Pages

Tuesday, March 31, 2009

Report Holiday Dubai ~Part 2..

Salam...
Sambung citer part 2.. tulih sket2 jerla yer.. dah lotih nie... hehehe...

Day 4...
Pas bekfes n lepak jap, kami mulakan jenjalan kami ke creek park aka creekside park.. tul ker nama die camtu? hehhe... kalo salah mahap yer rakan taulan yg dok Dubai... jalan2 dalam park yg besar itew.. sangat ler cantik n kemas n bersih park dia...

Sebenarnya nak bwak kanak2 ni masuk children city kat park nie.. city ni cam ala2 petrosains plus planetarium la.. budak2 mmg tak berapa nak paham sangat la lagi kan.. tapi bg diaorg explore sambil ummi ngan abah dia pun explore.. masa ummi n abah kecik2 takder sume2 nie.. hehhe.. dah tua2 baru dpt masuk tempat2 camni pun jadikla kan... best gak masuk dlm nie.. bayar 40 dhs satu family.. berbaloi la jugak kan... kami lunch kat sini jer.. kat fastfood local dlm nie.. lupe lak nama dia..

Pastu dah tak tau nak pi mana.. pi plak city centre.. nak kompomkan gift village dah tutup kat situ... pi2 tengok memang dah tutup pown... tinggal bangunan kosong n sign board jer... ekekke.. pastu jenjalan dalam dlm Diera City Centre tue jerla.. mall ler kan.. bebudak ni naik plak keter tolak tue... bayar ler, n naik sejam.. at least dok dlm troli kekanak tu diaorg tak lari sana sini.. senang sket nak jaga... tolak jerla... pastu beli dunkin donut n balik titun... arini balik awal skett n lepak2 dlm bilik jer... bebudak ni dilayan oleh abah diaorg sebab aku pengsan n tido awal... hehhe.. tenkiu la laling...

Day 5

Pepagi tu plan dia nak pi Zoo dulu pastu baru jenjalan tempat lain.. tiba2 tgk ujan renyai2 kat luar.. sure la basah kan kat park dlm zoo tue.. cam dah malas jer nak pi... pastu pas bekfes tgk ujan dah berenti... pi la jugak naik teksi ke zoo... rupanya zoo blum bukak agi.. kami sampai awal... masa dok depan zoo tu, ujan la plak balik... tak jadi la masuk... gambo ni depan zoo jerla.. ahahha... jadikla kan... bile ujan tu, mule la bau bauan dari zoo semerbak jer...aku mula la ghase loya... hehee.. lekas2 cari drebar (teksi la drebar ku, hehhe...) n pi plak Burjuman Mall... Mall ni standard KLCC, Pavillion n Bukit Bintang la... sume yg dasat2 ler... sajer jer ar nak pi tgk mall dia... aku ni gatai gak masuk gak LV... tanyer2 rege 15K.. sedap jer dia sebutt.. uwaaa... sib baik dia jawab gak kan... sib baik dia tak halau jer kuar kedai dia tue.. tgk gaya minah kampung ni, ader hati nak belek2... hehhe... saje nak tgk.. biasa design tu aku nengok kt majalah jer... tu yg cam wondering berapa puluh K la pulak kan beg nie... ramalan ku benar belaka... hehehe... pusing sket2 pastu pi lepak kat foodcourt jap... Irdina masuk main kat Toby's sejam.. Irfan just naik ride yg pakai token tue... kami lepak2 makan sekrim Baskin Robin n Subway... Lama tul aku tak makan subway nie... kat Kuwait pun ader tp asyik luper je nak makan... asyik mkn benda len jer... ni konon2 nak diet, mkn ler sandwich jer kan.. huhhu... tapi mkn punyer banyak... diet apernyer...
Pastu kami gerak lak pi old souk.. sib baik sempat nak pi.. ader la kain2, t shirt n sobenir... aku masuk satu kedai ni, tak ingat per nama dia... jual2 cadar, alas2 meja, table runner n pashmina... beli la sket2 kan wat kenangan... dia letak rege kat mat salleh punyerla mahal... tapi konon2 dia ader ramai kawan msia dia bagi special price la kt aku.. ntah iye ntah idak... tapi rege tu aku rase reasonable la kan walau tak murah sangat... shawl pashmina yg dia bagi pun murah ler dari rege certain tudung bawal tu ... aku bukan nyer pakai pun shawl ni or tudung2 jenis selendang lilit nie... tapi beli gak selai dua tuk simpanan peribadi n kenangan... pashmina murah 10 dhs pun ader.. cam selendang biasa yg berlambak kt jalan TAR tu jerla kot... kalo kat Care4 pun ader jual.. mahal 2.99 dhs.. heheh.. 12.99 dhs.. sama jenis... beli gak table runner tuk mama n MIL sorang satu... tuk aku beli gak selai dua... :) ... tapi aku cam suke la jenjalan souk nie... brg2 dia tk jumpa kat mall.. kalo ader pun mahal bangatt...

