Pages

Thursday, July 26, 2012

Little Strawberry Cheesecakes...

Assalamualaikum...

Selamat hari Khamis... Sudah sampai penghujung minggu buat kami di sini... Alhamdulillah hari ini masuk hari ke-7 kami di sini berpuasa... Bersyukur juga ke hadrat Allah kerana anak-anak dapat berpuasa dengan lancar sehinggalah hari ini tanpa merungut sedikitpun tentang lapar dan dahaga... Mungkin kerana mereka telah biasa berpuasa penuh 2 tahun kebelakangan ini...



Entah kenapa terasa sangat nak makan cheesecakes... Nak buat loyang besar nanti asyik ulang makan sahaja... Maka dalam membelek resipi, jumpa resipi untuk buat cheesecake comel ini... Resipinya mungkin lebih kurang sama sahaja dengan cheesecake biasa yang lain... Cuma kaedahnya, dimasukkan ke dalam paper cup sahaja... 

Apapun daku kongsikan resipinya di sini...

~ Jom makan ~




LITTLE STRAWBERRY CHEESECAKES...

Olahan: aymywithlove.blogspot.com
Sumber: BBC Good Food

Base:
  • 50 g butter
  • 6 keping biskut digestive ( dihancurkan)
Filling:
  • 225 g cream cheese
  • 125 g double cream
  • 50 g gula ising
  • 1 biji telur
  • sedikit parutan lemon
  • 1/2 sudu besar jus lemon
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Topping:
  • Sedikit jem strawberry ( dicairkan)
  • Beberapa biji strawbery dipotong 4

Cara-caranya:
  1. Panaskan oven pada suhu 150c. Griskan loyang muffin ataupun acuan yang sesuai. Susun paper cup ke dalam loyang ataupun acuan.
  2. Cairkan butter dan masukkan biskut yang telah dihancurkan tadi. Gaul sebati. Masukkan sedikit adunan biskut kedalam paper cup tadi. Tekan sehingga padat. Sejukkan seketika.
  3. Untuk filling, pukul cream cheese, gula, telur, parutan kulit lemon, jus lemon dan esen vanila sehingga licin. 
  4. Di dalam bekas lain, pukul double cream sehingga bertanduk dan masukkan ke dalam adunan cream cheese. Gaul rata adunan.
  5. Masukkan adunan filling ke dalam piping bag. Gunting sedikit di hujung. Picitkan filling sehingga penuh di atas adunan biskut yang telah disejukkan tadi.
  6. Ketuk loyang di atas permukaan rata tadi agar filling menjadi sekata.
  7. Bakar selama 30 minit. Setelah masak, sejukkan.
  8. Untuk hiasan, letakkan sedikit jem strawberry yang telah dicairkan. Susun strawberry yang telah dipotong tadi.

~ Tekankan adunan biskut ~




~ Jem strawberry untuk topping ~






~ Sedia untuk dihidang~



Sampai di sini dulu entri kali ini. Jumpa lagi di lain entri. Sekian, wassalam...

Tuesday, July 24, 2012

Bubur Som-Som...

Assalamualaikum...

Selamat hari selasa... Alhamdulillah selesai sudah 5 Ramadhan buat kami di sini... Semoga kita semua diberikan kesihatan yang baik untuk berpuasa juga menjalani ibadah di bulan yang mulia ini...

Semalam daku dah buat karipap kentang daging untuk Iftar... Karipap kategori kuih pedas... Maka hari ini, tukar giliran pula... Daku buat kuih manis untuk ahli rumah... Sudah lama daku dengar nama bubur som-som yang terkenal ni... Tapi memang daku tak pernah makan apatah lagi pernah buat... Disebabkan bahan-bahannya berkaitan dengan pandan dan gula merah maka daku memang tidak ragu-ragu untuk mencuba... Sebabnya memang kegemaran daku kuih muih berkaitan pandan juga gula merah... Alhamdulillah juga, ahli jawatankuasa rumah pun sukakannya... 

Resipi daku ambil di Myresipi... Resipi asal adalah bubur som-som pandan dari Kak Fida... Terima kasih buat Kak Fida kerana resipi yang sedap juga sukatan yang memang sedang elok... Daku buat setengah adunan kerana yang hendak makan cuma kami berempat...

Di sini daku kongsikan resipi tersebut juga untuk simpanan daku... kalau hendak lihat resipi asal, sila ke SINI...


~ Versi bunga-bunga cinta buat si kakak ~




BUBUR SOM-SOM ...
Resipi Asal : Kak Fida @ myresipi

Bahan-bahannya...

  • 100 g tepung beras
  • 100 g tepung jagung
  • 1600 ml santan (500ml KARA + air)
  • 100 ml air pandan ( atau 100 ml air + pandan pes)
  • 1 sk garam atau secukup rasa
  • Sedikit pewarna hijau (opt)
Sirap gula melaka:
500g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan disimpul


Cara-caranya:
  1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis. Ketepikan.
  2. Satukan kesemua bahan-bahan dalam periuk dan gaul rata. Masak hingga pekat dan kilat, hingga adunan meletup-letup.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
  4. Sajikan bersama sirap gula melaka

~ Sirap gula melaka lebih satuuuu ! ~




~ Potong- potong kecik ~



~ Daku potong baji gunakan pisau agar-agar sahaja ~



Insyaallah, lain kali boleh buat lagi... Bubur ni kalau di makan sejuk-sejuk lagilah nyaman sahaja anak tekak... Ehehhehe... Sampai di sini dulu... Panjang umur jumpa lagi di lain siaran... Sekian, wassalam...

Monday, July 23, 2012

Air mata kucing & Nasi dagang...

Assalamualaikum...

Salam Isnin dan kembali bersiaran... Semoga rakan-rakan di luar sana sihat sejahteralah hendaknya... Menu ini menu Iftar hari ke-3 kami... Hari pertama cuma nasi ayam dan hari kedua nasi putih dan ikan bakar serta konco-konconya... Hari ini, entah apalah yang hendak dihidangkan untuk seisi keluarga...

~ Air mata kucing dan nasi dagang~



Air mata kucing ini daku gunakan longan kering yang diangkut dari tanahair... Beli dari kedai herba cina... Cara masaknya, mudah sahaja... Daku campurkan gula merah dan gula puti, air secukupnya, daun pandan dan longan kering... Masak sehingga air mendidih dan longan menjadi lembut... Semua campak sahaja... Kalau tak ada longan kering, daku pakai sahaja longan dalam tin... Boleh juga dari tiada langsung... Ehehee...

~Longan kering yang dah kembang~



~ Jom slurppppppppp masa berbuka ~




Untuk resipi nasi dagang, daku godek dari dapur Kak Ita Masam Manis again... Entah kenapa, daku suka sangat ke sana... Resipi menarik, gambar yang menggoda... Sungguh daku amat suka... Di sini daku kongsikan resipinya... Resipi asal Minami di Myresipi... 


NASI DAGANG TERENGGANU
By : Minami
  • 4 cawan beras biasa 
  • 1 cawan beras pulut 
  • 1/2 cawan beras merah - yg ni ita tambah
  • 1/2 tin santan - ita guna 1/2 kotak santan KARA
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu besar halba
  • bawang dan halia - di hiris
  • Daun pisang
  • air
Cara-caranya...
  1. Beras dibasuh dan direndam 1 malam. 
  2. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih.
  3. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. 
  4. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang.
  5. Kukus buat kali kedua.
  6. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap.
  7. Biarkan seketika.
  8. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas.
  9. Masukkan hirisan bawang, halia, halba dan santan yg dibancuh dengan sedikit garam dan gula .
  10. Sedia di hidangkan bersama acar dan gulai ikan tongkol

P/s: Daku kukus sekejap sekali lagi selepas masukkan bawang, halia, halba dan santan buat kali terakhir.



Untuk gulai ikan tongkol pula, daku ambil di rumah Kak Nor secubit garam... Ambil di SINI...

~Lupa pula daku nak letak acar mentah masa buat plating pinggan ni ~


Sampai sini dulu... Daku nak masuk dapur tengok apa yang ada dan apa yang nak dihidang sahur nanti... Insyaallah, panjang umur kita jumpa lagi. Sekian, wassalam...

Monday, July 16, 2012

Entri koboi campak-campak...

Assalamualaikum...

Selamat hari Isnin... Lepak sekejap depan lappy sementara tunggu helper kemas rumah... Helper pun bukan maid yang duduk sekali... Dia cuma datang seminggu dua kali untuk cuci dan kemas yang mana patut... Siap kerja dia balik... Sementara dia mengemas dan anak-anak masih lena diulit mimpi daku curi-curi masuk entry koboi sekejap... Ehehhee...

Cerita masak-masak dah tak tahu nak cerita apa... Masak pun sejak dua menjak ni main campak jer semua... Banyak yang order dan makan-makan di luar... Memang tak ada mood... Kononnya nak diet dek kerana berat yang turun naik sejak balik cuti-cuti Europe tempoh hari... Tapi baru nak diet dua hari, rasa nak makan pulak... Hai, nafsu nafsuuu... Ehehhee...

Ni masak-masak buat kanak-kanak... Pretzel... Budak-budak ni kalau asal ke Lulu hypermarket Qurain jer harus nak kedai pretzel depan tu... Sebijik dah 1kd atau RM 11... Kalau beli haruslah bukan sebijik kan... Sementara ada mood nak meroti daku buatlah sket dalam dua cawan tepung gitu... Ha, ambik... Dapat sebakul... Makan sampai nak tercabut gigi... Ehehehe... Bukan apa, bila panas memanglah sedap... Dah sejuk memang liat sikit... Tapi daku dah masukkan sikit water roux dalam resipi tu, maka kuranglah liat... Resipi daku google jer... Soft Pretzel... Daku tak share sebab belum berpuas hati dengan hasilnya... Kalau ada resipi yang ok yang daku dah cuba, daku share kemudian...

~ Cheesy pretzel ~



~ Oregano pretzel ~




Ini pulak laksa main campak-campak... Bertahun sudah tak buat laksa... Sampaikan stok laksa kering dalam simpanan dan pecah-pecah sebab pindah-randah... Daun kesum frozen adalah sikit agak-agak sekali je masak... Bunga kantan pun adalah dua batang dah lunyai sebab dah lama sangat beku... Campak ajalah asalkan ada bau... Ehehhee... Resipi biasa jer... Campakkkk...

~ Laksa ~




~ Eksesori seciput sebab yang nak makannya dua orang sahaja... Ehehee~



Ini pulak rojak buah untuk minum petang... Gara-gara malas nak goreng cekodok... Ehehhee... Petis dia tengah beku lagi... Dah gaul-gaul pun belum cair... Langsung tak nampak kuah petisnya... Petis dia homemade... Macam biasa, main campak jugak... 

~ Rojak buah... Kalau ada nenas dan pelam muda, lagi syokkk ~



Sampai sini dulu entri koboi kali ini... Insyaallah ada kelapangan berjumpa lagi... Sekian, wassalam...

Sunday, July 15, 2012

Simple Moist Chocolate Cake ...

Assalamualaikum...

Salam hari Ahad... Tinggal beberapa hari lagi menjelang Ramadhan... Semoga kita semua diberi kesempatan dan kesihatan yang baik untuk menempuhi Ramadhan kali ini... Insyaallah... Nampaknya Ramadhan dan Syawal kali ini daku sekeluarga akan berada di bumi Kuwait ini... Sedih juga tidak dapat bersama keluarga di tanahair... Jika panjang umur dan murah rezeki mudah-mudahan akan bersama keluarga di tanahair tahun hadapan...

Okey kembali kepada cerita kek... Kek coklat ni simple dan sangat mudah untuk dibuat... Daku percaya kanak-kanak sekolah rendah pun mampu nak buat kek ini :) ... Sudah bertahun-tahun daku ulang pakai resipi kek ini jika ingin membuat kek coklat versi kukus... Resipinya mudah sahaja...

~ Versi cuppies ~




Moist Chocolate Cake...
Bahan-bahan..
  • BAHAN A:
  • 1 cawan air
  • 1 cawan serbuk koko ( Kalau di Malaysia daku gunakan Van Houten, di sini daku gunakan Alali)
  • 1 cawan gula pasir


  • BAHAN B :
  • 1 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 1 cawan minyak jagung (Kalau tak ada, minyak masak pun boleh)
  • 1 cawan tepung *diayak
  • 1/2 sudu teh baking powder *diayak
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara...
  1. Campur semua bahan A di dalam periuk dan masak di atas api sehingga gula hancur. Ketepikan.
  2. Pukul gula dan telur sehingga kembang. Masukkan esen vanila dan kacau rata.
  3. Kemudian, masukkan bahan A tadi dan kacau lagi sehingga sebati.
  4. Masukkan pulak minyak dan kacau lagi.
  5. Akhir sekali baru masukkan tepung dan baking powder. Kacau rata.
  6. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dilenserkan.
  7. Panaskan dulu kukusan sehingga mendidih. Masukkan loyang berisi adunan. Tutup loyang dengan aluminium foil untuk elakkan air menitis. Kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak.
  8. Untuk coklat ganache, panaskan 1 cawan whipped cream di dalam periuk. Apabila telah mendidih, tutupkan api. Kemudian masukkan coklat masakan lebih kurang 50g dan satu sudu besar butter. Kalau ingin lebih kecoklatannya boleh tambah coklat masakan ikut selera masing-masing.


~ Versi cuppies~



Memang macam-macam resipi kek coklat yang ada di luar sana... Terpulang pada selera anda lah kan... Resipi daku ini hanya gunakan air... Jika anda mahukan kek yang lebih berlemak, anda boleh gantikan air dengan susu... Daku sukakan kek yang kuat bau kokonya dan rasa coklatnya, maka daku hanya gunakan air sahaja... 

~ Versi potong ~



Sampai sini dulu entry kali ini... Semoga ada kesempatan untuk berjumpa lagi... Sekian, wassalam...

Tuesday, July 10, 2012

Prawn & Potato Fry...

Assalamualaikum...

Selamat hari Selasa... Seminggu lebih sahaja lagi menjelang Ramadhan... Semoga kita semua dipanjangkan umur dan diberikan kesempatan untuk menemui lagi Ramadhan kali ini... Insyaallah... Selamat Hari Lahir juga buat anakanda ke-2 Muhammad Irfan yang ke-7... Jatuh pada 4 Julai... Juga pada ibu mertuaku Saripah Halimah Bt. Syed Mokhtar yang jatuh pada hari ini... 10 Julai... Semoga kalian semua sihat sejahtera, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dalam lindungan Allah selalu... Kami semua sayangkan kalian... :)

O.K, cerita masak-masak kali ini, udang dan kentang... Resipi daku kidnap dari rumah Love @ Love2cook... Tidak daku sangka udang dengan kentang kombinasi yang harmoni... Seriously, memang daku tak pernah cuba kombinasi ini sebelum ni... Resipinya simple saja, tapi memanglah sangat sedap makan dengan nasi panas... Tak payah lauk lain pun dah sedap... Ratah begitu sahaja pun sedap juga... :)


~Sedappp~



Resipi daku copy dari Love untuk simpanan daku... Tapi kalau kawan-kawan nak tengok resipi asal dan singgah ke rumah LOVE boleh ke link SINI... Tq yer LOVE for sharing... :)


PRAWN & POTATO FRY...



Ingredients :~

(A) Mix together


1kg medium shrimps ~ cleaned and leave the tail intact
1 tbsp chilli powder
1/2 tsp turmeric powder
1/2 tsp salt


(B)
3 medium potatoes ~ cut into cubes ( you may add more ) 
1/4 tsp fennel seeds 
1 large onion ~ sliced
3 cloves garlic ~ minced 
3 dried chillies ~ halved
3 sprigs curry leaves
salt
oil 


Method :~
  1. In a bowl, mix ingredients (A) and set aside for 15 minutes.
  2. Heat oil in a pan and fry the cubed potatoes until light brown. Drain on a paper towel.
  3. Stir fry fennel seeds, garlic, onion, dried chillies and curry leaves for 1 minute. Add in the marinated prawn.
  4. Stir and cook with lid covered for 3-5 minutes, stirring occasionally.
  5. Mix the gravy and add the fried potatoes. Add a little more salt if needed and mix thoroughly. 
  6. This dish is dry, so no water needed. Dish out to serve :)

~ Another angle ~



~ Jemput makan ~



Sampai sini dulu entri kali ini... Mr. I cuti hari ini sebab hantar repair kereta yang mana patut... Kereta dah tua dan macam-macam ragam... Ehehhee... Sementara beliau dah cuti, maka daku nak cari ilham ajak Mr. I pusing mana-mana... Ngeee... Jumpa lagi di lain entri, Insyaallah... Sekian, Wassalam...

Monday, July 02, 2012

Salmon Fillet With Garlic Pepper Sauce serta konco-konconya...

Assalamualaikum...

Selamat hari Isnin... Euro 2012 telah pun tamat... Dengan ini, jadual tidur rakan taulan di tanahair bolehlah kembali seperti sedia kala... Kami di sini tidaklah terganggu jadual tidur dek kerana kelewatan  5 jam dari masa di tanahair... Usai perlawanan biasanya sekitar jam 12 tgh malam waktu di sini... Ok lagilah kan... 

Okey, kembali kepada cerita masak-masak... Kali ini tiada resipi yang daku hendak kongsikan... Ini kerana semuanya daku main agak-agak dan ikut suka sahaja,.. Kalau yang berminat, bolehlah cari menerusi Mr. Google... Pastinya banyak resipi yang akan memenuhi citarasa dan juga mengikut sumber bekalan bahan yang ada... Jadinya entri kali ini, entri tayangan sahaja.. Eheeeee... :P

Daku memanglah peminat Salmon No.1... Macammana ya, hendak digambarkan minatnya... Katakanlah kalau pada awalnya sebelum ke kedai makan dalam fikiran daku sudah terbayangkan menu lain yang ingin di'order' tetapi apabila sudah sampai ke kedai dan ada pulak salmon di dalam menu, pasti daku akan berbelah bahagi dan meronta-ronta jiwa raga samada ingin kekal dengan tujuan asal mahupun beralih arah kepada salmon... Ahahaha.... Terukkan? 

Biasanya kalau teringin hendak makan salmon, daku makan di luar sahaja... Kerana isirumah tak berminat dengan salmon... Hendak masak pun tak ada 'mood' rasanya... Tapi semasa keluar membeli bekalan isirumah minggu lalu, ternampak pulak salmon yang dah lama daku tak makan... Teringat pula tayangan perdana salmon steak oleh my old friend Puan Jonaina tidak lama dahulu... Aduh, teruja pula untuk cuba masak sendiri... Sudah terasa dan terbau-bau ke'ikanan'nya tatkala di pasaraya itu... Siapa yang tak suka bau ikan, sila angkat kaki... Eheee....

Hasil google berbagai resipi dan gravynya juga main campak-campak... Akhirnya...


~Salmon Fillet With Garlic and Pepper Sauce berserta konco-konconya ~




~ Spicy Creamy Prawn and Mushroom Pasta ~



~ Garlic Oregano Baguette With Mushroom Soup ~



~ Sumber Sayuran~



Sampai sini dulu entry tayangan kali ini... Entri akan datang insyaallah akan ada resipi untuk dikongsi bersama... Samada resipi kawan-kawan atau godek-godek sendiri... Sekian, Wassalam...

Thursday, June 28, 2012

Kek Lapis Coklat Marble...

Assalamualaikum...

Salam hari Khamis... Selamat hari lahir ke-9 buat anakanda sulungku Nur Irdina Binti Izham Khalil... Cepat betul masa berlalu... Rasa seperti baru sahaja lagi berulang alik ke kelas di tingkat empat semasa mengikuti program KPLI tatkala sedang tunggu hari ketika mengandungkan Irdina... Pejam celik pejam celik sudah sembilan tahun usia si kakak... Ummi dan Abah doakan agar kakak panjang umur, membesar dengan sihat, diberikan minda dan otak yang cerdas, menjadi anak yang solehah, juga akan menjadi anak yang berjaya dunia akhirat... Amin...

~ Our sweetheart ~


Jom kembali ke agenda masak-masak... Terpandangkan botol horlick yang tinggal suku sahaja lagi kandungannya... Horlick itu pun dah entah berkurun bila daku beli... Nama untuk dibancuh dan diminum, jangan haraplah kan... Teringatkan juga bungkusan biskut marie yang sudah separa terbuka dek kerana memenuhi kehendak si Iman... Tetapi cuma ingin makan sekeping... Jika terlalu lama dibuka dan disimpan di dalam bekas kedap udara pun, akan memberikan rasa kurang 'fresh' jika ingin dimakan begitu sahaja... Maka daku gagahkan juga untuk membuat kek lapis versi kukus dengan menggunakan biskut Marie sebagai tepungnya...

