Pages

Tuesday, July 19, 2011

Ikie & Ika big day at Bota, Perak...

Assalamualaikum....
So, stop kisah bebelan... Lapangkan dada, mohon kemaafan juga berikan kemaafan walaupun terkadang sukar melupakan hati yang tercalar... Semoga seiring dengan masa, hati kan terubat... Semoga dengan memohon kemaafan juga memberi kemaafan akan memberi ketenangan hati... Amin...

Sebelum memulakan kisah Walimatul urus, daku nak share di antara the best moment picture yg sempat dirakam...

~Irdina & Pak Langnya yg bergurau senda ... So sweet bak kata Eya ~


Perjalanan kami bermula dari Bahau, Negeri Sembilan pada Khamis 14 Julai... Kami bergerak pagi... Kami yang dimaksudkan di sini cumalah daku, my sis Ainn dan anak-anakku... Ainn yang drive... En Suami dah balik semula ke Kuwait... Tapi perjalanan kami Allah duga dengan kejadian kepancitan tayar dalam hujan lebat di sekitar Petaling Jaya... Kebetulan kejadian berlaku di atas highway berdekatan Exit Kelana Jaya, jadinya kami terus ke susur keluar Kelana Jaya perlahan-lahan dalam kepancitan... Sebab nak tukar tayar pun tak boleh dek kerana hujan lebat dan perlu memunggah segala isi perut bonet tu kan... Keluar jer tol terus daku telefon ibu mertua dan adik ipar bagi meminta bantuan... Alhamdulillah dengan bantuan mereka proses membaiki tayar berjalan lancar... Kemudian kami sambung semula perjalanan kami ke Bota, Perak dan tiba sekitar 3.15 pm...

Bermulalah agenda gotong royong dan menyiapkan segala keperluan kenduri kendara... Kenduri tahlil dan arwah diadakan pada malam sebelum kenduri besar... Syukur pada Allah semuanya selesai dengan baik... Menu pada kenduri tahlil adalah nasi putih, ayam goreng masak merah, gulai kuning pisang, rendang kacang panjang dengan hati dan ikan masin goreng... Menu kenduri besar pula nasi minyak dan nasi putih, daging masak itam, ayam goreng berempah, jelatah, dalca, gulai nangka, ikan masin, ulam ulaman, desert bubur kacang juga buah oren dan air siren (sirap oren)...

Makan dan makan dan makan ajerla kejer daku... ahahhhaa... rosak segala diet... hihihiih... Takperlah bukan selalu nak merasa kemeriahan kenduri kendara sebegini... Yang pasti anak-anak daku amat enjoy sekali sebab boleh main, main dan main... juga si kecik Iman silih berganti bertukar penjaga dek kerana ramai yang sudi membantu tatkala daku ada kerja yang perlu dibereskan... Di sini, daku kongsikan sedikit koleksi gambar yang sempat dirakam...

~Mak Long aka Sarjan Rosnayati & Pak Long selaku Tuan Rumah~



~Saudara mara from Pangkor n KL ~



~Our Acik n Kezen Anis from KL ~



~Our Kezen Apis (Acik Son) ~


~ Teman seangkatan Mak Long ~


~ Berarak ~


~Makan beradab~


~Possing kejap~


~ Kami 4 beradik putera puteri En. Mus n Pn. Lily Wif our kezen~


~ Mama, Mak Ngah n Me~


~ Pak Ngah & Mak Ngah dari Selama, Perak wif me n my sis ~


~ My Sis Ainn wif her bestfren Pausi wif our kezen Eya & Ana ~


~ My sis wif Ikie's sister Eja & Eya ~



~ Acara malam bersama ahli keluarga ~



~ Potong Kek ~



Kami bermalam di homestay Seri Iskandar Perak selama dua malam berikutan full house di rumah Mak Long... Homestay tu Kami memulakan perjalanan balik pada hari Ahad tengahhari... Kami singgah sebentar di Lumut konon-konon nak mencari ikan pekasam ikan laut... tak jumpalah pulak... Kemudian kami singgah di Teluk Batik bagi menikmati hindangan tengahhari... Kami tiba di rumah sekitar 8.00 malam... Alhamdulillah perjalanan balik berjalan lancar... Tidak lama sampai jer kat rumah, tiba-tiba anak-anakku menjerit Tok Wan... Rupanya abah balik dari Perlis... Surpriseeee... Eheee... Kilang dah habis shut down... So, abah boleh balik cuti....

