Pages

Sunday, July 19, 2009

Murtabak Mini Segera n Makaroni Goreng...

Salam...
Salam petang Ahad yang agak cerah... arini mula2 ingat malas ajer nak masuk opis tue... tapi kalo pi roger tuk delivery pun taktau nak makan apa... godek2 kotak ajaib kat opis tu, nampak ler kulit popia yang tinggal 5-6 keping tue... ahaaa... cun gak ler... boleh wat murtabak mini. segera.. tak kose aku nak tebar bagai... sebab nak makannya bukan banyak kan... so, jadilah murtabak spesis owg tak berapa nak ghajin ni kan... dah banyak kali aku buat dan memang best ... makan dengan jeruk bawang tu jer...

Ader petua kalau nak kulit dia lembut sket ala2 kulit murtabak tu... lap dulu kulit dia dengan air sket bagi lembab... pastu, letak inti dan bungkus... jangan sampai basah beria plak kulit dia tu... kang lepas letak inti, koyak n terburai pulak kan... pastu, api pon jangan kuat sangat... kang kalo garing sangat, dah jadik macam samosa la plak kan ... resipi bleh amik kat bawah nie... resipi asal oleh Minami from myresipi... tapi aku dah godek2 sket... thanks for the brilliant idea... hehhee.... resipi aku CnP ajerla yer...


Bahan-bahan ( 6 keping )...

  • 100 gram daging cincang
  • 1 biji ubi kentang
  • 2 sudu rempah kari
  • 1 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • sedikit air asam jawa
  • daun sup
  • minyak
  • sedikit garam
  • kulit popia secukupnya
  • 2 biji telur

Cara-cara...

  1. Mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar, bawang putih dan halia di potong dadu dan tumiskan..
  2. Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang..
  3. Apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan air asam jawa . jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup...
  4. Pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati...
  5. Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia...
  6. Goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak...
Pastu, tuk malam just goreng makaroni... cam goreng mee goreng biasa tu lah... bwg putih, bwg merah, udang kering, cili kering diblend... lauk pauk n sayur2 ikut suka la kan... aku just letak ayam, daging, cendawan butang n sket sosej... sayur just letak seleri... nak bagi perasa guna sos tiram, garam, gula, cili sos n tomato sos, sesedap lidah memasing la... last sekali tabur sket oregano n gaul rata... siapp...
Sekianlah tuk arini... Wassalam...

No comments:

Post a Comment