Pages

Tuesday, July 19, 2011

Ikie & Ika big day at Bota, Perak...

Assalamualaikum....
So, stop kisah bebelan... Lapangkan dada, mohon kemaafan juga berikan kemaafan walaupun terkadang sukar melupakan hati yang tercalar... Semoga seiring dengan masa, hati kan terubat... Semoga dengan memohon kemaafan juga memberi kemaafan akan memberi ketenangan hati... Amin...

Sebelum memulakan kisah Walimatul urus, daku nak share di antara the best moment picture yg sempat dirakam...

~Irdina & Pak Langnya yg bergurau senda ... So sweet bak kata Eya ~


Perjalanan kami bermula dari Bahau, Negeri Sembilan pada Khamis 14 Julai... Kami bergerak pagi... Kami yang dimaksudkan di sini cumalah daku, my sis Ainn dan anak-anakku... Ainn yang drive... En Suami dah balik semula ke Kuwait... Tapi perjalanan kami Allah duga dengan kejadian kepancitan tayar dalam hujan lebat di sekitar Petaling Jaya... Kebetulan kejadian berlaku di atas highway berdekatan Exit Kelana Jaya, jadinya kami terus ke susur keluar Kelana Jaya perlahan-lahan dalam kepancitan... Sebab nak tukar tayar pun tak boleh dek kerana hujan lebat dan perlu memunggah segala isi perut bonet tu kan... Keluar jer tol terus daku telefon ibu mertua dan adik ipar bagi meminta bantuan... Alhamdulillah dengan bantuan mereka proses membaiki tayar berjalan lancar... Kemudian kami sambung semula perjalanan kami ke Bota, Perak dan tiba sekitar 3.15 pm...

Bermulalah agenda gotong royong dan menyiapkan segala keperluan kenduri kendara... Kenduri tahlil dan arwah diadakan pada malam sebelum kenduri besar... Syukur pada Allah semuanya selesai dengan baik... Menu pada kenduri tahlil adalah nasi putih, ayam goreng masak merah, gulai kuning pisang, rendang kacang panjang dengan hati dan ikan masin goreng... Menu kenduri besar pula nasi minyak dan nasi putih, daging masak itam, ayam goreng berempah, jelatah, dalca, gulai nangka, ikan masin, ulam ulaman, desert bubur kacang juga buah oren dan air siren (sirap oren)...

Makan dan makan dan makan ajerla kejer daku... ahahhhaa... rosak segala diet... hihihiih... Takperlah bukan selalu nak merasa kemeriahan kenduri kendara sebegini... Yang pasti anak-anak daku amat enjoy sekali sebab boleh main, main dan main... juga si kecik Iman silih berganti bertukar penjaga dek kerana ramai yang sudi membantu tatkala daku ada kerja yang perlu dibereskan... Di sini, daku kongsikan sedikit koleksi gambar yang sempat dirakam...

~Mak Long aka Sarjan Rosnayati & Pak Long selaku Tuan Rumah~



~Saudara mara from Pangkor n KL ~



~Our Acik n Kezen Anis from KL ~



~Our Kezen Apis (Acik Son) ~


~ Teman seangkatan Mak Long ~


~ Berarak ~


~Makan beradab~


~Possing kejap~


~ Kami 4 beradik putera puteri En. Mus n Pn. Lily Wif our kezen~


~ Mama, Mak Ngah n Me~


~ Pak Ngah & Mak Ngah dari Selama, Perak wif me n my sis ~


~ My Sis Ainn wif her bestfren Pausi wif our kezen Eya & Ana ~


~ My sis wif Ikie's sister Eja & Eya ~



~ Acara malam bersama ahli keluarga ~



~ Potong Kek ~



Kami bermalam di homestay Seri Iskandar Perak selama dua malam berikutan full house di rumah Mak Long... Homestay tu Kami memulakan perjalanan balik pada hari Ahad tengahhari... Kami singgah sebentar di Lumut konon-konon nak mencari ikan pekasam ikan laut... tak jumpalah pulak... Kemudian kami singgah di Teluk Batik bagi menikmati hindangan tengahhari... Kami tiba di rumah sekitar 8.00 malam... Alhamdulillah perjalanan balik berjalan lancar... Tidak lama sampai jer kat rumah, tiba-tiba anak-anakku menjerit Tok Wan... Rupanya abah balik dari Perlis... Surpriseeee... Eheee... Kilang dah habis shut down... So, abah boleh balik cuti....

Esok lusa belum ada apa-apa program... Mungkin sekadar berehat-rehat di rumah aja... Rasa nak bawak anak-anak pergi mandi manda dekat mana-mana... Sampai sini dulu coretan daku... Insyallah ada kesempatan dalu letak pulak entry masak-masak... Lama betul daku takder entry masak-masak ni kan.... Sampai sini dulu... Moga kita semua sentiasa dalam lindungan Allah dan di bawah lembayung rahmatNYA...

8 comments:

  1. Bestnyer dpt makan kenduri.. santekkk arr gambor2 nyerr.. nanti nak berguru laa dgn ayu..

    ReplyDelete
  2. salam aymy..ada kat malaysia rupernya. dah lama tak lawat blog kamu..rupanya dah ada baby lagi. baru khatam baca kisah kamu masa bersalin.

    makanlah apa yang di kempunankan masa kat tanah arab tu .

    ReplyDelete
  3. Kak Ieda: Lepas gian makan lauk kenduri... makan makan n makan jerla kojo den... ehehhe...

    Kak Ina: Balik summer K Ina... Sampai raya... thanks, busy2 pon sudi singgah...

    ReplyDelete
  4. aymy cayang..lama tul c kemari..pekabo? moga sihat sokmo ye! wah tgh cuti2 mesia gitew!! bila nk dating ni aymy..leh ajak kak ina kl sekali.hehe!

    ReplyDelete
  5. nak dating2 nnt jangan lupekan daku yek hahahaa

    salam aymy... mcm k ina kl & doc ina, mmg lame sungguh tak singgah ke mari.banyak juga n3 tp nape ek, blog feed tu x show n3 blog aymy, haishhh x tau nak jawab tu....

    ReplyDelete
  6. Salam kak aymy!! akak sedang bercuti cuti di mesia yer? tgk gmbr2 kawen ni terasa nak makan nasi minyak :-( sedapnyer! lama tak mkn kenduri lauk2 org kawen niii , eh? umah akak dah cat eak, cantek! sbb kita suke itam :D gmbr pun cung jerr kat tepi sebelah atas tuu hihihi... lagi satu, baju akak cantek lah! simple jerr tp daku trgodaaaaaa... btw, mekaseh doanyer juga.. mmg ank kita yg ilyas tu dia punyer antibodi lemah thapa melampau, biasanyer mmg dia ajerr yg bwk penyakit nanti merebak satu umah, suruh makan tak abis sbb tu bdn tak kuat sgt mudah kena penyakit dan sgt sensitif haish!..

    ReplyDelete
  7. Salam Aymy, thanks masih sudi lagi jenguk dapur akak...lama x nampak Aymy, now blk bercuti ke ni? Sakan tgk gambar mkn kenduri tuh...cantiiikkk!

    ReplyDelete
  8. Kak Fiza: Insyaallah kalau sempat dating2 ayu calling2 yer kak...

    Ijah: Adik manis sayang, mmg la lepas kempunan akak makan kenduri kendara... tapi lepas tu, mulalah bising kan, bila jarum penimbang naik dan naik... hihiihhi... take care yer dik n tq for compliment... :)

    Kak Ummi: Insyaallah kalau sempat pegi gak meronda2... tapi banyaknye tak sempat2... maafla lama tak jenguk dapur akak... anyway, terima kasih sbb sudi singgah balik... :)

    ReplyDelete