Pages

Thursday, July 07, 2011

Cuti-cuti Malaysia yang busy...

Assalamualaikum...
Setelah sekian lama mengumpul kerajinan untuk kembali mencoret... teramatlah malas dicampur pula dengan jadual aktiviti yang agak penuh sepanjang sebulan pertama cuti-cuti Malaysia kali ini... En. Suami dah kembali semula ke bumi Kuwait dan telah mula bekerja semula, tinggallah kami anak beranak di bumi Malaysia duduk berperam di bawah ketiak Mama aka Nenek... Eheee...

Alhamdulillah kami selamat tiba dibumi Malaysia pada 2 Jun yang lalu... Flight kami delay sejam... So, terpaksalah mereka yg tunggu kami berlama-lamaan pulak di KLIA... Mujur jugaklah tak delay lama sangat... Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan walaupun masa nak take off dan landing Iman agak meragam sebab dia kena duduk di pangkuan dan pakai seat belt...Biasanya dia suka guling2 aja dan tak suka nak riba-riba... Sepanjang penerbangan Kuwait - KLIA, Iman tidur aja dan terjaga hanya untuk minum susu... Setelah dekat2 nak landing barulah dia terjaga semula... Alhamdulillah, takder adegan meraung2 di dalam flight...

Selepas selamat tiba di KLIA kami pun bergerak ke rumah mertua di Kelana Jaya... Bermalam dua malam di sana dan balik pula rumah Mama di Bahau... Seminggu lebih di Bahau terus kembali semula ke Kelana Jaya kerana En. Suami perlu menghadiri dua kursus di Putrajaya dan Bukit Bintang... Kini kami kembali semula ke Bahau setelah En. Suami kembali semula ke Kuwait... Insyaallah menjelang Aidilfitri nanti beliau akan kembali semula untuk menyambut lebaran bersama-sama keluarga, saudara mara dan sahabat handai di sini setelah dua kali Aidilfitri dan Aildiladha kami sambut di perantauan...

Semasa di Bahau kami ada ke Taman Mini Malaysia dan Asean di Melaka juga sempat menjengah sebentar ke Dataran Pahlawan... Singgah dinner Ikan bakar wif eksesori di Alai, Melaka... Kami pergi dua kereta... Sebuah dipandu En. Suami manakala sebuah lagi dipandu My Sis Ainn... Mama n Abah tak turut serta sebab abah nak berehat2 aja sebelum balik semula ke Perlis...

~Entrance Taman Mini Malaysia & ASEAN ~



~ Jambatan gantung ~


~Persembahan Kebudayaan~


~ Berehat-rehat di tepi laut menunggu dinner time ~


~Dinner di Alai Ikan Bakar ~





~ Main masak2 di belakang umah Nenek Bahau ~

~Cari Kucing ~


~Jumpa Kambing ~


~ Marinade~


~Siap kebakaran~



~Laksa Mama~


~Belakang tabir~



~ Sume org main masak2, sape nak main dengan saya? ~


Sekembalinya ke Kelana Jaya, kami terus dengan berbagai2 agenda... Antara agenda yg ada ialah pertunangan sepupu En.Suami, Nasyura di Kuantan... Kami singgah bermalam di rumah Abang Long, Temerloh Jaya...

~Nasyura n My sis in law, Azim~



Minggu selepas itu En. Suami ada kursus di Putrajaya... Pegisian program kursus En. Suami sehingga ke malam, so kami pun malas nak turut serta ke Putrajaya... Kami anak beranak just bermalas-malasan di Kelana Jaya... Jumaat malam Sabtu minggu yang sama, kami tumpangkan buat kenduri Doa Selamat dan Akikah, Muhammad Iman di Masjid Nurul Yaqin, Kelana Jaya... Turut dihadiri ahli keluarga terdekat dan sahabat terdekat... Majlis kecil dan sederhana sahaja... Yang penting, tujuan majlis terlaksana... Alhamdulillah...

~Ahli Keluarga yang hadir~


~Mama n Mak ~


~ Eja, Mama n Me ~


~Hidayu, Shuhaiza n Me ~


~En. Suami n Mama ~


~ Fatin, Dr. Atie, Hidayu, Shu, Me and our handbags :P ~


Keesokan harinya kami bergerak ke Ipoh untuk memenuhi undangan perkahwinan rakan lama daku di UKM... En. Fazlie dan Myra... Sempat jugaklah terserempak dengan En. Pojie dan keluarga...

~Persandingan Fazlie dan adik lelakinya ~


~Fazlie & Myra ~


~Pojie & Baby ~


Setelah itu kami terus menuju ke Sri Manjung... On the way, kami singgah kejap di rumah Mak Long di Kg. Pendiat, Bota... Usai Asar kami bergerak ke Sri Manjung dan minum petang di rumah Waed... Sempat jugaklah bertemu sahabat2 lama juga merangkap rakan2 pejabat yg turut serta berkumpul di rumah Waed...

~ Waed & Ibunya with Me ~


~Kak Su, Kak Zah n Me ~


~ Ina & Me ~


Kemudian kami check in di hotel dan selepas Maghrib kami ke rumah Iwan & Ita, memenuhi undangan dinner pulak... Penuh agenda daku dengan aktiviti makan-makan... No wonder badan dan pipi berkembang ... tu pun puas mengontrol... Nasib... Nasib... Eheee..

Keesokan paginya pula kami menjengah rumah kami yang disewakan... Sarapan pagi kami juga ditaja... Ehehee... Alhamdulillah, rumah kami juga dalam keadaan baik dan memuaskan... Terima kasih kepada En. Rizal dan Kak Julia sebab tengok-tengokkan jugak rumah kami dan jaga macam rumah sendiri...

~ Mr. Iwan & Mr. Izham ... Our jiran lama di Kuwait ~


~ Ita, Me & anak-anak~


~Ita & Me ~



Minggu berikutnya, En. Suami berkursus lagi di Bukit Bintang... kali ni kami ikut sama sebab jadual En. Suami sehingga petang sahaja... Adalah masa untuk kami pusing2 sebelah petang dan malam di sekitar hotel... Sempatlah sampai ke BB Plaza, Sg. Wang, Lot 10 dan Pavillion... Sabtunya kami memenuhi undangan Majlis Akikah anak teman lama En. Suami semasa study di Dalhousie, Canada dulu... En. Hisham dan Dr. Atie... Awal minggu berikutnya tibalah masa En. Suami akan berangkat semula ke bumi Kuwait...

Selepas En.Suami kembali ke Kuwait, daku pun kembali semula ke Bahau... Seram sejuk jugak nak drive setelah hampir dua tahun tak drive... dengan si kecik Iman tu lagi... dua hari sebelum tu, Ainn dah turun ke KJ untuk teman daku drive... kot2 si Iman meragam dalam perjalanan... Alhamdulillah, perjalanan Kelana Jaya - Bahau berjalan lancar.. Iman hanya menangis tak mahu duduk di car seat ketika hampir sampai ke rumah... Berjaya juga daku drive setelah sekian lama...

Kini bertapalah kami di Bahau... Masih banyak agenda2 lain yg perlu dipenuhi... Jika ada cerita lain yang boleh dikongsikan bersama, Insyaallah akan dikongsi nanti... Insyaallah ketemu lagi di lain masa... Sekian, Wassalam...

2 comments: