Pages

Sunday, February 15, 2009

Lontong pulakk...

Salam...

Dinner malam nie aku masak Lontong jer..... terliur aku nengok Kak Hana nyer lontong... bahan2 tak cukup.. aper yang ader jer la kan.. yang pasti tempe n tauhu memang takder... tapi aku wat jugakkk... wat lebih sket sebab nak balas bekas Ita masa dia anta mee sup kat aku masa demam aritu...

Teringat plak aku kat kedai makan yang jual Lontong paling best kat Manjung tue... Wahidah best fren aku tu, kengkadang weekend pun kalo pi kedai tu, sanggup plak anta 2-3 mungkus kat umah aku... adoyaiiii.. tetiba aku rase windu bangat kat sume kengkawan aku kat Manjung tu..

Perangai aku nie, kalo masak kena sume complete bahan2 dia... kalau tak complete aku takkan masak sampai aku jumpa sume bahan2 yang lengkap... memang dah terbiasa... tapi semenjak dah dok jauh nie terpaksa ler masak apa yang ade n ejas2 mane yang patut... belasah jerla... kalau dulu, jangan harap.. aku sanggup pi cari kat sume kedai sampai jumpe... kalo tak jumpa bahan2, aku KIV dulu masak menu tu.. masak menu lain dulu... hehhee... teruk tak perangai?... abih tu kat sini, dah tak jumpa banyak benda, belasah jerla... kat sini aku lum jumpa lagi kedai asian... kat kuwait city aderla.. Kak Na cakap ada org kata kat fahaheel pun ader, tapi taktau kat mane... so byk barang2 masak memasak ni takder... campak2 jerla aper yg patut kannn... kalo tak, tak merasa...


Lontong...

Bahan-bahan...

  • Bahan kisar:
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup - aku pakai serbuk kunyit jer..
  • 1/2 inci halia
  • 2 sudu udang kering
  • Sayur potong kecil:
  • 5 btg kacang panjang
  • 1 batang lobak merah
  • 1/4 biji bunga kobis saiz sedang
  • 1 biji sengkuang saiz comel - takder...
  • 2 keping tauhu - di potong kecil dan goreng - takder...
  • 3 keping tempe - dipotong dan digoreng - takder...
  • secekak su'un - direndam
  • 1 keping tahu kering (fucuk) - direndam
  • lada merah - dipotong serong
  • 2 btg serai - dititik
  • 1/2 inci lengkuas - diketuk
  • udang hidup yg dikupas kulit
  • 1 ltr santan atau secukupnya
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa & 1 kiub pati ikan bilis
  • minyak utk menumis
  • Nasi impit secukup rase
  • Eksesori- Telur rebus ngan sambal ikan bilis/ sambal kacang...

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi. Masukkan plak udang dan kacau sehingga udang kemerahan...
  2. Masukkan santan, lengkuas dan masak hingga mendidih...
  3. Masukkan sayur dan tambah air secukupnya.. agak2 ler kepekatan kuah dia...
  4. Tambah garam dan kiub pati ikan bilis secukup rasa dan masak lagi hingga dan sayur empuk... Siap tuk dimakan ngan nasi impit dan eksesorinya...
Resipi ni resepi ingat2 lupa masa wat dulu... Resipi nasi impit takder sebab aku pakai ketupat segera.. muahahahaha... lagi satu, sayur2 tu bleh ejas ikut tekak n feveret sendiri la kan... Lontong ni, aku makan ngan sambal ikan bilis... sedap maa... Jom makan... Jgn lupe, baca bismillah dulu n doa makan... hehehe...

Sekian, wassalam...


2 comments:

  1. hamboi...hamboi... sedapnyer makan lontong! hantar la skit ke malaysia nih...

    ReplyDelete