Pages

Thursday, April 22, 2010

.: Seri Kaya Karamel & Lontong :.

Salam...
Selamat ari Khamis... at last, dah sampai weekend... selepas hari2 weekday yang memenatkan... ke hulu ke hilir ... uruskan macam2 hal... Kad ATM yang kena telan la... apa la... huhuuhuu...

Okey, meh kita citer masak2 n makan2 lagi... nak citer banyak2 cam letih la plak arini... huhuuh... so citer sket2 jerla yer... tergerak hati nak wat sekaya ni, gara2 wat roti bun pandan tu la... godek2 peti ais, rupanya kaya makcik dah abih... adoilaa.... godek2 kotak2 stok dari Msia pun, takder dah gak kaya tu... dah abih rupanya... makcik lupa... dah teringat tu, terus la godek2 cari resipi sekaya ni... memang dah lama nampak resipi ni... tapi dok KIV la sebab stok ada lagi... ni dah yilek, kena gak ler merajinkan diri yang memangla tak berapa nak rajin ni kan...

Hasilnya... tadaa.... tak nampak smooth sangat la kaya ni... naper ntah... orang yang tukang kacau kaya ni, tangan tak bedung kot.. hehhee... anyway, rasa memang sedap... cam En suami cakap... Ada la rasa kaya la ... ehehhe... abih tu, takkan wat kaya rasa jem stoberi kot cik abang oii ... maknanya tu, memang jadi la kaya daku tue... :)

So, sapa nak cuba, ni resipi asal nyer o.k ... from My Resipi ... oleh CMG kita yg femes tu... halal ek Cik Mat...

.: Seri Kaya Karamel:.


Bahan-bahan...

  • 3 biji telur Gred A
  • 300 ml pati santan
  • 240 g gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • UNTUK KARAMEL:
  • 60 g gula pasir
  • 125 ml air panas

Cara-cara...

  1. Satukan telur, gula dan pati santan dalam satu bekas, kacau menggunakan whisk hingga gula hancur. Tapis adunan ke dalam periuk.
  2. Masukkan gula pasir ke dalam periuk lain dan tenggekkan atas dapur. Masak hingga gula mencair, kacau selalu. Bila guna menjadi perang, perlahan2 masukkan air panas dan terus mengacau. Matikan api.
  3. Kacau adunan no 1, dgn whisk dan masukkan karamel tadi sambil terus mengacau. Masukkan daun pandan dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau dengan whisk sehingga adunan menjadi pekat. Berhati2 kerana adunan yg pekat akan memercik semasa proses memasak. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas botol.


Aku ada ejas sket resipi ni... daku guna gula putih campur gula perang... pastu, pandan daku cam tak berapa nak wangi dah... daku letak gak few drops esen pandan... pastu, tambah satu sudu tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air... nak bagi pekat sket... terpulang la nak ikut mana pon kan... takder banyak beza pon... tapi kesimpulannya mmg sedap you... sapa dok luar Msia yang teringin nak makan kaya, tapi takde jual kat kedai boleh la cuba resipi ni... :) yang dok Msia pon apa salahnya nak cuba buat kan... tapi kalo daku kat Msia, mau pi kedai boli ajer... ehehe... mmg tak rajin ooo...


Ni plak lontong ari apa ntah... ada belen sambal bilis sket sebelum tu... so, wat lontong makan ngan sambal... stok tempe pon mmg dah beli siap sebelum tu... cili merah jer takder... cili merah kat sini bermusim... kadang2 ada... kadang2 tak jumpa... nak tanam sendiri, tak cukup tanah... ehhee... alasan jerla tu... so, ganti gan cili kering belah dua jerla... nasi impit segera pon takder dah... so, pepandai la impit sendiri ekk...

Layan jerla ekk... jumpa lagi... sekian, wassalam...

No comments:

Post a Comment