Pages

Thursday, March 24, 2011

Donut Suria Pelangi...

As-Salam...
Salam hari Khamis yang berbahagia... ni kes geram tengok donut kaler santek kat rumah CMG tu... menggoda mata & nafsu makan betul... eheee... kena plak lama dah tak mendonut... lagilah geram jer... kanak-kanak ni memang suka dengan donut... so, berbaloi kalau buat pun... takderlah donut tu mati keras kat atas meja tu jer... ehehee...donut ni, rasanya aritu ada nampak kat umah Kak Nis Jabriya... dia pun dah try... :)

Memang biasa buat donut pakai resipi Donut Suria ni pun... cuma kali nie ada kaler jer... daku ni memang jenis malas dah nak tukar2 resipi bagi benda yang dah biasa buat atau kalau rasa dah serasi dgn resipi yang dah biasa pakai... takut kang dah buat2 tak memuaskan hati, membazir jer... lainlah benda yang nak dibuat tu, benda baru or resepi sedia ada belum capai kepuasan hati... barulah daku akan cuba dan cuba lagi sampai dapat resepi feveret...

Resipi ni daku CnP kat umah Cik Mat ajerlah... idaklah daku rajin nak menaip balik... ehhee... Tenkiu Cik Mat...


~ Kaler n pattern kurang cun... cuba lagi ~


BAHAN-BAHAN...

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 camca besar susu tepung
  • 1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
  • 1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 100 ml air suam*
  • 1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
  • Sedikit lagi air (tambahan)
  • Pewarna makanan merah jambu dan hijau
  • Gula halus untuk salut donat


CARA MEMBUATNYA...

  1. Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.
  2. Bagi doh tadi kepada 3 bahagian, 1 biar pada warna asal. 1 lagi adun dengan warna merah jambu dan 1 lagi dengan warna hijau, adun hingga sebati. Kemudian satu kan ketiga2 tadi dan uli perlahan sehingga mendapat corak seakan2 pelangi atau marble.
  3. Tabur tepung pada meja kerja, letak doh tadi dan canai setebal 1/2 inci dan terap guna acuan donat, alih atas loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap, tutup permukaan donat dengan kitchen towel bersih dan letak di tempat suam selama 45 minit.
  4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Salut dengan gula halus, boleh hidangkan....

Donut ni wat dua bentuk... bentuk tradisi dan yang dah ditocangkan... yang kelakar, anak teruna teman tu yang berkenan beno dgn donut tocang tu... kakak dia lepak jer... agaknya kakak dah biasa kena tocang rambut, tu yang dah tak hairan tu... hihihi...

~ Tergelap sedikit ~



Ni plak buat roti telur bawang... tapi men belasah jerla... janji ada rasa roti, telur n bawang... rangup ke, lembut ke, daku dah tak kisah dah... yang penting, kuah kasi banjirrrrr.... uwaaaaaa, tak sabar nak balik bumi Malaysia tercinta... kepala otak ni kira nak makan aje... ahahhaa... pastu badan mengembang tak ingat baru menyesal tak sudah... hihiihi...


~ Roti telur bawang dengan dal banjirrr ~



Lepas baik jer demam, budak kecik ni dah ada benda baru yang dia boleh buat... tapi Iman ni malas la... mengereng malas... entah bila la nak meniarap nie... yang dia tahu, hisap jari... hisap penumbuk... main sembur air liur... jerit n ketawa mengekek.... hihiih... berat pun tak berat sangat macam kawan2 dia yang lain... halus jer... tapi berat still dalam range normal la... takperlah dik, asal adik sihat...

~Pegang botol sampai terlelap... bila dia ada mood jer dia boleh beraksi begini ~




Sekian, wassalam...

5 comments:

  1. huwaa... k.ida pun dok terfikir nak makan roti canai banjir.. tapiiiiii... mood nak buat malas ya amat...

    ReplyDelete
  2. beso dah iman tu kak ayu..beso pon sama beso luqman yg dah setahun.hahahahhaha

    ReplyDelete
  3. kak ayu, klu takde shortening boleh ke wat donut tu? telior plak tgk donut akak tu...

    ReplyDelete
  4. Kak Ida: jom kita pekena kat memana kedai jom... hiiihih...

    Syerah: berat naik sket sgt la... tapi takperla, mana leh nak sama ngan anak org kan... :)

    Ayu: boleh jer... tapi lembut tak lembut jerla kot time dah sejuk... kalau makan pepanas, lembut jer patutnya... kalau tak pun, cuba try pakai water roux macam buat roti tu... water roux: tepung + air masak sampai pekat sket... tutup api...

    ReplyDelete
  5. iman pandai pegang botol sendiri.... :D comelnya...

    ReplyDelete