Kenapa versi kukus? Ehehehee... Sebab boleh makan terus selepas sejuk... Jika yang dibakar perlu disimpan beberapa ketika agar ia menjadi lebih lembab dan sedap dimakan... Resipi asas kek lapis ini adalah resipi kek lapis serupa tapi tak serasa yang biasa daku buat... Diolah sedikit menggunakan bahan yang ada ...  Daku ketiadaan serikaya maka daku abaikan sahaja... Juga kali ini Milo diganti dengan serbuk koko...


~ Last piece... Abaikan sahaja marble yang macam tak marble jugak lapisan jongkang jongket ~


Kek Lapis Coklat Marble...

225 gram mentega
1/2 cawan gula
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung biskut Marie ( Biskut marie dikisar halus dan diayak)
1/2 tin susu pekat
100 gram horlick
30 gram serbuk koko

Cara membuatnya...
1. Panaskan pengukus dan griskan loyang yang ingin digunakan...
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang...
3. Masukkan telur satu persatu... Pukul sehingga sebati...
4. Masukkan esen vanila dan susu manis... Kacau hingga rata...
5. Masukkan tepung biskut marie dan kaup balik hingga sebati...
6. Bahagi adunan kepada dua bahagian... Satu bahagian dicampurkan horlick dan sedikit pewarna kuning, manakala satu lagi dicampurkan serbuk koko...
7. Bahagian putih dibahagikan lagi kepada lima bahagian...
8. Tuangkan dua bahagian berwarna putih ke dalam loyang... Kukus selama 10-12 minit atau sehingga masak...
9. Tuangkan pula adunan berwarna coklat diselang-seli dengan satu bahagian berwarna putih... Corakkan marble... Kukus selama 25 minit atau sehingga masak...
10. Tuangkan kesemua dua bahagian akhir berwarna putih... Kukus selama 10-12 minit... Tambahkan masa kukusan selama 30 minit bagi keseluruhan kek...
11. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum dipotong...


Yang daku malas kalau buat kek ni, pastilah kegagalan daku untuk mengawal tanganku yang nakal dek kerana laju sahaja memasukkan sepotong demi sepotong kek ini ke dalam mulut... Bahaya betul... Akibatnya, daku tak mahu tengok angka penimbang buat beberapa hari... Takutttt... Hihihihi....

Rasanya, biasa sahajalah macam kek lapis sarawak yang biasa... kalau resepi asal kek kukus serupa tak serasa itu digunakan Milo... Cuma yang ini digunakan serbuk koko... Terasa kecoklatan lebih kali ini... Kalau gunakan Milo, rasa kokonya lebih perlahan dan baunya lebih wangi kerana Milo merupakan minuman Malt yang seiras horlick... Tetapi, daku memang hantu kek lapis... Bagilah spesis apapun, pasti tangan nakal ini begitu laju memasukkannya ke mulut... Ini tengah bercita-cita ingin membuat kek lapis pandan pula... Cita-cita sahajalah... Entahkan bila dapat dilaksanakan daku tak tahu... Insyaallah andai panjang umur...


Sampai sini dahulu bicara masak-masak daku... Tengah mencari idea bagaimana hendak meng'suprise'kan birthday girl kerana dia dah request nak surprise untuk birthday kali ini... Yang nak tergelaknya, surprise pun boleh request ke? Ada-ada ajalah budak-budak zaman sekarang... :) Sekian, wassalam...

Tuesday, June 26, 2012

Jumbo Chewy Choc-Chunk Cookies...

Assalamualaikum...

