Pages

Sunday, October 18, 2009

Kek Kastard Pandan...

Salam...
Selamat ari Ahad second round... pagi ni, aku ada sedikit ghajin nak membaking... teringin nak makan kek pandan... resipi ni dah dlm list kemain lama... rini baru sempat nak cube... pagi2 agi pas kanak2 ni pi skul aku dah start godek2 kat dapo... buat kek span pandan tu dulu... siap bako kek, aku kuar cuci mata n beli brg dapo... sejak dua menjak Mr I kejer non stop ni, aku kena la kuar sowang diri pas kanak2 pi skul... sebab time dia balik kejer, sure dah penatzz... dah ler dah baper minggu tak cuti2 kan...

Pusing2 Fahaheel jap... masuk kedai underground jap ... kedai2 kat sini memang banyak bawah tanah... masuk Al Manshar Mall jap... last destination baru pi TSC beli brg dapo... tapi kena jalan laju2 sebab takut tak sempat balik sblum Irfan balik skul... sempat gakler belek2 baju kat Dorothy Perkins... belek enbeg Prada n Gucci kat Villa Moda (usha jerla kan... tapi ader sebijik Prada n Gucci yg cunnn... cuci mate jerla) ... sambar minyak wangi arabian kat Fodari Perfumes...

Keyy, sambung balik kisah wat kek... kek span pandan dah siap... pastu cam berkira2 either nak wat kek span gitu jer ker... or nak kastardkan... bahan2 nak kastardkan memang ada... tapi rajin ke idak... last2 kastardkan jugak... sebab kek daku kempisssssssss lepas kuar oven... ahaks... kecut n kedut jer atas dia... huduh... tak tahan aku nengok... last2 aku kastardkan jugak... ekekek...

Resipi dua2 ni dari myR... dua2 resipi oleh Sweet4ever ... sedap sehh kek dia... kalo takder kastard pon sedap... boh kastard pon sedap... terpulang citarasa sendiri la kan... tq yer Sweet for sharing this recipes... aku CnP kat sini la yer... mintak halal yer sweet...


Kek Span Pandan...

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • tepong super fine - 150 gram ( aku just pakai tepung gandum yg diayak 3-4 kali)
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML ( just pakai air plus 1/2 sudu teh esen pandan)
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau ( aku pakai pandan emulco)

Cara-cara

  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
  6. kek dimasak mengunakan api bawah dan atas...

Ni plak resipi tuk kastardnya...


Kek Kastard Pandan...

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 1 biji kek span pandan
  • Bahan (A)
  • gula kastor -180gram
  • air daun pandan - 500ML ( pakai air plus esen pandan)
  • serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
  • Bahan (B)
  • santan pekat - 400ML
  • tepong hoen kwee hijau - 85 gram ( aku pakai kaler kuning sbb takder yg ijau)
  • pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh ( pakai pandan emulco)
  • secubit garam
  • UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering

Cara-cara...

  1. Kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
  2. untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
  3. satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
  10. Tepong hoen kwee jenama Mas Ajoe. ( aku pakai cap nona )
Sape minat rase pandan, silalah cuba... sgt sedap n memuaskan hati... cam aku cakap... with or without kastard, dua2 sgt shedappp... jemput la makan yer... jgn malu2... jgn wat sepah udah... makcik malas nak ngemas... hehehe... sekian, wassalam...

9 comments:

  1. macam nak order je rasa...
    makin mantap lah gambar² food skrg ;)

    ReplyDelete
  2. nampak shedap jer tuh..tp jamu mate jelaa ekk..kalo dekat nak jugak amik sketui...huhu

    ReplyDelete
  3. KOG: Ahakss... susah2 pe nak order... pi kedai kek, leh cash n carry... ekeke...

    Kak Hasue: ekekek... shedap kak... lembut... laju jer masuk mulut... :)

    ReplyDelete
  4. Ayu..ovalette tu apa bendanya?1st time aku dengar ni..-suzie-

    ReplyDelete
  5. salam,
    found ur blog while blog walking...
    another fodie blog..
    i like....
    nampak sgt sedaplah kek kastard pandan ni..
    nak cuba nanti..
    salam perkenalan.
    catz

    ReplyDelete
  6. alamak sedapnya kek ni...pandai ambik gambar nampak menyelerakan! Yummy2...mintak izin amik resepi yer...tq

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Aymy.. akak ape khabar? lama tak datang menjengah nie... datang2 ade kek hijau santekkk ni..alhamdulillah... langkah kanan betul. heheh...

    ReplyDelete
  8. Lobster!!! lobster!!! hehhee... terliur sebenarnya. :)

    ReplyDelete
  9. CATZ: cuba jgn tak cube... mmg sedap sgt...

    E-na: sila2... jgn segan2... :)

    Ijan: ahaha... akak ni pon tgh malas nie... bile ntah nak ader mood...

    ReplyDelete