Pages

Thursday, June 28, 2012

Kek Lapis Coklat Marble...

Assalamualaikum...

Salam hari Khamis... Selamat hari lahir ke-9 buat anakanda sulungku Nur Irdina Binti Izham Khalil... Cepat betul masa berlalu... Rasa seperti baru sahaja lagi berulang alik ke kelas di tingkat empat semasa mengikuti program KPLI tatkala sedang tunggu hari ketika mengandungkan Irdina... Pejam celik pejam celik sudah sembilan tahun usia si kakak... Ummi dan Abah doakan agar kakak panjang umur, membesar dengan sihat, diberikan minda dan otak yang cerdas, menjadi anak yang solehah, juga akan menjadi anak yang berjaya dunia akhirat... Amin...

~ Our sweetheart ~


Jom kembali ke agenda masak-masak... Terpandangkan botol horlick yang tinggal suku sahaja lagi kandungannya... Horlick itu pun dah entah berkurun bila daku beli... Nama untuk dibancuh dan diminum, jangan haraplah kan... Teringatkan juga bungkusan biskut marie yang sudah separa terbuka dek kerana memenuhi kehendak si Iman... Tetapi cuma ingin makan sekeping... Jika terlalu lama dibuka dan disimpan di dalam bekas kedap udara pun, akan memberikan rasa kurang 'fresh' jika ingin dimakan begitu sahaja... Maka daku gagahkan juga untuk membuat kek lapis versi kukus dengan menggunakan biskut Marie sebagai tepungnya...

Kenapa versi kukus? Ehehehee... Sebab boleh makan terus selepas sejuk... Jika yang dibakar perlu disimpan beberapa ketika agar ia menjadi lebih lembab dan sedap dimakan... Resipi asas kek lapis ini adalah resipi kek lapis serupa tapi tak serasa yang biasa daku buat... Diolah sedikit menggunakan bahan yang ada ...  Daku ketiadaan serikaya maka daku abaikan sahaja... Juga kali ini Milo diganti dengan serbuk koko...


~ Last piece... Abaikan sahaja marble yang macam tak marble jugak lapisan jongkang jongket ~


Kek Lapis Coklat Marble...

225 gram mentega
1/2 cawan gula
5 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung biskut Marie ( Biskut marie dikisar halus dan diayak)
1/2 tin susu pekat
100 gram horlick
30 gram serbuk koko

Cara membuatnya...
1. Panaskan pengukus dan griskan loyang yang ingin digunakan...
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang...
3. Masukkan telur satu persatu... Pukul sehingga sebati...
4. Masukkan esen vanila dan susu manis... Kacau hingga rata...
5. Masukkan tepung biskut marie dan kaup balik hingga sebati...
6. Bahagi adunan kepada dua bahagian... Satu bahagian dicampurkan horlick dan sedikit pewarna kuning, manakala satu lagi dicampurkan serbuk koko...
7. Bahagian putih dibahagikan lagi kepada lima bahagian...
8. Tuangkan dua bahagian berwarna putih ke dalam loyang... Kukus selama 10-12 minit atau sehingga masak...
9. Tuangkan pula adunan berwarna coklat diselang-seli dengan satu bahagian berwarna putih... Corakkan marble... Kukus selama 25 minit atau sehingga masak...
10. Tuangkan kesemua dua bahagian akhir berwarna putih... Kukus selama 10-12 minit... Tambahkan masa kukusan selama 30 minit bagi keseluruhan kek...
11. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum dipotong...


Yang daku malas kalau buat kek ni, pastilah kegagalan daku untuk mengawal tanganku yang nakal dek kerana laju sahaja memasukkan sepotong demi sepotong kek ini ke dalam mulut... Bahaya betul... Akibatnya, daku tak mahu tengok angka penimbang buat beberapa hari... Takutttt... Hihihihi....