Esok lusa belum ada apa-apa program... Mungkin sekadar berehat-rehat di rumah aja... Rasa nak bawak anak-anak pergi mandi manda dekat mana-mana... Sampai sini dulu coretan daku... Insyallah ada kesempatan dalu letak pulak entry masak-masak... Lama betul daku takder entry masak-masak ni kan.... Sampai sini dulu... Moga kita semua sentiasa dalam lindungan Allah dan di bawah lembayung rahmatNYA...

Thursday, July 07, 2011

Cuti-cuti Malaysia yang busy...

Assalamualaikum...
Setelah sekian lama mengumpul kerajinan untuk kembali mencoret... teramatlah malas dicampur pula dengan jadual aktiviti yang agak penuh sepanjang sebulan pertama cuti-cuti Malaysia kali ini... En. Suami dah kembali semula ke bumi Kuwait dan telah mula bekerja semula, tinggallah kami anak beranak di bumi Malaysia duduk berperam di bawah ketiak Mama aka Nenek... Eheee...

Alhamdulillah kami selamat tiba dibumi Malaysia pada 2 Jun yang lalu... Flight kami delay sejam... So, terpaksalah mereka yg tunggu kami berlama-lamaan pulak di KLIA... Mujur jugaklah tak delay lama sangat... Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan walaupun masa nak take off dan landing Iman agak meragam sebab dia kena duduk di pangkuan dan pakai seat belt...Biasanya dia suka guling2 aja dan tak suka nak riba-riba... Sepanjang penerbangan Kuwait - KLIA, Iman tidur aja dan terjaga hanya untuk minum susu... Setelah dekat2 nak landing barulah dia terjaga semula... Alhamdulillah, takder adegan meraung2 di dalam flight...

Selepas selamat tiba di KLIA kami pun bergerak ke rumah mertua di Kelana Jaya... Bermalam dua malam di sana dan balik pula rumah Mama di Bahau... Seminggu lebih di Bahau terus kembali semula ke Kelana Jaya kerana En. Suami perlu menghadiri dua kursus di Putrajaya dan Bukit Bintang... Kini kami kembali semula ke Bahau setelah En. Suami kembali semula ke Kuwait... Insyaallah menjelang Aidilfitri nanti beliau akan kembali semula untuk menyambut lebaran bersama-sama keluarga, saudara mara dan sahabat handai di sini setelah dua kali Aidilfitri dan Aildiladha kami sambut di perantauan...

Semasa di Bahau kami ada ke Taman Mini Malaysia dan Asean di Melaka juga sempat menjengah sebentar ke Dataran Pahlawan... Singgah dinner Ikan bakar wif eksesori di Alai, Melaka... Kami pergi dua kereta... Sebuah dipandu En. Suami manakala sebuah lagi dipandu My Sis Ainn... Mama n Abah tak turut serta sebab abah nak berehat2 aja sebelum balik semula ke Perlis...

~Entrance Taman Mini Malaysia & ASEAN ~



~ Jambatan gantung ~


~Persembahan Kebudayaan~


~ Berehat-rehat di tepi laut menunggu dinner time ~


~Dinner di Alai Ikan Bakar ~





~ Main masak2 di belakang umah Nenek Bahau ~

~Cari Kucing ~


~Jumpa Kambing ~


~ Marinade~


~Siap kebakaran~



~Laksa Mama~


~Belakang tabir~



~ Sume org main masak2, sape nak main dengan saya? ~


Sekembalinya ke Kelana Jaya, kami terus dengan berbagai2 agenda... Antara agenda yg ada ialah pertunangan sepupu En.Suami, Nasyura di Kuantan... Kami singgah bermalam di rumah Abang Long, Temerloh Jaya...