Kalo benda2 biasa kt mall tu, aku tak heran sgt laa... sebab memana mall pergi bleh cari kan... sume brand yg ader kat sana, ader gak kat Msia n ader gak kat Kuwait nie... so kalo ader fulus, nak beli kat memana pun boleh beli kan... maybe sometimes some stock takder kat some places for certain model benda yg kite nak beli tue... tapi at least ader la jugak option dia kan... lainlah kalau benda yg nak dibeli tu mmg murah or worth it tuk dibeli berbanding dibeli kat tempat lain n of course ler kalo ader bajet, then aku akan beli... or mmg benda yg nak dibeli tu dlm my list tuk dibeli n rege dia reasonable tuk dibeli, then aku akan beli gak.... sume org cam tak caye aku gi jenjalan kali ni tak sopping paper brg2 personal kegemaran ku... cam enbeg, kasut, sunglass, jam tangan, make up or perfume... that's really true... bukan takder bajet, aderr... aku dah reserve some amount for my personal thing, kalo ader something yg aku berkenan and affordable ... n kalo nak bodek2 Mr Laling belikan pun boleh... hehhehe... tapi mmg entahler, rase cam tawar hati jer nak beli belah kat mall die... agaknyer sales dah abis n rege back to normal... tapi aku dengar, kalo mase sales mmg rege runtuh kat sini... dah bukan rezeki aku ler kan... tapi rege normal dia pun aku rase abnormal.. hehhe..
so bab2 mall nie, mmg aku tak pi jenjalan n belek2 satu2 kat kedai dia... masuk sebijik dua jer... yg lain lalu lalang jer... kalo dah malas sangat, pi tempat dituju dlm mall tu then jalan sket.. then trus pi tempat lainn... hehhe...

Aku pun cam tak caya ngan diri sendiri... hehhe... tapi aku suke beli tuk owg lain... nampak ini, ingat kat sinun.. nampak ini ingat kat sanun plak.. hehhe.. takper dah rezeki diaorang... tapi at least, aku beli souvenir tuk tambah benda2 yg mmg ader dlm koleksi aku cam FM, Keychain, gelas kecik2 tue n latest collection... snowball... ehh yer ke nama dia camtu... ala, yg benda bulat goncang2 ader snow or glitter2 tue... hehhe... rugi dulu pi sydney tak beli... ke aku yg tak jumpa n perasan? Suzie, nanti balik bawak kat aku sejibik yer... hehehhe.... tu jerla benda wajib yg aku akan beli walau kemana aku pergi... kalo ader la kan... yg benda kecik2 lain aku beli gak sket2...

