Pages

Thursday, April 30, 2009

AKU MARAHHHH N GERAMMM... Hantu Raya nyer Yana Yien...


Salam....
Darah aku betul2 mendidih.. mesti korang heran kan naper tajuk entry aku cam gini... aku memang tengah marah tahap cipan... geram, sedih n kecewa... sume2 la... kenapalah dalam dunia nie ada orang yang nak tumpang nama atas hasil usaha n titik peluh orang lain...

Alkisahnya begini... pepagi tadi pas siap2 masak.. aku buka ler blog www.penulisan2u.blogspot.com ... aku memang suke baca cerpen2 n novel bersiri kat sini... entah macammana dalam tiba2 dok baca2 tu, aku ternampak satu entry cerpen... tajuk dia Abadinya sebuah cinta... hati aku tiba2 terdetik 'kalo tajuk sama tak apa, jangan plak ler ceritanya sama' ... Tangan tu tiba2 gatal jer nak klik cerita tue... aku pon klik... baca ayat pertama, jantung aku bagai nak pecah... aku baca bab tengah... aku baca bab ending... sahhh... memang aku pernah baca.... nama pena: Yana Yien... publish Khamis, 9 APRIL 2009...

Cerpen ni dah pernah publish dalam ruangan cerpen Majalah REMAJA.. Keluaran 15 November 2000... Cover girl dia Maya Karin... Mesti korang heran kan.. macam mana aku boleh ingat detail macam tu walaupun dah lebih 8 tahun berlalu... surela aku ingat sebab karya tu AKU YANG PUNYA ....

Tu la satu2nya karya yang aku pernah hantar tuk di publish... aku tau ianya tak seberapa...cerpen pun cerpen bodo2 jer... maklumlah zaman remaja n tak matang lagi masa tue... but its means something to me... itulah hadiah hari jadi paling mahal dan bermakna pada aku... sebab hari lahir aku 13 November... karya tu dipublish tuk keluaran 15 November... and its my 21st Birthday...

Aku ingat lagi, majalah REMAJA keluaran tu aku beli kat The Mines... Aritu aku keluar ngan Machang aka Faizul yg juga x-classmate n best frend aku since form 3... kami pi tengok wayang n pastu kami makan kat Kenny Rogers... pas beli majalah tu, aku terus belek ruangan cerpen... aku sampai terjerit tengok karya aku dah keluar... sampai Machang pun tak percaya yang tu karya aku... siap tanya karakter2 dlm citer tu... for sure aku ingat sume... sebab watak2 tu sume sekeliling aku... kawan2 aku...aku suruh dia tengok lagi sape penulis dia... AYMY UKM...

Faizul tanya sape AYMY tu? kalau sume pun tak tahu sape AYMY tu... tu sebenarnya nama pendek bagi A-Ayu Y-Yusnita M-Mustafar Y-Yusof ... mula2 masa menengah aku pakai AYM jer.. tapi ader kawan aku tegur AYM tu ayam ker? cehhh... aku tetiba teringat nama arwah tokwan.. bapak abah aku... Yusof... bile letak huruf Y kat belakang tu cam sedap lak bunyi die.. AYMY... kirenye nama aku n abah aku... dan sampai sekarang aku pakai nama tu...

Zaman tu pc dok pakai disket lagi... disket karya aku tu pun dah ilang ntah kemana... manuskrip pun, masa pindah randah aritu pun rasanyer dah lesap... salah aku la jugak... tapi karya yang aku anta tu ader detailed dia kat Karangkraf la kan.... tapi kawan2 aku, adik pompuan aku n mama aku tau itu karya aku... majalah tu pun ader dlm simpanan Ainn kat Bahau nun...

Aku tau ceritanya bodo2 jer... n biasa2 jerr... tapi ader kisah dlm cerita... dan watak2 dlm cerita sume nama kawan2 aku n ada kena mengena dlm idup... aku boleh explained satu demi satu... ader sedikit benar perjalanan cerita tu.. tapi byk juga yg aku karang merapu2... actually Mr Hubby pun taktau yg aku ni kenkadang menulis sesaja... n for sure dia taktau cerpen aku pernah publish... walaupun masa publish tu takder dapat apa imbuhan pon... tapi it just Wonderful n Sweet Memories Ever.... dan karya tu jugak tanda terima kasih aku pada kawan2 aku yg setia berada di sisi aku susah n senang zaman remaja dulu...

Kenapa ler Yana Yien sanggup mengaku tu karya dia? mungkin dia ingat, cerpen ni cerpen lama... dah 8 thn lebih... mesti dia ingat orang dah lupe... kalau siapa yg muda remaja belasan thn sekarang ni sure la takder koleksi majalah tu.. sebab 8 thn lalu diaorg tu masih sekolah rendah.... tapi mungkin pernah baca koleksi org lain kann.... dan saper yg sebaya aku n ader koleksi majalah tu, kalo tak percaya bolehla semak... betul ke tak apa yg aku cerita kat sini...

