Pages

Friday, April 16, 2010

Bun Manis Pandan & Bubur Pulut Hitam ...

Salam...
Kembali bersiaran... setelah few days dok tangguh2 projek meroti... akhirnya... semalam dapat gak melangsaikan... wat minum petang... nyum nyum sedapp... angkat bakul sudahh... ehhee... kalo ikutkan hati aku, aku suka letak inti... kena plak inti kaya... adoila... sure sedap n wangi jer... tapi budak2 ni, kalo ada inti abih dikoreknya nanti... so, better wat kosong jer... rasa nak makan ngan kaya nanti, sapu jerla kat tengah dia... huhuu...

Kalo citer bab roti bun nie, teringat pulak zaman dulu masa study... giler makan roti Sweetie tu... inti ceklat ker... kaya ker... kelapa ker... yang paling aku suke, pandan kaya... fuhh... shedapp... minum ngan Teh O suam lagi sedap... skang ni pun, kalo balik kampung jer sure beli gak roti tue... sebab anak2 pun suke... :)



Kali ni wat roti guna water roux... takder dah pakai bread improver or softener... tq to Kak Ida Zubir yang bagi resipi... guna resipi doh asas jer... just tambah pandan emulco sket... pewarna hijau sket... dan serbuk santan... bau semerbak... kanak2 ni pon kemain laju makan... makan lak masa suam2... mmg lembut n gebus... water roux tu ada lagi sket... sok lusa kalau rajin boleh meroti lagi...

Resipi nyer kat sini ek... ni resipi doh asas jer... kalo nak letak inti ker... perasa ker... kaler maler ker... ikut suka la yer...

DOH ASAS ROTI ...

  • 250 g terpung roti
  • 1 1/4 tsp yis serbuk
  • 50g butter
  • 3 tbsp gula ( daku tambah lagi 1 sudu lagi sebab nak manis sket)
  • 120ml susu segar
  • 1/4 garam
  • 2 tbsp water roux (25g bread flour + 125 ml water > di masak dengan api perlahan sehingga pekat sedikit... agak2 la yer... )
Cara-Cara ...

1. Rendam yis dlm susu segar dan tunggu sehingga berbuih... Kemudian masukan gula ...
2. Dalam bekas adunan, campur semua bahan lain dan gaul sebati...
3. Akhir sekali masukan bancuhan yis tadi.. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan...
4. Tutup doh dan biar naik sehingga 2 kali ganda...
5. Tumbuk doh untuk keluarkan angin... Bahagikan doh dan bentukkan ikut bentuk disukai...
6. Lenserkan loyang pembakar... Susun doh yang telah dibentuk...
7. Rehatkan doh sebentar supaya doh naik sedikit lagi ...
8. Spray/sapukankan permukaan roti dengan air ataupun susu segar... agar roti tidak terlalu kering...
9. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan 180 Cel selama 20-25 minit atau sehingga masak...
10.Selepas masak, sapukan permukaan roti dengan sedikit butter supaya ia berkilat...



Aku ikut cam kak ida... tambah extra 1 sudu besar gula... sebab nak bagi manis sket... sebab nama pun bun manis... kalo tawar, kureng la syiook... tapi bukan la manis cam gula tu pon kan... just ada rasa bun manis la... ehehe...

Ni plak bubur pulut itam hari apa ntah... pes time buat... rupa2nya budak2 suka la plak... masa bubur tu dah abis pun, Irdina tanya lagi... ehhe... len kali ummi buat lagi yer manja...


Hari Khamis tu, International Day kat sekolah diaorang... so, pakai baju kebangsaan la depa... nasib baik la baju tu muat lagi... posing sebelum gi skul... Si Irfan ni, kalo amik gambo suke nak kembang2 idung... baper kali dah pesan... hehhee...


Sekian, pot pet ari nie... sok lusa la jumpa lagi... wassalam...

2 comments: