Pages

Sunday, August 09, 2009

Kek Lapis Kukus Serupa Tapi Tak Serasa...

Salam...
Salam petang Ahad... sambung masuk entry... berderet2.. huhuu... layankan jerla ekk... resipi kek kukus ni, dari Cik Zah Jumat yang comel lote yang dok kat umah mama kat Bahau nun... dah lama dah resipi ni dia bagi kat aku... zaman study kat U dulu... dah banyak kali jugak ler buat... tapi kena buat masa tgh ada mood nak melapis... huhuuhu...

Kek ni sedap, lembab n lemak berkrim disukai ramai... biasalah kan, kalo nama kek asal sarawak mmg le cedapp... kalo masa study dulu, kalo aku buat n bawak balik hostel, sure kawan2 cam sayang jer nak makan... sebab sedap sangat diaorang kata... takut cepat abis... huhuuhuh...

Bab melapis mmg aku malas... tak sama tebal pon... buat ni masa pagi dapat tau Ain masuk spital... lagilah cam takder mood... huhuhuu... tapi cam biasa ler, kalo bab potong ni mmg aku failed... sebab mmg tak menyempat sejuk betul dah nak potong... ngeee... kek ni sebenarnya ada banyak nama... yang ni versi Cik Zah tu la yer...


Kek Lapis Serupa Tapi Tak Serasa...

Bahan-bahan...

  • 16 oz~ 450g mentega (guna 400 g jer sebab kat sini satu buku besar saiz 400 g... malas nak tambah...)
  • 10 biji telur
  • 1 1/2 gelas gula halus(just pakai 1 gelas tuk kurangkan manis)
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 2 gelas tepung biskut Marie ( blend biskut halus, n ayak)
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 botol kecil/ peket kecil horlicks original ( guna 200 gm ajer)
  • 1 tin kecil/ peket kecil milo ( guna 200 gm ajer)
  • 1 tin kecil kaya ( guna 200 gm jugak)

Cara-cara...

  1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan kemudian masukkan telur satu persatu...
  2. Setelah adunan sebati, masukkan esen vanilla, susu pekat manis, kaya dan tepung biskut marie. Kaup balik dan kacau sekata...
  3. Bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak... 1 bahagian dicampur Milo... 1 bahagian lagi dicampur Horlicks... Kacau rata...
  4. Kukus adunan milo sehingga masak... kukus pula adunan horlick sehingga masak... ulang proses selang seli mengukus... lapisan demi lapisan sehingga masak... Tutup loyang dgn aluminium foil utk mngelakkan air menitik di atas kek...
  5. Apabila adunan sudah habis, kukus selama 1 jam... kalau nak kek tahan lebih lama, boleh kukus lama sket untuk yang last sekali...
Kek ni bagi Ita sket n bagi Mr I bawak pi opis sket... kalo dok berlambak kat umah, aku yang dok ulang2 makan tak henti2... huhuu... Ita n kawan2 opis Mr I pon kate sedap... alhamdulillah... kroni opis Mr I siap tanye boleh tak nak order... muakakaka... amponn, malas sehh nak melapis... ekekeke... jemput la makan... ader la 3-4 potong lagi... sape cepat dia dapat... :)

Sekian entry kali nie... wassalam...

5 comments:

  1. ayu,cantik le dah tu...akak suker lak gaye lapisan tu.yg kaler kunen tu nipis,yg coklat tebal.pehtu kunen balik nipis,cekelet tebal.hikhikk cantik jek kat mate akak...lembap eh ini kek...nnt leh cuber...tp mcm yg ayu cakaplah...kene tunggu ade mood betul2 nak melapis klu tak boleh tukar jadi marble secara sengaje,kan? kwang3X hah sape nak jawab?

    ReplyDelete
  2. Salam.. syukur Ainn dah bertambah ok...harap2 follow up lepas nie pon ada good improvement :)

    ReplyDelete
  3. Kak Fiza: tu la kak, malas2 kang mmg jadik marble ajer... kwang2... sapo nka tulong jawab kan kak.. muakakaka...

    Ijan: Alhamdulillah... dah bertambah ok.. harap terus improve la pasnie... :)

    ReplyDelete
  4. wow..mesti sedap ni..hehe best tgk blogs msk2 nih..aku je yg kurang memsk.. keep up the good work..

    ReplyDelete
  5. aeshcame: Masak-masak ni ikut mood... kadang-kadang rajin, tapi yang banyak selalunya malas...

    ReplyDelete