Rasanya, biasa sahajalah macam kek lapis sarawak yang biasa... kalau resepi asal kek kukus serupa tak serasa itu digunakan Milo... Cuma yang ini digunakan serbuk koko... Terasa kecoklatan lebih kali ini... Kalau gunakan Milo, rasa kokonya lebih perlahan dan baunya lebih wangi kerana Milo merupakan minuman Malt yang seiras horlick... Tetapi, daku memang hantu kek lapis... Bagilah spesis apapun, pasti tangan nakal ini begitu laju memasukkannya ke mulut... Ini tengah bercita-cita ingin membuat kek lapis pandan pula... Cita-cita sahajalah... Entahkan bila dapat dilaksanakan daku tak tahu... Insyaallah andai panjang umur...


Sampai sini dahulu bicara masak-masak daku... Tengah mencari idea bagaimana hendak meng'suprise'kan birthday girl kerana dia dah request nak surprise untuk birthday kali ini... Yang nak tergelaknya, surprise pun boleh request ke? Ada-ada ajalah budak-budak zaman sekarang... :) Sekian, wassalam...

Tuesday, June 26, 2012

Jumbo Chewy Choc-Chunk Cookies...

Assalamualaikum...

Salam hari Selasa... Sempena cuti sekolah musim panas, banyaklah entri menu kegemaran kanak-kanak bagi mengisi keperluan kudap-kudapan mereka memandangkan masa mereka banyak dihabiskan di rumah... Hendak ke mana lagi jika di luar sana cuaca mencecah 48 celcius... Duduk bertapa di rumah, bermain dengan rakan-rakan jiran tetangga juga aktiviti mandi manda di indoor swimming pool kediaman kami sahajalah.. Hujung minggu barulah kami keluar melihat dunia luar  sambil cuci mata juga membeli bekalan dan keperluan rumah... Kalau keluar pun kami cuma akan ke kedai, supermarket ataupun mall yang mempunyai penghawa dingin... Tiadalah kunjungan ke souq atau bazar dalam cuaca sebegini... Sangat panas dan muka masing-masing macam akan seperti udang kena bbq walaupun cuma berjalan dari tempat letak kereta... Pasti ada yang akan kata, itu baru panas dunia kan... Eheee... Betul, memang sangat betul dan daku amatlah setuju... Sesungguhnya kita hanyalah hambaNYA yang lemah... Kelas karate juga daku 'cutikan' buat sementara ini kerana kasihankan mereka untuk keluar rumah dalam cuaca sebegini...

Back to cerita cookies... Keseluruhan, daku suka tekstur dan kekenyalannya... Rasanya juga tidak terlalu manis... Cuma daku kurang 'feel' sikit bila memakannya kerana kekacang yang daku gunakan daku terlupa nak panggang dahulu... Ahahaa... Nak salahkan siapa kan... :)

Cookies in the house...  



Chewy Choc-Chunk Cookies...

Sumber: Australian Woman Weekly
Saiz hidangan: 20 biji kukis jumbo ( Anggaran sebesar tapak tangan )

2 biji telur
1 1/3 cawan gula perang
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung naik sendiri 
1/2 cawan minyak sayuran
1 cawan kacang pecan dipanggang dan dicincang
3/4 cawan kismis hitam dicincang
1 cawan dark coklat dicincang
1/2 cawan coklat putih dicincang

Cara-cara...
1. Pukul telur, gula dan esen vanila sehingga adunan bertukar pucat. 
2. Masukkan minyak dan tepung. Kacau sebati.
3. Masukkan bahan yang dicincang. Gaul sebati.
4. Tutup bekas adunan dengan plastik cling dan sejukkan di dalam peti sejuk selama 1 jam.
5. Setelah sejuk, keluarkan adunan. Bulat-bulatkan adunan seperti bola. Susun di atas dulang yang telah digriskan.
6. Dengan menggunakan telapak tangan, tekankan bebola tadi menjadi leper mengikut saiz dan ketebalan yang dikehendaki.
7. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180-200 celcius. Bakar selama 10 minit ataupun sehingga bertukar keperangan.
8. Keluarkan dari oven dan dibiarkan selama 5 minit di atas tray bagi memastikan biskut tidak pecah.
9. Selepas 5 minit barulah dipindahkan ke atas redai untuk disejukkan.

