Selamat petang Selasa... 2-3 arini memang cam malas sket nak ngadap pc nie... rasa cam nak melepek n kuak lentang kat katil tu jer... moikekeke... takder mood... masak pon aper yang sempat jer... asalkan perut terisi...
Ni cerita mangga... mangga ni kawan Mr I yang bagi... dia owg india n baru balik bercuti dari India... tapi taktau ler, mangga ni dia beli kat India ke kat sini... huuhuhu... tapi, ya allah... besar banget sih... dah nak sama besar ngan buah kelapa ...
Ini isi dia... banyak air... manis n lemak betul... cam makan mangga n santan pun ader aku rase... hehhehe... boleh ker, wat perbandingan camtu? tak kisahler kan... ikut suke cek la... huhuuhu... sekejap jer dah licin... sib baik aku dah ngap siap2 masa potong2 tu, kalo tak kempunan aku... hehehe...
Wat julung2 kalinya aku wat telur masin homemade... dan telah dirasmikan semalam... tapi sini tak jumpa lagi telur itik, aku wat pakai telur ayam jer... sebelum ni memang tak pernah terpikir yang telur ayam boleh wat telur asin... tapi nengok2 kroni yang oversea buat jer, cam nak cuba jugak... alhamdulillah, hasilnya tak menghampakan... memang lebih kurang rasa dia... cuma warna yang part telur kuning tu tak cantik... tak merah cam telur itik n pucat sketla warna dia ... yang bahagian telur putih tu lembut sket...
Watnya senang jer... ambik telur... bersihkan... gosok kulit dia sket bagi pori2 kulit dia terbuka... masak air garam... sejukkan kejap... curah dalam balang n masukkan telur... tutup n simpan... 3 minggu pastu dah boleh makan... nak makan, rebus dulu cam biasa ler kan... senangkan nak wat... takyah pakai tanah liat n abu bagai... tapi tak tauler boleh tahan berapa lama... sebab tu aku buat sikit2 dulu... saja test... sok bulan puasa, takder la meleleh air lior aku teringin nak makan telur masin... hehhehe... walaupun rupanya tak ensem... tapi, tadaaa... hasilnya...
Telur masin ni makan ngan sup daging, sambal belacan, ulam2 n ikan goreng jer... selamba jer aku masak kan... sebab mood malas dah menyerang... ni sup daging...
Ni plak shrimp salad buat bile ntah... 3 ari lepas kot... nak wat ala2 shrimp salad kat Spice Island tu la konon... shrimp salad ni sedap kalo shrimp dia tu pakai yang frozen tu... entah nape ntah... tapi memang rase sedap sketla... pada aku lerkan... layan jerla ekk...
Sekian pameran arini... kalo mood aku ader, aku wat pameran lain plak... bukan aku tak masak, aku masak... tapi ader malas sket nak entry... hehhehe... selamat menjamu selera... papai... Sekian, wassalam...
Ni cerita mangga... mangga ni kawan Mr I yang bagi... dia owg india n baru balik bercuti dari India... tapi taktau ler, mangga ni dia beli kat India ke kat sini... huuhuhu... tapi, ya allah... besar banget sih... dah nak sama besar ngan buah kelapa ...
Ini isi dia... banyak air... manis n lemak betul... cam makan mangga n santan pun ader aku rase... hehhehe... boleh ker, wat perbandingan camtu? tak kisahler kan... ikut suke cek la... huhuuhu... sekejap jer dah licin... sib baik aku dah ngap siap2 masa potong2 tu, kalo tak kempunan aku... hehehe...
Wat julung2 kalinya aku wat telur masin homemade... dan telah dirasmikan semalam... tapi sini tak jumpa lagi telur itik, aku wat pakai telur ayam jer... sebelum ni memang tak pernah terpikir yang telur ayam boleh wat telur asin... tapi nengok2 kroni yang oversea buat jer, cam nak cuba jugak... alhamdulillah, hasilnya tak menghampakan... memang lebih kurang rasa dia... cuma warna yang part telur kuning tu tak cantik... tak merah cam telur itik n pucat sketla warna dia ... yang bahagian telur putih tu lembut sket...
Watnya senang jer... ambik telur... bersihkan... gosok kulit dia sket bagi pori2 kulit dia terbuka... masak air garam... sejukkan kejap... curah dalam balang n masukkan telur... tutup n simpan... 3 minggu pastu dah boleh makan... nak makan, rebus dulu cam biasa ler kan... senangkan nak wat... takyah pakai tanah liat n abu bagai... tapi tak tauler boleh tahan berapa lama... sebab tu aku buat sikit2 dulu... saja test... sok bulan puasa, takder la meleleh air lior aku teringin nak makan telur masin... hehhehe... walaupun rupanya tak ensem... tapi, tadaaa... hasilnya...
Telur masin ni makan ngan sup daging, sambal belacan, ulam2 n ikan goreng jer... selamba jer aku masak kan... sebab mood malas dah menyerang... ni sup daging...
Ni plak shrimp salad buat bile ntah... 3 ari lepas kot... nak wat ala2 shrimp salad kat Spice Island tu la konon... shrimp salad ni sedap kalo shrimp dia tu pakai yang frozen tu... entah nape ntah... tapi memang rase sedap sketla... pada aku lerkan... layan jerla ekk...
Sekian pameran arini... kalo mood aku ader, aku wat pameran lain plak... bukan aku tak masak, aku masak... tapi ader malas sket nak entry... hehhehe... selamat menjamu selera... papai... Sekian, wassalam...
akak, geram beno tgk pelam tuh!!! subhanallah!!! sup pun sedap. buh cili jeruk lagi meletop kan!!!
ReplyDelete