Pages

Wednesday, March 16, 2011

Kuih Gunting Mesin, ABC & Kembung Air Asam ...

Salam...
Selamat hari Rabu... apa cerita terbaru? tiada apa-apa yang luar biasa... last week kami joint Malakoff Q8 Outing... outing ni biasa buat 2 minggu sekali... sejak ada baby, ni la first time kami joint outing ni... berangkai2 la kami anak beranak naik coaster... cerita outing kami cerita kemudian sebab daku tak bawak kamera... tangan dah penuh usung stroller dengan beg baby bagai dalam coaster tu... nanti dah dapat culik gambar dari kamera Kak Ida & Fb Lina, daku masuk entry... Eheee...

Hari ni kanak-kanak ada Character Day... time nak melaram dengan costume la hari ini... tapi sebenarnya dah jemu sebab asyik2 kena beli costume untuk show budak-budak ni... sekolah sini nak masuk 3 tahun dah boleh buat wardrobe costume diaorang nie... lain kali daku nak buat iklan lah sapa nak pinjam costume yang kami dah ada boleh pinjam jer... tak payah bazir nak beli... nak pakainya sehari jer pun... ehhee... citer Character Day pun, daku citer kemudian ek... entry kali ni nak citer kuih gunting dan kroni-kroninya...

Kuih gunting ni ambik resipi asal oleh Chef Norzailina yang dientrykan oleh Kak Jun kat My Resipi... dah pernah buat 2-3 kali dah pakai resipi ni... Daku takdelah buat banyak pun... buat sket jer tuk kudap2 di petang hari... yang suka sangat kuih gunting ni, anak dara daku tu... makan nasi pun boleh eksesori kuih gunting nie... ehehee... daku hantar sket kat Syerah atas nun...

Biasa buat golek pepanjang & gunting jer... kali ni saje nak test gelek & potong pakai mesin... leceh sket la... sebab nak kena nipiskan betul... kalo tak kang jadik tebal tak cantik... mula2 daku gilis sampai no 5 jer... jadi tebal sket la... tak cun... pastu nipiskan sekali lagi sampai nombor 6... baru hasil nampak berhalus sket... kalo tak, nampak gedabak cam tuan tanah... ehehee... ni resipi dia okey... C n P dari My Resipi ...



Kuih Gunting ...

Bahan-bahan ( 1 balang )

  • 375gm tepung
  • 2 sudu besar gula aising
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 2-3 tangkai daun kari-hiris halus
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • pepper
  • 90gm majerin ( daku kurangkan sket )
  • 130-140ml santan (tambah air jika x cukup)

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan, masukkan santan dan uli jadi doh.
  2. Gunting n goreng.

Krup krap di petang hari


Ni plak ABC idea Lina... disebabkan takde mesin parut air batu, Lina ajar buat guna teknik aiskrim Malaysia... ehehe... bancuh air bandung secukup rasa... masa nak makan, pecah-pecahkan air batu tu or kikis2 kan ... campo segala kekacang & eksesori... letak air gula merah & evaporated milk sesuka hati... kalo nak spesel, letak lah laici & eskrim... sejuk2 pun bedal gak ais batu... ahahhaa... kali ni buat versi malas... tak buat pun isi cendol & lengkong... letak aiskrim ceklat pun jadi tak berapa nak mengancam... nak ngam ngan eskrim vanila or jagung kot gamaknya... apapun, layannn...

ABC ada-ada aje


Ni plak kembung terpinggir... buat entah bila... sian dia terperap lama baru nak masuk entry... Ikan ni rebus jer... simbah air asam... daku tak makan nasi pun takpe... makan ikan ni semata-mata sampai tangan dah melekat bau belacan... ahahhaa... kena plak kalau pedas berapi... huhhh, meleleh air hidung... :P

Kembung air asam


Entry kali ini sampai sini dulu... kalau rajin, nanti sambung entry lain pulak... tengah kutip mood yang tercicir & sepah2 bawah kerusi, meja, meja makan, almari, bawah katil dan entah mana-mana... ehehe... sekian, wassalam...


1 comment:

  1. kak ayu jiran, kuih gunting tu mmg sedap.sihat sikit esok igt nak buat jgk.zainul suka sgt2.aritu dia bwk pegi opis..ahahahah

    ReplyDelete