P/s: 
1. Pastikan doh dibulatkan dengan kadar segera bagi mengelakkan adunan menjadi terlalu lembik, melekat di tangan  dan sukar untuk dibentukkan.
2. Untuk mendapatkan permukaan kukis yang cantik, lapikkan tangan dengan plastik semasa proses untuk dileperkan.
3. Pastikan kukis sedikit kering dan disejukkan sebentar di atas tray sebelum dipindahkan. Ini kerana kukis ini agak lembut dan mudah pecah semasa panas.
4. Jenis kekacang, coklat ataupun buah-buahan kering boleh ditukar mengikut citarasa dan kegemaran anda, 



Sumber kekacang... Daku tiada kismis hitam juga pecan... Daku gantikan dengan walnut dan badam... Tetapi pada citarasa daku, menggunakan kacang pecan akan membuatkan aroma kukis lebih wangi dan lebih sedap...



Kekacang adalah salah satu sumber yang membekalkan tenaga... Ia juga kaya dengan serat, mineral juga mengandungi lemak tidak tepu yang baik untuk kesihatan... Coklat juga yang pada suatu masa dahulu dianggap tidak mempunyai nilai pemakanan yang sihat adalah tidak benar sama sekali... Lemak koko yang terdapat di dalam coklat juga merupakan sumber lemak tidak tepu yang boleh menurunkan kadar kolesterol dalam darah... Ada juga menganggap coklat tidak baik untuk kesihatan kerana mengandungi kafein yang tinggi... Anggapan tersebut telah terbukti tidak benar... Secawan minuman coklat mengandungi jauh lebih rendah kandungan kafeinnya berbanding secawan teh, kopi dan juga minuman ringan berkarbonat... Selepas ini, jangan bimbang untuk memakan kekacang kerana takutkan jerawat... Juga jangan bimbang untuk memakan coklat kerana kononnya kandungan kolesterol yang tinggi... Namun coklat yang dimaksudkan di sini adalah 'dark' coklat yang mengandungi kandungan koko yang tinggi... Sebenarnya coklat itu sendiri tidak menjadikan anak anda hyperaktif, tetapi kandungan gula yang terdapat di dalam coklat itulah  sebenarnya penyumbang kepada keadaan tersebut...

Tidak bimbang untuk makan bukan bermakna lesen untuk anda makan semahu-mahunya... Makanlah mengikut keperluan dan sederhana kerana apa yang dimakan itu mempunyai kalori dan membekalkan tenaga... Risau juga jika terlalu hendak mendapatkan khasiat kekacang dan coklat, tetapi dipenghujungnya berat pula makin meningkat juga pakaian semakin sendat... Pesanan ini ditujukan untuk diri sendiri... Eheeee... Sesungguhnya bersederhana itu adalah yang terbaik. Insyaallah. 

Sampai sini sahaja perkongsian untuk kali ini. Insyallah panjang umur dan kesempatan kita bertemu lagi. Sekian, wassalam.

Sunday, June 24, 2012

Otak-otak ikan tenggiri...

Assalamualaikum...

Entry masak-masak pertama setelah begitu lama memerapkan diri... Entah kenapalah mood seakan hilang untuk berblogging sejak dua menjak ini... Hendak dikatakan sibuk, tidaklah sesibuk mana... So, warming up dan streching sikit pembakar semangat...

Dalam peti ais adalah beberapa keping ikan tenggiri yang entah sudah sekian lama kejung bertapa di dalam tu... Tak tahu nak dibuat apa... Tertengok pula siaran Masterchef selebriti yang masak otak-otak... Maka dapatlah idea nak mencuba.. Tak pernah buat pun sebelum ni... Makan aje pandai... Cuba jugalah buat walaupun tak ada daun kelapa... Mana pula nak dicari daun kelapa dekat sini kan... Daun pokok kurma adalah...  Ehehee... Maka daku gantikan dengan daun pisang... Hasilnya... 




Memang ada rasa otak-otak yang daku biasa makan... Kalau bakar dengan daun kelapa juga atas bara arang, lagilah terangkat... Resepi asal  Otak-otak daku ambil daripada Kak Ita Masam Manis di link SINI... Namun di sini juga daku dah olah sedikit untuk simpanan daku... Terima kasih Kak Ita... Nanti bila lapang saya pergi geledah lagi dapur akak lagi... Banyak resipi menarik dekat sana...

OTAK-OTAK...


3 keping ikan tenggiri - Diambil isinya dan dicincang halus
3 batang cili merah * dikisar
5 batang cili kering *
1 cm kunyit hidup*
1 batang serai*
3 biji buah keras*
1 sudu besar serbuk ketumbar atau 2 sudu besar ketumbar biji*
1cm belacan*
Secarik asam keping
1/2 cawan santan
Garam gula secukup rasa
Daun kelapa untuk membungkus
Lidi secukupnya


Cara-cara...
1. Masukkan semua bahan kecuali isi ikan, daun kelapa dan lidi ke dalam periuk... Masak sehingga kuah menjadi pekat... Sejukkan...
2. Apabila sudah sejuk, masukkan isi ikan dan gaul rata...
3. Isikan inti ikan ke dalam daun kelapa dan sematkan lidi di kedua hujung... 
4. Panggang sehingga masak...


Jika hendak dibuat inti popia bahannya sama... Cuma kaedahnya sedikit berbeza dan ada sedikit tambahan bahan... Bahan kisar ditumis dengan sedikit minyak... Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan masak sehingga kering dan perisakan dengan garam, gula dan asam keping tadi... Sejukkan... Apabila bahan tumisan telah sejuk, masukkan isi ikan, 2 sudu besar tepung ubi dan setengah biji telur. Gaul sebati. Kemudian boleh diisikan ke dalam kulit popia. Kalau biasanya popia kita digulung bulat, tapi popia otak-otak dileperkan sedikit seperti bentuk lepat.


Intinya...




Selepas dibungkus daun pisang serta dipopiakan...



Edisi popia for tea... Edisi daun pisang for dinner... Khalasss... 



Sekian, sampai sini... Wassalam...

Saturday, June 23, 2012

Semangat yang hilang and I'm Back...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Pejam celik pejam celik 2012 sudah pun di pertengahan... Ramadhan pula menjelang tiba... Alhamdulillah kita masih lagi diberi peluang bernafas di muka bumi ini... Dan tanpa disedari juga sudah berbulan-bulan blog daku ini tidak dikemas kini... Bukan setakat tidak dikemaskini, dijengah pun tidak... Bukannya sibuk sangat sehingga tidak sempat... Cuma semangat yang hilang... Eheeee...

Dalam masa tidak bersiaran itu, banyak juga perkara yang berlaku... Antaranya, Malakoff Family Day 2012 telah berlangsung dengan jayanya... Kali ini diadakan di Wafra Desert Camp... Merasa jugaklah kami ber'camping' beramai-ramai di penghujung musim sejuk... Owhhh memang sejukkkk...






Mommies...


Ada juga daku diminta memasak sedikit  serta menjaga gerai nasi lemak sempena Malaysian Food Bazaar yang diadakan di Kedutaan Malaysia di Kuwait... Bukan masak banyak pun, cuma daging masak hitam untuk digandingkan dengan nasi lemak... Tak disangka juga gambar semasa bazar tersebut disiarkan di surat khabar tempatan... Kredit gambar dari Naa Ummu Syamil... Akak mintak izin copy yer... Semasa berita ini keluar di dada akhbar, kami telahpun selamat sampai di tanah Belanda untuk cuti-cuti musim bunga...

Keratan akhbar...




Gambar ini juga daku ambil dari Fb Zura... Malas daku nak korek memory card yang lagi satu... Ehehee...



Good job everybody... Kredit gambar to Abang Megat...



Usainya Malaysian Food Bazaar, tengah malam itu kami pun memulakan perjalanan cuti-cuti musim bunga kami... First landing di Amsterdam, Netherlands... Merentasi Brussel, Belgium... Kemudian ke UK... Menjelajah Italy dan berakhir di Rome... Dua minggu lebih yang memanglah seronok sebab dapat tengok tempat baru tetapi tidak kurang juga memenatkan... Iyalah, berjalan bukannya berdua-duaan berbulan madu... Berjalan bersama anak-anak... Apatah lagi bersama dengan si Iman yang mulai lasak dan baru dapat kaki... Sungguh adventure... Eheeee... Tetapi pengalaman bercuti bersama keluarga itu tetap indah... Bukan kerana jauh mana kita pergi tetapi yang lebih penting lagi bermakna adalah dengan siapa kita melalui dan menikmati momen-momen berharga tersebut...  Betul tak? 

 Salah satu spesis bunga yang ada di Keukenhof, Netherlands...



Us at Keukenhof... Photo taken by Irfan... Nice job huh...



One of my favourite momento... At Venice, Italy...




Selepas kembalinya cuti-cuti, penat belum pun hilang sibuk pula mengemas dek kerana memasuki rumah baru... Penat memanglah penat, tapi bersyukur juga dapat pindah ke rumah yang sedikit selesa sesuai dengan keperluan serta perkembangan anak-anak... Alhamdulillah...

Dalam pada itu, adalah jugak masak-masak sikit untuk makan-makan house warming... Mula-mula daku hanya buat untuk ibu-ibu Malakoff sahaja... Baru- baru ini barulah daku berkesempatan untuk buat majlis seisi keluarga untuk Malakoff families... Tidak lupa juga daku telah selamat menyambut ulangtahun perkahwinan yang ke-10... Syukur padaNYA atas segala rahmat dan kurniaanNYA... Alhamdulillah... 

Daku juga telah selamat menduduki peperiksaan akhir kelas Bahasa Arab untuk level 2... Secara tak rasminya, alhamdulillah sudah pun lulus... Cuma menanti keputusan rasmi dan majlis penyampaian sijil... Insyaallah, ada rezeki juga kesempatan boleh sambung ke level 3 pula nanti...

Dan selebihnya rutin harian yang biasa... Yang rutin tu pun kalau nak disenaraikan, never ending story kan... Bukan untuk daku sahaja... Untuk semua orang pun sama juga... Tak kiralah suri rumah juga yang bekerja... Sama sahaja padat jadualnya... Tak bolehlah kita kata yang surirumah senanglah boleh duduk rumah goyang kaki... Cuba anda yang bekerja rasa hujung minggu? Goyang kakikah? Tidak bukan... Lelah juga menguruskan keluarga... Tidak adil juga surirumah mengatakan cuma dia sahaja yang bersusah payah uruskan rumahtangga sedangkan yang bekerja tidak... Bayangkan yang bekerja juga ada tanggungjawab dan beban digalas semasa di tempat kerja... Sekembalinya ke rumah sambung lagi kerja-kerja rumah seperti mana yang anda surirumah lakukan... Bezanya, yang bekerja 1/3 masanya di luar rumah... Tapi tanggungjawab tetap sama... Dan daku juga pasti mereka juga berusaha keras untuk melakukan yang sebaik mungkin kepada keluarga yang mereka cintai... Tak begitu?

Alahai, kan dah melalut... Ngeee... Tidak ketinggalan juga menghadiri jemputan majlis dan rakan taulan... Dan sesungguhnya yang paling tak best adalah, badan daku makinlah mengembang dengan jayanya... Itu yang lagi membuatkan semangat ini hilang... Eheeee.... Puas jugalah untuk menjejak semangat yang hilang, akhirnya ketemu jua... Alhamdulillah... Insyaallah akan mula perlahan-perlahan... Ini entry memanaskan enjin sahaja... Insyaallah jumpa di lain masa... Sekian, Wassalam...