Pastu balik bilik... makan tapau nasi kat kedai bawah tue... tido2 n guling jap... mlm tu tergerak nak pi Noodle bowl... aritu dah 3-4 kali nampak kedai tu.. rase cam kedai yg nampak kat umah K moi , depa pi makan ritu.. chef dia owg msia... takut silap kedai, kompom balik ngan K moi... betulla tue kedai dia... dari hotel kami jalan kaki jer pi... 2 bijik traffic light, sampai ler... hehhe... tak jauh sangat... angin kuat mlm tu.. sejuk sket laa... dapat ler mkn nasi lemak, mee goreng n ng kampung... air tembikai n ice lemon tea... sedap masakan die... tapi ng kampung dia punyerla banyak satu pinggan... besar pinggan dia cam mangkuk nasi tambah tue... mmg tak abis la makan... hehhee... chef tu dok sakat2 bebudak nie n borak2 ngan sorang mamat cina msia kat meja sebelah... tak borak paper sgt pun ngan die.. kitaorg cam segan2 jer... tak amik pun gambo die... hehhe... balik tu, ingat nak naik teksi... pastu jalan depan sket.. jalan depat sket agi... nak tahan teksi.... teksi plak cam payah jer nak dapat... last2 jalan terus balik bilik... at least bakar gak kalori yg aku mamam tadi kann... tapi hubby cakap, makan bukan men banyak... bako nyer sket jerr... ahakss... tul la tuee... wakakak.. tapi its better than nothing kan.. dari naik teksi pastu sampai bilik terus kabomm zzz... mane yg lg okeyy? hehehhe... ni ayat tuk menyedapkan ati pas rasa bersalah makan tak ingat donia tue... pastu balik kemas2 n packing2... sok dah nak balikk...

Day 6...

Pepagi siap2 masa nak pi bekfes... terpandang berita kat TV pasal ujan batu kat sana .. patut la smalam pg hujan... tapi aku tak sedar la plak ujan batu tue... agaknyer aku tido pengsan kott... tgk berita tu berita arab.. bukan paham pun... tapi nampak gambar2 cam gambar kt area2 Dubai jer.. pastu tgk entry K Zaiy Dubai pasal ujan batu tu, kompom la jangkaan kami aritu... kul 9 pg dah gerak pi epot.. ingat nak ronda2 epot lama sket... sampai epot tetiba kaunter check in lum bukak.. dok la tersadai kat luar tue.. lama gak ler...


Pastu masuk dlm n ronda2 kedai duty free dia... menarik gak lerr... kat sini nekad nak beli gak something for myself... nengok sunglass cam boleh jerla... nengok2 enbeg, ader la guess murah... tapi made in china... busannn ahhh... pastu belek Salvatore Ferragamo, cam tak cun jer design die... ader gak yg dlm 2-3K... enbeg Aigner pun ader gak dlm 2K + tapi design cam biasa2 jer... bukan sekali pandang trus jatuh chenta... yerla, brg memahal ni kalo nak beli biar menang memakai kan... kalo kuar duit bebanyak tapi perasaan tgk benda tu cam so n so jer... pikir byk kali la nak beli.... lain la sekali pandang dah jatuh chentaaa... kepuasan dia lain kann... last2 nekad takmo beli... pastu Mr hubby belek jaket Polo Ralp Lauren... Design simple n menarik ... tgk rege, ok ler nak compare ngan jenama dia... tapi tgk dlm, made in Indon... terus cam malas jer nak beli.. heheh... ronda2 dulu..

Pastu pi bhgn perfume n makeup... beli one set travel makeup Estee Lauder n miniature spray ( 5 pcs) perfume also by Estee lauder... juicy tube lipgloss Lancome (set of 3).. tu jerla... mula2 ingat nak beli Dior nyer travel set.. tapi rase cam pernah nampak kat epot kuwait murah sket.. tak jadi la... nanti nak depart masa balik Msia bleh pi tgk kat Kuwait jer la... pas dh balik umah teringat my sis nak bertunang n kawen nanti (still dlm perancangan laa) .. wat antaran travel set ni cam comey gakk... ader lipstik sebatang, eye shadow 4 kaler, blusher n maskara... dlm travel case putih bulit in yg comel... beli jer dulu, dia nak ke taknak suke ati dia la kan... takmo, aku ler pakai... tapi aritu dah SMS dia bgtau pasal travel set tue.. dah melonjak2 dah die... hehhe.. alamat memang dpat ke dia la tue...

