Salam...
Marhaban... setelah berhempas pulas membalut nasik lemak semalam, aku rase cam malas jer nak masak dinner... sebelum Mr Hubby pergi kejer pun, aku dah bagitau yang aku cam malas nak masak dinner... dia mafii musykilah (no problemo) ajer... huhuu... aku ni mmg bertuah ler... malass masak, owg umah ni tak kisah pon... tak banyak soal n songeh... syukur alhamdulillah... masa time kejer pun camtu... kalau aku ader kelas sebelah petang n cam tak larat jer nak masak pas balik kejer, tapau kedai jerla jawabnya... tapi kalau kita masak dengan air tangan sendiri lagilah elok kan... bak aku kata semalam... kita masak dengan niat ikhlas n penuh kasih sayang... hehheehe... tapi kengkadang kita pulak yang fenin nak masak aper n cemuih makan air tangan sendiri... sesekali makan air tangan owg lain, best jugak.. ye tak...
Dalam dok cakap takmo masak, tapi kepala otak ni still lagi pikir nak masak aper... huhuuhu.. buleh plak camtu ekk... sebab aku pikir, kalo order kedai sure aku order benda yg aku nak makan beria... nanti sure aku makan sepuas hati... tu yg aku malas tu... kalo boleh aku nak reduce ler acara makan2 aku... so, last2 ingat wat ayam panggang jerla... aku bleh ratah gitu2 jer... diaorang makan ngan nasik... cun gak tu kan... so, lambat sketla acara masak2 aku ni bermula...sebab lama sangat pikir nak masak ke idak... perap ayam sempat 2 jam jer.. dah kul 5 ptg baru start panas oven... okeyla tu... kang time Mr Hubby balik, dah siap ler ayam panggang aku... sayur aku dah masak masa lepas perap ayam tu...
Resipi ni memang biasa aku pakai kalau buat acara panggang memanggang n bakar membakar nie... masa wat makan2 ngan kroni Malakoff aritu pon, aku pakai resipi ni tuk perap ayam... dia lain sketla dari rasa cam satay ayam tu, sebab tak letak ketumbar n jintan... saper suke yg panggang2 ni bolehla cube... resipi ni sepupu aku si Eja yang dok Seremban tu ajar... tapi aku dah ejas ikut suke aku ler kan... ngeh3... sapa yang tak suka manis n taknak letak madu, bleh skip jer madu tue... rasa dia still sedapp... kuantiti bahan bolehla ejas2 ikut kesukaan ek...
Bahan2....
Marhaban... setelah berhempas pulas membalut nasik lemak semalam, aku rase cam malas jer nak masak dinner... sebelum Mr Hubby pergi kejer pun, aku dah bagitau yang aku cam malas nak masak dinner... dia mafii musykilah (no problemo) ajer... huhuu... aku ni mmg bertuah ler... malass masak, owg umah ni tak kisah pon... tak banyak soal n songeh... syukur alhamdulillah... masa time kejer pun camtu... kalau aku ader kelas sebelah petang n cam tak larat jer nak masak pas balik kejer, tapau kedai jerla jawabnya... tapi kalau kita masak dengan air tangan sendiri lagilah elok kan... bak aku kata semalam... kita masak dengan niat ikhlas n penuh kasih sayang... hehheehe... tapi kengkadang kita pulak yang fenin nak masak aper n cemuih makan air tangan sendiri... sesekali makan air tangan owg lain, best jugak.. ye tak...
Dalam dok cakap takmo masak, tapi kepala otak ni still lagi pikir nak masak aper... huhuuhu.. buleh plak camtu ekk... sebab aku pikir, kalo order kedai sure aku order benda yg aku nak makan beria... nanti sure aku makan sepuas hati... tu yg aku malas tu... kalo boleh aku nak reduce ler acara makan2 aku... so, last2 ingat wat ayam panggang jerla... aku bleh ratah gitu2 jer... diaorang makan ngan nasik... cun gak tu kan... so, lambat sketla acara masak2 aku ni bermula...sebab lama sangat pikir nak masak ke idak... perap ayam sempat 2 jam jer.. dah kul 5 ptg baru start panas oven... okeyla tu... kang time Mr Hubby balik, dah siap ler ayam panggang aku... sayur aku dah masak masa lepas perap ayam tu...
Resipi ni memang biasa aku pakai kalau buat acara panggang memanggang n bakar membakar nie... masa wat makan2 ngan kroni Malakoff aritu pon, aku pakai resipi ni tuk perap ayam... dia lain sketla dari rasa cam satay ayam tu, sebab tak letak ketumbar n jintan... saper suke yg panggang2 ni bolehla cube... resipi ni sepupu aku si Eja yang dok Seremban tu ajar... tapi aku dah ejas ikut suke aku ler kan... ngeh3... sapa yang tak suka manis n taknak letak madu, bleh skip jer madu tue... rasa dia still sedapp... kuantiti bahan bolehla ejas2 ikut kesukaan ek...
Bahan2....
- 6 ketul ayam bahagian yg disukai - dibersihkan (saya pakai bahagian thigh)
- 1/2 biji bawang besar saiz sedang *
- 2 ulas bawang putih*
- 1 batang serai*
- 1/2 inci halia*
- 1 sudu teh serbuk kari daging
- 1 1/2 sudu besar rempah sup serbuk
- 1 sudu besar madu- kalau suka manis, bleh letak lebih sket.. kalau taknak letak pun tak apa... still sedap...
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu teh serbuk cili - nak pedas ke taknak boleh ejas kuantiti
- garam secukup rasa
Cara2...
1. Kisar bahan bertanda *...
2. Masukkan ayam dengan bahan kisar dan bahan2 lain dalam satu bekas. Gaul rata. Perap beberapa jam. Lagi lama, lagi sebati rasa dia... (tadi sempat perap 2 jam aje).
3. Panaskan oven pada suhu 200 Cel... Bakar Ayam lebih kurang 50 minit atau sehingga masak... Selepas separuh masa (25 minit) terbalikkan ayam tadi... supaya garing di kedua2 belah...
4. Boleh makan ngan nasi atau makan gitu2 ajer, cicah dengan apa2 sos kesukaan... Selamat mencuba...
Mr hubby balik kejer, cakap nasik lemak dah abis jual... ekkeke... pastu dia tanya nak order apa malam nie? aku sengih2 jer... cakap aku dah masak... dia kate: lor, tadi kata taknak masak... tak larat, takyah ler masak... nanti dia masak (masak kat kedai ler tu maknanya) ... ayat tu memang dah jadi ayat biasa dia ... kalo aku cakap aku takmo masak pon dia cakap camtu... kalo aku cakap tak larat masak pon cakap camtu... kalo, aku mula2 cakap taknak masak tapi tetiba masak pon dia cakap camtu... huhuhu... tenkiu la laling... dia masak kat kedai bukan sebab dia malas nak tolong masak, sebab dia memang taktau masak... nak wat cemana kan... tapi at least dia tak kisah nak spend ongkos tuk tapau n delivery kan... alhamdulillah...
Back to cerita ayam panggang nun... Aku makan gitu jer... cicah ngan sos... yang lain makan ngan nasi... tapi sebelum Irdina tu makan ngan nasik, dia dah makan seketul cicah ngan sos... berkenan dek tekak dia la tue... sekian, tuk rini... japgi ader projek lain pulak... Irdina ada end of term party esok ari... dah nak cuti summer ni kan... kena la plak godek2 aper yang patut... Irdina kena bawak sandwich n biskut... tgh dok pikir lagi nak buat sandwich aper... huhuu... biskut pun, kalo aku malas, beli ajerla kan... tgkla dulu mood aku... ngeh3... jemput makan yer... jgn segan2... wat cam umah aku... hehhe, jgn maree... Sekian, wassalam...
1. Kisar bahan bertanda *...
2. Masukkan ayam dengan bahan kisar dan bahan2 lain dalam satu bekas. Gaul rata. Perap beberapa jam. Lagi lama, lagi sebati rasa dia... (tadi sempat perap 2 jam aje).
3. Panaskan oven pada suhu 200 Cel... Bakar Ayam lebih kurang 50 minit atau sehingga masak... Selepas separuh masa (25 minit) terbalikkan ayam tadi... supaya garing di kedua2 belah...
4. Boleh makan ngan nasi atau makan gitu2 ajer, cicah dengan apa2 sos kesukaan... Selamat mencuba...
Mr hubby balik kejer, cakap nasik lemak dah abis jual... ekkeke... pastu dia tanya nak order apa malam nie? aku sengih2 jer... cakap aku dah masak... dia kate: lor, tadi kata taknak masak... tak larat, takyah ler masak... nanti dia masak (masak kat kedai ler tu maknanya) ... ayat tu memang dah jadi ayat biasa dia ... kalo aku cakap aku takmo masak pon dia cakap camtu... kalo aku cakap tak larat masak pon cakap camtu... kalo, aku mula2 cakap taknak masak tapi tetiba masak pon dia cakap camtu... huhuhu... tenkiu la laling... dia masak kat kedai bukan sebab dia malas nak tolong masak, sebab dia memang taktau masak... nak wat cemana kan... tapi at least dia tak kisah nak spend ongkos tuk tapau n delivery kan... alhamdulillah...
Back to cerita ayam panggang nun... Aku makan gitu jer... cicah ngan sos... yang lain makan ngan nasi... tapi sebelum Irdina tu makan ngan nasik, dia dah makan seketul cicah ngan sos... berkenan dek tekak dia la tue... sekian, tuk rini... japgi ader projek lain pulak... Irdina ada end of term party esok ari... dah nak cuti summer ni kan... kena la plak godek2 aper yang patut... Irdina kena bawak sandwich n biskut... tgh dok pikir lagi nak buat sandwich aper... huhuu... biskut pun, kalo aku malas, beli ajerla kan... tgkla dulu mood aku... ngeh3... jemput makan yer... jgn segan2... wat cam umah aku... hehhe, jgn maree... Sekian, wassalam...
kategori rajin la mu ni ayu, kalau la mu ni kategori malas, tak dapat den nak kobarkan kayegori maner den ni nak masuk! hehehe lagi malas! untung cik abaang mu!
ReplyDeletehaiya, jangan kater member kat oversea, aku kat malaysia ni pun jenuh tahan air liur tengok nasi lemak tu! hai balik malaysia kena bukak kedai makan ni!
ReplyDeleteIrbika:
ReplyDeleteRa, kadang2 ghajin.. kadang2 malas... sok2 balik msia dah boleh beli ajer, sure aku malas... hehhe... cik abang aku tu makan tak banyak songeh.. apa yg aku boh dlm pinggan, yg tu ler dia telan...
yang neh aku rasa aku boleh cuba..nanti aku masak yang ni dah kasi tahu kat ko.hahaha..tp takde la gambar lawa cam gambar ko neh.siap ada hiasan..hahha..
ReplyDeletebad, tak lawo pon takper... janji sodap dek anak tekak... cube la, insyaallah tak nyesal... bako atas arang lagi syiok maa... tapi cam ader owg tu kater kat aku, kang kena kanser makan bako2 nie... banyak karbon... huhuhu... bukan wat selalu pon kannn... ngeh3...
ReplyDelete