Pages

Tuesday, June 02, 2009

Kerabu Pegaga, Sambal Goreng Tauhu n Kembung Masak Lemak Cili Api...

Salam...
Salam ari selasa part2... ngeh3... dari semalam teringat nak wat kerabu pegaga nie... aritu pi beli kat al bahah nun... tapi takkan nak gu kan ngan teriyaki tu kan... cam tak masuk jer... so, wat ler rini... masak plak kembung masak lemak cili api... lama gak tak makan masak lomak cili api nie... mula2 ingat nak masak lemak cili api ayam... tapi semalam baru pas makan ayam... teringat plak cik mbong dlam esbok yang dah kejung tue... maka digulaikan ler rini... kalau ader masak lemak, musti aku nak lawankan ngan sambal... so rini, wat sambal goreng tauhu berkacang... untuk sambal goreng tu, kat bawah ni aku letak bahan2 dia... kuantiti agak2 sendiri la yer...

Kerabu Pegaga apa yang ader... kalo ader kelapa parut lagi sodap nie... takder, so tak letak ler...


Kembung Masak Lemak Cili Api...


Sambal Goreng Tauhu...


Bahan2...
  • 6-7 tangkai cili kering (nak pedas boleh tambah ikut suke) *
  • 1 biji bawang besar saiz sedang*
  • 2-3 ulas bawang putih*
  • 2 sudu besar udang kering*
  • Tauhu dipotong kiub - digoreng dengan kunyit n garam terlebih dahulu (Ketepikan)
  • Kacang tanah yang telah digoreng- dikisar kasar
  • Garam n gula secukup rasa
  • 1 sudu teh kicap pekat
  • Sedikit air asam jawa/1 keping asam keping
  • Minyak untuk menumis dan menggoreng
Cara2...
1. Kisar bahan bertanda * ...
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar * hingga naik bau dan naik minyak..
3. Masukkan garam, gula, kicap n asam secukup rasa... Kalau kering sangat boleh tambah air sikit...
4. Masukkan kacang tanah... kacau rata....
5. Masukkan pula tauhu yang digoreng tadi... kacau sehingga sebati... tutup api... siapp...

*aku rase cam nak makan kentang gak... so, aku campor jer kentang yang dah digoreng bersama2 ngan tauhu tu sekali... belasah jerla labu...

Selamat makan2... Sekian, Wassalam...

5 comments:

  1. sedapnye...nak tumpang sekali mkn tgh ari...hehehe

    ReplyDelete
  2. kakk.. camna rasa pegaga wat kerabu? akekekeke... pegaga banyak depan umah ni mak tanam tp tak penah makan. kihkihkih! pahit tak?

    ReplyDelete
  3. Sha: jemput makan sha...

    Jiya: wat cam kerabu biasa jer jiya... mcm sambal kelapa tu pon sedap... tak pahit ler... mcm ulam biasa jer...

    ReplyDelete
  4. Sedap nye kerabu dengan masak lemak cili api tu... makan boleh tambah 2 pinggan ni...

    ReplyDelete
  5. Blogresipi: hehehe, kalo kena ngan ikan masin.. lagi sedap ekk... sebab tu malas nak goreng ikan masin... kang makan 3 pinggan plak... hehhe...

    ReplyDelete