Dah abis beli kat situ tanyer balik Mr hubby nak beli ke taknak jaket tue.. dia taknak, so tak beli la kann... belek satu round agi kat souvenir kecik2 tue.. irfan dapat soft ball sebijik n aku dpt rantai hp yg comey... kakak n abah nengok jerla.. ahaks.. pastu kakak beli jajan kat kodai... tak lame pastu, gate dah bukak... finally, kami pun nak belon balik semula ke Kuwait.. alhamdulillah cuaca elok.. risau gak hujan kan.. aku ni dahler gayat n penakut naik belon nie... setiap kali naik, sure makan ubat mabuk.. sebab memang aku travel sickness... pastu dah sampai umahh, punggah2 mana yg patut... lepakkk n tidoo...

Sekianlah citer perjalanan kami... kesimpulannya, memang best jenjalan nie... travel ngan anak2 memang penat ngan kerenah diaorg.. tapi there's something dlm kenangan bile diaorang membesar nanti n jugak pengalaman berguna dlm proses pembesaran diaorang... tak kisah pi jalan jauh ker, dekat ker... walau just teman diaorg main basikal depan umah n main kat playground dekat2 umah pun diaorang dah rase seronok kann... beli n belah ikut kemampuan n bajett.. ingattt jgn papa asal bergaya... hehhehe... ader rezeki lebih bleh beli lebih.. kalo sedang2 beli sedang... jgn sok nanti poning nak bayar utang keliling pinggang... sape yg susah? aku pikirla sendiri... hehhe... yg penting kenangan tu yg tak mungkin dapat dilupakan bebila...

Tapi kalo kami dok msia skang nie, rasenya lum sampai lagi Dubai nie... ni dah ader keperluan untuk keluar dari Kuwait n masuk semula tuk renew tourist visa sementara dependant visa siap.... terpaksala pergi memana jugak kan... Dubai ni antara tempat yg cam menarik n dekat ngan sini so, rezekilah nak sampai sini.... dah alang2 pi sana, boleh mkn angin sekali.. esok lusa entah dapat ntah tak peluang camni lagi kan... sebenarnya kalo ikut niat kat ati aku, ader tempat lain yg aku nak pergi dekat2 sini... tapi mengenangkan nak pi situ perlu sedikit lebih masa tuk persediaan bg aku yg jahil nie, aku KIV dulu... aku sentiasa doakan sebelum balik Msia nanti, sempat la aku jejak tempat tu...mudah-mudahan... Aminnn...

Sekian our jorney kali nie... Wassalam....


Monday, March 30, 2009

Rindunyer laksa...

Salam..
Dah lama tul nak makan laksa... tengok plak umah wawa n kakak2 dok tayang laksa jer... gerammm... hehhehe.. ader memacam nama laksa nie... laksa kedah ker, penang ker, laksa asam ker... aku pun tak arif apa beza dia... kuah dia cam same jer kot... eksesori dia ker yg lain.. entahler... sape tau, meh la bgtau aku... kalo aku, biasa kalo cakap jer laksa, memang laksa nyer yg ini ler... takder spesis laksa lain dahh... kecuali laksa johor ker, sarawak ker... tu mmg dah spesis lain la kann...

Projek laksa ni asyik tertangguh jer... sebab sayang nak pakai daun kesum frozen yg dah tinggai berapa btg tue... sebab kalo abih, jauh nak pi beli.. kat city nun... wakakka... ni dah nak balik msia, boleh amik stokk... so, boleh guna.. hehhe.. teruk dak perangaii... tanam pokok kesum asyik mati jerr... teringat plak daun kesum kak joayee... hehhe... jeles la niee... bunga kantan mmg takder la kann... camne nak tanam yer? boleh tanam ker bunga kantan? hehe... sape ade petua bgtau ekk...

Semalam pas makan pajeri kegemaran laling tu, dia tanya dah.. arini aku nak wat seprise apa lak? laksa dia suke gakk... musti dia terkejut tgk aku wat laksa nie... mmg la malas aku nak buat.. malas nak perisi ikan tue... biasa aku beli jer...hehehe.. aku dulu masa sekolah mmg antu laksa n mee rebus... masa form 4, sek kat ipoh nun, ada la satu laksa feveret aku... laksa top power kat taman chempaka...kalo outing, mmg tak sah kalo tak pi beli... fuh meleleh air idung... taktau la wujud lagi ke tak laksa tu... sebenarnya laksa ni, aku antu tang kuah dia jer... biasa makan laksa sket jerr... tak mkn langsung pun takper... tapi kuah dia, main hirup gitu2 jerr.... kalo mama yg masak, aku bleh pi bubuh kuah dia dalam mug or mangkuk... hirup gitu jerr... buruk perangai... kalo makan ngan laling, bagi dia makan abih dulu isi dia... tang kuah dia tak abih, meh sini aku perabihh... hehehe...

Ikan kembung ader 3-4 ekor jer... jadikla kan... wat makan anak beranak n anta kat Ita sket... tak tau la ghase aper... ampun yer ita kalo tak beshh... laksa dia aku beli kat Al Bahah Fahaheel.. cam kedai asia la.. tapi kuruih2 sket laksa die... hehe... bolehla kann... tapi, kuah laksa ku ini tak merah sangat... agaknye ikan kembung yg aku beli ni, ikan kembung keturunan afrika kot... tu yg itam n berkeruh jer kuah dia... tak merah sgt... hehehe.. cili pun memang letak tak banyak sangat... sebab kang bebudak ni nak makan susah plak ... wat sedang2 gitu jer... sebenarnya lg pedas lg best kann... baru meleleh... takper arr, kang nak pedas boh cili api... hehe... jom makan...

Lunch sama menu cam smalam... grilled fish with salad... simple jer... untuk grilled fish tue, aku just perah lemon... campur garam n lada hitam skett... ketuk 2 ulas bawang putih... aku perap ler kejap dlm stgh jam... lama perap pun tak per... pastu panaskan minyak zaitun atas non stick pan, tumis sket bawang putih ketuk yg dah perap tadi n masukkan ikan... terbalik2 kan sampai masak... siapp... makan ngan thousand island or sos pape yg disukai... makan ngan chips boleh.. salad pun bolehh... aku makan ngan salad jerla... irdina pun suke bangat... makan lagi ngan dia... irfan takmo makan sayur... makan laksa campo kicapp...sampai comot2 baju dok hirup kuah... anak saper la niee... hehehe...



Sekian, wassalam...



Sunday, March 29, 2009

Report Holiday in Dubai ~ Part 1...

Salam...
Ni report yang dijanjikan keyy...

1st day:

Kami bertolak dari Kuwait 22 Mac n bertolak balik dari Dubai 27 Mac... So, aderla lebih kurang 6 ari 5 malam kat sini... flight dalam sejam setengah jer... aktiviti kami free n easy jerr... kecuali ari kedua kami nak ikut big bus tour... sebab nak jalan2 sendiri pun tak tau nak tuju ke mana... Kami check in kat Holiday Inn Express, Jumeirah... 3 star jerr.. tu pun dah 400 dhs satu mlm... tu pun puas gak cari yg lain yg murah sket, tapi rege tu dlm bajet ok lerkan... dari luar, hotel biasa jer tepi jalan... tapi dlm nyer interior, cantik n kena sangat ngan citara deco idaman aku... moden kontemporari... bilik saiz sedang2... tuk kanak2 tu memang dia dah sediakan sofabed... mmg bilik tu tuk 2 dewasa n 2 kanak2... takyah tambah ekstra katil lagi... cun2 jer...

Pas check inn lepaskan lelah kejap, mengikut plan, ptg tu kami akan ke Mall of Emirates (MOE) tuk jenjalan n masuk skidubai... tu pun masuk snow park jerla... bukan nak main ski pun... tak gheti... Mr hubby main pun masa zaman dia muda belia masa study dulu... gambar letak sket2 jerla yer... kalo tak, mau cam dah jadi fotopages plak kangg... hehhe....

