Pages

Wednesday, February 18, 2009

Gulai Lemak Ketam ngan Udang Goreng Kunyit Berkentang...

Salam...

Mr. Hubby tak pergi kejer arini sebab kena pi ambik report finger printing ngan medical check up dan hantar ke HQ Al Ghanim kat Avenues... Jadi, setelah beberapa hari aku tak masak nasi putih, so hari ni makan nasi ler pulak kan... baru ler syiok sket makan nasi sesama tengah hari... kalo tak, tengah hari makan sengsorang ngan anak-anak jer... Breakfast just buat cucur ikan bilis...

Untuk lunch, aritu ada beli ketam.. blum masak lagi.. so arini wat gulai lemak ketam ngan nenas.. nenas pakai yang dalam tin jer..


sayur kubis masak kicap... ngan udang goreng kunyit berkentang... aku sebenarnya rasa nak makan udang.. tapi rasa nak makan kentang gak.. last2 belasah jer campur udang ngan kentang tu.. biasa masak ikan bilis ngan kentang kan... tapi rasanya sedap gak you.. lauk simple-simple ni kenalah ngan selera aku nie...


UDANG GORENG KUNYIT BERKENTANG....

BAHAN-BAHAN...

  • 12 ekor udang bersaiz sedang- bersihkan
  • 2 biji kentang dipotong kecik
  • 1 biji bawang besar - 1/2 potong bulat, 1/2 lagi kisar
  • 2 ulas bawang putih - kisar
  • 4 biji cili api- kisar
  • 1 biji cili merah - potong serong
  • 1 kuib pati ikan bilis dan garam secukupnya
  • sedikit serbuk kunyit dan serbuk lada hitam
  • minyak secukupnya
CARA-CARA...
  1. Lumur udang dan ubi kentang dengan sedikit serbuk kunyit dan serbuk lada hitam... Goreng sehingga garing dan ketepikan...
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau dan sedikit garing... kalau kering sangat bleh tambah sedikit air.. masukkan kuib pati ikan bilis dan garam... kalau kiub pati dah masin, tak payah garam... kacau rata sehingga agak kering...
  3. Masukkan bawang yang dipotong bulat dan cili merah... masak sehingga agak layu...
  4. Campurkan udang dan ubi kentang.. kacau rata.. tutup api... Siapp...
Jom ler makan sesama... Sekian, wassalam...

1 comment: