Pages

Saturday, August 06, 2011

Agar2 Lapis Cendol, Fruit Tart & Kek Kukus Lapis Coklat ...

Assalamualaikum...
Selamat pagi Ahad dan tak terlambat lagi nak ucapkan Selamat Ramadhan buat semua... Kembali bersiaran setelah sekian lama berhibernasi :P ... Disebabkan dah janji pada entry lepas yang kali ini daku akan masukkan entry masak-masak, maka daku tunaikan juga... Bukannya tak memasak tapi apa yang dimasaknya kadang-kadang tak teringat langsung nak ambik gambar... Asyik ingat nak santap ajer... Sudahnya gambar entah ke mana...

So, kali ini adalah sedikit hasil tangan diri sendiri setelah sekian lama bercuti... Sejak duduk bawah ketiak bonda ni, semuanya main tolong-tolong aja kat dapur... Tak buat dah masak-masak lengkap... Semuanya air tangan mama... Bila lagi kan nak merasa duduk bawah ketiak mama... Eheeee...

Okey terus ke cerita masak-masak... Mulanya nak buat tengah malam sikit bila kanak-kanak semua dah lena... Tapi, umminya yang terlena sekali... Ehehhee... Maka, buatlah keesokan paginya... Kek ni niatnya nak bagi Emi si mak buyung yang merupakan my sister bestfriend untuk bawak balik ke Pahang... Memang dah kira agak-agak sempatlah sejuk lama sket sebelum dipotong... Tiba-tiba ada pertukaran plan, suami Emi terpaksa datang ambil Emi lebih awal dek kerana kekangan tugas beliau... Mujur jugaklah kek tu sempat siap... Makanya, dengan masih suam-suam kek tu pun dipotong... For sure la coklat di dalamnya still lagi masih lembik... Memang sangat tidak hensem okey... Tak kisahlah janji si Emi dapat rasa... Insyaallah ada rezeki nanti buat lagi kasi hensem sket... Resipi still pakai resipi yang sebelum ni daku pakai... Boleh tengok dekat entry sini...



Then, next project adalah mini fruit tart... Ni baru first time daku buat... Entahkan jadi, entahkan tidak... Suspen... Ahahhaa... Buatnya untuk makan-makan sempena besday dua beradik si Irdina dan Irfan tempoh hari... Hasilnya? Bolehla kot... Tapi before letak custard filling tu, daku letakkan coklat masakan yang dicairkan... So that, those shell lambat sikitlah lembiknya after put custard filling and fruits yang basah tu kan...

Cengkerang, fresh from oven... Terlebih tebal daku rasa... Next time kena nipiskan sikit...


Terover filled coklat... Nyaris-nyaris melimpah... Patutnya coklat tu just beruskan nipis jer dalam shell tu... But me, memang suka derhaka dengan resipi ni... ahahhaa... Dari segi rasa, extra sedaplah dek kerana coklat tu... But dari segi konsep dah melencong la kot... Sebab ni fruit tart... Bukan chocolate tart... Whateverrrr... Daku bukan masuk pertandingan Mastercheff or Hells Kitchen tu kan... Hihiihihi...


Next dessert yang dibuat was Agar-agar lapis cendol... Takder pakai resepi... Agak-agak dan campak-campak jer pun... Daku, masakkan agar-agar ikut sukatan ... Then, bahagikan dua bahagian... Satu ditambah gula merah dan sedikit gula pasir... Satu lagi ditambah gula, santan, cendol dan secubit garam... Kalau nak extra wangi, boleh masak dengan daun padan... Tip supaya cendol tu berterabur sekata dan tak turun ke dasar sahaja, adalah masukkan cendol bila bahagian bersantan tu dah mula sejuk sedikit... jangan semasa bancuhan still atas api... tapi janganlah pulak, lewat sangat sampai agar-agar tu dah beku... nanti dia terapung dekat atas jer pulak... kalau rasa tak yakin, bolehlah masukkan sesudu dulu... try tengok kalau dia dah boleh terpisah merata instead of jatuh semua ke dasar...

This is also my first attemp... Rasa dah okey, lemak manis-2 buah... Also sedikit keras... Next time kena tambah air sikit... Then, kalau nak extra lemak manis, boleh tambahkan sikit lagi gula dan santan...


So, next entry apa yer? Adakah kisah masak-masak, makan-makan or agenda lain? We'll see... Insyaallah panjang umur kita jumpa lagi...Sekian, Wassalam...

6 comments:

  1. Assalamualaikum Amy,
    Salam ramadhan al mubarak buat Amy sekeluarga,uwaaa sedap tngk menu berbuka puasa...lama tak singgah sini..suka tngk muka anak2 Amy...lagi2 muka Dina yg sungguh cute tu...

    ReplyDelete
  2. Salam kak aymy!!! sedapnyerrr! tart shell tu kita suke tebal sbb mcm biskut kalau yg nipis tu mcm tak puas jerrr! hihihi..cantekkkk bila da di letak custard filling tu! puding cendol kena tunggu rajin lerr nak buat cendol kalau tak mmg tak de lah puding cendool hihihi... Selamat berpuasa juga buat akak n family!!!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum....selamat bepuasa...akk pun semlm buat agar2 cendol....aymy punya npk cantik gula merahnya di atas....apapun janji sdp kan.....

    ReplyDelete
  4. salam aymy, lamanya tak sembang dgn aymy ya.. dah balik msia rupanya.. for good or cuti2 jer? dah besar bb aymy.. comel :)

    slmt berpuasa buat aymy sekeluarga :)

    ReplyDelete
  5. Aymy...terima aksih sudi datang blog kak Jun. Lama juga tak dengar berita. Selamat berpuasa dan selamat menyambut Lebaran. Kak Jun link blog ni ya. Thanx dear

    ReplyDelete
  6. Kak Yatie: Eheee... alahai menu org malas jer kak... Dina tu dh tumbuh gigi kekal kat depan... udah kapak plak gigi dia... turun saham... hihihi...

    Ika: Ahahaha... akak buat puding tu sbb boleh beli cendol siap.... kalau nk kena buat sendiri, bercinta jugak... :)

    Kak Shiela: Janji kita masak dengan kasih sayang n ada yg sudi makan... yg lain belakang kire.... hihihihii...

    Kak Nor: Yerla Kak... lama betul tak borak... tak sempat2 rasenya... anyway, tq sudi singgah yer... selamat berpuasa tuk akak sekeluarga jugak...

    Kak Jun Cupcakekasih: Yerla kak, nak kata busy tak busy saya nie... buat2 busy agaknye... tq sudi singgah sini yer kak...

    ReplyDelete