Sejukk... negatif 4 celsius masa kami masuk tue... sib baik baca report kak moi yg kena bawak glove n cap sendiri... so memang aku bawak bekal siap2 dari kuwait... takyah beli2 dah kann... jimattt... hehhe... risau gak aku Irfan penat ker aper dok main dalam nie... memang usung kemana2 inhaler n aero chamber dia... alhamdulillah dia ok jerr... tapi tak dok lama sangat punn... pusing2 keliling n main2 kejap pastu kuar... sebab bibir haku dah biru n naik beku... hehhe... lawa snow park dia... bebudak n bapak budak nie sempat gak men baling2 ais... sib bek baju kalis ayerr... :)

Pastu just jenjalan dlm MOE... makan jap kat Chilis... yohooo... mahal bangat sehh makan kat sini... sekali hadap 1 entree, 1 main course n 1 desert dah 120 dhs... lebih kurang RM 120 gak ler... tu pun makan kongsi2 jer... sebab konon aku nak diet... irfan sibuk hirup sup... abah dia mkn main course... aku n kakak makan desert... nak diet konon, tapi makan molten choc cake sampai menjilat jari... hingga titisan ceklat yg terakhirr...hehehhe... sedapp bangatt. walau manis skett.. cake ni jer wat aku rase tak nyesal nak makan kt chilis nie... kalo suruh makan menu lain, takmo aku... mahalll, tapi rasa biasa jer... takder yg luar biasa... hehhe...

Dah isi tank, pi jenjalan dalam mall dia agi... brg mmg branded2 la... tak jumpa cap ayam kat sini... dlm Care4 kat bawah tu aderla... Aku masuk gak LV dia, mak oiii ramainya org... depa ni wat kedai ni dah cam bazar plakk... sampai berlaga2 badan dok dlm butik dia nie... nak kater ader jualan murah, jgn harap ler kann... aku sempat gak pegang2 LV Malhina saiz sedang kaler putih n kelabu taik anjing tue... 10K engkauuuu... dapat pegang2 pun jadik lerr... hehehe... Mr Hubby pun heran naper owg ramai sangat dlm nie... pastu pi gatai masuk plak Dior... belek2 enbag gak... yg aku pegang tu, dlm 9K... Lady dior aku tak sempat belek rege, sebab segan dok dlm kedai tu lelama... hehhe... tapi sempat gak belek wallet idaman ku dlam tue... mak aii 2500 dhs... Rm2500... terkedu aku.. sket lagi tambah leh dapat Neverfull LV saiz sedang... kalo beli kat Msia ler kann... lagi mahal dari Gucci nyer wallet yg aku nengok kat Kuwait aritu... tapi memang cun you... tapi ntah2 design tu kat petaling street berlambak... tue yg nyampah beli brg ori tapi yg imitation bersepah tepi jalann... at least untuk kepuasan diri sendiri jerla kan... tapi asalkan jgn biar papa asal bergaya sudahh...

Then next destination pi Care4... cari jajan2, air kotak n biskut tuk makan kat bilik n bawak bekal jenjalan nanti.... pastu balik bilik, titunn...

2nd Day:

Pepagi alam pas bekfes kami dah ke Wafi... naik teksi la kan... sini sume pakai meter... tak risau kena ketuk... start naik, caj 3 dhs... kalo teksi besa mpv tu 5 dhs kot... kalo taksi takde meter, perjalanan kire free... dasat tak? hehhe... sampai kat Wafi, kaunter big bus tours dah bukak... beli la tiket tuk 1 family... 2 dewasa n 2 kanak2... sebelum dtg sini dah survey nak berenti kat stesen mana.. sebab bus ni bas lelompat... selagi simpan tiket tu tuk 24 jam, bleh naik n turun bus dia yg akan pusing2 ikut laluan dia... ader dua route.. red n blue route... red tuk ronda city... blue tuk tepi2 pantai... kami dah decide nak berenti kat mana, so senang sket kan... takyah tertanya2 lagi.. sampai stesen turun... dah siap jenjalan, tunggu balik bus tu... setiap 20 minit akan ader yg lalu... banyak sangat stesen dia berenti... so, kena la pilih kat mana nak turun... kalo nak pergi semua, mmg tak sempat... sebab kalo naik bas dia tak turun2 pun dah 3 jam gitu satu kali pusing... red n blue route... kami nak start red route dulu, pastu sambung blue route... mall n souk kami skip jer... sebab nak pi ari lain... sebab mane sempat nak ronda mall yg besar2 tu kann... kami banyak pi tempat yg ader permandangan2 jer... tu pun ngam2 jer abis last bus tue... tapi tak berapa best sebab ari tu cuaca jerubu sangat... sebab masa mula2 sampai tu ader sand storm... berdebu abis... gambar pun kabur2 jer...

Naik kat Wafi... Pastu turun kat Al Fahidi Fort (Dubai Museum)... Pastu Sheikh Saeed Al Maktoum House (Heritage Village)... Pastu pi Abra Station naik Arabian Dhow Cruise (1 jam ronda2 kat creek) ... Pastu Deira City Centre tukar bus blue route... Pastu lalu Jumeirah Mosque (mula2 nak turun, pastu tak jadi... dah lapo)... Turun plak kat Mercato Mall (lunch kat McD)... Turun plak kat Jumeirah Public Beach ( view burj Al arab)... Pi Souk Madinat Jumeirah ... Then pi Atlantis on the palm ( tak masuk pun aquaventure dia, ronda luar2 jer)... Last sekali turun kat Festival city tuk dinner n balik naik teksi dari sini jer... dah tak sempat nak pergi stesen lain dah... dah malam...

Museum dia aku suke... walau tak besar sgt tapi just nice... masa kat sini tetiba bateri kamera plak nak kong... adoyaii banyak tempat agi nak pergi nie... (rase tgk mlm td banyak agi bateri dia... naperla aku tak charge jer... biol tull... hehhee).. burj al arab pun blum nengok lagi... uwaaa, nak nagis pun ader... so, simpan terus kemera tu... pakai kamera hp jer pastu... kamera tu reserve tuk Burj Al Arab...

Heritage village takder paper (nampak sangat aku tak berapa minat sejarah.. hehehe) ... bangunan tinggalan lama dolu2... tapi tepi creek...

Naik cruise bestt... tgk permandangan dari atas air keliling creek... tengok bangunan dia yg tradisional n moden... bergandingan...

Jumeirah Mosque tak sempat masuk...

Mercato mall, mall yg tak besar sgt tapi cantik dia nyer bangunan... bagunan bertema... ala2 kat bukit tinggi gitu...

Pastu sampai public beachh... yehaa, kat sini bleh nampak Burj Al arab... doa2 jerla bateri kamera sempat snap 3-4 keping pun jadila... dah ler cuaca jerubu... gambar pun kelabu asap jer... tapi jadikla kan.. wat kenangann... dari jauh jerla kann... nak pi dekat taktau kat mane view yg paling cun... belasah jer la.. asal nampak tiang dia.. hehhe...

Pastu pi souk Madinat Jumeirah... cantik bagunan dia.. tapi souk ni mahal sket ler kan... sebab jual brg2 ala2 klasik n antik2 gitu... kat sini bleh nampak gak Burj Al Arab... jauh jugak ler kan... tapi angin kuat sangat petang tue... abih senget benget tudung haku angin tiup... abis daa tak cunnn... wakakak... entah bile mase yg cun ntahh... hehhe...

Pastu pi palm dia... ader 3 palm kat dubai nie rasenya... ni pergi atlantis on the palm... rege bilik jgn cakap la kan... plg murah ntah berapa K... bukan Dato K arr... kat sini ader Aquaventure n Lost of chamber... cam water park n aquarium la.. dua2 tak masuk... sebab mmg takmo men air n esoknya dah nak pi aquarium kat Dubai Mall... pastu naik bas n trus ronda2 pusing2... angin kuat ptg tue.. dok tingkat atas punyerla sejuk kena tiup angin... n tudung pun cam nak terbang...


Pastu stop kat festival city... terus nak berenti sini jer... takmo hop bus lagi dah... sebab takmo pi next destination... jenjalan dlm Festival City nie... besar gak.. sambung ngan Ikea n Pando... tak pi jalan sampai sana pun... jalan2 kat walk side tu jer... n bagi bebudak ni main2 kat indoor playground jap... masuk toys ur us jap... gambo kat Festival city dlm hp Mr Hubby, tak sempat nak donlod... pastu, beli dinner kfc tapau n balik titunn... ZZZZZ...

3rd day:

Arini kuar lambat sket sebab Mall bukak kul 10... kul 9 lebih baru gerak... Sampai kat Dubai Mall, trus cari aquarium dia... masuk tunnel n aquarium... tunnel dia biasa jerla... cam kat aquaria KLCC tue... tapi best kat dalam underwater zoo dia... aquarium dia... tunnel tingkat bawah... pas kuar tunnel kena plak naik atas tuk aquarium dia... tak cam aquaria yg semua kat tempat yg sama... kalo nak masuk tunnel jer 25 dhs for adult n 20 dhs child... tuk masuk dua2 kena 50 dhs tuk adult n child.. same... tapi tak boleh nak masuk aquarium jerr... takder pakej camtu.. tunnel tu cam wajib jer kalo nak masuk aquarium dia... hehehe... pandai tul dia wat pakej kann... cepat kaye... hehhe... tapi suke sangat aquarium dia... lagi best dari Sydney aquarium kot... hehhe... jgn mare org Sydney... yerla, aquarium Sydney tu dah berapa lama kann.. yg kat Dubai ni rase baru agi kot...

Pastu jalan2 tgk mall dia... tak soping paper... sebab aku rase brg branded kat sini n Msia, benda n brand yg same, kat msia lagi murah kot... lagipun sales dia dah abis... n aku pun takder keperluan nak beli belah nie... nanti balik Msia baru nak sopping... heheh... nengok suar Dockers yg Mr Hubby biasa pakai kerja pun letak sampai 3 ratus lebih... pas less 2 ratus lebih dekat 3 ratus... biasa beli kat Msia tak sampai 2 ratus... tak kuasa la nak beli kann... hehehe... pastu nengok2 ice rink dia... then pi Naif souk plak....
Sampai Naif souk cam melilau cari.. teksi ni anta ntah kat mane... rase cam nampak signboard dia tadi kat belakang nun... terpaksala jalan jauh plak pusing tgh panas2 tue... tgk souk dia, ok la... brg2 kena pandai pilih... ala2 cam padang besar pun ader... aku tak beli pun abaya... beli kain tuk bertunang n nikah my little sister jer ...bertunang n nikah ntah bilernyer... lum masuk kalendar pun... tapi dolu2 aku dah janji ngan dia, kalo aku sampai Dubai aku nak bali kain kawen dia.. hehhehe..... kain pasang tuk mama, mak, adik2 ipar n kakak ipar sket... tu jerla... pas siap beli n belah, balik bilik dolu... makan tapau kat kedai mamak bawah hotel tu jer...

Pastu, ptg tu sempat agi pi gold souk...mula2 nak pi Gift village kat dpan city centre tu... rupenya drebar tu kater dah tutup n dah pindah ntah mane.. kami pun dah nengok buliding dia.. memang dah kosong... tinggal signboard jer... pastu trus ker gold souk... emmm kedai2 cam bazar2 pun ader... souk emas pun ader... sib baik aku mmg tak minat emas kuning... selamatlah poket Mr hubby...hehhehe.. lalu kejap n patah balik... malas nak nengok emas... jalan2 kat lorong2 kedai... ntah dah sampai mane ntah... jumpa gak FM n key chain sket2... ingat2 nak beli japgi... pastu dah tak jumpa agi dahh... cehhh... yg ader kat tempat lain mahal2 lakann... at last ,jumpa la satu kedai yg rege dia reasonable la sket.. beli la beberapa ketoi wat koleksi... pastu dah penatt tahap gaban sebab dah pusing sampai ke mana ntah... balik bilik ZZZZ....


Citer ari berikutnyer bersambung la yer... tukang mengarut ni pun dah letih menaip... sekianlah tuk ari nie... wassalam...