Pages

Monday, March 07, 2011

Choc Cake Wif Ice Cream, Mee Jawa & Taugeh Tin...

Salam...
Selamat bertemu kembali... sebenarnya mata dah mengantuk sangat ni, tapi sebelum mood nak masuk entry hilang sama sekali, daku gagahkan jua... eheeee...

Niat nak buat chocolate cake ni memang dah lama tertangguh... minggu-minggu sudah, dah keluar dengan Lina, Kak Ida & Zura... kami dah pekena Molten Cake kat Chilis... so, keinginan nak makan tu, dah terisi... last week pulak dah makan kek coklat kat McCafe walaupun kek dia tak best, tapi bolehlah... tapi semalam, masa skype my sis Ainn cakap nak wat kek ceklat sebab Emy nak belajar buat... mulalah daku ni terbayang-bayang kek dengan ganache yang meleleh tu kan... hihhihiih... so, rajinkan diri la ketung ketang di dapur... resipi biasa ajerla... kek coklat lembab kukus... kek tu makan dengan aiskrim Baskin perasa Royale Choc & Hersheys Choc Syrup... manalah progress diet tak slow kan... makan jer kejerr... eheeeee...

Kek ni bukan apa, kalau buat pun boleh suruh En suami bawak ke office... so, daku tinggalkan kat rumah cukup2 nak makan aja... yang lain, masuk bekas n suruh En suami bawak pegi opis... tak adalah nanti, asyik nampak kek tu, asyik nak ulang makan jer... agak-agak hilang teringin nak makan jer pun... yang dalam gambar ni pun, daku makan sikit aje... dua tiga suap aja pun... kontrol bebb... ehehee...


~Melelehhhhh ceklat~



Tetiba rajin pulak nak buat stok mee kuning tu... so, ingat nak buat mee berkuah la... mula2 ingat nak buat mee rebus aja... tapi nanti anak-anak bertuah tu bising pulak... lebih kurang jer dengan mee bandung yang dah buat last week... walaupun berbeza banyak jugak kan... tapi budak-budak ni, manalah reti... asal warnanya lebih kurang sama jer, dikatanya sama... so, tukar sketla... buat Mee Jawa... first time aku buat... aku pun dah lupa macam mana rasa dia... last makan, masa balik Msia kat umah Ina Manjung ritu... masa dia ajak minum petang kat umah dia... dah tahun bila entah... so, buat kali ni aku buta-buta ikut resipi la kan... tapi macam biasalah, aku mana ikut sukatan... ikut bahan2 jer... sukatan semua main agak-agak jer... ehehee... Resipi asal Kak Hanieliza... aku ambik kat forum.cari.com.my ... terima kasih yer Kak Liza...


~My Hubby's Plate~



MEE JAWA...

Bahan-Bahan:
  • 1 kg mee kuning (dicelur)
  • 1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
  • 300gm tauge (buangkan kakinya)
  • 2 tangkai daun bawang (dihiris)
  • 5 biji cili merah (dihiris)
  • 3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
  • 3 biji telur rebus (dibelah)
  • 3 biji limau nipis (dibelah)
  • Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:


  • 1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
  • 3 ulas bawang putih ]
  • 5 ulas bawang merah ]
  • 3 batang serai ] mesin halus
  • Sedikit halia ]
  • sedikit lengkuas ]
  • 230 gm udang kering ]
  • 2 s/b cili kisar
  • 2 s/b serbuk kari daging
  • air rebusan daging
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak masak
  • Sedikit gula

Caranya:


1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.

2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.

Aku hantar sikit kat jiran atas... entahlah apa rasanya kan... maaflah kalau tak memenuhi selera tekak... lepas diaorang balik klinik, diaorang hantar pulak tartlet ni... terima kasih la yer ... susah-susah aja... :)


~From Mr. Baker~



Last sekali untuk entry kali ini, taugeh dalam tin... korang mesti nak tergelak kan... taugeh pun nak kena pakai yang dalam tin ke? ehehee... kat Msia bolehlah beli sekupang dua dah dapat sebemban... sini, sebekas pun Rm 6-7 hengget... tu pun kalau beli, kena betul2 time nak pakai... karang beli2, tapi entah bila nak pakai... bukan boleh simpan lama... rosak nanti, buang ajer... kan membazir jer... so, alternatifnya ialah taugeh tin ni... spare ajerlah setin dua dekat rumah... bila-bila nak pakai ada ajer... rasanya pun okla... ada la rasa taugeh yang dicampur garam... rupa bentuk dia pun nampak cantik la jugak... macam taugeh yang dicelur... tapi for sure la, ada tak baiknya kan... mesti ada bahan pengawet... tapi what to do... sekali-sekala pun pakai... bukannya pakai taugeh tiap minggu pun... tapi kalau dah bukak tin ni, kena lah ulang pakai sampai habis... sebab banyak jugak setin ni... boleh 2-3 kali jugaklah buat perencah or eksesori masak2...

~ Special kannn... tadaaa... ~


Sampai sini dulu... mata ni dah tak larat nak angkat... sikit lagi karang time baby Iman bangun minum susu pulak... baik daku tido kejap... Sekian, Wassalam...

20 comments:

  1. As'kum, taugeh tin... ahahahahahah... memang gelak golek golek2. Minta maaf lah sukar otak aku nak terima! hahah... minta upload rupa taugeh tin ni... nak gak tengok .. kah kah kah

    ReplyDelete
  2. blom pegi cari taugeh tin.tpnya mmg akan beli.jenuh nak makan le taugeh 6-7hinggit dalam masa 2 hari dah buruk..ahahhaha...baik beli dalam tin,bleh la simpan lama sket:d

    tima kasih kak ayu,jiran atas ini sgt menyukai mee jawa walaupun bukan keturunan jawa.sedap sgt ok!!

    ReplyDelete
  3. ade satu mee jawa kt seremban. perghhh. mleleh.
    nt i bawak u jln2 mkn ok. hehe

    ReplyDelete
  4. Ada nampak togeh tin tu.. tapi tak terlintas nak beli.. nampak cam ok jer ekk.. len kali boleh try laa..
    Wahhh.. mengguggat iman betul... kek coklat dengan icecream tu..

    ReplyDelete
  5. huwaaaaaaaaaaa ngences haku nengok eskrem tuhhh

    ReplyDelete
  6. tk penah jumpe lg togeh dlm tin :)

    ReplyDelete