Kalo korang rase nak baca cerpen tak seberapa tu boleh klik SINI... wat segan aku jer ngan Kak Fiza Nordin.. dia dah berpuluh tulis Novel pun tak bising2... aku yang baru tulis cerpen standard kanak2 pun dah hingar bingar... tapi ini jerla saluran aku nak luahkan rase n perasaan yang terbuku... kalo my laling baca entry ni, kantoi aku... sebab dia pon taktau aku tulis cerpen....

To Yana Yien, aku taktau sapa kamu niee... tapi kamu memang kurang asam... asam jawa, asam gelugur, asam keping, asam boi n ketiak asammm.... kalo bukan kamu yg tulis, jgn la mengaku kamu yg tulis... cammana kamu leh copy cerita nie ek? kamu scan as a word yer? kamu ni memang dah jatuhkan martabat penulis2 yang dok mewarnai dunia penulisan2u tue... lepas kantoi ni, agaknyer nama apa plak yang kamu nak guna yerr.... kamu memang HAMPEH n KURANG ASAMMMMM....

To kengkawan, soryla kalo busan dengar amukan cam kanak2 aku nie... mmg aku gerammm... hanya Allah yang boleh membalas jasa baik kalian yg sudi dengar luahan rasa aku... Sekian, Wassalam....

Wednesday, April 29, 2009

Cuti2 Msia ...

Salam...
Arini baru rase cam ader masa n ghajin sket nak masuk entry cuti2 msia... tapi tak banyak sangat ambik gambo... sebab busy n kadang2 excited jumpe kengkawan sampai lupe amik gambo... adoyai... rugi betull....

Sampai tanahair, esok n lusanye terus wat medical checkup n uruskan dokumen2 tuk visa... memang remeh n leceh la urusannya tu... weekend kami ke Manjung tuk tengok umah yang disewakan n jumpa2 kengkawan jap... bukan aper, sebab weekend mane der pejabat2 yg berkenaan urusan nak buat tu bukak kan.. dikesempatan tu la aku ajak Mr Hubby jalan Manjung... tp sebelum tu, kami dah pekena satay kajang Hj Samuri.. hehhee...

Sampai Manjung kami terus pi Restoran Silaturrahim kat jalan nak pi Teluk Batik... Best makan sini... banyak lauk2 n ulam2 kampung.. ikan bakar... kat sini kami terserempak dengan Zainul LPP Lumut n wife dia Syira n baby Lana... Pastu pi cari stok Ikan bilis n Ikan Masin... hehehe...


Kat Manjung kami lepak hotel Lead View sebelah Billion... malas nak pi jauh2... sebab senang dok kat Billion nie... turun jer hotel leh pi Billion... cari makan n cuci2 mata... seberang jalan kat Bank Muamalat ader char kuey tiow n burger best...lagipon nak pi umah kengkawan n umah kami dekat sket... kalo dok kat Lumut tu, jauh sket la kan... biasa2 tgk hotel ni cam umah tumpangan jer... hehhe... tak pernah masuk ponn... tapi bile dah masuk, ok jugakla... padan la dengan rege dia kan.. RM 100 satu malam... kami amik dua bilik, sebab my BIL ikut gak... sajer ajak dia jenjalan... ajak MIL, dia tak nak ikut sebab my FIL ader kelas masa weekend... kesian nak tinggalkan abah sowang2 bersiap.. lagipun my BIL n SIL Iqmal n Anna pun ader balik masa weekend tu.... aku dok nyakat Izzad, kater abihla bilik kiter dapat car park view.... biasala hotel tgh2 deretan kedai... view aper lg yg ada kan... tapi, jeng3... selak2 jer langsir, dapat lak swimming pool view... ahh sudah, anak2 aku dah terloncat2 n pi mandi la plak... adoyaiii... tidak ku sangka... cantik gak la view dia... selama 3 thn aku dok Manjung tu, tak sangka ader view cam gini... hehhee... tak sangka gak ader swimming pool.. ekekek...


Pas check in, kami pon pergi la tengok umah kat Manjung... terubatla rindu... dah cantik laman umah aku tue... terima kasih banyak pada Kak Zura n Mr Khairul sebab jaga umah tu cam umah sendiri... diaorg ni plak memang suke tanam2 pokok nie... tuan rumah pon tak ghajin cam gini hehhe.... siap ader water fountain lagi... Mr Laling pi amik golf set dia dlm stor sebab nanti balik Bahau ni nak pi main ngan my dad... dah lama sangat dia tak main tu... adahal, mmg bukan pandai main sgt pon laling i tue... tapi kengkadang ader geng ajak main, dia pi jugak ler main sekali sekala... kat kuwait ni padang fasir, kalo nak main pon membership sure mahal giler kan.. sebab rege rumput mahal.. heheh... K Zura dlm sibuk2 pi kelas agama n kenduri doa selamat, sempat gak dia masak2... kami dijamu Karipap n Fruit tart yg sangatla cantik n sodapp... anak2 aku ni masuk umah wat cam umah sendirik plak... beria dok main mainan ngan anak K Zura yg bongsu tue... budak tu diam jer, malu2... anak2 aku selamba jer... hisshh wat segan aku jerr... K Zura pun rajin plak melayan, siap hidang mainan kat budak2 2 owg nie... aper lg, kemain seronok la kan...

Home Sweet Home... Ghindunyerrr... hehehe, cat pagar pun dah terkopek... ingatkan tahun ni nak wat pagar baru... KIV ler dulu ekk...

Segan plak nak masuk... hehhe...

Petang tu ader lg jemputan high tea kat umah Ina... my best friend n kroni... umah baru Ina nie... hehhe... mase aku dtg Kuwait umah dia lum dapat CF agi... cantik umah Ina nie...simple n very nice... teres 2 tingkat betul2 belakang Giant... strategik tul... dekat ngan Giant, pasar malam, food court n Old Town White Coffee... hehehe... Ina masak mee jawa... sodapp... budak ina mmg pandai masak... tp suke merendah diri... hehhe... Waed aka Wahidah (my very best friend ever) bawak cocktail dia yg femes itew... dulu, pantang ader makan2 jer... musti kami dera si Waed ni wat cocktail nie... hehhe... sian mak buyung tu kann... aku just bawak jajan2 jer... tu pun beli kat Giant.. wakakka.... mahap yer Ina, seronok sangat dk gossip ngan korang, sampai luper amik gambo... anak2 aku dok pelasah basikal n menan anak ina kat luar tue... mmg tak segan tul... anak2 Ina plak, masa kami dtg tu, tgh tido... terubat ler ghindu kat kawan2 ku... tapi tak dapat jumpe kroni2 lain iaitu K Zah, K Su n Amal... K Zah cuti bersalin, K Su ader kenduri kat KL n Amal ader hal lain... takperla, panjang umo jumpe lagi....

Pastu, aku gi jalan2 Billion... cari baju mandi dua beradik tue... tracksuit tuk Mr Hubby n Izzad tuk kuak lentang esok paginya... baju mmg bawak yg nak pakai jer... so, kena la carik apa yg patut kan... beli nasi kat Fatty Cafe tuk anak2... aku kenyang makan jajan... kaya ball, kopok lekor n buah yang beli kt dlm n tepi Billion tue... Mula2 ingat nak mkn char kuey tiow n burger Bank Muamalat tu kan.. tetiba dia tak menjual la plak... takder rezeki... tapi elok jugak pon, sebab sampai mlm perut aku dok sengkak kenyang mkn kt umah Ina tue plus jajan2... Laling Izzad kuar jenjalan cari makan... aku dah malas nak kuar.. lepak ngan anak2 kat bilik jer...

Esok paginye, aku pi plak bekfest kat Permatang.. my feveret place tok lepak bekfest ngan kroni2 masa dulu.. kengkadang weekend pun ajak laling pi makan sane... memang best makcik ni masak... makan2 goreng2 pon ader... nasi lemak n nasi putih lauk kari pun ader... mmg sedap kari dia tue... anak2 aku suke bangat nasi kari makan ngan kicap... kalo aku ngan Mr hubby mkn nasi kari nie, musti tambah ngan telur dadar... hehehe.... Apa2 ajer yg makcik ni masak mmg kena sangat ngan tekak aku... masak2 simple pon aku suke.. nasi goreng biasa yg kaler merah dia tu pun sodap bangatt, heran tol aku... hehee... aku ajak Waed n Zaidi joint bekfest... ngan baby Auni yg mulut dia peramah tue... heheh... pas makan2 n acara salam2 ngan my very best frend ever tu, kami pun trusla pi pool tuk acara kuak lentang... pastu dah check out n bertolak balik...

Wahidah aka Waed n Auni Batrisya...


Apa yang sonok sangat tu Izzad?
Air masuk idung...

Dah sejukk...On the way balik KJ singgah Sungai Besar jap... jumpa Along aka Mak Long... pastu singgah Rawang umah BIL n SIL Abang Long n Kak Ana... Kami dinner kat sana... MIL datang ngan Iqmal n Anna... pastu MIL balik KJ ngan kitaorg sebab Iqmal n Anna terus balik Keramat dari Rawang... seterusnya hari2 ku seperti biasa... meneruskan lagi urusan visa yg lom selesai... alhamdulillah, Isnin dah antar application ke embassy kuwait... pastu balik bahau plak... nanti visa dah siap, boleh collect visa n passport kat sana semula...

Pastu ari Selasa pas zuhur kami pun gerak balik Bahau... sebelum tu singgah merata... Jusco Seremban 2 n Seremban Parade sebab nak cari kasut golf Mr Hubby... pi amik golf set, tapi kasut luper amik.. wakaka... dah Maghrib baru sampai Bahau... kat Bahau tak pi memana pon... dok melepek bawah ketiak mak... sempat gak pi gunting rambut... massage... n bawak kanak2 riang main kat taman ala2 Taman Tasik Bahau yg dah kering tue... sambil tu mama n my Sis Ain pi jogging... aku tunggu bebudak ni main jerr.... Jeles aku nengok mama yg makin selim... Ain tu mmg selim... aritu dah sampai tahap kerempeng.. ni dah ok sket... taknak kurus sgt sebab kalo kurus sgt nanti tak comey... hehehe... tp jgn terlebih dos cam aku udahh... heheh.... kadang2 budak2 ni main depan umah nenek jer... tgk Pak Ngah Alip n Pak Su Adib main takraw... mula2 janji nak main layang2 tapi angin plak takder, tukar acara la plak... Ari Jumaatnyer aku pi semula embassy sebab visa dah siap... pastu singgah jap Mid Valley sopping2 apa yg patut n balik terus ke Bahau semula... anak2 tinggal ler ngan nenek... heheh...Arini senin dah balik KJ semula...


My lovely mum... I Love you Mama...

Mama n Ainn aka acik...
Adib aka Pak Su...
Aliff aka Pak Ngah...
Peace... Ainn n Irfan...

Aku suka sangat ngan 2 gambar kat bawah nie... cantik awan dia kann...


Selasa pi gather ngan Kak Intan, Kak Ina KL n Kak Fiza Nordin kat Foodcourt Sogo.... Rabu pi lunch ngan KaK Ham kat Restoran Jaring Sunway... sonok aku jumpe akak2 nie... memang peramah n mudah mesraa.... tak sangka dapat gak jumpa geng cyber nie... semoga persahabatan terjalin kan kekal n mekar mewangi selamanya... thanks bebanyak atas ole2 yg diberikan.... aku betul2 hargainya... n to Kak Fiza Nordin, selamat maju tuk terus berkarya.... aku dah abis baca Cupid Love... really3 like it... jalan citer best n smooth... gaya bahasa pun mmg kena ngan jiwa aku... tak skema n tak serabut... saper lom baca, pi beli tauu.... sure tak rase rugi membeli...

Kak Fiza Nordin n I...
Kak Intan.. nape aku tak senyum ekk... konpius..
Kak Ina KL..
Kak Ham aka Airuti MyR...
Kak Ham belanja... tenkiuuu...
Khamis tgh malam dah dok lepak airport dah... Flight kul 3 pg Jumaat... alhamduillah perjalanan lancar n selamat sampai Kuwait Jumaat kul 6 am + . Waktu kuwait... kire2 kul 11 waktu Msia... Insyaallah, ader setahun lagi aku akan dok sini... itupun kalo tak sambung lagi dok sini... aper pun biarlah masa menentukan segalanya... moga ape yg Allah kurniakan n tentukan tu yg terbaik buat kami sekeluarga... Amin....

So, sampai sini jer cerita merapu rapan aku kali nie... tunggu citer cuti2 Msia wawa plak pasni... Insyaallah... hehehe... Sekian, wassalam...

Monday, April 27, 2009

Salad Buah, Grilled Fish Fillet n Potato Salad...,

Salam...
Pagi ni masa tea time ntah naper perut ku rase lapo sesangat... nak kate tak breakfast, dah breakfast... so, aku pun wat la kudap-kudapan yang konon2nya sihat nie... makan berdua ngan Irfan... salad buah ... buah yg ader dlm fridge aku cuma anggur n strawberry... abih ati anak teruna aku tu dapat makan buah anggur nie... bukan per, aku jarang beli anggur sebab risau kalo Irfan makan banyak dia batuk n semput... tapi skang dia dah faham... kalo cakap kat dia makan sket, dia pon makan sket jerr... dia pun serik agaknye masuk spital aritu..


Arini lom rase nak makan nasi.. diettt.. hehehhe... jadiknye sume owg kena ikut program diet ku.. kejam takk? acah jer la... takder maknenya berdiet bagai... memang spesis kembang... sebenarnya memang aku n Mr Hubby suke gak makan western n simple2 nie... n aku mmg suke makan masak2 yg grilled or bakar2 nie... ayam, ikan, udang, sume aku sukee... kebetulan Irdina pun suka bangat ngan sayur salad plus carrot n fish fillet nie... sebab tu la masak2 gini dah berapa kali ntah masuk entry.. mahap lah yer kengkawan kalo dah busannn... hehhe... dah tekakku gini, nak wat cemana kann... bab Irfan dun worry, sume dia makan... kakak dia jer yg cerewet skett... payah nak makan... layannn jerla yea... Grilled Fish Fillet n Potato Salad...


Sekian, wassalam...

Mihun Sup Kedah Kak Ton n Pengat Pisang....

Salam....
Lamer dah aku tak merapu meraban pepanjang... hehhee... arini pun citer sket2 jer... lom ader vitamin RRR tuk tulis pepanjang... Lepas sampai sini, sehari dua makan bungkus jer... calling2 delivery jerla kann... 3 bag n sekotak besar nak unpacked... kemas2 aper yg patut... So semalam aku wat masak senang2 jerla... ni dek kerana kempunan nak makan mihup sup pasar malam yg masa pi beli depa tak menjual plakk.... terpaksa ler balik sini masak sendiri kann...

Cuti2 msia, aku pown cuti ler masakk... boring dah makan air tangan sendirikkk.. tolong sket2 jer kat dapor... ghindu air tangan my mum n MIL... hehhehe... tapi aku sempat gak watkan nasi kerabu masa kt umah my mum.. dah ghindu sgt nak makan tue... tak pasal2 depa kena kerahan makan nasik kerabu ku itew.. nasibla, sedap ke idak kann... hehehe.. ampon kaum kerabattt.... dan cuti2 msia jugakler yg mengganggu gugat program dietku yg baru jer bermula sebulan dua nie... naik jugak 2 kg dlm 2 minggu nie... ampehhh... so, rini start balik program diet haku... konon2 balik sekali lagi dah selim skett.. wakakka... angan2 la tue...

Key, ni menu semalam aku.... Mihun Sup Kedah oleh Kak Ton n desert pengat pisang... aku wat pegedil makan ngan mihun sup nie...sebab ternampak Kak Jun pun makan ngan pegedil mihun nie... terlioq aku nengokk... heheh.. Ni resipi Mihun Sup Kedah Kak Ton... CnP jerla yer Kak Ton... tenkiuu...

Mihun Sup Kedah

Bahan-bahan ( 5 orang makan )...

  • 1/2 bungkus mihun direndam dengan air dan 1 sudu besar kunyit serbuk selama 2 atu 3 jam
  • 500g tulang rusuk campur 250g daging tetel direbus hingga empuk
  • 80g halia diketuk
  • 8 ulas bawang putih diketuk
  • 1 paket Sup bunjut sup tulang
  • garam dan gula secukup rasa. Mesti lebihkan rasa masin dan manis supaya berasa bila makan ngan mihun nanti...
  • BAHAN UNTUK SAMBAL CILI
  • 3 sudu besar cili serbuk
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar cuka/air limau nipis
  • 1 sudu teh garam
  • daun bwg, daun sup, bwg goreng, cili merah, limau nipis dan lobak asin (jika suka) - dihiris dan sedia untuk dihidang

Cara-cara...

  1. Masukkan halia, bwg putih dan sup bunjut kedlm periuk rebusan tulang/daging tadi dan rebus lagi dgn api sederhana.
  2. Sementara itu, masukkan serbuk cili kedalam periuk dan bancuh dengan sedikit air supaya menjadi paste
  3. Masukkan gula, garam, cuka/air limau nipis, kacau sebati dan masak menggunakan api kecil
  4. Masak dan kacau sentiasa hingga mendidih sikit, dlm 5 minit, tutup api.
  5. Sambal cili ini mesti ada rasa pedas, manis, masam dan masin. Kalau rasa tak cukup manis/masin/masam, tambahkan gula/garam/cuka secukup rasa.
  6. Toskan mihun yg telah direndam dan celurkan dgn air panas
  7. Keluarkan tulang/daging dari sup dan potong kecil2 untuk dihidangkan
  8. Siap untuk dihidangkan
Sowyla, pengat pisang aku tu dah beku skett... nampak buruk betul kann... tak sabo tunggu sejuk, trus masuk fridge.... alik2 dah beku dah... heheh... tu yg nampak putih2 santan yg dah beku tue... belasah jerla labu.. asalkan sodappp... ni gara2 teringat pengat pisang yg makan kat Restoran Jaring Sunway dengan K Ham yg cun melecun aritu... tapi aku wat sket jer... sebab my laling tu bukan makan sgt benda2 manis nie... kalo makan pun sekali tu jerla.. bukan nak makan ulang2... aku jer spesis makan ulang2... usha badan la kan.. huhuhu... aku wat sket jer supaya aku pun tak leh makan banyak2 n ulang2... hehhe... resipi pengat pisang kat sini ekk... resipi dia pakai pisang nangka.. aku belasah jer pisang aper ntahh... janji ghase pisang... :)


Sekian, wassalam...

Sunday, April 26, 2009

Dah Balikk n Penatzz..

Salam....

I'm back... alhamdulillah perjalanan pergi dan balik ke tanahair berjalan dengan lancar n selamat... ni aku dah balik semula kat padang fasirr... penatz lom ilang lagi, tapi semalam sempat gak pi TSC mangaf sebab barang2 dapo dah kontang... cuti2 msia mmg seronok... tp bukan bleh balik lelama sebab Irdina ponteng sekolah.. sebab lum start cuti summer... laling plak tak leh cuti, busy bangatt.. ni dah nak summer nie, lagi la kritikal time... lagi la busy....

So, aku nak siap2 kemas2 apa yg patut dulu yerr... nanti dah lepak2 baru masuk entry masak2 n citer cuti2 msia... terima kasih pada K Ina Kl, K Intan, K Fiza Nordin n K Ham (Myr) atas layanan baik n sporting mase gather2 ritu.. segala kekurangan harap dimaafkan yerr... entah naper dlm gambo nampak masam jer ekkk... huduh tull... tak sempat nak senyumm... mahap yerrr akak2... thanks jugak atas ole2 yg diberikannn... semoga persahabatan kite kan berkekalan hingga akhirnya....

Keyla, nak guling2 jap n kutip2 aper yg patut... umah dah berabuk cam kilang pasir dah... japgi2 la mop... ni kalo saper2 dtg wat inspection kat umah nie, sure kantoii... hehhehe.... tapi kalo ari2 biasa pun memang bukan kemas sgt pownnn... ala2 kadar jerr... tapi ni mmg superb sepahh... nanti jumpa lagi. Sekian, wassalam...

Wednesday, April 08, 2009

Eppy Holiday....

Salam...
Selamat pagi Rabu nan indah... Tetiba arini rase patriotik sangat.. hehhe... Arini last ler wat masa nie aku dok berblog nie... nak cuti kejap... dari 8 April sampai 24 April... kalo sempat kat kg halaman nanti aku masuk ler entry sket2... kalo tak sempat, takderla... maklumlah balik kali ni bukan balik joli katak jer... balik nak setel sumer2 dokumen yg diperlukan... harap sume berjalan lancar... kalo setel sume kejer baru leh jalan2 cari makan... hehhee...

Kepada rakan taulan... sekali lagi aku harap dapat doakan perjalanan aku pulang ke tanahair n kembali balik ke padang fasir nie, berjalan ngan lancar dan selamat... lepas balik kali nie, tahun depan pulaklah dapat balik kot... thn depan tu tak sure samada balik terus atau sambung lagi.. depend pada kontrak Mr hubby kat sini... kalo Malakoff kata sambung, sambung lerr... kalo tak, boleh balik terus tahun depan... kalo laling dah kena sambung, nampak gaya kena la aku ni plak mintak sambung cuti ngan MARA... jadiknya kalo sambung, thn depan balik nak kena urus pasal cuti plakkk...sebab cuti tanpa gaji aku expired sampai tgh thn, tahun depan... anyway, biarlah masa menentukan segalanya... mudah2an apa yang Allah kurniakan itu yg terbaik buat kami sekeluarga... aku berserahhh... chewahhh....

Anyway, to sume rakan taulan... kalo ader2 pape pesanan buat aku silalah tinggal kat box tue... insyaallah aku akan alert... tenet kat umah MIL n my parents pun ader... no problema... Jumpa lagi kalau panjang umur n murah rezeki.. Sekian, wassalam...

Tuesday, April 07, 2009

Cucur Udang, Mee Goreng Mamak n Sizzling Mee...

Salam...
Selamat ari Selasa yang berbahagia... hehhe... smalam n arini aku dok godek2 esbok tgk aper bhn masak2 yang ader lagi... terpaksala berusaha keras nak abiskan bahan2 basah... esok dah nak balik kampungg... yehaaa... seronoknyerr... udang ader sket, daging ader gak, ayam pun ader... sayur dah takder sgt dah tinggal.. tinggal carrot, ubi kentang jer n daun sup n daun bawang...

So, daging tu aku just wat daging burger... udang aku wat cucur udang... ayam wat perencah mee goreng mamak n sizzling mee... ikut mana yg ader jerla...


Resipi Mee goreng mamak amik kat sini ... aku amik kat umah Ela Qatar... sape nak resipi tu blehla klik kat link tue... uishhh sedap tau... rugi kalo tak cuba.. mee dia aku just pakai spaghetti.. tapi mmg besttt... kalo dlm mee letak sekali cucur lagi bestt.. tapi ari wat mee lum ader cucur udang tue.. kalo tak boleh reserve tuk campak dlm mee goreng tue... aku just letak kentang rebus dlm mee tue...

Cucur udang wat cucur bodoh2 jer... pastu leftover kacang goreng wat nasi lemak jumaat lepas ader agi.. so, aku wat ler kuah kacang skett.. perabihkan kacang tue....

Sizzling mee ni aku wat sebab nak rase mee telur yg aku beli Al Bahah aritu... Ok tak rase dia? matching tak kalo wat sizzling mee... hasilnya, mmg tak berapa best gak.. nak Yee Mee gak baru mengancam... So, balik ni bleh la beli sket Yee Mee wat balik sini... hehhe... tu la alkisahnyer...

Acara masak2 aku berakhir di sini wat masa ini... tadi dah kemas umah, vakum, mop lantai luar, bilik n dapur... nanti nak kemas agi memana yg patut n packing lagi sket paper yg tinggal... dah tak sabar sangat ni nak balik.. hehhe... Sekian, wassalam...

Award from K AnaWahid....

Salam...

Tenkiu so much yer K Anawahid 4 the award... nak cuti2 nie dapat award plak.. kaler pink plak tue... I Likee...




hehhee...terima kasih daun keladi.. ader lagi nanti, boleh bagi lagi... hehhe...

Sekian, wassalam...





Monday, April 06, 2009

Ayam Percik, Sambal Kacang Botol n Sup Sayur...

Salam...

Ader 10 menet lagi citer F4 kat KBSworld nak start.. kena tengok bagi pihak K ida sebab dia pi holiday plakk n diri tuk sendirik.. harusss... hehhee... sempat la nak tulih entry ni kann... takleh pepanjang wokeyyy...

Hari Sabtu aritu memang tak masak aper.. wat sandwich n masak maggi kari jer... huhuu.. teruk tak kemalasannya... malas nak ke dapur sebab busy lipat kain yang menggunung n terus packing kain baju tuk balik cuti ke Msia... seronok sangat dah nie.. dah tak sabar nak pijak bumi terchentaaa....

So, untuk tebus kemalasanku yg amat sangat semalam... ahad aku masak ler nasik n lauk pauk paper yg tinggal dlm esbok tu.. nak kena clear before cuti lusa nie... jadinya, terhasillah menu main bedal jer nie... ayam percik, sambal kacang botol n sup sayur... plus ngan pegedil yg Ita anta semalam... bolehla tu kan... jommm makan...
F4 dah start.. sekian, wassalam...

Sunday, April 05, 2009

Murah rezeki... Tenkiu adik2 ku...

Salam...
Di dalam ketandusan idea nak masak2 n kemalasan yang teramatla sangatt, tetiba ader plak yang courier karipap... tukang courier yg baik hati aka Wan, husband Ita... sebab Mr Hubby tak kejer pada hari brg tu dikirim... Wan amik dari Yusmin laling si Wawa tue... tenkiu so muchhh yer Wawa n Yusmin sebab susah2 jer pas sana sini tuk pastikan karipap n spek yg dikirim K ida sampai di tangan... n tq to Wan jugak sebab dok usung brg tu sana sini... comey sangat n cedapp karipap wawa nie.. ghajin tul dia mengelim sebijik2... banyak pulak tu dia bagi... karipap tu dah digoreng separuh masak... so, lg senang ler kojer den bile nak ngapp karipap tue... masa karipap tu sampai kat tangan dah kul 10 pm lebih ari jumaat... so, pastu masuk peti ais la kan.. wat bekfes esoknyer...

Pas goreng tu, aku sempat ler mkn 2 ketoi.. pastu aku ngadap ler tv kejap... tup2 toleh2 bila nak amik lagi seketoi, tinggal pinggan jer... karipap sume dah lesapp... abih dimakan dek kanak2 n bapak kanak2... sib baik aku sempat gak rase 2 ketoi tue... kalo tak nangisss.. hehheh... sok2 pot luck, wawa kena wat karipap ler lagi...

Pastu, di hari ahad yg berbahagia ini... dgn courier yg sama, Wan antar plak hasil tangan wife dia si Ita... mekasih yer Ita... baru semalam berangan2 nak buat pegedil nie... tp cam malas plak.. tetiba ader owg anta... seronoknyerr... hehhe... sedap you, n comey pegedil nie cam tuan yg wat dia... mak2 budak nie mmg la ghajin2 wat comey2... ada anak kecik pun ghajin... dpt kat aku nie, mau gedabak2 dibuat.. sebab nak cepat siap... heheh...

Bukan setakat pegedil tu jer yg Ita hantar, ader plak desertnyer... Kek batik... that's my very2 feveret... nampak menggoda kann... tu baru tgk... kalo makan, lagila.. yummyyyysss... sedap ler Itaa..


Kalo kat Manjung, kek batik tu biasanya my best fren yg buat... Wahidah aka waed... adahal bukan susah nak wat dia.. tapi sajer nak bermanja2... hehehe... Mudah2an adik2 ku ini lebih murah rezeki yer... tenkiu so muchhh....

Sekian, wassalam...

Thursday, April 02, 2009

Curry Puff n Sosej Puff... Hari puff sedoniya...

