5. Lepas 5 minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
  6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
  7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
  8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak
Kesimpulannya kuih ini amat sesuai dek tekak den... Mr I pon kate ada rase kuih lapis yang biasa beli tu... dan lapis dia boleh dibukak selapis demi selapis... kire ok la tu kan bg pes timer cam aku ni kan... hehhehe... sememeh tepi2 potongan tu, sila abaikan okeyyy...

Tuk makan yang berat sikit just wat lontong againn... anak dara yang gigih berpuasa tu nak makan nasi impit... so, buat ler lontong nie... nak wat soto, baru ajer makan mee sup kan... cam biasa, kuah tu masukkan jerla aper bahan2 yg ada... tak ada, skip ajerla... pastu, sambal ikan bilis tu, pakai leftover ikan bilis goreng bawang masa sahur... blend kasar... wat sambal, pastu masukkan jer ikan bilis leftover tu... tak membazir... hehhee... jimat stok ikan bilis... Pangkor mari ooo... hehehe...

Sekianlah makan2 tuk entry kali nie... esok Sabtu, Mr I kena kejer... nak masak aper? letihh makcik nak pikir... nanti sahur tanya la hb or kanak2 tu nak makan apa... malas nak pikir... huhuhu... sekian, wassalam...

Thursday, August 27, 2009

Mee Sup n Jumbo Prawn Grilled...

Salam...
Selamat pagi Khamis... sini baru jer subuh ari... huhuu... masuk la entry kejap... pasni nak sambung ZZZ... huhuhu...

So, tulis pendek2 ajerla ekk... mee sup ni tuk iftar kelmarin... malas nak masak lauk pauk ngan nasik... lagipun terbayang2 bihun sup kat umah Deeja Tepeng... ngeee... wat sup ayam mulanya... pastu nampak lak ntah apa segala mak nenek yang dok bertapa dlm tapaware kecik2 dlm esbok tue... campak jerla semua yang ada... belasah ajerla.. takut kang benda2 tu sume dah tak elok... dari membazir, baik lebur jer sume dlm kuah sup tue... Masa nak makan tu, didihkan kuah semula n pecahkan telur... makan ngan sambal kicap... sodap jugak Cik Senah oiiii...

Kiuh pon tak wat semalam n kelmarin... kelmarin just goreng karipap sardin yang wat ritu... aderla sket yang difrozenkan... pastu semalam just masuk oven Stuffed Potato Kubbe yang beli frozen kelmarin n chicken kebab yg beli entah bile ntah... Potato Kubbe tu, ala2 potato croquet tapi ada inti daging... bolehla tahan... tapi chicken kebab frozen tu tak best sgt sebab rempah dia bau kuat sangat... pasni, tak beli dahler cap tu... try cap lain pulak... huhuuuhu...

Air mangga ni wat semalam... mangga tu beli 3 bijik kecik jer... agak2 dlm beso penumbuk tu... mmg niat nak wat air la, masa beli mangga tu... sbb tgk cam dah lembik jer... tapi potong gak sebijik tuk makan gitu jer... tapi mmg la berair n lembik dah... tapi rasa mmg manis la... Egypt marii rasanya... pastu, yg dua bijik tu, masuk FP jadik jus la kan... teringat air mangga pasar Ramadhan Manjung... shedapp... tapi yang wat sendiri ni lagila sedap kan...

Then ni lauk semalam... Jumbo prawn grilled... marinated ngan garlic, lemon juice, black pepper n garam sket... masa nak masuk oven tu, potong butter kecik2 sket... ngan campak2 jer atas udang tu... masa bakar tu butter tu melted la kat udang tue ... tanya Mr I, kot2 nak wat gravy ker... dia kate takyah... so, masa makan, just cicah ngan sos pencicah yang aku wat n masuk botol 2-3 ari lepas... celur sayur2 sket n makan ngan thousand island...

Udang ni agak beso la... kepala dia dlm lebar 2 ibu jari... Mr I makan ngan nasi udang tue... aku just ratah2 ajerla... tuk kanak2 yg tak suke udang just wat sup sket... masa sahur, udang ada 3 ekor lagi... sayur pun ader sket lagi... just tambah, ikan bilis goreng wif bawang n cili... ngan telur mata sweet n sour... siapp...

Sekianlah bersiaran tuk rini... rini nak masak apa ekk? dok pening2 lalat dah... tapi nak wat kuih apa dah tau... sebab laling dah request... so, kena gakler ghajin2kan diri tue... huhuhu... see u olls later... nak jemput tapau, sume dah licin... cuci mata ajerla yer... ekekke... sekian, wassalam...