~Nasyura n My sis in law, Azim~



Minggu selepas itu En. Suami ada kursus di Putrajaya... Pegisian program kursus En. Suami sehingga ke malam, so kami pun malas nak turut serta ke Putrajaya... Kami anak beranak just bermalas-malasan di Kelana Jaya... Jumaat malam Sabtu minggu yang sama, kami tumpangkan buat kenduri Doa Selamat dan Akikah, Muhammad Iman di Masjid Nurul Yaqin, Kelana Jaya... Turut dihadiri ahli keluarga terdekat dan sahabat terdekat... Majlis kecil dan sederhana sahaja... Yang penting, tujuan majlis terlaksana... Alhamdulillah...

~Ahli Keluarga yang hadir~


~Mama n Mak ~


~ Eja, Mama n Me ~


~Hidayu, Shuhaiza n Me ~


~En. Suami n Mama ~


~ Fatin, Dr. Atie, Hidayu, Shu, Me and our handbags :P ~


Keesokan harinya kami bergerak ke Ipoh untuk memenuhi undangan perkahwinan rakan lama daku di UKM... En. Fazlie dan Myra... Sempat jugaklah terserempak dengan En. Pojie dan keluarga...

~Persandingan Fazlie dan adik lelakinya ~


~Fazlie & Myra ~


~Pojie & Baby ~


Setelah itu kami terus menuju ke Sri Manjung... On the way, kami singgah kejap di rumah Mak Long di Kg. Pendiat, Bota... Usai Asar kami bergerak ke Sri Manjung dan minum petang di rumah Waed... Sempat jugaklah bertemu sahabat2 lama juga merangkap rakan2 pejabat yg turut serta berkumpul di rumah Waed...

~ Waed & Ibunya with Me ~


~Kak Su, Kak Zah n Me ~


~ Ina & Me ~


Kemudian kami check in di hotel dan selepas Maghrib kami ke rumah Iwan & Ita, memenuhi undangan dinner pulak... Penuh agenda daku dengan aktiviti makan-makan... No wonder badan dan pipi berkembang ... tu pun puas mengontrol... Nasib... Nasib... Eheee..

Keesokan paginya pula kami menjengah rumah kami yang disewakan... Sarapan pagi kami juga ditaja... Ehehee... Alhamdulillah, rumah kami juga dalam keadaan baik dan memuaskan... Terima kasih kepada En. Rizal dan Kak Julia sebab tengok-tengokkan jugak rumah kami dan jaga macam rumah sendiri...

~ Mr. Iwan & Mr. Izham ... Our jiran lama di Kuwait ~


~ Ita, Me & anak-anak~


~Ita & Me ~



Minggu berikutnya, En. Suami berkursus lagi di Bukit Bintang... kali ni kami ikut sama sebab jadual En. Suami sehingga petang sahaja... Adalah masa untuk kami pusing2 sebelah petang dan malam di sekitar hotel... Sempatlah sampai ke BB Plaza, Sg. Wang, Lot 10 dan Pavillion... Sabtunya kami memenuhi undangan Majlis Akikah anak teman lama En. Suami semasa study di Dalhousie, Canada dulu... En. Hisham dan Dr. Atie... Awal minggu berikutnya tibalah masa En. Suami akan berangkat semula ke bumi Kuwait...

Selepas En.Suami kembali ke Kuwait, daku pun kembali semula ke Bahau... Seram sejuk jugak nak drive setelah hampir dua tahun tak drive... dengan si kecik Iman tu lagi... dua hari sebelum tu, Ainn dah turun ke KJ untuk teman daku drive... kot2 si Iman meragam dalam perjalanan... Alhamdulillah, perjalanan Kelana Jaya - Bahau berjalan lancar.. Iman hanya menangis tak mahu duduk di car seat ketika hampir sampai ke rumah... Berjaya juga daku drive setelah sekian lama...

Kini bertapalah kami di Bahau... Masih banyak agenda2 lain yg perlu dipenuhi... Jika ada cerita lain yang boleh dikongsikan bersama, Insyaallah akan dikongsi nanti... Insyaallah ketemu lagi di lain masa... Sekian, Wassalam...