Salam...
Semalam takdak entry sebab cam malas nak ngadap.... semalam masak cecampak jer spaghetti n wat kek oren ngan kek ceklat moist kukus... arini lunch pun bebudak ni sambung agi makan spaghetti n kek ... dinner rini cam malas nak masak... tp tghari td dah wat puff... cun tak puff nie? nampak gebu n rangup cam yg beli tu tak?

Ekekkehe.. mana tak nampak cam beli... dah memang pastry dia tu, yg beli siap... ready made pastryy lerrr... nak wat sendiri? tak dapek den nak nolong wat kulit pastry yang cun cenggini... dapat wat kulit karipap yg bodoh2 tu pun, kire dah abih hebat dah tau.. hehehee... boh inti, sapu telur kuning sket n masuk oven ... siap tuk dimakann... wat 2 jenis filling... inti kentang n daging cam karipap tue... mini sosej tuk kanak2... kena wat mini, takut tak abis kanak2 ni makan... hentam jerla kan... janji ada org nak makan... diaorg taknak makan meh aku yg makann... ngeh3... dinner malas nak masak agi.. nanti la pikirr... kalo sedang2 rajin cecampak la nanti... kalo tak ghajin, calling2 delivery jerla... kalo lg tak ghajin, makan jerla apa yg ada kt umah nie kann... hehhee....


Sekian, wassalam....

Wednesday, April 01, 2009

Nasi Dagang n Gulai Ikan aper yer? ...

Salam...
Selamat ari Rabu... hehhe, sonoknyer.. esok last weekday.. lusa dah cutii... takyah persiap Dina pi sekolah n anta kat bawah... takyah wat bento Dina.. takyah pepagi alam wat bekfes kat Mr Hubby... tapi biasa bekfes roti jer pun Mr Hubby ku itew.. sian laling i dapat i yg tak berapa nak ghajin masak pepagi nie... hehhe...

Dah berapa ari tak makan nasik kan... so arini masak ler nasik... tgk beras pulut ader sket lagi.. dlm secawan.. nak masak2 gitu2 jer tak cukup kang.. bebudak ni kalo ngan pulut tak menang mulut nak suap.. hehehe... teringat plak entry Dr InaHar tue... cam menarik jer nasi dagang.. kejer pun senang.. wat gulai n jelatah... takyah pikir nak matching2 lauk... jalannnn...

So ni ler hasilnye... nasi tanak rice cooker jer... nasi pakai beras wangi + beras pulut.. ratio 3:1... hehehe... ambik you, cikgu maths dah pakai ratio.. hehehhe... 3 beras wangi + 1 beras pulut la kan... gulai pakai resepi campur2 yg amik kat tenet n ejas2 ikut bahan yg ader... tapi nak wat kelakarnyer kan... aku nie memang tak kenal spesis ikan nie... ikan tongkol n ikan tenggiri pun aku tak kenal... siakap n kerapu pun baru kenai... tapi talapia, pari, bawal aku kenal okeyy... hehhe... aritu aku beli la sekor ikan ni kat pasar... tak sure la ikan tongkol ker ikan tenggiri... aritu kak ida dah bagitau pbezaan dia.. aku luper la plak.. nak tanya org jual tu mane depa paham ikan tongkol n ikan tenggiri... aku pun men belasah jerla beli.. kire nasib la kan...


Masa nak wat gulai tu masa rebus tu aku cek la ikan tu... tgk isi dia lembut ke tak... adoyaiii lembut n gebus la plak isi die.. sah2 la ikan tenggiri nie... uwaaaa... bukannyer gulai ikan tongkol.. dah jadi gulai ikan tenggiri... belasah jerla labuu bak kate wawa... hehhe... asal gulai ikannn.... ader ker owg wat nasi dagang mkn ngan gulai ikan tenggiri? heheh.. aku sorang jerla tue... nampak gayenye balik msia sok, kena ajak mama pi market ajar aku kenai ikan ... wat malu kaum jerr... amik kauu... dulu2 takmau belajarr... biasa beli ikan kembung, pelata, selar, ikan kerisi, bawal, gelama, belanak, cencaru takpun bawal.. kena ikan lain, ahh sudahhh... mmg aku failed... kalo ikan lain, beli kat pasar mlm, bgtau jerla owg tu nak ikan per... nanti dia tunjuk la kan.. kalo kat Giant or Econsave Manjung tu ader sign board... tgk jerla kann... heheh... jap3... ader ag ikan yg aku kenai... ikan keli n ikan patin... hehehe... kat sini jual sekor2.. kat market takder signboard.. kat supermarket dia boh nama lain arab/ english... cam kerapu dia panggil Balool... belanak, Maide... Bawal, Zubaidi... haa, kan dah lain nama die... kalo tak kenal, mmg harap maap... beli jer n masak jerla... hehehe...

So, selamat menjamu mata... nak jamu selera kena pi masak sendiri ekk... sebab yg kt umah ni dah licinn... heheh.. sekian, wassalam...