Pages

Tuesday, February 15, 2011

Mexican Bun & Homemade Kuey Teow...

Salam...
Salam sejahtera buat semua... semoga kalian semua dalam keadaan yang baik-baik sahaja... ni kisah sambungan meroti & projek buat homemade kuey teow... buat ni minggu lepas, entah hari apa daku dah lupa... main snap aje gambar & simpan buat pekasam... hihihi...

Lets start with Mexican bun... Resipi doh asas roti still pakai resipi Kal Lyn... dah mintak izin tuan punya resipi nak entry kat sini... tapi untuk filling & Topping daku pakai resipi Kak Lily @myresipi... dulu daku dah penah buat... so, boleh ambik resipi dia kat sini... untuk resipi asas doh, ni resipi Kak Ina Z'Lyna Lynn...

~Nyum nyum nyum ~



Doh Asas Roti...

  • 500 gm tepung roti atau gandingan 400gm tepung roti 100gm tepung gandum
  • 100 gm gula castor
  • 20 gm susu tepung * tak letak
  • 1 st bread improver (optional) * tak letak
  • 4 st yis
  • 1 st garam
  • 1 biji telur
  • 220 gm air suam (daku kurangkan sket... jumlah air & telur jadi 220 gm/ml)
  • butter 80gm atau gandingan 40gm butter dan 40gm shortening
  • 1 st bread softner (optional) * tak letak
  • 100 gm water roux (1 sudu besar)

Kaedah Menggunakan BM:

1. Masukkan bahan cecair kedalam BM spt air dan telur. Kocokkan sket dgn garfu.
2. Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali butter dan shortening.
3. Tekan suis on pd BM dan bila doh dah mula membentuk bulat masukkan butter dan shortening.
4. Biarkan proses menguli hingga selesai.
5. Utk menghasilkan doh yg lebih lembut, ulangi proses menguli utk 2 kali.
Setelah selesai proses menguli, biarkan doh naik 2x ganda.
6. Keluarkan doh, dan tumbuk doh bagi mengeluarkan angin. Kemudian, bahagikan doh kepada beberapa bahagian mengikut jenis roti dan bentuk. Rehatkan lebih kurang 15 minit.
7. Bakar doh dgn kepanasan oven 180 -190C lebih kurang 20 - 25 min atau sehingga masak.
Sapukan sedikit butter ke atas roti yg dah dikeluarkan dr oven (utk mengilatkan permukaan roti)

Kaedah Menggunakan tangan:

1. Masukkan yis, sedikit gula, 2 sudu tepung dan 100ml air kedalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati dan biar hingga naik dan berbuih.
2. Masukkan tepung roti, susu tepung, garam, lebihan gula ke dalam satu bekas berasingan. Kacau2 hingga rata.
3. Masukkan telur dan water roux. Gaul hingga sebati baru la dimasukkan bancuhan yis tadi.
4. Gaul lagi hingga hampir membentuk doh, masukkan butter dan shortening, sedikit demi sedikit. Adunan mungkin agak lembik tp teruskan menguli.
5. Uli hingga doh menjadi kenyal dan lembut. (kalau masih terlalu lembik boleh la ditambah sedikit tepung dan uli lagi hingga lembut)
6. Tutup bekas dgn rapat atau boleh menggunakan plastic cling supaya udara tak keluar.
Biarkan doh naik 2x ganda dan boleh lah teruskan dgn step no6 dan seterusnya bagi kaedah BM di atas.

Water roux: (kaedah 1:5 -1 utk tepung, 5 utk air )
50gm tepung gandum
250ml air

1. Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
2. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
3. Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
4. Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
5. Keluarkan dari peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

Petua semasa membuat roti:

1. Pastikan gula dan yis diletakkan di penjuru berasingan dari garam ini kerana gula akan lebih mengaktifkan yis manakala garam pula mengurangkan/mematikan yis.
2. Untuk mendapatkan doh yang lebih kenyal, semasa menguli, boleh masukkan doh di dalam plastik bersih dan ramas- ramaskan doh beberapa minit. Kemudian, boleh diteruskan dengan menguli semula... (petua dari Ros Jintan Manis)

Projek meroti ni, biasanya daku buat setengah adunan setiap kali... kalau buat satu adunan memang banyak sangat bagi family kecik kami ni kan... alhamdulillah, budak-budak ni pun suka roti mexican dan roti ala2 cinnabon tu... memang esoknya, diaorang bawak bekal gi sekolah... tak sia2lah daku merajinkan diri meroti kan... :)


~ Sebelum masuk oven ~



Ni plak, projek kuey teow homemade... dapat jugak cuba akhirnya... entah kenapa kuey teow daku tu nampak kelabu sket... tak putih sangat... resipi gabungan beberapa resipi yang hampir-hampir sama ... next time kena cuba lagi, bagi lagi cun... :P


~Homemade Kuey Teow~



~Dah kena goreng~



Next time nak meng'mee' plak... mesin dah ada, kena rajinkan diri... kalau tak kang, sia2 jer beli simpan buat tukun mesin tu... eheee... sampai sini dulu... jumpa lagi next entry... Wassalam...

2 comments:

  1. ahaa... ngancamnyer roti n kuey teow tu.. nampak sedap jerrr... k.ida tak penah try wat mexican bun lagi.. malas nak wat topping n filling dia.. bila nak rajin nih.. tengok teringin jerrrr...

    ReplyDelete
  2. Kak Ida: tu la... ayu pon malas mulanya... topping n filling buat sehari awal... esoknya baru buat roti... malas nak dok bertapa lama kat dapo tu... tak sempat... eheheh...

    ReplyDelete