Monday, August 24, 2009

Lemak Cili Api Ikan Masin Wif Nenas n Ayam Goreng Berempah Serai Again...

Salam...
Salam Ramadhan Malam Ke-4... tak larat la pulak rini nak bebel pepanjang... so, straight to the our menu today... masak pon mmg tak banyak jenis... biasanya memang 2-3 jenis jer... kadang2 yg ke-3 tu just sambal2 colek n ulam or goreng telur dadar or telur mata... ekekkeke... sebab my laling tak pandai makan byk2 jenis sekali gus n campur sekali harung... sapa yang untung? tentulah aku yang mmg tak ghajin ni kann... ekekkeke...

So, rini just masak lemak cili api ikan masin sepat wif nenas, ayam goreng berempah serai n sambal belacan wif timun... siappp...

Resipi ayam goreng ni cam entry lepas yer... atau leh amik kat SINI ...

Kuih ni, wat goreng2 plak rini... dah 2 ari makan kuih manis2... popia goreng ajer... feveret kami berdua la nie... inti n sambal cicah dia dah wat dr mlm tadi... rini just gulung jerla popia tu n goreng... kuah sambal dia pon wat lebih... masuk dlm botol n simpan dlm peti... bebila nak wat cicah2, senang... ekekek...

Sekianlah tuk rini... minggu ni bergelut sketla nak pikir menu apa ari2, sebab kena ikut stok dlm peti... sebab weekend ritu tak kuar sebab lauk cam banyak lagi plus kemalasan... hehehe... sekian, wassalam...

Sunday, August 23, 2009

Puding Koktel Berkuah n lauk apa2 entah...

Salam...
Salam Ramadhan... hari kedua... malam ke-3 ... dah dua ari tekak ni rasa nak makan desert or kuih manis2 ajer... tu yang rini wat plak puding cocktail berkuah nie... esok kena wat kuih2 pedas n goreng2 plak... kang Mr I cemuih pulak... sebenonya mmg kitaorang ni lagi prefer kuih2 goreng or pedas2 dari kuih manis2 nie... tapi ada gak certain kuih2 manis yang kitaorang suka... bukan tak makan... cuma, kalo makan sikit jerla... tapi, nama pun bulan pose ye tak... mmg la nafsu makan tu jadik tak tentu hala sket... hehee... tapi lauk pauk makan nasik, still mcm biasa... lauk pauk harian biasa ajer...

So tuk desert rini, Puding Koktail Berkuah dari kak Aziemas... aku CnP kat myR... terima kasih yer kak... memang sedap... masam2 manis... tapi aku tambah satu sudu teh kordial sunquick tu sebab syrup cocktail dlm tin yang aku beli tu cam tak berapa nak rasa... dah boh susu n air, terus lesap rasa dia... ekekeke... ada jugak lagi yg aku derhaka... kalo ikut resipi, puding tu potong2 kecik2 n tuang ngan kuah masa nak makan tue... aku boh dlm acuan agar2 or apam ni ha... bagi seketul2...


Puding Koktel Berkuah...

  • BAHAN UNTUK PUDING
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
  • BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
  • HIASAN
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional (takde)
  • Jelly @ sumi - optional (takde)

Cara-cara...

UNTUK PUDING
  1. Masukkan semua bahan gaul sebati
  2. Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  3. Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
UNTUK KUAH
  1. Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  2. Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  3. Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
CARA PENYEDIAAN
  1. Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  2. Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  3. Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  4. Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
  5. Selamat mencuba.

Ni lagi satu yang aku derhaka... aku main lebur jer semua... aku masuk semua syrup cocktail (buah asing) dan bahan2 kuah sume dalam periuk campur 1 sudu kordial tue... agak2 gula dah hancur, tutup api n masukkan buah2an cocktail tadi... sebab malas nak banyak2 bekas n boh asing2... ehehhehe... bahan tuk puding tu pun aku just buat 1/4 adunan ajer... dapat 6 biji acuan agar2 or apam tue... pastu, belen kuah dia, campo ais batu... minum gitu ajerla... :) pon sedappp...

Ni plak lauk ape2 ntah tuk makan nasi berbuka n sahur rini... lemak putih fucuk (tauhu kering) + kentang + suun + telur...


Lawan dia ngan sambal sutun yang dah tinggal berapa ekor jer dok bertapa dlm peti ais tue...

Kalo kena ngan ikan masin n telur dadar pon syok jugak... bulan pose ni, alamatnya mmg stok telur jadik double la... sebab setiap kali nak top-up lauk, sure ngan telur dadar... takpun ikan masin... telur masin... or ayam goreng... hehhehe... sekianlah entry rini... wassalam...