Pages

Friday, June 25, 2010

Kek Gula Hangus

Salam...
Selamat malam... tgh malam2 ni tenet ni mmg slow la... lembabun giler... so, aku pon tulih entry pelan2... Kek gula hangus ni, entah baper kurun dah buat... nak mengentry punyalah malas... gambo dah amik, perap jer sampai jadik tapai... hiihii...

Entah tetiba rasa nak makan kek gula hangus ni... tak penah buat pon... nak makan bukannya banyak pun... tapi sebabkan nak makan, gagahkan jugak buat... walaupun taktau la budak2 ni makan ke tak...

So, jadiklah hasil yang demikian... sarang dia jadik tak berapa nak cun la... sebab perap tak lama kot... takpun sebab aku reduce baking soda dia tu... sebab, aku ni pantang kalo makan kuih muih or kek yang ada rasa soda yang kuat... tak sukeee...

Resipi dia aku amik kat mana ntah... dah lupe... dok cnp simpan dlm words, lupa lak nak amik rujukan dia... ampun yer tuan punya resipi... mintak halal, dunia akhirat...



~ Kek Gula Hangus ~

Bahan A:

1 cwn gula pasir
1 cwn air panas
2 sdb mentega/marjerin

  1. Gula dicairkan bersama dengan mentega di atas api yang sederhana... Kacau sehingga gula kelihatan hangus.
  2. Kemudain masukkan air panas dan kacau hingga sebati dan bancuhan cair ...

Bahan B:

4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2 sdt soda bikarbonat
1 sdt esen vanila

  1. Pukul telur hingga kembang...
  2. Kemudian masukkan esen vanila diikuti dengan susu... Kacau sebati...
  3. Masukkan tepung yang telah di ayak bersama soda bikarbonat sedikit demi sedikit...
  4. Last sekali masukkan gula hangus tadi. Tuangkan ke dalam loyang dan perap selama 3-4 jam untuk mendapatkan sarang yang cantik...
  5. Bakar pada suhu 160 C selama 60 minit atau sehingga masak...
Kesimpulannya, pasni aku takmo buat dah kek nie... sebab orang umah ni tak layan pon... rasa sorang sepotong, pastu tak pandang dah pon... huhuhu... wat ponek makcik jer... hehee... sekianlah, tuk kali ni... Wassalam...

No comments:

Post a Comment