Pages

Thursday, November 10, 2011

Kek Lapis Coklat Pandan...

Assalamualaikum...
Sambungan entri tuk hari ini... Kek lapis ni buat pun dah lama... Tapi, biasalah... Entry daku kalau tak peram tak sah... Resipi asal adalah Kek Lapis Mocha Pandan by DayangJack@ Dapurku sayang... Tapi daku takdelah letak coffee emulco or Nescaffe, jadinya rasa coklat ajerlah...

Inilah first time daku melapis kek lapis versi bakar ni... Dah berminggu-minggu yang lalu pun buat kek ni... Memang tak terfikir mampu buat pun sebelum ni... Biasanya main order jer kek lapis sarawak ni... Kalau setakat 4-5 lapis, daku boleh tahan lagi... Ni berbelas lapis, umak aiiii... Bercinta makcik... Tapi dek kerana teruja sangat tengok kek ni sampai terigau kat dapur DJ, gagahkan jugak... Udahler seri kaya nye takder la pulak kan... Kena buat seri kaya dulu lah pulak... Adoyaiiii... Tapi lepas menuntut sket dengan Kak Ana few weeks back, adalah jugak semangat tu datang... Semangat sudah mariiiii...

Akhirnya, jadiklah kek lapis seperti ini... Serba kekurangan rupanya... Harap maaflah yer... Budak-budak baru nak belajar... Asalnya daku timbang setiap lapis tu, tiba-tiba penimbang digital tu buat hal lah pulak... Dah tak berfungsi pulak... Tukar bateri pun tak boleh pakai jugak... Aiyakkk... So, main agak-agak jerla lapisnya... Tu la, lapis ada yang tinggi rendah... Buat-buat kelabu mata sudah lah yer... Eheeee....

~ Kek Lapis Coklat Pandan First Timer :P ~




Ini resipi asal oleh DJ okey... Terima kasih daun keladi yer DJ... Nanti bebila rajin daku gi korek resipi kat sana lagi...

Kek Lapis Mocha Pandan
Resipi: DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan (Loyang 8" x 8" )...

  • 10 biji telur gred A
  • 500 g mentega berkualiti tinggi (DJ menggunakan mentega SCS)
  • 300 g tepung hongkong/tepung gandum (diayak)
  • 150 g gula kastor
  • 100 g serbuk horlicks
  • 150 g serikaya
  • 300 g susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar pandan paste (DJ menggunakan brand Kopoe-Kopoe)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu makan nescafe atau campuran serbuk koko dan coffee emulco (dibancuh dengan sedikit air panas) - boleh juga campurkan dengan pewarna coklat atau browning sugar
Cara-cara...
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim.
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong dan diberi esen vanilla, satu bahagian lagi diberi pes pandan dan satu lagi dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko dan nescafe.
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan adunan coklat terlebih dahulu (anggaran 6 sudu makan atau ikut keselesaan) dan bakar selapis demi selapis dengan menggunakan api atas (suhu antara 170-180C mengikut kepanasan oven masing-masing).
  8. Setelah habis lapisan coklat, tuangkan pula adunan hijau dan bakarlah lapis demi lapis hingga habis. Dan diikuti pula dengan lapisan kosong. Ulangi proses hingga habis.
  9. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit.
  10. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  11. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
NOTA :
  • Gunakan mentega yg berkualiti untuk mendapatkan kek yg lembut dan sedap.
  • Jika takut lapisan kek mudah tertanggal, sila sapukan dengan sedikit jem setiap kali melapis. (DJ x buat).
  • Pandan paste cap Kopoe-Kopoe boleh digantikan dengan Pati Pandan/Pandan Emulco+pewarna hijau tua.
  • Boleh juga menggunakan loyang kek berukuran 9" x 9" atau 10" x 10" jika tak nak kek terlalu tinggi. Ikutlah citarasa masing2.
  • Suhu bergantung pd jenis oven masing2. Sila adjust sendiri.
  • Sukatan gula boleh dikurang/tambahkan mengikut citarasa sendiri.



Yang pastinya bebudak ni amatlah suka... Selagi stok masih ada, kalau boleh nak bawak bekal ke sekolah tiap hari... Mak budak ni pon suka sangat rasanya... Tapi still kurang puas hati dari segi tekstur... Kurang lembab walaupun dah simpan seminggu... Maybe telur kecil sikit so kuantiti telurnya terkurang... Or maybe butter kurang berkualiti ataupun suhu oven agak tinggi buatkan kek ni kurang lembab... Takpe, next time kalau rajin boleh cuba lagi... Yang ariff, bolehlah bagi petua yer... :)


Budak-budak ni memang sukakan kuih muih berpandan dan berkaler hijau ni... Sampaikan si kakak kata nak makan lapisan hijau jer... Amboi-amboi... Penat umminya melapis sampai sakit pinggan nak makan yang hijau jer... Next time ummi buat kek seketul perasa pandan kaler hijau... Makanlah sampai puas... Ummi pun takpenat nak melapis... Eheee....

Ada cita-cita nak melapis kek kukus dalam masa terdekat ni... Tapi nak dapat semangat R tu, entahkan bila... Nak-nak musim sejuk ni... Kejenya nak melingkar dalam selimut jer... :P ... Penimbang dah nazak tu pun kena cari pengganti sebelum next project... Sampai sini dulu entry kali ni... Panjang umur, insyaallah jumpa lagi... Sekian, Wassalam...


12 comments:

  1. cantiknyer kaler kek lapis...and lapis2an semua perfecto!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iva, TQ... First timer... practise makes perfect kan... ehehe...

      Delete
  2. bestnya....colorful...same as my blog name....nice to blog walking here....happy blogging

    ReplyDelete
  3. kak ayu duk kuwait 5-6 taun lg balik malaysia bulih buka kedai kek nie...:)cantik sgt...pas nie kena menuntut ngan kak ayu nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wawa, adoila... jenuh nak dapat mood nie... huhuuh...

      Delete
  4. uishhhhh ape nye tak moist? Moist jek pada I.. makan pun jimat2 aritu, takut cepat abes.. bebudak ni pun i bg seketul je sehari, pehtu suh derang makan selapis selapis, kunyah slow slow hahah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahha... Auntie ayu kedekut... bagi sikit je pun ye... Insyaallah, nanti boleh buat lagi...

      Delete
  5. K.ida mai cari resepi cake oren ni.. Tengok plak kek lapis nih.. cunnnnn nyerrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha... cun apa... tapi gatai nak cuba jugak... kena prektis lagi nie...

      Delete
  6. kak jun nak cuba resepi ni nanti ya....thx inadvance..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan Kak Jun... Ayu pun amik dari orang lain... :)

      Delete