Salam hari Selasa... Sempena cuti sekolah musim panas, banyaklah entri menu kegemaran kanak-kanak bagi mengisi keperluan kudap-kudapan mereka memandangkan masa mereka banyak dihabiskan di rumah... Hendak ke mana lagi jika di luar sana cuaca mencecah 48 celcius... Duduk bertapa di rumah, bermain dengan rakan-rakan jiran tetangga juga aktiviti mandi manda di indoor swimming pool kediaman kami sahajalah.. Hujung minggu barulah kami keluar melihat dunia luar  sambil cuci mata juga membeli bekalan dan keperluan rumah... Kalau keluar pun kami cuma akan ke kedai, supermarket ataupun mall yang mempunyai penghawa dingin... Tiadalah kunjungan ke souq atau bazar dalam cuaca sebegini... Sangat panas dan muka masing-masing macam akan seperti udang kena bbq walaupun cuma berjalan dari tempat letak kereta... Pasti ada yang akan kata, itu baru panas dunia kan... Eheee... Betul, memang sangat betul dan daku amatlah setuju... Sesungguhnya kita hanyalah hambaNYA yang lemah... Kelas karate juga daku 'cutikan' buat sementara ini kerana kasihankan mereka untuk keluar rumah dalam cuaca sebegini...

Back to cerita cookies... Keseluruhan, daku suka tekstur dan kekenyalannya... Rasanya juga tidak terlalu manis... Cuma daku kurang 'feel' sikit bila memakannya kerana kekacang yang daku gunakan daku terlupa nak panggang dahulu... Ahahaa... Nak salahkan siapa kan... :)

Cookies in the house...  



Chewy Choc-Chunk Cookies...

Sumber: Australian Woman Weekly
Saiz hidangan: 20 biji kukis jumbo ( Anggaran sebesar tapak tangan )

2 biji telur
1 1/3 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung naik sendiri 
1/2 cawan minyak sayuran
1 cawan kacang pecan dipanggang dan dicincang
3/4 cawan kismis hitam dicincang
1 cawan dark coklat dicincang
1/2 cawan coklat putih dicincang

Cara-cara...
1. Pukul telur, gula dan esen vanila sehingga adunan bertukar pucat. 
2. Masukkan minyak dan tepung. Kacau sebati.
3. Masukkan bahan yang dicincang. Gaul sebati.
4. Tutup bekas adunan dengan plastik cling dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
5. Setelah sejuk, keluarkan adunan. Bulat-bulatkan adunan seperti bola. Susun di atas dulang yang telah digriskan.
6. Dengan menggunakan telapak tangan, tekankan bebola tadi menjadi leper mengikut saiz dan ketebalan yang dikehendaki.
7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180-200 celcius. Bakar selama 10 minit ataupun sehingga bertukar keperangan.
8. Keluarkan dari oven dan dibiarkan selama 5 minit di atas tray bagi memastikan biskut tidak pecah.
9. Selepas 5 minit barulah dipindahkan ke atas redai untuk disejukkan.

P/s: 
1. Pastikan doh dibulatkan dengan kadar segera bagi mengelakkan adunan menjadi terlalu lembik, melekat di tangan  dan sukar untuk dibentukkan.
2. Untuk mendapatkan permukaan kukis yang cantik, lapikkan tangan dengan plastik semasa proses untuk dileperkan.
3. Pastikan kukis sedikit kering dan disejukkan sebentar di atas tray sebelum dipindahkan. Ini kerana kukis ini agak lembut dan mudah pecah semasa panas.
4. Jenis kekacang, coklat ataupun buah-buahan kering boleh ditukar mengikut citarasa dan kegemaran anda, 



Sumber kekacang... Daku tiada kismis hitam juga pecan... Daku gantikan dengan walnut dan badam... Tetapi pada citarasa daku, menggunakan kacang pecan akan membuatkan aroma kukis lebih wangi dan lebih sedap...



Kekacang adalah salah satu sumber yang membekalkan tenaga... Ia juga kaya dengan serat, mineral juga mengandungi lemak tidak tepu yang baik untuk kesihatan... Coklat juga yang pada suatu masa dahulu dianggap tidak mempunyai nilai pemakanan yang sihat adalah tidak benar sama sekali... Lemak koko yang terdapat di dalam coklat juga merupakan sumber lemak tidak tepu yang boleh menurunkan kadar kolesterol dalam darah... Ada juga menganggap coklat tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi kafein yang tinggi... Anggapan tersebut telah terbukti tidak benar... Secawan minuman coklat mengandungi jauh lebih rendah kandungan kafeinnya berbanding secawan teh, kopi dan juga minuman ringan berkarbonat... Selepas ini, jangan bimbang untuk memakan kekacang kerana takutkan jerawat... Juga jangan bimbang untuk memakan coklat kerana kononnya kandungan kolesterol yang tinggi... Namun coklat yang dimaksudkan di sini adalah 'dark' coklat yang mengandungi kandungan koko yang tinggi... Sebenarnya coklat itu sendiri tidak menjadikan anak anda hyperaktif, tetapi kandungan gula yang terdapat di dalam coklat itulah  sebenarnya penyumbang kepada keadaan tersebut...

Tidak bimbang untuk makan bukan bermakna lesen untuk anda makan semahu-mahunya... Makanlah mengikut keperluan dan sederhana kerana apa yang dimakan itu mempunyai kalori dan membekalkan tenaga... Risau juga jika terlalu hendak mendapatkan khasiat kekacang dan coklat, tetapi dipenghujungnya berat pula makin meningkat juga pakaian semakin sendat... Pesanan ini ditujukan untuk diri sendiri... Eheeee... Sesungguhnya bersederhana itu adalah yang terbaik. Insyaallah. 

Sampai sini sahaja perkongsian untuk kali ini. Insyallah panjang umur dan kesempatan kita bertemu lagi. Sekian, wassalam.

Sunday, June 24, 2012

Otak-otak ikan tenggiri...

Assalamualaikum...

Entry masak-masak pertama setelah begitu lama memerapkan diri... Entah kenapalah mood seakan hilang untuk berblogging sejak dua menjak ini... Hendak dikatakan sibuk, tidaklah sesibuk mana... So, warming up dan streching sikit pembakar semangat...

Dalam peti ais adalah beberapa keping ikan tenggiri yang entah sudah sekian lama kejung bertapa di dalam tu... Tak tahu nak dibuat apa... Tertengok pula siaran Masterchef selebriti yang masak otak-otak... Maka dapatlah idea nak mencuba.. Tak pernah buat pun sebelum ni... Makan aje pandai... Cuba jugalah buat walaupun tak ada daun kelapa... Mana pula nak dicari daun kelapa dekat sini kan... Daun pokok kurma adalah...  Ehehee... Maka daku gantikan dengan daun pisang... Hasilnya... 




Memang ada rasa otak-otak yang daku biasa makan... Kalau bakar dengan daun kelapa juga atas bara arang, lagilah terangkat... Resepi asal  Otak-otak daku ambil daripada Kak Ita Masam Manis di link SINI... Namun di sini juga daku dah olah sedikit untuk simpanan daku... Terima kasih Kak Ita... Nanti bila lapang saya pergi geledah lagi dapur akak lagi... Banyak resipi menarik dekat sana...

OTAK-OTAK...


3 keping ikan tenggiri - Diambil isinya dan dicincang halus
3 batang cili merah * dikisar
5 batang cili kering *
1 cm kunyit hidup*
1 batang serai*
3 biji buah keras*
1 sudu besar serbuk ketumbar atau 2 sudu besar ketumbar biji*
1cm belacan*
Secarik asam keping
1/2 cawan santan
Garam gula secukup rasa
Daun kelapa untuk membungkus
Lidi secukupnya


Cara-cara...
1. Masukkan semua bahan kecuali isi ikan, daun kelapa dan lidi ke dalam periuk... Masak sehingga kuah menjadi pekat... Sejukkan...
2. Apabila sudah sejuk, masukkan isi ikan dan gaul rata...
3. Isikan inti ikan ke dalam daun kelapa dan sematkan lidi di kedua hujung... 
4. Panggang sehingga masak...


Jika hendak dibuat inti popia bahannya sama... Cuma kaedahnya sedikit berbeza dan ada sedikit tambahan bahan... Bahan kisar ditumis dengan sedikit minyak... Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan masak sehingga kering dan perisakan dengan garam, gula dan asam keping tadi... Sejukkan... Apabila bahan tumisan telah sejuk, masukkan isi ikan, 2 sudu besar tepung ubi dan setengah biji telur. Gaul sebati. Kemudian boleh diisikan ke dalam kulit popia. Kalau biasanya popia kita digulung bulat, tapi popia otak-otak dileperkan sedikit seperti bentuk lepat.


Intinya...




Selepas dibungkus daun pisang serta dipopiakan...



Edisi popia for tea... Edisi daun pisang for dinner... Khalasss... 



Sekian, sampai sini... Wassalam...