Pages

Monday, June 28, 2010

Kuih Puteri Ayu

Salam...
Selamat malam Selasa... sehari dua ni, makcik cam rajin sket la nak main kemas2 umah... kemas, kemas n kemas... tapi, entah kenapa rasa tak siap2 gak... bila masa nak kemas sekemasnya ntah... ehehhe...

Ada lagi major cleaning yang nak kena buat... minggu ni, ingat nak ajak kawan2 datang umah makan2... sempena double besday dua beradik tuk... besday Irdina yang ke-7, arini... besday Irfan yang ke-5 plak, 4 hb ... minggu depan... so, kumpulkan... buat tengah2... kemas2 la sket2 yang mana patut kan... nak kemas bagai, tak larat wei... badan makcik dah berat beno rasanya... ni, baru halfway... lagi halfway to go... semput dah makcik... ahaha...

So, citer makan2 tu later la yea...insyaallah, panjang umur, ada rezeki, ada la acara tu nanti... citer wat kuih plak... kuih seri ayu ni, mmg feveret seisi keluarga... anything kuih muih or kek yang kaler ijau2 n perisa pandan ni, memang la laku... resipi, aku still pakai resipi yang sama aku penah buat dulu & puas hati... from CMG... tak kuasa aku nak cuba2 resipi lain... tup2 kang jadik kuih putera ayu... sapa yang salah? makcik gak yang sedih tak dapat makan... ehehe...

Aku CnP balik la yer resipi dulu tu... dulu buat, pakai kelapa kering yang aku lembapkan ngan air panas jer... kali ni, aku pakai kelapa fresh... sini, payah sketla nk jumpa kelapa parut... ada la few places yg jual... tapi aku tak nyempat dah nak pi cari... so, beli kelapa sebiji kat bakalah bawah... kukur sendiri jerla... aritu, aku ada beli kukur tangan kat Lulu Centre... kayuh ngan tangan ajerla.. bolehla... takderla susah sangat pon ... setakat nak kukur setengah biji or sebiji tu, sanggup lagi la... kalo nak kukur sampai 2-3 biji... ampon la... kena tunggu pegi cari kelapa siap parut jerla...




~ Puteri Ayu ~

Bahan-Bahannya ...

Bahan A:
  • 1 biji telur gred A
  • 80 g gula halus
  • 80 ml pati santan
  • 1/2 camca teh pes pandan
  • 90 g tepung gandum*
  • 1/2 camca besar tepung ubi* (*disatukan dan diayak)
  • 1/2 camca teh ovallate
Bahan B:
  • 1 cawan kelapa parut
  • 1 camca besar tepung jagung
  • 1/4 camca teh garam halus
Cara membuatnya...
  1. Gaul rata bahan B...
  2. Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa yang telah dicampur garam & tepung tadi... Tekan sampai padat. Ketepikan...
  3. Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan pes padan dan gaul rata. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis. Gaul hingga sebati...
  4. Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan....


Kuih ni buat dua spesis... yang letak kelapa n tak letak kelapa... sebab, budak2 ni kadang2 dia korek buang kelapa tu... yang takder kelapa tu, letak dalam acuan apam... ehehe... dan seperti dijangka, memang abis clearlah kuih ni... tapi yang paling banyak makan, cuba teka... sapa dia? ehehe...

Sampai sini dulu... nanti rajin2 or ada masa sambung lagi... rasanya, maybe akan sibuk sikit la, for few days ni... nak pergi check up... nak kuar beli barang... nak sambung kemas2... insyaallah, jumpa lagi nanti... sekian, wassalam...

1 comment: